Šta je novo?

Kišna kanalizacija - poplave u gradu

A koji kraj Beograda je pa izdržao?
Искрено не памтим да је нападала оволика количина кише за 2,3 сата, бар овде у Земуну је био хаос, не знам како је било у другим деловима града.

Искрено не памтим да је нападала оволика количина кише за 2,3 сата, бар овде у Земуну је био хаос, не знам како је било у другим деловима града.
Doživljavao sam ja ovakva nevremena više puta u životu. Autokomanda i Hitna pomoć po difoltu poplavljeni kad su ovakva nevremena.

@Dzigi Bau
@Zezeljko
Naravno da je tamo uvek poplava, to sam i napisao. Ima takvih mesta još po gradu. Ono što sam hteo da kažem je da se takve stvari sve više dešavaju i po drugim delovima grada, koji do skoro nisu bili kritični. I nema to mnogo veze sa time koliko se dobro održavaju i da li se održavaju slivnici. Mi bi i sa besprekornim održavanjem slivnika imali problem, zato što smo gomilu zgrada nakalemili na mrežu koja je od pre 50 - 60 godina, negde i starija, tako da smo i bez poplava na maksimumu na mnogim delovima grada, pa je i za očekivati da ćemo imati pomenute probleme sve češće, jer je i klima sve više sklona ovakvim pljuskovima.

@Dzigi Bau
@Zezeljko
Naravno da je tamo uvek poplava, to sam i napisao. Ima takvih mesta još po gradu. Ono što sam hteo da kažem je da se takve stvari sve više dešavaju i po drugim delovima grada, koji do skoro nisu bili kritični. I nema to mnogo veze sa time koliko se dobro održavaju i da li se održavaju slivnici. Mi bi i sa besprekornim održavanjem slivnika imali problem, zato što smo gomilu zgrada nakalemili na mrežu koja je od pre 50 - 60 godina, negde i starija, tako da smo i bez poplava na maksimumu na mnogim delovima grada, pa je i za očekivati da ćemo imati pomenute probleme sve češće, jer je i klima sve više sklona ovakvim pljuskovima.

Stoji i ovo što si ti rekao, ali da se slivnici ne održavaju ili održavaju bedno to je isto činjenica. I to se da primetiti i pri slabijim padavinama, gde redovno imamo blago potopljene delove ulica.

Могу да потврдим ово што @Dzigi Bau пише. Откако свакодневно рабим Земунске улице (15-ак година) овакав потоп нисам видео. Синоћ сам негде око 8 ишао од Лидла у ТБ, мало након што је град ударио на овај део града, по највећем пљуску Тошиним бунаром поред успона улицом Прилаз где се сливала права река а из шахта на самој раскрсници избијао гејзир висине око метар. Одлучио сам се за "Ургиновачки" успон где је такође била река, једва сам се попео у првој брзини крећу ћи се око 5 на сат уз констатну стрепњу да ћем аути стати успут што се на срећу није десило, како мени тако ни пар аутомобила који су били испред мене.
Када сам се попео на Горњи град и наставио угриновачком на неколико раскрсница висина воде је била готово до врха точкова, при чему је последње овакво "језеро", чини ми се негде око Бантске, било јако дугачко, свакако преко 100 метара. Сви аутомобили, којих није било много, су се десним точковима попели преко ивичњака не би ли се барем мало подигли у однсоу на ниво воде који по мојој процени био 20-30 цм.
Јутрос кад сам ишао Цара Душана примето сам да цревима још увек испумпавају воду из будуће пореске управе и ако је прошло скоро пола дана од воденог налета.

Poslednja izmena:
Kod mene u Bloku 29 je svaki kišni odvod zapušen, par njih se više ni ne vidi od zemlje, a iz nekih se promalja i fino rastinje.
Niko ne može da me ubedi da je ovo problem količine padavina. Da se sve održava kako bi trebalo, od ovoga sinoć bar po blokovima ne bi bilo 10-20%.
Boga pitaj da li ona crpna stanica u našem bloku uopšte radi.
Lično sam kao upravnik predao zahtev za sređivanje odvoda za moju zgradu pre 4 meseca, još se niko nije ni pojavio ni odgovorio. Danas ih zovem, oni kažu napišite zahtev, e onda je krenulo napušavanje i odma su promenili priču, kao sad će oni to pogurati ejjj posle 4 meseca će pogurati. O čemu mi pričamo. Javne službe su katastrofa, niko svoj posao ne radi, nabacali su gomilu podizvođaća koji samo izvlače i peru pare, a opet niko ništa ne radi. Zato je Beograd pod vodom, a ne zbog kiše i sve će biti gore i gore.

