Šta je novo?

Karadjordjeva 5

prizemlje je dosta nisko. zato je uspeo da uglavi čak šest etaža. zgrada pored na malo većoj koti ima 4 etaže + pk.

super je što visinu zgrade. nadam se da će fasada biti bolja nego na slici.

I ja sam prijatno iznenadjen, gotovo sokiran. Samo da ne nikne jos jedna etaza da se dogura do najvise kote susednog krova. Ova zgrada je ipak na padini tako da ne bi valalo de se skroz izjednaci sa vrhom susedne.

Nego sta je ovo sa potkrovljem ove male zgrade desno, ona skroz ruinirana a neko junacki krenuo da uredjuje potkrovlje, sve sa uguravanjem prozora koji nemaju nikakve veze sa ovom starom ruiniranom fasadom ispod?

Bogami veliki pomak napred ! Prva zgrada u Karadjordjevoj posle ko zna koliko decenija...sigurno nakon 80tak godina ! A sto se tice estetike, sto kaze Homer slede molitve za finu i nenapadnu fasadu :)

Ako bi primenili materijale kao za fasadu Square 9 na Studentskom trgu, ne bih imao nikakvih primedbi.

zexland":3m88x55u je napisao(la):
Bogami veliki pomak napred ! Prva zgrada u Karadjordjevoj posle ko zna koliko decenija...sigurno nakon 80tak godina ! A sto se tice estetike, sto kaze Homer slede molitve za finu i nenapadnu fasadu :)

Ovo je 100% tacno, upravo sam to i sebi rekao kad sam video da se tu gradi jedna nova zgrada. Prosto je neverovatno da se ovaj ulicni front a i recni nastavlja tek nakon 80 godina.
Visinski je uskladjeno, ostaje nam samo da se nadamo da fasada bude pristojno uklopljena i da se izbegne izgled tranzicione arhitekture. Ali oni plavi paneli sa rendera me malo plase.

Možda preterujem, ali me čudi da gradnja ove zgrade prolazi tako nezapaženo.
Obzirom na položaj, ne na finalno rešenje, ovo bi trebao da bude arhitektonski događaj godine u Beogradu.

Obzirom na tišinu koja trenutno vlada, "stručna javnost" neće imati prava da kritikuje konačan izgled zgrade...naravno, uslučaju da ispadne kao na tom jedinom crtežu koji smo videli.

relja, činjenica je da je ta ulica, i ceo taj kraj jedan od najgorih krajeva beograda.

retko ko posmatra tu ulicu kao ulicu koja u budućnosti treba da bude jedna od najreprezentativnijih ulica u gradu, svi je posmatraju prema tome šta je ona trenutno.

i tako se odnose prema njoj.

Ja bi tu kupio stan, jedino me zanima koliko drma kad prodje tramvaj. Veliki deo kamionskog saobracaja ce tu da tutnji jos samo 2 godine a onda ce ceo ovaj kraj da uzleti kao raketa pravo u nebo. Naravno nadam se da ce dole da bude garaza. Jedino sto bi vise prizeljkivao je nesto gore u sledecem redu na KV ali tek tu ce da se lome koplja i oko imovinsko-svojinskih odnosa a i oko toga sta se moze i sme graditi ili obnavljati. Kad se izmesti dobar deo kamionskog saobracaja ovo postaje idealno, em si u super-centru, em imas fenomenalan pogled, em dises nevidjeno cist vazduh za centar jednog velikog grada jer si na samoj obali reke i stalno pirka vetar.

Eh kad bi bilo bar upola kao square 9, fasada zasluzuje i molitve i ritualne plesove :)

@Johny Bgood
Em ti tresti Anderground, Republika, Magacin, Frida i svi ostali kafici u beton hali. :))))

plasim se da ce biti bas kao iu na slici, ma koliko podrzavao ulaganja u savamalu, ovo mi nije dobar primer za pocetak.
to ce biti jedna, za nase standarde, prosecna mala stambena zgrada koja vec ima neke svoje vlasnike.
Licno misljenje, ali meni je bolje da se kao square 9 renovoraju socijalisticke zrade iz 60ih i 70ih, a da se u savamali zidaju "dela" koja vise potsecaju na stari beograd, odnosno nekog spoja starog i novog u samoj gradjevini.

spatiotecte":1dcn73nd je napisao(la):
@Johny Bgood
Em ti tresti Anderground, Republika, Magacin, Frida i svi ostali kafici u beton hali. :))))

Mada sam mator :roll: ne verujem da bi mi to toliko smetalo, mada bi sigurno preferirao nesto gore na KV jer je tise, "classy", a i blize Knezu. Ali taj deo (kad se izmeste kamioni), Pariska, i Tadeusa Koscuska su mi neprevazidjene lokacije u gradu. Sledeci na listi su delovi Vozdovca i Neimara, Dedinje je odavno otislo u ...

Malo svijezine
dsc03603.jpg

dsc03604.jpg

dsc03605.jpg

Sad sam tek primetio ove terase na bočnoj strani.

