Šta je novo?

Kakav biste Beograd želeli?

Beograd treba (i može) da ima škole i školski sistem koji su među najboljim u Evropi.

Mislim da je to prioritet koji ide ispred svih. Šta će nam metro ako se u njemu voze ljudi koji nikad nisu ostvarili svoj potencijal.
 
Beogradu nedostaju kućni majstori. Đavolski je teško obezbediti majstora za bilo kakvu intervenciju na kućnim instalacijama i uređajima. I jako su nekorektni, to je bar moje iskustvo sa nekolicinom njih. Nisu skupi ali je.eš to, kad se recimo pokvari TA peć tu nema čekanja, ili možeš da dođeš ili ne. Treći dan zovem „sutra ću, sutra ću“ a prodao repariranu peć pre mesec i po. Isto tako vodoinstalater, čekao ga tri meseca, kad je došao popravio jedno ali pokvario drugo i onda morao drugi da mi uklanja štetu a i njega sam čekao.
 
Ako na BB ima majstora zanatlija (vodoinstalatera, električara, stolara, molera itd. itd.) duboko im se izvinjavam ali moram reći, majstori su u velikom procentu obični hohštapleri. Niti su tačni u dogovoru, niti su dvoljno stručni ili posao namerno ofrlje odrade, a pri tom ima i lopova. Sve ovo pišem iz ličnog iskustva.
@tragač ima dobar predlog ali mislim da se teško može realizovati jer to bi zapravo bili domari/kućepazitelji pa je pitanje, gde su stanovi za iste a logično je da moraju biti u blizini zgrade ili bloka zgrada koje bi održavali.
 
замисли, дао сам ти плус, јер је то што си написала жива истина
 
Ijao, pa hvala ti JohnnyLee, današnji datum ću zaokružiti i slaviti ga kao veliki dan u mom životu. :D
Malo se šalim, ali mi je svakako drago da se u još jednoj stvari slažemo, a da nije "Tripod".
 
Ako na BB ima muštererja za zanatlije... .....ali moram reći,
musterije su u velikom procentu obični hohštapleri.
Niti su tačni u dogovoru, niti su dvoljno higijenski čisti ili pripremu za ugovorene radove namerno NE odrade,
a pri tom ima i lopova alata . Sve ovo pišem iz ličnog iskustva.....

Pa Ksenija ... eto medalja ima i drugu stranu :D :lol: :lool: :lol:

Majstore počni da krečiš .... a ono još slike i ekseri na zidu , zavese na prozoru i naravno sav nameštaj nije ni mrdnut :mrgreen:
Majstore počni da popravljaš sudoperu .... a ono u nj. do vrha prljavi sudovi :mrgreen:
Majstore počni da popravljaš šporet..... a ono u rerni masni zeleni zec (ubudjali ostaci od pileta) :mrgreen:
Majstore počni da popravljaš veš mašinu .... a ono u bubnju veš od prošle nedelje ispušta bojne otrove :mrgreen:
Majstore počni da .....

Ti rece ....hohštapleri.....
Za cenu materijala i ne pitaju,, a kada su majstorske ruke u pitanju obavezno ... a el mogu ruke jeftinije i jel baš mora tolko...
Polu-placenih i ne placenih izvedenih radova ... kolko voliš ...
A o drpljenim komadima ručnog alata .... da ne spominjem .......
Pride...... svaki majstor mora da ima završen mali ,, psihihatriski fakultet,, :lol:

A o mušterijama i majsorskoj radionici davno Zoran Radmilovic fenomenalno prikazao tu problematiku :sesir:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-c_HYe0x8mg[/youtube]
 
Ne preteruj boco-ico, takvih slučajeva je 0,001% mada mi sve liči na vic. Govorila sam o većini i iz iskustva što ličnog što drugih, a broj nije ni malo zanemarljiv.

U ime korektnih mušterija:

Majstoru moraš dati da jede i pije iako on to od tebe nije tražio jer se podrazumeva (misle oni). Ako ne daš, negde će debelo zabušiti, ako daš isto će zabušiti ali samo malo manje. Nadgledala sam radove i ukazivala na propuste na šta su odgovarali otprilike - to smo ostavili za kasnije. Pa ne može za kasnije, kažem ja. Nije potrebno biti majstor pa znati kako se sistematično radi, samo malo razmišljanja. Uostralom, laičko oko vidi i gletovani zid i hoblovani parket, i ugrađeni prozor i postavljena vrata, itd. itd.

