Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Marketinski su presli igricu sa ovim kreiranjem event-a. Taman su doveli kamere dok je dovoljno uredjeno za slikanje iako je jos puno posla preostalo. I u pravom momentu kad krece sve jace do izbora. Parking "privatnoj" firmi? Setite se da jevreji drze orbit zvake i takve "sitnice". Ti je ta logika new moneya srpskog. Ali neka, doci ce do saturacije, pa ce new money da se jednom pokolju i pojavice se sudski sistem. Slican princip kao u razvoju SAD pre dosta godina. Nemam nista protiv i nakrivog redosleda samo da raste standard.
 
Срамота је да ЈКП Паркинг сервис и град нису могли да финансирају изградњу ове гараже с обзиром на потребу. Економски тигар тм
Понижавајуће је ово што нам раде. Ово је урађено да би се покрили астрономски трошкови за клинику која је траљаво направљена.
kako su meni pričali, klima uređaj na novoj VMA je dugo trokirao - dok nije došao majstor iz inostranstva i izvadio celofan.
Војномедицинска академија има расхладни систем, а не климу. Колико ја знам, војска је задужена да то одржава. Они имају своју екипу која то ради. Они носе тамноплаве униформе. Они имају личну екипу намењену за све. Откад то ради странац? Први пут то чујем.
 
Poslednja izmena:
Па зар није могао град самостално невезано за буџет министарства здравља намењен изградњи клинике да изгради гараже и упраљвља њима?
Што се тиче вентилације на ВМА, могуће да Панта мисли на период када је нова зграда на Бањици тек отворена. Сад сигурно имају уходано одржавање.
 
Pa naravno da je mogao, ali onda kako bi objasnili taj lopovluk od naplate? A ovo sve ide u privatne džepove, zna se čije.
 
Verovatno je budući koncesionar Vinci - imaju u portfoliju i helidrome, i parking. Ima smisla. U suprotnom bi neka gradska služba morala da se bavi avio-saobraćajem. Ili KCS.

@Hitachi
Ta vojska je umela da na vežbi izgubi tri lovca, jer neki magarac nije pročitao 'Rulj ekspuataciji samaljota MIG-21', gde piše da se rakete iz saćastih nosača u brišućem letu ispaljuju pri Vmax 700 km/h, pa isplanirao da se ispaljuju pri 900. Slično i za Bofors top ima smešna priča. Sve nešto mislim da su bili bolji s rashladnim sistemima. Naravno da se priča odnosi na period odmah po otvaranju zgrade.
 
Ono kad toliko srozas sve u drzavi i drustvu da ti treba koncesija da napravis i odzavas ovo:
focused_204211074-stock-photo-big-helipad-located-roof-tall.jpg

8qAJrL.gif

Al bitno da je najveci budzet u istoriji univerzuma!™
 
Da s tim sto nikad nisam dobio definitivnu i proverenu informaciju zasto helidrom na GSUP nikad nije koriscen.

Verujem da ima veze sa vazdusnim strujama koja helikopter pravi (potisak) kada se pojavi iznad one rupe (levka, sanduka) od zgrade pa sve pocne da leti i trese se od struja i vibracija. A ne sa samom konstrukcijom helidroma i postolja.
 
Poslednja izmena:
Где ће они то сместити? Плац је толико претрпан сад захваљујући овом промашају да не можеш иглу да сместиш. Било би боље да су срушили неколико павиљона као што је било предвиђено уместо што троше новац да их реновирају. Ја сам тамо стаж одрадио 2015 године. У јутарњим сатима кад шпиц наступи, не можеш да прођеш од кола. Са овом распалом реконструкцијом биће још горе но што је. Неће бити другог избора, него да се све сруши, и врати на старо.
 
