Po meni problem sa kockom ima svako ko svaki dan ide i uplacuje bar jedan tiket u kladionici. A nazalost ima toliko ljudi koji su u problemu zbog samog kockanja i u dugovima... Dosta njih je na lecenju ili se lecilo ali i dalje vecini ne pada na pamet da se javi za pomoc. Kocka je ozbiljna bolest!Da li neko sa foruma ima bilo kakav problem sa kladionicama i kockanjem? Slusam vec 20 godina po medijima o nekim problemima sa kockom, ali tesko je cuti iz prve ruke. Ne bi bilo lose ako ima takav na forumu da nam objasni malo konkretnije o tim problemima.
Ko ode na te slotove i rulet taj je vrlo brzo navucen. Samo zavisi u njegovoj glavi kako ce da se izbori sa tim. Ne zaduzuju se ljudi zbog tiketa od 100 dinara nego zbog tih slotova i ruleta.У друштву које покушавам да пратим, клинци отварају налоге на документа којих се докопају (углавном родбина), кладе се онлајн, и неки су навучени на слотове (што је буквално најгори облик зависности). Физички одлазе само до уплатних места (најчешће неки киоск), да допуне те налоге. Углавном се ради о деци која добијају нешто веће џепарце од просека, али онда вуку и ове који одвајају и последњу пару на то. Хоће понекад и из куће понешто да "нестане", најчешће виски.
Sve nesto uopsteno. Koliko je u brojevima to dosta njih na lečenju? 200 ili 200.000? Koliko njih godisnje bankrotira zbog kocke.Po meni problem sa kockom ima svako ko svaki dan ide i uplacuje bar jedan tiket u kladionici. A nazalost ima toliko ljudi koji su u problemu zbog samog kockanja i u dugovima... Dosta njih je na lecenju ili se lecilo ali i dalje vecini ne pada na pamet da se javi za pomoc. Kocka je ozbiljna bolest!
https://novaekonomija.rs/vesti-iz-z...t-ovisnika-od-25-do-35-godina#google_vignetteSve nesto uopsteno. Koliko je u brojevima to dosta njih na lečenju? 200 ili 200.000? Koliko njih godisnje bankrotira zbog kocke.
Voleo bih da imamo konkretne podatke. Nije isto ako 20 ljudi godisnje izvrsi samoubistvo zbog kocke ili 20.000.
I jedno i drugo je mnogo, ali nije isto.
Da li problem kockanja preti da unisti drzavu i društvo ili zanemarljiv?
Ponovo da napomenem, sve sto sam napisao odnosi se na kockare 25+.
Ne znam zasto si toliko uporan?Sve nesto uopsteno. Koliko je u brojevima to dosta njih na lečenju? 200 ili 200.000? Koliko njih godisnje bankrotira zbog kocke.
Voleo bih da imamo konkretne podatke. Nije isto ako 20 ljudi godisnje izvrsi samoubistvo zbog kocke ili 20.000.
I jedno i drugo je mnogo, ali nije isto.
Da li problem kockanja preti da unisti drzavu i društvo ili zanemarljiv?
Ponovo da napomenem, sve sto sam napisao odnosi se na kockare 25+.
A mozda si u pravu. Ovde je sve toliko savrseno, svaka institucija odlicno funcionise, operacije se ne cekaju 2 godine, nema korupcije, kvalitet vazduha odlican .... ajde da spasavamo lokalnog pijanca sto se zaduzio 300 evra kod zelenasa.Ne znam zasto si toliko uporan?
Jel vi čitate šta ja pišem? Nekoliko puta sam napisao da kockanje jeste pogubno po mlade ljude, i da maloletnik NIKAKO ne bi smeo da ima pristup bilo kojoj vrsti kockanja.Pa, ugrožavaće te ako ti se dete navuče na kocku ili mu budeš morao otplaćivati kockarske dugove. Kao i te probleme koje si spomenuo, kockarnice su takodje problem. Kockarnice po školama nadam se da ne misliš da su normalna pojava, a kod nas em ima kockarnica oko škola em su im reklame svuda po školama.
Sve se slažem sem poslednje rečenice.Retko ko se navuče na kocku u 30im. Obično to krene mnogo ranije, još u osnovnoj/srednjoj školi. A ako se navuče u 30im njegov problem ali to što je njegov problem ne znači da kockarnice trebaju biti oko škola ili da se reklamiraju na školskom posedu, što rade uveliko. To što ima drugih problema ne znači da trebamo žmuriti na ostale. I meni zna da zamiriše roštilj ali to ne znači da bih voleo kockarnicu umesto fast food-a niti bi mi ikad to palo na pamet.