Evo primera: pre par dana imala sam majstore koje sam zvala zbog reklamacije. Kvar su otklonili ali delimično jer za to vreme koje bi potrošili da kvar potpunjo otklone odradiće novi posao, a ja ga isplatila na vreme. Ostavili su mi šut, nezapušenu rupu u zidu, razbijene pločice, znači stanje "radovi u toku". Predlažu da ostatak završe u drugoj etapi, kada se dogovorimo jer imaju jaaaako hitan i neodložan posao. Kada to, koliko puta ću još morati da ga zovem, da utanačimo dan, mesec, godišnje doba? O prethodnim iskustvima ne bih ali su veoma ružna i ne samo kada je u pitanju poslednji majstor već i ostali a prilično ih je bilo jer je bilo dosta posla.

I kako misliš da će "mušterija" ukrasti alat ako se majstor istim služi? Da nisi ti jedan iz grupe kojoj sam se izvinila pa me ovako napadaš braneći majstore čiji zanat izuzetno poštujem ali ne i njih ako ga pošteno ne odrađuju?

P.S. Imam dvoje dece a nisam majstor. :mrgreen:
 
Šta reci... mušterija je uvek u pravu... :lol:
 
To što je neko zaboravio pile u rerni ne znači da i mi koji sve pripremimo zaslužujemo isti tretman. Mislim da je manjak tih majstora postao ozbiljan problem. Većina njih su stariji ljudi, mlađe uglavnom privlače auto-zanati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493288#p493288:dwmf1bay je napisao(la):
Ksenija » 17 Нов 2017 01:36 pm[/url]":dwmf1bay]
…… ali mislim da se teško može realizovati jer to bi zapravo bili domari/kućepazitelji pa je pitanje, gde su stanovi za iste a logično je da moraju biti u blizini zgrade ili bloka zgrada koje bi održavali.
@Ксенија, некада су били домари у зградама, до краја седамдесетих година, и имали су своје станове у тим зградама. Свака зграда, бар на Новом Београду, је имала свог домара и они су обично имали станове у приземљу. Сећам се јако добро, док сам становао у блоку 2 у згради Д14 (од 1961 до 1968), чика Стојан је био домар и задужен за све и свашта. Такође и док сам становао у блоку 38 у згради број седам-чувена „глиста“ зграда са 12 улаза (од 1968-1992), домар је био чика Ивица. После укинуше домаре и нажалост одржавање зграда оде у три ............. Видело се да је тада направљена велика грешка и ето сад поново уводе домаре, али под именом управитељи зграда.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493331#p493331:dwmf1bay je napisao(la):
Ksenija » 17 Нов 2017 03:58 pm[/url]":dwmf1bay]
Majstoru moraš dati da jede i pije iako on to od tebe nije tražio jer se podrazumeva (misle oni). Ako ne daš, negde će debelo zabušiti, ako daš isto će zabušiti ali samo malo manje. Nadgledala sam radove i ukazivala na propuste na šta su odgovarali otprilike - to smo ostavili za kasnije.
Не мораш да даш, није тачно. Треба све прецизно да се договори са мајсторима, не само око цене.
Прошле године смо жена и ја одлучили да кречимо стан и по препоруци ангажовали мајстора, све се договорили око цене, време рада, јела и пића. За јело и пиће (сокови) је сам мајстор рекао да је то његов део о коме ће бринути и да то не улази у обим посла. Сам је одлазио до пекаре узимао шта треба, али без обзира на то, супицу и једном пасуљ, је радо прихватио да једе са нама. Е сад, нисмо могли да утичемо на честе паузе (кад се умори), на пуш паузе којих је било сваких сат времена!, тако да су се радови само за једну собу одужили на пет (5) дана !!! Урадио је ту једну собу, а онда смо му захвалили, незадовољни и брзином и самим квалитетом радова, платили урађено и довиђења. Остатак кречења стана смо сами урадили супруга и ја, и наравно поправили оно што мајстор није добро урадио (плафон и један мањи зид).

Други пример: мајстор за веш машине и бојлере који годинама долази код моје мајке за стару веш машину ЕИ Ниш 1985.годиште (и још увек ради добро), а и код супруге и мене (док смо имали стару веш машина), никада до сада није желео да попије ни кафу, ни сок, па ни чашу воде. Једноставно је такав, човек одради ваљано посао, чисто и уредно, наплати и оде. Изгледа да је оваквих мајстора данас јако мало.
 