Dobro da konačno završe tu rupu od kliničkog centra, ne kapiram kako nisu mogli da naprave heliodrom na vrhu kula nego da mora na nekoj od garaža kao da prave svemirski centar a ne običan heliodrom
 
Вероватно зато што би морали да разбију кров и да на тај начин направе приступ хелиодрому. Морали би да направе и лифтове са којима ће моћи да уведу пацијенте у зграду, као и ограду да људи не би пали са врха зграде. Други разлог за то је јака сила потиска ваздуха током ротација елиса. Прозори би попуцали јер не би издржали вибрације и јако таласање ваздуха. Једино решење је да се ставе блиндирана или армирана стакла, а то кошта колико 15 таквих прозора које су ставили на последњем спрату. Трећи разлог је да је кула сувише уска да би се то урадило. Нисам експерт и не разумем се у ово, али верујем да су то главни разлози зашто то нису урадили.
 
Logika je skroz na mestu, potisak je veliki a uz to i vibracije prozora. I vrlo je moguće da upravo zato ni onaj u 29. novembra nije korišćen, jer kad krene da se ''nabija'' vazduh u onaj sanduk od zgrade (zgrada je šuplja unutra, u centru je Taktičko operativni centar), verovatno sve vibrira a uz to ljudima lete papiri po kancelarijama.

Međutim, onda se postavlja pitanje kako je mogao da radi improvizovani helidrom tik ispred zgrade Neurohirurgije, kada u tom slučaju potisak ne ide na krov zgrade, nego se odbija i udara direktno u severnu stranu i severne prozore zgrade? A u slučaju Poliklinike, nijedan prozor ne bi bio na direktnom udaru, nego bi krov i stubovi trpeli sve.

Takođe se postavlja pitanje, ako toliko hiljada bolnica širom stotina država na svetu ima helidrome na svojim krovovima već pola veka, da li je zaista tolika nauka da se i u jednoj Srbiji u 2020im napravi nešto tako.

Da je bila bojazan od sletanja teških vojnih Mi-8ica pa i da razumem. Ali majku mu, zato valjda i nabavismo H145, između ostalog i u te svrhe. Da ne mora da se pali i diže leteća hala ako za transport pacijenta može da se koristi helikopter koji je i pravljen u tu svrhu, između ostalog...


Sve se naopako radi.
 
Da li je helidrom iza Neurohirurgije ikada zapravo upotrebljen? Ili je oduvek služio samo kao parking?
I kako helidrom na vrhu garaže neće praviti isti problem prozorima kada je garaža tik do Poliklinike?
 
Čisto da se razumemo
A u slučaju Poliklinike, nijedan prozor ne bi bio na direktnom udaru, nego bi krov i stubovi trpeli sve.
ja sam ovde mislio na krov kule Poliklinike. Ne garaže. Znači na najvišu tačku KCS u čijoj visini ne bi bilo prozora.

Za helidrom iza Neurohirurgije ne znam je li ikad korišćen. Član porodice koji je radio u KCS kaže možda par puta, ali ne zna tačno.


Mislim da je glavna naopakost i slepilo to što ste ovde decenijama sve projektovali sa idejom da će sve da obavljaju teškaši Mi-8ice. U SFRJ, koja je započela gradnju Poliklinike i drugih bolnica, helikopterski transport se svodio na dve opcije: Gazele i Mi-8ice. Prvi lagan i osetljiv ko perce, sa mogućnošću samo za jednog sedećeg putnika, i drugi poput letećeg ambara, sa prostorom za čitavo oklopno vozilo. Ništa između nije postojalo (ako ne računamo mornaričke Kamove, koji su bili skroz na Jadranu). I onda svaki prostor za sletanje helikoptera, projektovao se sa idejom da tu mora da bude prostora, čvrstoće i uslova ko za teške Mi-8ice.

Očigledno ta naopaka ''doktrina'' preovladava i sad. Umesto da koriste benefite novih helikoptera koji imaju, i koji em prave manji potisak, em im treba manji prostor, em su manevarbilniji. Ne moraš da praviš Bajkonur na Poliklinici za sletanje Mi-8ca i Mi-26ica jbt. Napravi prostu jaku platformu da sleti jedan H145 i gotova priča.
 
ja sam ovde mislio na krov kule Poliklinike. Ne garaže. Znači na najvišu tačku KCS u čijoj visini ne bi bilo prozora.

Tako sam i shvatio, nego se na osnovu ove priče o potisku i prozorima pitam kako to da helidrom na krovu ove garaže ne bi pravio isti problem. Doduše, ja nešto baš i ne mogu da nađem da se spominje helidrom na njenom krovu, a u sećanju mi je da je to najavljeno za krov garaže iza Neurohirurgije.
 