Оператива је скресана у свим јавним службама, па и у БВК. Отуд нису у стању да одржавају проточном целу мрежу сливника.
А у Земуну верујем да имамо и последице Врачаризације, тј. мењања кућа са двориштима за зграде.

Kod mene usla voda u garaže i podrume, okna od liftova... nije prvi put. Izbacivali do ponoći.

Inače, većina slivnika kišne kanalizacije - zapušena, a jedan je zapušio upravo BVK nakon popravke vodovodne cevi - nasuli su pesak, valjda su doneli previše pa ih je mrzelo da pokupe i odnesu višak, pa se slio u šaht sa prvom sledećim kišom...

Infrastuktura ne može da podnese ovu količinu izgradnje novih kvadrata, i ovo što imamo se ne čisti i ne održava, a ima još jedna stvar:
Sve je manje zelenih površina koje mogu da "upiju" kišnicu... kada je najvažnije obrnuti pare kroz kvadrate.

I da, mogu da zamislim kako bi sada izgledala ta garaža kod tog famoznog pešačko-biciklističkog mosta kod bloka 70A...

„Po ko zna koji put, ističem da partijski jurišnici i lica sa neadekvatnim diplomama ne mogu voditi velike komunalne sisteme u Beogradu, već da gradsku upravu i javna komunalna preduzeća treba departizovati i profesionalizovati“, zaključio je Jovanović.

Dodao bih da je tako za sve u drzavi, i svuda ce da "poplavi i da bude problema jer su neke stvari nepopravljive 50-100 godina jer grad treba bukvalno srusiti i graditi iznova"

Kod mene usla voda u garaže i podrume, okna od liftova... nije prvi put. Izbacivali do ponoći.

Inače, većina slivnika kišne kanalizacije - zapušena, a jedan je zapušio upravo BVK nakon popravke vodovodne cevi - nasuli su pesak, valjda su doneli previše pa ih je mrzelo da pokupe i odnesu višak, pa se slio u šaht sa prvom sledećim kišom...

Infrastuktura ne može da podnese ovu količinu izgradnje novih kvadrata, i ovo što imamo se ne čisti i ne održava, a ima još jedna stvar:
Sve je manje zelenih površina koje mogu da "upiju" kišnicu... kada je najvažnije obrnuti pare kroz kvadrate.

I da, mogu da zamislim kako bi sada izgledala ta garaža kod tog famoznog pešačko-biciklističkog mosta kod bloka 70A...
И нигде у 70а нити 70. блоку нема икакве новоградње која би била кривац са апсолутну поплаву која је настала. Проблем је 100% у лошој инфраструктури која није предвидела кризне ситуације и неодржавању исте што све додатно погоршава. Уместо да се ради на решавању проблема кроз проширивање инфраструктуре и боље чишћење исте дежурни идеолози ће покушавати да то преусмере у неку ламентацију у похлепној жељи да се развија европски град уместо да остане на нивоу из 70их година прошлог века. Није одговорност за лошу јавну инфраструктуру на јавном сектору него на похлепним приватницима који граде некретнине у граду чија популација расте

Поздравља вас финансијски центар Европе

f93ca4df8bdc871dcbfb206c77a9f3fd4d3ab83dec20dab1a0de3ba50ea82ee8_1.jpg

И нигде у 70а нити 70. блоку нема икакве новоградње која би била кривац са апсолутну поплаву која је настала. Проблем је 100% у лошој инфраструктури која није предвидела кризне ситуације и неодржавању исте што све додатно погоршава.
Pa stvar i jeste u tome što je kanalizacija složeni cevovod - ako na jednom mestu dođe do preopterećenja, problem će se manifestovati u celom sistemu, stotinama metara dalje.
Zanima me kako su sinoć prošle npr garaže u bloku 44, ili okretnica 45-tice u Nehruovoj.

I treba da se radi na proširivanju infrastrukture, ali pre svega one neophodne komunalne da ne bi smo imali probleme 3. sveta, a ne preskakati korake i graditi nekakve atrakcije.

Vrh