Ksenija pa nateraj muza da malo pritegne i prati te majstore to je sfera koju uglavnom trebaju muskarci da rese posto majstori vole da vrte zene oko malog prsta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493288#p493288:2j1bvb7b je napisao(la):
Ksenija » 17 Нов 2017 01:36 pm[/url]":2j1bvb7b]
......... Видело се да је тада направљена велика грешка и ето сад поново уводе домаре, али под именом управитељи зграда....
Nece to biti domari vec obicni preduzimaci tj. "upravitelji zgradama". Taj nece ni osigurac da promeni vec ce da pozove nekog majstora po svom izboru. Cast izuzecima.
 
@Гага
Poznato mi je to u vezi domara jer sam živela u zgradi koja je u prizemlju imala stan i domara. Pitanje je, ko sada koristi nekadašnje stanove predviđene za domare, i zato kažem da bi bio problem ponovo uvesti tu praksu.

Znam da ne nemam obavezu da majstoru obezbedim obrok i uz obrok osim ako se drugačije ne dogovrimo, i zato sam pisala:
Majstoru moraš dati da jede i pije iako on to od tebe nije tražio jer se podrazumeva (misle oni).

Kako god, iz ličnog iskustva, a imala sam majstore svih profila u relativno kratkom periodu, mogu izdvojiti samo dve ekipe koje su profesionalno i uz korektan dogovor odradile posao, bez sugestija jer nisu ni bile potrebne. Za ostale imam mnogo primedbi i da nisu bili nadgledani verujem da bi napravili još pet puta propusta koliko su napravili.

@spatiotecte
Suprug radi u toku prepodneva a moje radno vreme je klizno a i ne znam zbog čega bi on bolje nadgledao radove, makar one za koje ti nije potrebno nikakvo znanje. Stručne poslove može nadgledati samo stručnjak istog zanata a to nije moj suprug jer da jeste, onda bi on to odradio. To ti je isto kao kada muškarac ode na pijacu, kaže prodavcu šta mu treba, ovaj mu strpa i što valja i što ne valja, a kod žena to ne može da prođe.

@tzoran1
Dovoljno da odradi i toliko. Kod mene u zgradi to vrlo loše funkcioniše i ne mogu reći da je naš upravitelj u grupi izuzetaka. On ništa i ne radi, a ako mu se neko obrati što je retko jer znaju da od toga nema ništa, kaže da je prezaposlen. Iniciraćemo njegovo smenjivanje. Previše je kvarova da bi mu se tolerisalo, pa neka je to i od manjine stanara.
 
Da pozovs majtora mozes i sam-a. To sto ga dovodi upavitelj (Boze koja jezicka kovanica) nije nikakva garancija da je dobar...nazalost.
Nekadasnje domarske stanove (vodili se kao opstinski) su otkupili oni koji su se zatekli u njima i uglavnom preprodali.
 
Ono što je meni uvek bolo oči i nedostajalo u Beogradu, još pre nego što sam počeo puno da putujem i upoređujem ga sa drugim gradovima, jeste apsolutno odsustvo bilo kakve organizacije, koordinacije i komunikacije među gradskim i javnim službama.

Nedostatak organizacije - u Beogradu, a i Srbiji, postoji bezbroj mesta, problema i situacija za koje niko nije nadležan. Gde nema papira na kome stoji šta je nečija briga i odgovornost, nego se sve svodi na dobru volju nadležnih i slobodno tumačenje propisa. Podzemni prolazi, ispravnost vozila JGP, komunalni problemi, splavovi i objekti na rekama i oko njih... sve je to u pravnom smislu u nekoj Dimenziji X, zaboravljeno u vremenu i prostoru, uz povremeno pominjanje tek pred izbore.

Nedostatak koordinacije se vidi u dobro poznatim situacijama da se jedna ulica raskopava trideset puta zato što npr Vodovod i Lelekom nisu odradili svoj deo posla dok su putari radili, pa onda moraju naknadno da dođu i cepaju sve ovo što su ovi prekjuče završili i da posle to krpe nekim svojim štap i kanap rešenjima. Isto tako, prilikom gradnje novih objekata, umesto da se rade nove instalacije i infrastruktura dok traje gradilište, često se svi sete toga tek pošto se objekat pusti u upotrebu. I tako dalje, primera je brojnih.