A ako se navuče u 30im njegov problem ali to što je njegov problem ne znači da kockarnice trebaju biti oko škola ili da se reklamiraju na školskom posedu, što rade uveliko.
Retko ko se navuče na kocku u 30im. Obično to krene mnogo ranije, još u osnovnoj/srednjoj školi. A ako se navuče u 30im njegov problem
Pa onda si od onih "šta me briga za druge probleme ako meni ne smeta". Kao kad bih rekao šta mene briga za korupciju i vazduh, u životu nisam dao mito, za vazduh idem na planinu, a operaciju hvala Bogu ne planiram. Ionako mi dom zdravlja smeta na tom mestu jer dolaze bolesni umesto da je tu park za kučiće.Sve se slažem sem poslednje rečenice.
1. Svaki objekat u koji dolaze deca bih zabranio reklamiranje ali ono što najviše bode oči su školska dvorišta. Svakako su na školskom prostoru konstantno na vidiku deci, a još i ako je tu blizu kockarnica...Koja je razlika između reklamiranja po školama u odnosu na reklamiranje po igralištima oko stambenih zgrada u koje svraćaju ista ta deca koja idu u školu?
Ne bih se složio jer jako mnogo sedih glava zatičem po kladionicama (ono što vidim tamo gde drže otvorena vrata u nekom trenutku, ili ih vidim kada ulaze ili čujem kako pričaju u gradskom prevozu).
2. To što su sedi ne znači da su se u 50im navukli na kocku, možda su navučeni u mladjim danima i nikada se nisu izlečili.
Vidiš, ja sam prisustvovao partiji pokera kao klinac od 15-16 godina, gde je lik izgubio sve što je imao, čak i više od toga. To mi je bila jako važna lekcija za ceo život. Stan se ne gubi na aparatima, već uglavnom na pokeru. Imaš sreću da dobiješ jaku ruku al nesreću da ovaj drugi dobije jaču, i eto ga ambis.Jel vi čitate šta ja pišem? Nekoliko puta sam napisao da kockanje jeste pogubno po mlade ljude, i da maloletnik NIKAKO ne bi smeo da ima pristup bilo kojoj vrsti kockanja.
Na zalost nisam, mada se poslednjih nekoliko godina bas trudim da budem takav. Dok ja ovde na forumu pisem npr kako je Zlatibor unisten, neki moji poznanici koji jesu takvi su kupili po nekoliko apartmana gore, zabole ih i za prirodu i za to sta se pise po forumu.Pa onda si od onih "šta me briga za druge probleme ako meni ne smeta".
Sto rece Mariks, takvih stvari je bilo i pre 100 godina. To se desava. Covek proda sve, kupi jedrilicu, potopi ga oluja na sred okeana. Takve ljude nije moguce zastaviti.Vidiš, ja sam prisustvovao partiji pokera kao klinac od 15-16 godina, gde je lik izgubio sve što je imao, čak i više od toga. To mi je bila jako važna lekcija za ceo život. Stan se ne gubi na aparatima, već uglavnom na pokeru. Imaš sreću da dobiješ jaku ruku al nesreću da ovaj drugi dobije jaču, i eto ga ambis.
Komformizam jbgNa zalost nisam, mada se poslednjih nekoliko godina bas trudim da budem takav. Dok ja ovde na forumu pisem npr kako je Zlatibor unisten, neki moji poznanici koji jesu takvi su kupili po nekoliko apartmana gore, zabole ih i za prirodu i za to sta se pise po forumu.
Nije kladionica izmišljena u 21. veku. Možda je sada dobila neki drugi oblik ali si i ranije imao i kocku i sportsku prognozu i ostalo. To što ti misliš da zato što vidjaš sede ljude po kladionicama da su se oni navukli u 50im nema neki značaj. Možemo mi da mislimo svašta samo jedno ne istiskuje drugo. U mom okruženju svi koji se kockaju su to radili još u mladjim danima, jednom drugaru majka čak plaćala dugove jer se kockao "na crtu", drugi bio u problemu jer je pare od odeljenja koji su odvajali za nešto dao "na siguricu", a neko od silnog stresa osedi i u 30im.