Šta je novo?

Kladionice

Доста клинаца је правило налоге за онлајн коцкање преко докумената баба и деда.

Da li neko sa foruma ima bilo kakav problem sa kladionicama i kockanjem? Slusam vec 20 godina po medijima o nekim problemima sa kockom, ali tesko je cuti iz prve ruke. Ne bi bilo lose ako ima takav na forumu da nam objasni malo konkretnije o tim problemima.
Po meni problem sa kockom ima svako ko svaki dan ide i uplacuje bar jedan tiket u kladionici. A nazalost ima toliko ljudi koji su u problemu zbog samog kockanja i u dugovima... Dosta njih je na lecenju ili se lecilo ali i dalje vecini ne pada na pamet da se javi za pomoc. Kocka je ozbiljna bolest!

У друштву које покушавам да пратим, клинци отварају налоге на документа којих се докопају (углавном родбина), кладе се онлајн, и неки су навучени на слотове (што је буквално најгори облик зависности). Физички одлазе само до уплатних места (најчешће неки киоск), да допуне те налоге. Углавном се ради о деци која добијају нешто веће џепарце од просека, али онда вуку и ове који одвајају и последњу пару на то. Хоће понекад и из куће понешто да "нестане", најчешће виски.

У друштву које покушавам да пратим, клинци отварају налоге на документа којих се докопају (углавном родбина), кладе се онлајн, и неки су навучени на слотове (што је буквално најгори облик зависности). Физички одлазе само до уплатних места (најчешће неки киоск), да допуне те налоге. Углавном се ради о деци која добијају нешто веће џепарце од просека, али онда вуку и ове који одвајају и последњу пару на то. Хоће понекад и из куће понешто да "нестане", најчешће виски.
Ko ode na te slotove i rulet taj je vrlo brzo navucen. Samo zavisi u njegovoj glavi kako ce da se izbori sa tim. Ne zaduzuju se ljudi zbog tiketa od 100 dinara nego zbog tih slotova i ruleta.

Po meni problem sa kockom ima svako ko svaki dan ide i uplacuje bar jedan tiket u kladionici. A nazalost ima toliko ljudi koji su u problemu zbog samog kockanja i u dugovima... Dosta njih je na lecenju ili se lecilo ali i dalje vecini ne pada na pamet da se javi za pomoc. Kocka je ozbiljna bolest!
Sve nesto uopsteno. Koliko je u brojevima to dosta njih na lečenju? 200 ili 200.000? Koliko njih godisnje bankrotira zbog kocke.

Voleo bih da imamo konkretne podatke. Nije isto ako 20 ljudi godisnje izvrsi samoubistvo zbog kocke ili 20.000.

I jedno i drugo je mnogo, ali nije isto.

Da li problem kockanja preti da unisti drzavu i društvo ili zanemarljiv?

Ponovo da napomenem, sve sto sam napisao odnosi se na kockare 25+.

Sve nesto uopsteno. Koliko je u brojevima to dosta njih na lečenju? 200 ili 200.000? Koliko njih godisnje bankrotira zbog kocke.

Voleo bih da imamo konkretne podatke. Nije isto ako 20 ljudi godisnje izvrsi samoubistvo zbog kocke ili 20.000.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-z...t-ovisnika-od-25-do-35-godina#google_vignette

Ne znam zasto si toliko uporan?

Hocu da mi neko kaze zasto se to "lose-lose" lose direktno po mene koji npr u zivotu nisam usao u kockarnicu.

Ja cak mislim da su kladionice i dobre po mene.

Evo primer.

U mojoj neposrednoj blizini postoje dve kladionice i dva restorana. Non stop mi smrad rostilja ulazi u stan, iz jednog ili drugog, zavisi od vetra. I to me direktno ugrozava. I sad ja treba da zanemarim te smradove i da se borim da se isele te kladionice i da se otvore jos dva restorana, pod parolom, brinem se da neko ne bankrotira.

Eto ukratko zasto volim kladionice.

Pa, ugrožavaće te ako ti se dete navuče na kocku ili mu budeš morao otplaćivati kockarske dugove. Kao i te probleme koje si spomenuo, kockarnice su takodje problem. Kockarnice po školama nadam se da ne misliš da su normalna pojava, a kod nas em ima kockarnica oko škola em su im reklame svuda po školama.

Pa, ugrožavaće te ako ti se dete navuče na kocku ili mu budeš morao otplaćivati kockarske dugove. Kao i te probleme koje si spomenuo, kockarnice su takodje problem. Kockarnice po školama nadam se da ne misliš da su normalna pojava, a kod nas em ima kockarnica oko škola em su im reklame svuda po školama.
Jel vi čitate šta ja pišem? Nekoliko puta sam napisao da kockanje jeste pogubno po mlade ljude, i da maloletnik NIKAKO ne bi smeo da ima pristup bilo kojoj vrsti kockanja.

