Копаоник
(Више пута сам ових дана изгубио сав написани текст јер ми усред уређивања објаве програм тражи да се вратим на основну страну (Home). Зато морам да овако, у наредној објави, напишем опет исто.)
Слике у претх. објави:
- првa - у последњих пет дана хеликоптер је слетео најмање четири пута
- следеће три слике - главна улица (према скијалиштима) поред х. Гранд, према х. Греј
- следеће сл. - зграде Св. Симеон на Јарму, удаљеном око 2,5 км од центра. У нивоу гараже (в.прву сл.) су отворили врата и тако нарушили изглед фасаде (в. другу сл.).
Направили су на једном ћошку, уз улицу, нову, покривену и ограђену терасу (в. трећу сл.).
Преко пута: зградица коју је пре 4-5 година подигла општина Брус (Јарам је на граници између општина Брус и Рашка) изгледа запуштено. Коцкаста, недовршена зградица лево од ње изгледа - грозно.
- слика с црвено-жутом мотком лево - прилаз Јарму и Св. Симеону из правца Брзеће
- следећа слика - прилазни пут и јарболи за градилиште Краљевих врхова (Crown peaks) на падини Велике Гобеље. Занимљиво је да је њихово продајно место у Београду продајно место Сакуре у ул. Јурија Гагарина.
- претпоследње три слике - празна акумулација испод центра Копа и брда с Марковом стеном.
- последње две слике - Јавна гаража из других углова.
Око гараже и преко пута, чак и по кругу Конака, свакодневно се врзма чопор од 4 - 5 дивљих паса.
...............
Јасно је из начина уређености и одржавања да за Копаоник не постоји идеја, још мање план, као летњег туристичког места. Што је штета, јер је природа изузетно лепа и могућности су огромне. Није ми уопште јасно зашто.
После викенда, број туриста је са сваким даном све мањи, у малом броју отворених ресторана увече је заузето по 3-4 стола. На пијачици у центру су само две тезге отворене, без свежих производа (сем мало шумских боровница).
Све је много слабије него у зимској сезони. Сем цена, оне су исте, високе, и нема разлике између ресторана у Конацима, кафића испред Ртња, и последњег ресторанчића на (најнижем, најдаљем} крају Викенд насеља.
У ресторану на излазу из Јошаничке бање је у просеку све, баш све (храна, услуга, изглед и уређеност, хигијена, атмосфера) два пута боље, а цене су у просеку два пута ниже. Синоћ сам у једном ресторану у оквиру Конака за вечеру имао најгору - и најскупљу - калцону откако памтим.
.................
На више места се праве нове скијашке стазе: Панчићев врх (нема на наредним сликама), Караман, Гобеља, Минићи ...
Много се гради у Викенд насељу:
Краљеви чардаци:
Сунчани брег (Минићи):