Šta je novo?

Kolor šeme vozila GSP-a

Боље изгледају ови црно плави.
Код БМЦ боље да им ове сиве/ сребрне делове офарбају у црно.

Модерни дизајн аутобуса захтева и модерну колор шему. Ово је све аматерски код нас, и Шапићево плаво скроз, и Весићево недефинисано црвено, и Богдановићево жуто-плаво, црвено-плаво и наранџасто-плаво.

Ja nisam za fiksnu kolor šemu, već za onu koja prati dizajn busa. Za BMC bi bila dobra neka sa štraftom koja prati onu kosu liniju pri kraju busa. I da rezervoar bude beo. Ovako skroz plavi su izgubili oblik, kao kutije najobičnije izgledaju. Stari Ikarusi su kod nas bili krem-crveni, dok je ona serija za Istanbul bila skroz crvena, ali zbog one plave štrafte koja je pratila liniju busa nisu izgubili oblik.

Pa svako prirodno više voli kolor šeme sa više detalja i oblika koji prate oblike vozila, ali to poskupljuje i komplikuje proces farbanja.

Kao što imaš i avione (što vojne što komercijalne) sa specijalnim i kompleksnim kolor šemama, ali većina kom. je prosto bela i jednostavna a vojni sivi. Doduše kod aviona je to i da bi se lakše video deformitet i da bi se odbijali sunčevi zraci. Ali ima i toga da se preferira jednostavnost i jeftinost.

Zato su meni naša crveno-bela kombinacija i full crvena bile skroz dobre. Jeste lepa boja i ova što je Šapić odabrao ali je noću nevidljiva (pogledajte teget BMCove na Karaburmi noću) i sam razlog menjanja je idiotski (kompleksi jednog uličara i ugradnja firmi u poslove farbanja).

autobus_050724_tw1024.jpg

577333_autobusi_share.jpg

(zanemarite na ovim slikama modele i prevoznike, kačim zbog boja)

Мени се новији аутобуси свиђају у металик сивој. А могли су да се искомбинују и елементи грба града за колор шему, нпр. Доња половина црвена са белим таласастим линијама које на грбу представљају Дунав и Саву, горњи део да буде плав изнад прозора, у зони возачког прозора да буде једрењак са грба града, а у зони других врата са супротне стране да буде преко прозора тврђава са грба града.

Metalik sivi su odlično. Još ako se izdizajniraju neki detalji i neke šare preko može da ispadne odlično. Meni su na primer oni "Mercedesi" auto prevoza Pančevo i dalje jedni od lepših.

Мени се новији аутобуси свиђају у металик сивој. А могли су да се искомбинују и елементи грба града за колор шему, нпр. Доња половина црвена са белим таласастим линијама које на грбу представљају Дунав и Саву, горњи део да буде плав изнад прозора, у зони возачког прозора да буде једрењак са грба града, а у зони других врата са супротне стране да буде преко прозора тврђава са грба града.
Meni je žuta ostala favorit uz crnu bi bila top pogotovo bi stajala na bmcu čak i sa sivom...

Мени је жута била ок на Јапанцима и Соларисима, а на Икарима безвезе што је плава штрафта само била бочно.

Да, али последња промена када су сви светло плави-тегет аутобуси постали црвени није била ребрендирање већ униформисање по Весићевој заповести.

NI razmisljamo o est3tici,a jedini zasto su autobusi fqrbani je namest3n posao sa firmom koja nabavlja tu plavu boju po nekoj ceni na akciji. Zna li se koliko kosta ceo posao i koja je firma radi? Ovakvu ociglednu pljacku jos nisam video.
A nivo objasnjenja zasto se to radi je , kao i kad Oskar objasniava kako ONI nisu rekonstruisali samo nadstresnicu, a sve ostalo jesu, u fazonu : nastavnice uradio sam domaci al mi je jutros pas pokidao svesku... žasu

на брзака сам одрадио старе Гишкове предлоге за нове колор шеме Железнице на ИК-112ЛЕ моделу

1 (2).jpg

1 (1).jpg

1 (3).jpg

па ето идеје ако се једног дана решимо Гангуле, да опет префарбамо бусеве :)

Građani su 2015. glasali za crvenu boju, i ja mislim da tako treba i da ostane.
И то је било лоше изведено, без икакве стандардизације.
Опет, 21. век, возила модерног дизајна заслужују модерне шеме бојења. Пре свега што данашња возила имају више црних површина, а класичне шеме бојења се ту лоше уклапају.

Ne mora nužno crveni. Neka primarna boja bude narandžasta. Ne moramo svuda boje naše zastave da trrpamo.

Нису ми биле на уму боје заставе већ симболи са грба, али могу бити и друге боје. Зелена уместо црвене, плава уместо беле, за реалан приказ река, и светло плаво око беле тврђаве за приказ неба изнад града.

Lepe su vam ideje, al ako se previše zakomplikuje kolor šema, imaćemo problem kasnije pri svakoj opravci karoserije, odnosno zameni oplate ako bude potrebe. Nije ni ova tamno plava tako loša. Ja ne bi menjao sad kolor šemu svakako, mislim menjao ovu crvenu, al sa druge strane ako dočekamo da svi budu plavi, biću protiv da se i ta kolor šema ponovo menja, jer je potpuno suludo da to radimo na svakih nekoliko godina. Eventualno je menjati dolaskom novih vozila, nikako više besomučnim prefarbavanjem. Bacanje para, jer i onako nećemo ni ova vozila zadržati duže od desetak godina. Još ako tramvaji dođu plavi. Njihova kolor šema bi se morala menjati u nekom trenutku.

Колор шема је најбетнија ствар тренутно, ова тамно плава ми баш мртвачки делује да је светлија попут оне у Новом Саду лепше би било али свакако тотално непотребно пражњење буџета града за овако нешто. За почетак нека сва возила имају функционалне дисплејеве, најаву стајалишта, чист ентеријер и екстеријер, климу, грејање, техничка исправност па можемо причати о колор шемама

Због већих тамних површина на модерним возилима, посебно око стакла, треба направити неки примерен контраст. Металик сива је најзахвалнија и за прљање и за уклапање са црном, што је већ проверено на Ик-112ЛЕ Ариве и Пантранспорта.

A орефарбавања су свакако глупост и бацање пара, још од 2000их кад су префарбали све старе Икаре, Зијаче и Катице.

Vrh