Šta je novo?

Komunalna milicija (BELI)

Mali:Izolovani incidenti komunalaca
IZVOR: BETA
Beograd -- Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da svi pripadnici Komunalne policije moraju da se ponašaju dostojanstveno.

foto: Tanjug
foto: Tanjug
On je na taj način prokomentarisao incidente u kojima su učestvovali, ali i ocenio da su u pitanju izolovani incidenti.

"Imali smo nekoliko disciplinskih postupaka, svake godine se radi analiza njihovog rada, utvrđuje ko je zadovoljio. Ko nije zadovoljio ide u niži rang. Ali, opet kažem, slika Beograda mora da bude drugačija, komunalni policajac mora da se ponaša dostojanstveno, na način koji dolikuje službenom licu i reprezentuje Beograd. Apelujem i na građane da poštuju zakon, svi oni koji su uhvaćeni u gradskom prevozu švercovali su se, a najviše je takvih slučajeva, budimo iskreni", rekao je Mali u intervjuu za Novi magazin.

Mali je dodao da se, nažalost, "desilo to što desilo", ali da su to izolovani incidenti i da je rešenje angažovanje više komunalnih policajaca jer će tako "građani biti bezbedniji, a oni (policajci) će moći da obavljaju posao tako što neće biti rastrzani na milion strana u isto vreme".

Gradonačelnik je rekao da sada ima između 350 i 360 komunalnih policajaca, što nije dovoljno za grad od gotovo dva miliona ljudi, i dodao da je grad Beograd inicirao izmene zakona koje će Komunalnoj policiji ostaviti mogućnost da sama odredi potreban broj svojih pripadnika.

"Valjda mi najbolje znamo šta je za grad dobro. Analizom koju je Komunalna policija uradila utvrđeno je da nam treba još oko hiljadu komunalnih policajaca, da je 1.500 optimalan broj da se pokrije grad u raznim aspektima, od nelegalne gradnje, preko aerodroma i divljih taksista, GSP-a, komunalni red...", rekao je Mali.

On je dodao da je prvi osudio ponašanje komunalnih policajaca prilikom incidenta u autobusu ali da je i javno rekao da građani moraju da poštuju službena lica.

"Ta devojka (iz autobusa) nije htela da pokaže lična dokumenta, a ako nećete da pokažete lična dokumenta oni su po zakonu obavezni da vas odvedu do najbliže policijske stanice da vas tamo legitimišu. Zamolio sam građane, ukoliko se već švercuju i neko ih uhvati, da se legitimišu i plate kaznu...", rekao je on.

Na pitanje zbog čega je privedena novinarka koja je pokazala novinarsku legitimaciju, gradonačelnik je rekao da "ne zna tačno".

"Zato nam je potrebna nova krv, mladi policajci koji će biti svesni svoje uloge, a nekim starim možda da se zahvalimo. Sada ovaj mali broj ne možemo dodatno da smanjujemo, a nove ne možemo da zapošljavamo zbog zabrane pre nego što se zakon promeni. Nemojte misliti da na bilo koji način podržavamo to ponašanje, ali moramo da nađemo sistemsko rešenje, a ono je veći broj policajaca, uz kodeks ponašanja prema građanima i gostima Beograda", rekao je Mali.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=972999

orion":290av513 je napisao(la):
Ко ради у центру има опцију само да се паркира у гаражи а то кошта и пара и нерава чекајући у реду у шпицу на улазу у гаражу
Ko radi u centru ne bi trebalo da na posao ide kolima.
Ako je priroda posla takva da se jedino kolima mora doći na posao takvo radno mesto treba dislocirati iz centra.

Komunalna policija: Mi smo žrtve stalnih napada
K. MALEŠEVIĆ | 26. mart 2015. 17:55 | Komentara: 25
U Komunalnoj policiji tvrde da ne prekoračuju ovlašćenja. Plan da ova služba bude pojačana sa još 1.000 ljudi

NEMA dana a da se komunalni policajci i Beograđani ne nađu na "suprotnim stranama". Pitanje prekoračenja njihove nadležnosti sugrađani često postavljaju susrećući se sa sve češćim privođenjima putnika bez karte i taksista. Sa druge strane, komunalci tvrde da su oni žrtve fizičkih napada građana i da su lisice na rukama jedini izlaz.