Retko ko se navuče na kocku u 30im. Obično to krene mnogo ranije, još u osnovnoj/srednjoj školi. A ako se navuče u 30im njegov problem ali to što je njegov problem ne znači da kockarnice trebaju biti oko škola ili da se reklamiraju na školskom posedu, što rade uveliko. To što ima drugih problema ne znači da trebamo žmuriti na ostale. I meni zna da zamiriše roštilj ali to ne znači da bih voleo kockarnicu umesto fast food-a niti bi mi ikad to palo na pamet.

Retko ko se navuče na kocku u 30im. Obično to krene mnogo ranije, još u osnovnoj/srednjoj školi. A ako se navuče u 30im njegov problem ali to što je njegov problem ne znači da kockarnice trebaju biti oko škola ili da se reklamiraju na školskom posedu, što rade uveliko. To što ima drugih problema ne znači da trebamo žmuriti na ostale. I meni zna da zamiriše roštilj ali to ne znači da bih voleo kockarnicu umesto fast food-a niti bi mi ikad to palo na pamet.
Sve se slažem sem poslednje rečenice.

A ako se navuče u 30im njegov problem ali to što je njegov problem ne znači da kockarnice trebaju biti oko škola ili da se reklamiraju na školskom posedu, što rade uveliko.​
Koja je razlika između reklamiranja po školama u odnosu na reklamiranje po igralištima oko stambenih zgrada u koje svraćaju ista ta deca koja idu u školu?
Retko ko se navuče na kocku u 30im. Obično to krene mnogo ranije, još u osnovnoj/srednjoj školi. A ako se navuče u 30im njegov problem​
Ne bih se složio jer jako mnogo sedih glava zatičem po kladionicama (ono što vidim tamo gde drže otvorena vrata u nekom trenutku, ili ih vidim kada ulaze ili čujem kako pričaju u gradskom prevozu).​

Sve se slažem sem poslednje rečenice.
Pa onda si od onih "šta me briga za druge probleme ako meni ne smeta". Kao kad bih rekao šta mene briga za korupciju i vazduh, u životu nisam dao mito, za vazduh idem na planinu, a operaciju hvala Bogu ne planiram. Ionako mi dom zdravlja smeta na tom mestu jer dolaze bolesni umesto da je tu park za kučiće.

Koja je razlika između reklamiranja po školama u odnosu na reklamiranje po igralištima oko stambenih zgrada u koje svraćaju ista ta deca koja idu u školu?

Ne bih se složio jer jako mnogo sedih glava zatičem po kladionicama (ono što vidim tamo gde drže otvorena vrata u nekom trenutku, ili ih vidim kada ulaze ili čujem kako pričaju u gradskom prevozu).​
1. Svaki objekat u koji dolaze deca bih zabranio reklamiranje ali ono što najviše bode oči su školska dvorišta. Svakako su na školskom prostoru konstantno na vidiku deci, a još i ako je tu blizu kockarnica...

2. To što su sedi ne znači da su se u 50im navukli na kocku, možda su navučeni u mladjim danima i nikada se nisu izlečili.

2. To što su sedi ne znači da su se u 50im navukli na kocku, možda su navučeni u mladjim danima i nikada se nisu izlečili.​
Napisao si da se mali broj njih navuče u tridesetim godinama života, a ja odgovorio da mislim da to nije tačno, zato što viđam dosta sedih glava. A to što si naveo za mlađe dane se uklapa u moju tezu o tridesetim, odnosno neslaganje. Jer da bi se neko kao mlad navukao, to bi značilo da je kockar još s kraja 70. - tih - početka 80. - tih godina prošlog veka.​

Nije kladionica izmišljena u 21. veku. Možda je sada dobila neki drugi oblik ali si i ranije imao i kocku i sportsku prognozu i ostalo. To što ti misliš da zato što vidjaš sede ljude po kladionicama da su se oni navukli u 50im nema neki značaj. Možemo mi da mislimo svašta samo jedno ne istiskuje drugo. U mom okruženju svi koji se kockaju su to radili još u mladjim danima, jednom drugaru majka čak plaćala dugove jer se kockao "na crtu", drugi bio u problemu jer je pare od odeljenja koji su odvajali za nešto dao "na siguricu", a neko od silnog stresa osedi i u 30im.

