Šta je novo?

Kišna kanalizacija - poplave u gradu

Izgleda da je vise napadalo na levoj obali Save, ja sam juce bio i u stanu i napolju kada je padalo u centru i na Vracaru i nisam primetio nista, sto bi rekli, rekordno odnosno nevidjeno. Cak sam isao kroz Juzni Bulevar, gde obicno ume da se slije bujica, ali nisam video nista neobicno.

Kapiram da je bio neki oblak nad levom obalom Save koji se najvise ispraznio nad tim delom grada.

Ne znam kakva su iskustva drugih ljudi na desnoj obali Save?

Ja mislim da ne postoji kišna kanalizacija koja može da primi onu količinu vode koja je juče padala na levoj obali Save.

Činjenica je (barem mi se tako čini) da je količina padavina verovatno slična na mesečnom nivou kao i pre više decenija, ali da upotrebim izraz iz Korone, kriva nije zaravanjenja, već imamo ogormne količine vode koja padne u par sati. Praviti sistem koji u tako kratkom vremenskom periodu može da primi toliku količinu jednostavano nije ekonomski opravdano.

I to će nam nadležni verovatno i reći, ali...

Ti isti nadležni nam neće reći sve ono što smo ovde već naveli - manje zelenih povšrina koje upijaju deo padavina, slivnici koji se ne održavaju, Zelenilo i Čistoća koje dozvoljavaju veliku količinu đubreta na ulicama koje zapušava te iste slivnike, pumpe, tj. crpne stanice koje ispumpavaju višak vode koje se ne održavaju (šta je sa pumpom zaduženom za autoput?). Da li bi u slučaju da gradske službe rade svoj posao bilo poplava? Verovatno bi, ali sigurno u nekom manjem obimu.

Управо. Тај део је једноставно водоплаван и нема количине насипања која би то исправила, сем да се насипало тако да све од лесног одсега постоји блага падина ка реци. У ретроспективи није било баш паметно урбанизовати то, боље би било да је уређено као велика парк-шума а станоградња да буде на бежанијској коси и горњем земуну

Izgleda da je vise napadalo na levoj obali Save, ja sam juce bio i u stanu i napolju kada je padalo u centru i na Vracaru i nisam primetio nista, sto bi rekli, rekordno odnosno nevidjeno. Cak sam isao kroz Juzni Bulevar, gde obicno ume da se slije bujica, ali nisam video nista neobicno.

Kapiram da je bio neki oblak nad levom obalom Save koji se najvise ispraznio nad tim delom grada.

Ne znam kakva su iskustva drugih ljudi na desnoj obali Save?
Kao što rekoh, kod mene je u trenutku kada sam morao da izađem na kratko, bilo najmanje 10cm. Vrlo moguće da je kraj tog jačeg oblaka bio baš na Dedinju/Senjaku.

Било је прилично потопно и овде, мада овде је ваљда због велике висине мало чудно, када пада у центру овде мало или не уопште, и обрнуто

Nije me mrzelo i svaki je ovakav ili gori kod mene u bloku
IMG_20220706_182153.jpg

Bila velika kiša, bila velika kiša. Ma da. Jeste bila velika, ali ništa epski, makismalno do 30l/m².
To je 30mm "vodenog taloga" odnosno da je sva ta kiša pala za jednu sekundu bilo 3cm vode. (u redu, ona se posle sliva)

Nema opravdanja, sistem nije radio kako treba. Nisu nam bile dovoljne poplave iz 2014. kada je za nekih 30 sati palo lokalno i preko 150l/m² da naučimo da bar slivnici moraju da se čiste.

Da je sistem radio kako treba, voda bi se povukla sa ulica u roku od sat-dva.

Dovoljno je citati novine i bot mašineriju koja pominje epske kise i oblak reda nuklearne bombe i sve je jasno. Ocekujem da se naredenih dana pomenu i "tisuculjetnje kise" i gnev sa neba. Teraj dalje jos par dana pa ce sve to biti juce. Okrecemo se Julu i avgustu i novim pricama o tome kako ne postoji grad u svetu koji ne moze da ne smrdi na letnjoj temperaturi.

Zašto je ovaj Šapić stalno nešto smoren, zabrinut, zamišljen... šta glumi i mudruje, kao da ga je neko naterao da bude gradonačelnik..