I dok privedeni građani svedoče o brutalnim fizičkim napadima komunalaca, nadležni iz ove gradske službe tvrde da nijedan policajac nikada nije prekoračio svoja ovlašćenja.

- Službenici komunalne policije ne napadaju Beograđane. To nije tačno. Oni nikada nisu uvredili, a kamoli udarili ili davili nekoga. Naprotiv, oni često bivaju žrtve fizičkih napada - izričit je Nikola Ristić, načelnik komunalne policije.

Usvajanjem izmena Zakona o komunalnoj policiji, osim povećanih nadležnosti, ovoj službi priključiće se još 1.000 "komunalaca". Do kraja ove godine biće primljeno 300 novih službenika, koji će pre toga proći tromesečnu obuku u nekom od tri centra za obuku policajaca u Kuli, Sremskoj Kamenici i Zemunu. Razlog proširenja ove gradske službe nametnule su upravo potrebe građana i druge gradske službe.

NOVA OVLAŠĆENjA
IZMENAMA Zakona o komunalnoj policiji predviđena su i veća ovlašćenja "komunalaca". Tako će komunalni policajci moći da zaustave vozilo i legitimišu vozača, da privode lica na utvrđivanje identiteta direktno kod sudije za prekršaje i da rade u civilu. Osim toga moći će da koriste i biber-sprej, koji će se prvenstveno primenjivati na otvorenom prostoru.
- Po 30 komunalnih policajaca u dve smene pruža asistenciju kontrolorima u gradskom prevozu, a potrebe Sekretarijata za saobraćaj su 200 komunalnih policajaca. To je neizvodljivo jer u našoj službi ima ukupno 311 zaposlenih. Osim operativaca na terenu, mi primamo i po nekoliko stotina poziva dnevno od građana i dežuramo na aerodromu 24 sata. Idealan broj za Beograd bio bi 1.200 službenika - priča Nikola Ristić.

Kadrovski, uslovi konkursa biće isti kao pre četiri godine, kada je ova služba formirana. Jedina izmena mogla bi da bude određenje starosne granice, koja do sada nije postojala.

- Koja će biti starosna granica ne zavisi od nas, jer je komunalna policija samo korisnik konkursa, koji raspisuje gradska uprava - priča Ristić. - Moj predlog je da starosna granica bude 40 godina, jer su ljudi tih godina u punoj snazi. To je potrebno zbog ispunjavanja posebnih psihofizičkih i motoričkih sposobnosti, jer je ovo složen policijski posao. Radi se na terenu, po različitim vremenskim uslovima i primenjuju se sredstva prinude.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... nih-napada

Ja ne mogu da prestanem da se smejem!!!

KONAČNO Gradonačelnik najavio za "Blic": Iz korena menjamo rad komunalne policije!

Radmila Bulatović | 06. 04. 2015. - 13:08h izmena vesti 13:16h | Foto: D. Milenković | Komentara: 7
- Menjamo rad komunalne policije. Biće to tektonski poremećaji. Pod hitno pooštravamo uslove konkursa, a obuka će biti mnogo kvalitetnija, zahtevnija, i jača, kao i psihološka procena - otkriva za "Blic" gradonačelnik Siniša Mali.

"Blic" je 27. marta objavio "Osam načina da se poboljša rad komunalaca"

U izdanju od 27. marta "Blic" je dao osam predloga kako da se reši problem sa komunalnom policijom. Gradonačelnik je prethodnih nedelja održao seriju sastanaka sa načelnikom i nadležnima u komunalnoj policiji, nakon čega je napravljen akcioni plan rada koji će iz korena promeniti rad te službe. Ono što je Blic predložio podudara se sa promenama koje će uskoro započeti.

- Svesni smo problema koji smo nasledili. Zahvaljujemo i "Blicu" na predlozima. Biće promenjen Zakon o komunalnoj policiji, pod hitno smo pooštrili uslove konkursa, i to uoči zapošljavanja novih 1.000 komunalnih policajaca. Ne samo da smo pooštrili način zapošljavanja, već će i ovih 311 komunalnih policajaca koji sada rade proći reviziju, njihov rad ćemo detaljno ispitati i oceniti, a biće upućeni i na vanrednu psihološku procenu. Ne može svako da bude komunalni policajac i to želimo jasno da stavimo do znanja svima - ističe Mali.