Jel vi čitate šta ja pišem? Nekoliko puta sam napisao da kockanje jeste pogubno po mlade ljude, i da maloletnik NIKAKO ne bi smeo da ima pristup bilo kojoj vrsti kockanja.
Vidiš, ja sam prisustvovao partiji pokera kao klinac od 15-16 godina, gde je lik izgubio sve što je imao, čak i više od toga. To mi je bila jako važna lekcija za ceo život. Stan se ne gubi na aparatima, već uglavnom na pokeru. Imaš sreću da dobiješ jaku ruku al nesreću da ovaj drugi dobije jaču, i eto ga ambis.

Pa onda si od onih "šta me briga za druge probleme ako meni ne smeta".
Na zalost nisam, mada se poslednjih nekoliko godina bas trudim da budem takav. Dok ja ovde na forumu pisem npr kako je Zlatibor unisten, neki moji poznanici koji jesu takvi su kupili po nekoliko apartmana gore, zabole ih i za prirodu i za to sta se pise po forumu.

Vidiš, ja sam prisustvovao partiji pokera kao klinac od 15-16 godina, gde je lik izgubio sve što je imao, čak i više od toga. To mi je bila jako važna lekcija za ceo život. Stan se ne gubi na aparatima, već uglavnom na pokeru. Imaš sreću da dobiješ jaku ruku al nesreću da ovaj drugi dobije jaču, i eto ga ambis.
Sto rece Mariks, takvih stvari je bilo i pre 100 godina. To se desava. Covek proda sve, kupi jedrilicu, potopi ga oluja na sred okeana. Takve ljude nije moguce zastaviti.

Nije kladionica izmišljena u 21. veku. Možda je sada dobila neki drugi oblik ali si i ranije imao i kocku i sportsku prognozu i ostalo. To što ti misliš da zato što vidjaš sede ljude po kladionicama da su se oni navukli u 50im nema neki značaj. Možemo mi da mislimo svašta samo jedno ne istiskuje drugo. U mom okruženju svi koji se kockaju su to radili još u mladjim danima, jednom drugaru majka čak plaćala dugove jer se kockao "na crtu", drugi bio u problemu jer je pare od odeljenja koji su odvajali za nešto dao "na siguricu", a neko od silnog stresa osedi i u 30im.​
Pogledaj koliko ti imaš godina, i koliko je davao bilo to što pričaš o tvojoj generaciji, a koliko davno bi to bilo da su sede glave o kojima pričam počele da se kockaju u uzrastu kao tvoji drugari. To bi značilo da se kockaju od 70. - tih godina prošlog veka što prosto nije izvodljivo, jer bi do sada bankrotirali uveliko. To što se tada nazivalo kockom nije ni bilo prineti ovome danas. Kockarnice su krenule da uzimaju maha 90. - tih godina, a u XXI veku je krenulo ludilo. Nekada nisi imao kockarnicu na svakom ćošku, nego je to više bilo simbolično, gledano iz današnje perspektive. Nekada je postojalo 10 - ak gradova koji su u svetu bili poznati po kazinima i kockanju, a danas je ito otišlo dotle da imamo deset ćoškova u nekom kraju grada poznatih po kocki. I dalje stojim pri stavu da su se u tridesetim navukli na kocku, što ne znači da se ne slažem za tvoju generaciju.​

Коцкање јесте одувек било присутно (Први пут са оцем на јутрење, Лаза К. Лазаревић, 1879.) али никад није било оволико доступно (кладионице на сваком ћошку, интернет коцкање).
Постоје отприлике два таласа масовног пораста броја зависника од коцкања, 90те услед немаштине, када и долази до првог масовнијег отварања казина (тад отприлике настаје данашња седа екипа) и 2000те са појавом телетекста и кладионица (ту се генерисала млађа екипа). Притом кладионице су културолошки феномен (Кад порастем бићу Кенгур), ја сам доста ишао да се дружим са друштвом док су они састављали тикете, мени је све то било апстрактно око квота, шифри а и нисам хтео да се удубљујем пошто никад нисам веровао да ту може да се добије нешто.
Сећам се и једног друга који пред одлазак на студије уложи паре које су му родитељи дали за кирију у тикет који падне, после је јурио другаре ко ће да му да 50 евра како се вадио на рулету. Имао је лудачку срећу. Али је на студијама постао тешки коцош, нит је завршавао факултет, нит је излазио у град, нит је јурио девојке, лагао је родитеље за успех и тражио паре. И више је волео клађење на интернету, одлазак до кладионице је био искључиво зарад уплате.
Стручњаци су урврдили да коцкање у мозгу изазива биохемијске реакције сличне конзумирању хероина.

Vrh