Može da se zaključi i da investitor računa na to da se susedna, zgrada na broju 7, neće rušiti, ali da nije 100% siguran pa su zato prozori i terase znatno manji nego na uličnoj strani.

Juče sam posmatrao zgradu sa šetališta kod Ušća (snimci telefonom su očajno ispali).

Po gabaritima, zgrada se idealno oklopila, kao da se oduvek tu nalazila.

Samo je pitanje - FASADA???? :?:

relja":2trxcdqe je napisao(la):

Može da se zaključi i da investitor računa na to da se susedna, zgrada na broju 7, neće rušiti, ali da nije 100% siguran pa su zato prozori i terase znatno manji nego na uličnoj strani.

Prema dostupnom PDR-u nece se rusiti susedni objekat jer je kulturno istorijska vrednost. Taj prolaz izmedju te nove zgrade i objekta pored je predvidjen, pre svega radi pristupa prizemnim objektima unutar samog bloka. Dozvoljenu dimenziju erkera tj. prepusta tih terasica definise se u PDR-u i uslovima za gradnju.

milanche":3rrd44en je napisao(la):
relja":3rrd44en je napisao(la):

Prema dostupnom PDR-u nece se rusiti susedni objekat jer je kulturno istorijska vrednost. Taj prolaz izmedju te nove zgrade i objekta pored je predvidjen, pre svega radi pristupa prizemnim objektima unutar samog bloka. Dozvoljenu dimenziju erkera tj. prepusta tih terasica definise se u PDR-u i uslovima za gradnju.

Tačno, ali nedavno je bilo pokušaja da se pokrene rušenje...
Svejedno, izgleda da je ovaj deo krezube Krarađorđeve pristojno popunjen. Ostaje samo da se vidi kakva će biti finalna fasada na broju 5 i da se obnovi na broju 7 (a i na brojevima 1 i 3, kad smo već kod toga).

relja":9oyzpi7i je napisao(la):
Juče sam posmatrao zgradu sa šetališta kod Ušća (snimci telefonom su očajno ispali).

Po gabaritima, zgrada se idealno oklopila, kao da se oduvek tu nalazila.

Samo je pitanje - FASADA???? :?:

Jao samo da bude pristojno, i onda ce veliki deo Karadjordjeve i Savamale "SAM" da se sredi. Samo da pokazemo da mozemo. Bez iskakanja iz gabarita i ugradjivanja spratova koji nisu u projektu (kao sto su napravili ispod samog Hrama :bash: ) i sa nekakvom merom i ukusom. Iskreno se nadam da je to kako je lepo leglo dobar nagovestaj da ce i fasada biti bar pristojna ako ne i fenomenalna.

PS Sanjam o Karadjordjevoj u kojoj su rupe popunjene zgradama koje su lepo legle gabaritski ali se ne pretvaraju da su starije nego sto jesu. Ima tu mesta i za hrabrost, jer je BH levo industrijski objekat, samo da naucimo da investitorima zadamo neke cvrste granice (pre svega koliko volumena se moze ugurati) a onda ih jednostavno pustimo da grade. A trziste ce valjda znati da prepozna kvalitet, kao u Novopazarskoj.

Prolazio sam danas pored ove zgrade, pa sam škljocnuo dve fotke. Ne mogu baš najbolje da procenim gledajući kroz platno, ali čini mi se da za fasadu stavljaju neke kamene ploče boje peska (mislim da se to najbolje vidi na direktorovoj drugoj fotografiji par postova iznad):

karadjordjeva1.jpg

karadjordjeva2.jpg

еј а баш размишљам која фасада би се уклопила и баш помислим на бледо жићкасти камен. страва, само још да буде лепо изведен и наравно да буде лепог слога и шаре- не јефтин и не кич. и не као купатило неко...

Valjda nece da uprskaju sa alukobondom! A i nadam se da nece biti ovih plavih pano-a, tj drecavih boja.

U vezi fasade

postavljene su sive ploče prošarane... nečim. Možda je veštači kamen, možda neki beton ili nešto treće, ali ne izgleda loše, čak ni kroz zaštitno platno. PO "loše" mislim na sve materijale koje ne bih voleo da vidim kada se bude popunjavala Karađorđeva.

slika1404w.jpg

Sudeći po crtežu fasade na platnu, te plave ploče bi trebalo da se postave preko ovih siporeks blokova

slika1404a.jpg

I dalje se nadam da će izabrati neku drugu boju, ili da ovaj crtež ne predstavlja verno zamisao arhitekte.

Na poslednjem spratu su postavljeni vrata i prozori - standardni, veli ram, bele roletne.

Plavih ploča još uvek nema.

Hvala Bogu samo da nema alubonda.

U cemu je fora sa susednom zgradom? Deluje kao da joj je odstranjen poslednji sprat. Nedostaje joj neki krovni venac i zabat.

Pa susedna zgrada pripada drugom bloku, zato ima prozora na novoj zgradi koja je zaparavo na cosku bloka a ne izmedju parcela jednog istog bloka.

Vrh