1. KAMERE
Uvodimo kamere kako se više ne bi dešavalo da isti događaj ima dve verzije. Komunalni policajci će ih nositi sa sobom, jer po zakonu imaju pravo da snimaju. Dogovor je da kroz rebalans budžeta u junu, mada ćemo se potruditi da donacijom to bude i ranije, obezbedimo 20 kamera. One koštaju 50-60 evra što nije mnogo za efekat koji ćemo imati. Snimaćemo događaj od početka do kraja, a to će građanima uneti sigurnosti jer znaju da će neko videti kako se komunalni policajac ponaša.

2. OBAVEZNA PSIHOLOŠKA PROCENA
Obuku koja će biti mnogo jača i kvalitetnija upotpunićemo i razgovorima sa psihologom, i psihološkom procenom. U drugim zemljama, policajci i komunalni policajci imaju obavezu da razgovaraju sa psihologom, što i mi uvodimo. Nakon svake intervencije koju nadređeni okarakteriše kao težu, komunalni policajac će ići kod psihologa. Prihvatam da je njihov posao izuzetno težak jer nije lako trpeti vređanja, pa ponekad možda reaguju kako ne treba. Psihološke procene će biti obavezne, a tražio sam i vanredno psihološko testiranje onih koji već rade. Završićemo preglede za nekoliko nedelja.

3. POOŠTRAVAMO KRITERIJUME ZA ZAPOŠLJAVANJE
Mi nismo zaposlili nijednog komunalnog policajca u poslednjih godinu dana, od kada smo ovde. Uvodimo novine u konkurs i to je veoma važno da građani znaju. Moramo da pazimo koga zapošljavamo. Evo jednog primera. Do sada, lekarsko uverenje za komunalnog policajca mogli su da izdaju i domovi zdravlja, pa onaj ko možda nije prošao na jednom ili dva pregleda, kod nekog trećeg je mogao da dobije uverenje, i formalno je ispunio uslov. Insistiraćemo da preglede obavljaju samo specijalističke zdravstvene ustanove, kao što je ona u Durmitorskoj ulici, gde uverenja dobijaju svi policajci. Tako ćemo suziti mogućnost da primimo nekoga ko nije adekvatan. To je samo jedna od novina.

4. KAZNE I NAGRADE
Uspostavićemo pravi sistem ocenjivanja. Nemoguće je da na kraju godine svi dobiju prelaznu ocenu. Kažnjavaćemo one koji ne obavljaju dužnost kako treba. Moramo da pronađemo i način da motivišemo i nagradimo komunalne policajce koji su nasmejani, koji pomažu i savesno obavljaju svoju dužnost.

5. OBUKA U KOMUNIKACIJI
Insistiraćemo na kontinuiranoj obuci. Ona će podrazumevati i redovnu obuku kako upravljati stresom, kako rešavati konfliktne situacije. Postoje psihološke studije koje su napravljene da bi se uniformisanim službenicima olakšao način komunikacije i ponašanje u konfliktnim situacijama. Komunalni policajac od običnog građanina mora da bude nekoliko puta sposobniji i veštiji da se nosi sa takvim situacijama. Želimo da ih usavršimo, da budu uzor, oči i uši grada.

6. OTVORENI DANI
Svakog meseca ćemo imati otvorene dane za sugrađane, a na prvom takvom sastanku ću biti i ja. Ko god se bude žalio, pozvaćemo ga i pričaćemo, jer sve je u komunikaciji.