нека нека ја чекам дизентерију е онда ће све да се реши, како новинари имају свету дужност да хвале полицију, муњевитом брзином

Bila velika kiša, bila velika kiša. Ma da. Jeste bila velika, ali ništa epski, makismalno do 30l/m².
To je 30mm "vodenog taloga" odnosno da je sva ta kiša pala za jednu sekundu bilo 3cm vode. (u redu, ona se posle sliva)

Nema opravdanja, sistem nije radio kako treba. Nisu nam bile dovoljne poplave iz 2014. kada je za nekih 30 sati palo lokalno i preko 150l/m² da naučimo da bar slivnici moraju da se čiste.

Da je sistem radio kako treba, voda bi se povukla sa ulica u roku od sat-dva.
Ја не памтим оволику количину кише за 2, 3 сата у Земуну и већ после првих 40-ак минута сам знао да ће да буде озбиљно срање,
да је кишна канализација била у перфектном стању по онаквој елементарној непогоди ово није могло да се избегне, поплављене су улице у мом насељу, па и неки подруми од зграда који никад до сад нису били поплављени.

Ја не памтим оволику количину кише за 2, 3 сата у Земуну и већ после првих 40-ак минута сам знао да ће да буде озбиљно срање,
да је кишна канализација била у перфектном стању по онаквој елементарној непогоди ово није могло да се избегне, поплављене су улице у мом насељу, па и неки подруми од зграда који никад до сад нису били поплављени.
Zapušeni slivnici, neadekvatan promer kanalizacije, nekontrolisana betonizacija, sve gore i gore vremenske prilike, sve češći pljuskovi nalik monsunima... I kada se sve to spoji, ni ne čudi što se nam u GUP 2041 piše da se grad unapređuje zamenom asfalta sa popločavanjem (trotoari) sa ili bez kaldrmisanja i kako se problem nelegalne gradnje rešava tako što se legalizacijom istih smanjuje pojava nelegalne gradnje.

Kod mene u Prof. koloniji nije godinama bilo nekih poplava, čak i pri ovim "vekovnim, božji gnev" pljuskovima nije bilo problema.

Znam da u Cvijićevoj i dole u Despota Stefana pri obilnijim pljuskovima ume da se napravi lep potok, iako se uvek relativno brzo povuče čim kiša oslabi. Tu je koliko sam video glavni problem što nema dovoljno slivnika, posebno se to vidi na uglu Cvijićeva-DS gde mi je pre 20ak dana cela patika bila u vodi na pešačkom a jača kiša padala max 8-9 minuta, znači da je potrajalo nekih sat-dva došla bi voda do okolnih objekata verovatno. Prosto za neke kritične tačke moraju da se nađu bolja rešenja za odvod površinske vode. Naravno prvo da se dovede u red samo održavanje slivnika za kišnu kanalizaciju jer se ovde uozbilje oko toga godinu-dve nakon neke havarije i posle se vrati sve na stari nivo.

Pre 2-3 godine je bio sličan pljusak na Novom Beogradu i ista situacija sa kanalizacijom.
I ništa nije preduzeto da se to ne ponovi.

Mislim da vrlo lako može da se izračuna da li je problem do broja slivnika ili do prečnika cevi u koju ti slivnici vode.

Opet, činjenica je da se ne radi ništa na redovnom čišćenju istih jer je dovoljno pogledati Beokom nalog na Tviteru da se vidi da ljudi to prijavljuju, a da BVK retko samoinicijativno to proverava.

Проблем је и превелика изграђеност. Знам за случајеве са Алтине где су имали поплаву а пре је нису имали а у међувремену су плацеви у комшилуку изграђени на 90 % заузећа. Треба имати у виду да је пре ове кише био сушни период и да би земља могла да упије један део таман да амортизује довољно да кишна канализација може да одрази посао. Али тамо више земљишта нема, или су кровови или је бетон.

Meteorološko upozorenje
ČETVRTAK, 07.07.2022. u 05:30 h
UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE NA OBILNE PADAVINE
(za 08. i 09.07.2022.)
U petak, 08. jula obilne padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije (od 20 do 40 mm za 24 h, lokalno i više). U toku noći ka suboti (08/09.07.) i u subotu tokom dana (09.07.) padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlјe uz količinu kiše i do 60 mm za 24 h.

Jel neko video da komunalne službe sada idu i čiste slivnike?
Ili će opet da slegnu ramenima i da krive Boga?

(da ne bude da samo ser*em, ja sam očistio od blata rešetku i rigole ispred svoje zgrade)

Vrh