Šta je novo?

Karađorđeva ulica

Кад се плати онда се и ради, а када се пилићари и шкртари онда се ради осам мањих и средњих пројеката по пола године-годину.

Moze li neko da objasni kako isti posao koji traje duze kosta manje? Zaista nisam upucen. Recimo da je potrebno x sati posla, zar nije isplativije izvodjacu da ga uradi u sto kracem roku kako bi mogao mehanizaciju i radnike da koristi za druge projekte? Kad kazem sto kraci rok, mislim na radove samo preko dana, nikakve trece smene i sl.

Инвеститор, тј. град плаћа по мало радника и механизације да ради на више места у исто време пошто нема пара да плати 100 радника за трг већ плати 20. Слично је и овде. Раде два багера, четири кипера и 20 радника.

Jedna brzinska iz karadjordjeve, u ovom delu ka Kalisu je aktivno. I tamo na drugoj strani kod Benakibe rade bageri

Mali ot, da li je mozda u planu da se nagibi na padini Kalemegdana smanje u smislu da u nekoj budunosti moze CAF da ide? Ili su one krivine toliko uske i strme da nema sansi? :)

Zavrani master rad jedne studentkinje arh. Popunjavanje rupa u Karadjorjdevoj
853b0c25b82ebec13406a2a364898474.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bozeee, pa cemu sluzi mentor, cemu profesori? Je l neko moze da kaze da je fasada mozda isuvise tamna, da zgrada izgleda kao divlje nadogradjena.

Posle se cudimo zasto nam grad izgleda kao da su devedesete u toku.

Je li to ona unapred dodala nelegalni sprat :laugh:

U drugim profesijama i sferama života, za ovakve bezobrazluke i bahatosti se dobiju napuš i bojkot. Napuš na ličnom nivou, a bojkot i osude ako se radi o kompaniji ili instituciji. I to se dobije i od struke ali i od korisnika/javnosti.

Ipak, kad se potegne priča o ovakvim sebičnim bahatim svinjarijama u svetu arhitekture, to se tumači kao hejt. I uvek sledi odgovor kako o tome smeju da pričaju samo ljudi kojima je to struka. Kao da se ta zgrada gradi za arhitekte, na prostoru koji pripada samo arhitektama, i kao da će je samo oni gledati i koristiti...

Takođe, poznata je fraza ovde na forumu da se ''estetika uči''. Ne znam, eto neko 5-6 godina slušao o estetici i dogurao do mastera a ne vidim po čemu je njegovo baratanje i poznavanje estetike išta bolje od onoga što bi učesnici Farme smislili da se njima da da isprojektuju zgradu...

Prva greska kod tog rada je sirina zgrade, da bi se uklopila u ostale, treba da bude male sirine.

Страшно. Боље да остану призуемуше него овај турбофолк да граде.

Ja bi na ovaj objekat dodao još jedno potkrovlje, da ima isti broj nivoa kao i sva novogradnja u gradu. Nemoj da nekome zafali para posle 3. kolena...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=606304#p606304:2sggo69z je napisao(la):
Bender Rodriguez » 44 minutes ago[/url]":2sggo69z]
Takođe, poznata je fraza ovde na forumu da se ''estetika uči''. Ne znam, eto neko 5-6 godina slušao o estetici i dogurao do mastera a ne vidim po čemu je njegovo baratanje i poznavanje estetike išta bolje od onoga što bi učesnici Farme smislili da se njima da da isprojektuju zgradu...

Uče se možda neke osnovne stvari i smernice, kao što se u fotografiji uči pravilo trećina i još neke tehničke stvari (balans boja i slične finese).

To što neko može da objasni zašto je nešto lepo ne znači da ja koji nisam učio estetiku ne mogu da kažem da je nešto lepo ili nije (prikladno ili neprikladno).

Koliko god ja gledao, učio, ja nikada neću moći da dizajniram lep sajt za razliku od moje žene koja nije išla ni u kakvu školu gde se učila estetika ili dizajn, ali ona to ima u sebi i ne treba joj nikakva završena škola da to sprovede u delo.

Dule, ne očekujem ja da neko za 5 godina postane Gaudi (ili stavite koje god ime želite). Ali prvo valjda ako upisuje arhitekturu, valjda je očekivano da ga interesuje estetika i da je njegov um mnogo spremniji za takva saznanja i učenja. Drugo, te studije ipak prolaze kroz lekcije gde se izučavaju i istorija umetnosti, urbanizam, dizajn, i slično. Ako može običan čovek da pokupi neka ta saznanja samo ako pažljivo čita određene stvari s ovog foruma, ili još bolje - knjige na tu temu, pa jel onda mnogo očekivati da nakon završenog fakulteta bude u stanju da smisli nešto što ne izgleda kao skalamerija od LEGO kocki u vrtiću?

Kod ove i ovakvih zgrada i slučajeva ne smeta meni stil samih zgrada koliko mi smeta to što se nimalo ne uklapaju u ambijent. Naravno, ne možemo očekivati da se uvek sve novo poptuno slaže sa starim, jer na kraju krajeva ne bi bilo moguće - s jedne strane jedan tip zgrade, s druge strane drugi, pa ajd' ti napravi nešto moderno a da lepo legne uz obe. I to uz ograničen buždet. Teško. :? Dakle ne očekujem ja to. Ali jedno je snalaženje s onim što imaš i pokušaj da se to odradi korektno, a drugo je ovo što se sve više radi, da dođe grupa bahatih i posadi kocketine tamo gde im mesto nije.