7. OSNOVNI POSAO
Komunalni policajci obave i do 100 intervencija dnevno, a mnoge od njih se i ne vide. Osim što uvode komunalni red, od nedavno tabletima snimaju bahato parkirane automobile. U školama drže edukaciju u vezi sa saobraćajem, a uključićemo ih i u prolećno čišćenje grada. Organizovali smo i akciju “Pozovite da pomognemo”, gde stariji sugrađani mogu da se jave “Beokomu” i komunalni policajci će doći da im pomognu da očiste podrum, dvorište. Želimo da Beograđani vide šta oni sve rade.
izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/54...lic-Iz-korena-menjamo-rad-komunalne-policije
obratiti pažnju na boldovane stvari. Pa komedija, a predlažem da ih posetimo tokom otvorenih dana i da ih gnjavimo :) Valja iskoristiti to.

Gdje su komunalci

OPSADA I OTPAD Stanari očajni zbog divljeg buvljaka u ulici u Zemunu

D.R. | 19. 04. 2015. - 14:48h | Foto: Čitateljka \"Blica\" Marina M. | Komentara: 0
Na Batajničkom putu u Zemunu problem sa divljim buvljakom još uvek nije rešen. Kako čitateljka "Blica" javlja, svake nedelje gomile smeća ostaju na ulici, pošto prodavci pokupe preostalu robu i odu.

601221_buvljak-zemun-foto-marina-m-2_f.jpg

Ovo je užasno. Automobili su parkirani svuda po zelenoj površini, zakrčen je prolaz ljudima ispred kuća. Nedeljom ne mogu ni da priđem svom lokalu. Stave svoju "robu" na moj plac i neće da se sklone - ogorčena je sugrađanka Marina M.

601220_buvljak-zemun-foto-marina-m-1_f.jpg

Stanari ove ulice ističu da je ovo dugogodišnji problem koji, kako kažu, gradske službe ne mogu ili ne žele da reše.

- Nije mi jasno čemu služi komunalna policija i zašto ovaj haos ne rešavaju - žali se Marina M.

Stanovnici Zemuna često imaju problem sa nelegalnim prodavcima.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/552016 ... i-u-Zemunu

Aerodrom Nikola Tesla: Povređeni komunalni policajci
FoNet | 26. april 2015. 18:17 | Komentara: 3
Na javnom parkiralištu aerodroma "Nikola Tesla", danas su, prilikom obavljanja službene dužnosti, povređena dvojica komunalnih policajaca, kada je na njih namerno naleteo vozač nepropisno parkiranog automobila

bg-Taksisti-Aerodrom_620x0.jpg

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -policajci

Bice da si postavio post u pogresnu temu :)

Komunalna sada nosi i one kružne znakove sa drškom za zaustavljanje saobraćaja. Šta sam propustio?

Pa zakon jos nije mjenjan mislim da nemaju pravo treba provjeriti

vucko":ke8hnsvq je napisao(la):
Komunalna sada nosi i one kružne znakove sa drškom za zaustavljanje saobraćaja. Šta sam propustio?
To je zbog toga sto su ozbiljno kirenuli u akciju suzbijanja komaraca kojih je sve više na teritoriji Bgda :lool:

Vucko nisi propustio ništa to je redovni deo opreme
kamion sa blatnjavim točkovima izlazi sa gradilišta na ulicu
ako ,,komunalac,, slucajno nije sa bus-minusom , onda bi on trebao da zaustavi taj kamion

Za zaustavljanje vozila može pokaže odgovarajuci znak rukom
al vozač može da shvati da mu ovaj traži bus plus kartu ... pa mu nece ni stati
Ovako sa ,,stop,, tablicom , mnogo jasniji je znak , po kom vozač mora da se zaustavi :D

OVAKO ĆE IZGLEDATI POLICIJA Od sutra u novim uniformama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od sutra će dužnost na ulicama Srbije, posle osam godina, obavljati u potpuno novim uniformama.
625506_nove-uniforme260115foto-mup-srbije-01preview_ff.jpg

Nove uniforme

- Svi policajci dobili su kompletno nove uniforme, po dva para letnjih pantalona, dve letnje i dve zimske košulje, dve polo majice i dve majice dugih rukava, po jednu podjaknu-džemper, kratku jaknu, opasač, borbene patike i čarape. Majice i kačketi, koji još uvek nisu podeljeni pripadnicima MUP-a, biće isporučeni u roku od 60 dana i neće se čekati kompletna dostava, već će biti uručivani kako budu pristizali - kaže Velimir Lukić, predsedavajući predsedništva reprezentativnog Nezavisnog sindikata policije (NSP).