U svakom slučaju je sramotno da nakon toliko decenija i nakon toliko napretka u tehnologijama (i zgrada, i novi lakši helikopteri i novi sistemi za navođenje, sve...) nećemo imati Urgentno odeljenje sa direktnim, pokrivenim pristupom helidromu nego će opet pacijenti na krevetima da se vozikaju preko ulica, rešetki, ivičnjaka i koječega do ulaza bolnice, pa onda u lift, pa dalje do potrebnih prostorija. :rolleyes:
 
Па имала је полиција силне хеликоптере "негде између" газеле и МИ-8.
Али колико се сећам, медицински транспорт је некако увек ишао са Ми-8 (злослутни прелети 1991.).
 
Imao je MUP i Bellove ali mislim da nikad nisu ni probali da ih koriste za medicinski transport.

A upravo to (doskorašnje) oslanjanje da samo i samo JNA/VJ/VS obavlja medicinski transport je bila najveća greška koja je ometala mnogo toga, i dovela nas i u ovu sad situaciju. Čim su helidromi na krovovima bolnica i medicinski helikopteri postali masovna uobičajena pojava širom sveta, čini mi se najviše 1970ih, i SFRJ je trebalo da počne da radi na uvođenju i prilagođavanju, kako flota, tako i infrastruktura pa i pravnih okvira za tu praksu.

Umesto toga, kad god bi se javila potreba za takvim hitnim medicinskim transportom, morao je MUP da šalje zahtev vojsci, pa onda vojska šalje uput u Batajnici, pa ovi pale teškaša Mi-8icu, pa dok on poleti, pa posle dok stigne do bolnice, pa dok nađe mesto, pa dok rastrese pola boka svojim potiskom...

Neverovatno mi je da su bili toliko slepi i inertni.
 
Коришћени су 80их интензивно хеликоптери Ми-2 из ЈНА префарбани у жуте боје АМСЈ за санитетски транспорт, а СУПови су имали разне Белове. Мада у пракси коришћено је шта је најближе, сећам се сцена из филма На путу за Катангу да шаљу војну осмицу по повређеног рудара. Друго су каснији војни летови за време рата, ту је Ми-8 био радни коњ.
 
Video sam te žute Mi-2ke. :D Ali nisam znao da su korišćeni i u 80im i to za medicinski transport. Interesantno.

Šteta samo što je posle pa sve do skora usledilo to opšte rasulo glede organizacije takvih transporta.
 
Мислим да су само 80их и коришћени. 1990. су повучени из употребе. Био је и један жути Ми-8 у бојама АМСЈ чини ми се из хеликоптерске ескадриле са Плеса, a можда и више њих. Војни санитетски транспорт хеликоптерима добро одрадио свој посао у рату што са Ми-8 што са Газелама, а заказале су цивилне власти да организују неку адекватну службу. Надам се да ће са набавком Пуме у салонској варијанти мање да се возикају политичари са МУПовим Х145 и да ће више да их ангажују за санитетски превоз. Да је ова држава на вишем нивоу, имали би смо засебну санитетску хеликоптерску службу са по једним дежурним Х145 у Новом Саду, БГ, Нишу и Крагујевцу и једним резервним.
1646055698029.png