I smeta mi to što kad se u drugim profesijama i situacijama ovakve stvari komentarišu i osuđuju, to je ok i normalno. A kad se to radi u kontekstu arhitekture, uvek se to tumači kao ''hejt'' i još ograničava iznošenje mišljenja o tome. Iznošenje mišljenja o nečemu što se itekako tiče svih stanara grada. Ne mora čovek da bude majstor estetike i arhitekture da vidi da ovo uopšte ne ide jedno s drugim.

Šta ćeš, nemamo mi pojma ni šta je lepo, ni šta je praktično za grad. To znaju samo arhitekte, a vidimo na primeru od gore, šta neko ko završava arhitekturu zamišlja da je lepo za Karađorđevu.

Bez onog "za Karađorđevu" i pogođena suština , generalno gledano. Ja nisam izučavao nikakvu estetiku , pa opet bilo da su zgrade u pitanju , bilo da je sajt u pitanju , ili pak kako se neko oblači (usklađuje boje) i sl. , prosto mi bode oči. Ili dve novoizgrađene zgrade , jedna do druge , na stranu što se ne uklapaju stilski sa okolnim zgradama , nego što se vrlo često dešava i da je jedna zgrada za pola sprata izdignuta u odnosu na drugu. O terasicama da ni ne govorim. Sve to izgleda ružno i "operisano" od svakog smisla za estetiku i osećaj. Ova crna zgrada me podseća na onu kod Omladinskih brigada , što gleda na autoput , a štrči u odnosu na okolne , da se iz aviona odmah primeti , iako stilski ne odudara od okolnih zgrada.
Kada gledam neke sajtove , prosto se zapitam šta je izučavao taj stručnjak , jer prvo se zapitam šta je hteo da kaže sa samim izgledom , i neretko , i nesrećnim uklapanjem boja. Drugo , sve više sajtova je rađeno u stilu onih bilborda gde je više njih jedan ispod drugog na pokretnoj traci. A da ne spominjem da vrlo često ne postoje sve informacije o firmi ili pojedincu... , što zna da bude iritirajuće.
Oblačenje i uklapanje boja , dezena i samog kroja , ne treba ni spominjati. Tu se jasno vidi koliko smo operisani od estetike i osećaja za ukus , pa ni ne čudi što dobijamo gorepomenute ideje.
Jednom prilikom sam išao da uramim dve slike. Kod desetak staklorezaca sam bio , dok nisam naišao na ono što mi se sviđa i što bi bilo adekvatno. Kada sam odabrao okvire , staklorezac mi je rekao za jedan da je to unutrašnji okvir i da tu treba da dođe i spoljašnji. Ja sam na to odgovorio da uradi tako kako sam tražio , a da ukoliko bude potrebno , da ćemo se po preuzimanju slika dogovoriti za stavljanje spoljašnjeg rama. Kada sam preuzeo slike , staklorezac mi je rekao da kada ih je uramio , da je tek tada video da sam bio u pravu za unutrašnji ram , da bi bilo suvišno stavljati bilo kakav spoljašnji , jer se ovako uklapa savršeno sa slikom i čestitao mi na tome.

Estetika je grana filozofije koja se bavi prirodom umetnosti , lepotom i ukusom , kao i umetničkom stvaralaštvu. Izgleda da se kod nas dosta vremena posvećuje tome kako da filozofiraju na temu nestručnosti i nedovoljnog i neadekvatnog znanja kritičara , prilikom branjenja svog rada , umesto što štancuju k'o da su na pokretnoj traci , arhitekte operisane od mogućnosti da dizajniraju bilo šta drugo osim modernističkog kiča. Ta ukalupljenost kojoj se teži kod nas , ne samo u arhitekturi , da sve mora da bude u nekom modernističkom stilu , kao na primeru u Karađorđevoj ulici , i da ako iole istupaš od tog stava , sa tobom nešto nije u redi , postaje vrlo iritantan.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=606275#p606275:j1cbgkz3 je napisao(la):
zoran_m » 05 Mar 2019 12:17 pm[/url]":j1cbgkz3]Zavrani master rad jedne studentkinje arh. Popunjavanje rupa u Karadjorjdevoj
853b0c25b82ebec13406a2a364898474.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da li je kandidatkinja odbranila rad?

Nisam siguran da bi tako nesto voleo da vidim na toj parceli, projekat je odlican nema sumnje ali mi se ne uklapa u tu ambijentalnu celinu, moje misljenje naravno. I za moj ukus ima sprat viska..a dosta znaci zbog pogleda sa keja na Kosancicev venac, ako je i dalje u planu izgradnja tamo nekih galerija, cuda muda i slicno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=606304#p606304:i5jjxh4q je napisao(la):
Bender Rodriguez » 05 Мар 2019 01:21 pm[/url]":i5jjxh4q]
Takođe, poznata je fraza ovde na forumu da se ''estetika uči''.
Да, естетика се учи. А ако је неко завршио АТФ, не значи и да је естетику и научио, што поменути пример приказује.

Vrh