Na novim uniformama, promenjeni su i svi amblemi.

- Veoma smo zadovoljni što je posle osam godina, država odlučila ne samo da popravi imidž pripadnicima policije, već i da napravi značajan korak ka poboljšanju opremljenosti policajaca koji se svakodnevno angažuju u rešavanju najsloženijih zadataka - kaže Velimir Lukić.
IZVOR BLIC

Komunalna policajka odbranila kolegu u Jerkoviću
Lepa Jelena pretukla kriminalca
Dijana Radisavljević, Marko Tašković | 08. 07. 2015. - 19:35h | Foto: Dušan Milenković | Komentara: 57

Komunalna policajka Jelena G. (41) izvadila je palicu da bi odbranila kolegu u noći između ponedeljka i utorka u naselju Braće Jerković i pretukla - člana voždovačkog klana M. J. (48).

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/573836 ... kriminalca

Danas, oko 12h, krenem u nabavku svežih namirnica na Zemunsku pijacu. Parkirao regularno kod ulaza u pešačku zonu, krećem peške ka pijaci...Na ulazu u pijacu, čujem neku galamu...Pogledam malo bolje, a tamo šorka!!! Tri komunalna policajca hapse jednu baku koja ima otprilike 80 godina, i jednog istrošenog starca od 70-75 godina... Baku hapse zato što je prodavala veze bosiljka, u beloj kanti, na ulici, a straca hapse zato što je prodavao neke sunđere i krpe (ukupna vrednost robe je oko 1.000 dinara)...EEEEJJJJ, hapse ih i oduzimaju im robu, kao da su najveći kriminalci u Zemunu... Deru se na starca i baku, teraju ih da stoje na suncu da bi ih slikali sa robom, i pišu im nekakve prijave... Nisam mogao da izdržim više...
JA: -Šta radite majmuni jedni? Zašto pišate po sirotinji bre?
ONI: - Momak, gledaj svoja posla! (odgovara mi jedan od njih)
JA: -Neću da gledam svoja posla, hoću da znam zašto ponižavate te jadne ljude?!?!
ONI: ....tišina...
JA: -Alo bre majmuni, jel imate vi bar malo obraza? Zar ne možete jednostavno da im kažete da se sklone sa ulice, nego morate da ih ponižavate ovde pred svetom, da im pišete kazne i da im oduzimate tu bedu od robe??? (baka i strac, skoro u isto vreme počinju da plaču. osvrćem se, vidim već petnaestak ljudi mi prilazi, i oni počinju da ih vređaju. Komucajcima već nije svejedno...)
ONI: - Dečko, odstupi. Nastavi svojim putem!!!
JA: -Idiote jedan, ovo je moj put!!! Da nećeš i mene da privedeš zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti? (u tom trenutku, vadim novčanik iz torbice i počinjem da mašem nepostojećom novinarskom legitimacijom, predstavljam se kao novinar Blica, i počinjem da im pretim da je fotoreporter na putu ka pijaci, i da im obećavam naslovnu stranu u vikend izdanju... U tom trenutku, vidim strah u njihovim usranim očima, njihove međusobne poglede... Gledaju u mene i ove ljude oko mene, gledaju u starca i babu, gledaju se međusobno... cepaju onaj zapisnik, vraćaju im onu robu, i brzim korakom odlaze..)

"Kada nepravda postane zakon, OTPOR postaje tvoja dužnost"

https://www.facebook.com/peraperica/posts/10206223576565165?fref=nf

Patrola Komunalne policije uhapsila trojicu pljačkaša u bekstvu
Beoinfo | 04. 09. 2015. - 16:59h | Foto: D. Milenković | Komentara: 3

Patrola Komunalne policije sprečila je danas u Ulici Đorđa Radojlovića bekstvo tri osobe, koje su prethodno izvršile krivično delo pljačke, rekao je danas Nikola Ristić načelnik Komunalne policije Grada Beograda.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/588217 ... -u-bekstvu

Ovi prave armiju!

Dobra ideja čuvara komunalnog reda se lako može zloupotrebiti, ukoliko već nije.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Vrh