1646055723902.png
 
Ево шта је разлог тога. Разлог тога је густа структура зграде. Унутрашња структура је направљена од бетона и камена попут носећих стубова и зидова. Зато те клинике које имају хелиодроме на крову лакше трпе силу потиска и вибрације које хеликоптери, било војни или цивилни, праве приликом слетања. Ова кула, има слабу структуру. На слици која је постављена на званичној веб страници, видео сам да преграде за просторије које су правили, чини метални костур који је обложен шпер плочом. Зато су ставили тако дебеле стубове да се та кула не би урушила. Клинике у Америци, па и медицински центар у Словенији су направљени тако да могу да истрпе велику силу потиска који хеликоптер прави при слетању. Зграда централног комитета, коју је грађевинско предузеће Рад направило 1960 - 1964 године је урађено по Америчком принципу. Ту је употребљен бетон који је четвороструко чвршћи и "љући" да истрпело јаке ударе ветра јер је објекат изграђен у склопу Новог Београда где нема брда, већ равница. Медицински центар у Љубљани направљен је по истом том принципу, али је његов хелиодром смештен тик до њега, а не на крову. Други разлог тога је што су прозори увучени. Његова фасада је од камена и бетона направљена, а стакло прозора је четвороструко. Овде то није могло да се уради јер је структура реконструисане клинике слаба. Ту нема носећих зидова просторија које су направљене од бетона. То је метални костур који је пресвучен шпер плочом, загитован, и окречен. На снимку званичне веб странице РТС, видео сам да је зид, где су обликовали довратак да сместе врата, шупаљ. Ту нема бетона, нема цигле или камена. Једино га има у купатилима у собама за пацијенте. Зато су направили тако гломазне стубове у нади да ће то да издржи велики терет. Медицински центар у Љубљани, има густу структуру, дебеле зидове и јаке носеће стубове, као и зграда Војномедицинске академије и зграда централног комитета комунистичке партије Југославије. Структура је овде лоша и то не може да издржи земљотрес јачи од пет рихтерових. Ово што сам навео је можда пуко нагађање, али сам 98% сигуран да је то истина. Исправите ме ако грешим.
 
Ništa ne tvrdim, ali vrlo moguće da si u pravu. Ranijih godina, znači pre jedno npr 3 godine kad je počeo da se demontira stari neiskorišćeni deo Poliklinike i priprema rekonstrukcija tj završetak, neki ljudi su ovde na temi isticali da su neki stubovi ili podovi previše tanki. I čak su kačili fotografije spojeva stubova i podova sa novo-dodatim ojačanjima (trouglastih oblika) baš zbog sumnji da je sve preslabo ili bar nedovoljno za moderne standarde.

Iskopao bih te postove ali ne znam gde su tačno u ovih 70 strana. Ali svakako je bilo polemike oko tih konstrukcija i stubova.

Došljak, hvala na objašnjenju i informacijama. :D
Oni Mi-2 što stoje demontirani na otpadu u Bubanj potoku, jel su to ti?
 
Нема на чему. Е ти код Бубањ потока су неки приватни увезени из Мађарске. Бивши војни су углавном у музеју, изложени примерак је у бојама АМСЈ унутар зграде, а иза жице има једно 4-5 комада у СМБ. Знам да је један био жути у Сомбору као учило али је '99. фасовао гелере.
 
Ranijih godina, znači pre jedno npr 3 godine kad je počeo da se demontira stari neiskorišćeni deo Poliklinike i priprema rekonstrukcija tj završetak, neki ljudi su ovde na temi isticali da su neki stubovi ili podovi previše tanki.
Не знам одакле им та тврдња, али то је нетачно. Зграду је градило предузеће КМГ Трудбеник 1973 године. Истина је да су се мењали планови и захтеви да се направи зграда да издржи земљотрес од осам рихтерових. Да ли је то истина или трач, не знам, али знам да кад сам био тамо, симс је био дебео преко двадесет центиметара. Стубови уопште нису били танки. Били су те дебљине како је прописано. Следеће што сам приметио је да су потпуно изменили расхладни и грејни систем. Ставили су га на плафон, а стари је био маскиран у облик унутрашњег симса, и постављен тик испод прозора како би хладио ваздух који долази од споља кад је прозор отворен. Грејни систем се налазио испод расхладног система тако да је савршено усклађено грејање и хлађење. Са овим новим распоредом, нема шансе да они загреју или расхладе просторије, поготову са троребарним радијаторима. С тим можеш да загрејеш купатило или тоалет, али двокреветну или четворокреветну собу, нема шансе. Што се тиче ове клинике, она није уопште довршена. Мајка ми је управо рекла да су неке новине данас писале и објавиле да ни пола нису урадили већ само оно што се слика већ месецима, ако не, и годинама. Тако да то свечано отварање је био јефтин покушај да се купе политички бодови јер је предизборна кампања увелико кренула, а "великом вођи" се тресе столица.
 
Vrh