I tu je nedostatak komunikacije u smislu da ovde svi gledaju samo da otaljaju ono što je njihov posao (ako i toliko) a za sve ostalo ih savršeno zabole. U drugim zemljama, komunalni radnik na poslu radi ono što je njegova nadležnost, ali usput gleda sve stvari po gradu i prijavljuje ako uoči neki drugi problem koji je van njegove nadležnosti. Možda ga ne rešava, ali ga prijavi. Pa onda onaj ko je nadležan dođe i sredi. Ovde toga nema. Ovde svako jedva odradi čak i svoj deo posla, a sve mimo toga za njega ne postoji. Komunalni policajac može da prođe pored odvaljenog semafora i neće ni prstom mrdnuti. Policija će proći pored ilegalne gradnje u toku i na pamet im neće pasti da stanu i makar pogledaju šta se dešava. Putar će proći pored hidranta iz kog kulja voda i samo će prokomentarisati sa kolegama pre nego što nastavi dalje.

To su po mom mišljenju neki od najvećih problema koji koče Beograd, jer iz njih izviru skoro svi drugi problemi.
 
Ili narodski receno fali nam
jedan dobar doktor da izleci rasirenu kurcobolju
 
Što se majstora tiče, uglavnom je ista priča svuda. Znam dobro iz svog iskustva u Londonu i iz priče poznanika u Nemačkoj, Austriji i SAD.

Ono što bi voleo da postoji su veće firme koje nude sve te majstorske poslove, sa svojim nadzorom kvaliteta, sa majstorima za sve poslove i sa dobrom organizacijom i sa jasnom cenovnom politikom. Pa ja bi prvi platio dosta više za neki posao ako (unapred) znam da me neka bag** neće razvlačiti nedeljama, da neće da kraducka na materijalima ili zbriše sa kaparom.

A o tome da ja treba da hranim majstora da ne pričam. Pa jel treba da hranim svog advokata, automehaničara ili bilo koju drugu osobu koja mi radi posao za koji ih inače plaćam? Koja budalaština. Ako neki majstor od mene dobije kafu dok radi ili pivo na kraju dana to je apsolutno zbog moje dobre volje, a ne posledica neke retardirane tradicije zbog koje treba da se osećam kao da sam u nekoj obavezi. Inače, u Engleskoj majstori često ponesu svoju klopu kad znaju da će negde raditi ceo dan.
 
Stvarno koji razlog je bio za ukidanje domara i kome su pripali ti stanovi u zgradama gdje su oni stanovali
 
Inace, usluga majstora u engleskoj kosta onoliko koliko ti (verovatno) ne zaradjujes u Srbiji.
;)

Salim se malo, ali prica uvek ima i drugu stranu medalje.

'Dobri' majstori su odavno 'preko' jer su dnevnice ili cena posla visestruko vece nego ovde.
Od onih koji su tu, tesko je probrati ko valja, a ko ne, to se slazem.

Sa druge strane gospodo, nista se ne podrazumeva.
Pa se naravno ne podrazumeva ni kafica, ni pivo, ni obrok, ali se takodje ne podrazumeva odvozenje suta i drugog otpada, osim ako to niste dogovorili.
Kao sto je @Gaga napisao, vidis da to nije to, zahvalis se i trazis dalje.
No problem nastaje, kada nazoves molera po preporuci koji gletuje za 2€/m2 a na banderi ispred zgrade vidis kako neko to nudi za 0,75.
:D
E pa kao i u svakom drugom poslu vazi ona "koliko para, toliko i muzike" .
Sad sto vecina nas nema, koga briga.
Ko ume sam, kao Gaga, uradice, a ko ne zna...
Nadrljace kao @ksenija ;)

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
@direktor
Na vaše pitanje odgovor je dao @tzoran1
Istina, ima i drugih slučajeva ali nisu u većem procentu a ni za javnost koliko god pretpostavke bile 99% tačne.

@laki72
Moji majstori su naplatili žestoko jer mi nije bio clj da "našminkam" stan i prodam, kako to mnogi čine. Živim u njemu sa porodicom pa je logično da smo tražili dobre majstore a ne jeftinu radnu snagu da ne kažem zabušante i samozvane majstore.

Tačno je što piše tragac pa... da se podsetimo:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493375#p493375:3khy7fbv je napisao(la):
tragac » Pet Nov 17, 2017 6:11 pm[/url]":3khy7fbv]To što je neko zaboravio pile u rerni ne znači da i mi koji sve pripremimo zaslužujemo isti tretman. Mislim da je manjak tih majstora postao ozbiljan problem. Većina njih su stariji ljudi, mlađe uglavnom privlače auto-zanati.

U mom slučaju majstori sa velikim iskustvom nisu zakazali dok mladi jesu (osim električara), a što me je zateklo obzirom da sam uvek na strani mladih i dajem im podršku i prednost. A evo, ispostavilo se da je moja podrška mene klepila ne samo po džepu već i u svakom drugom smislu. Zima je pa radovi nikako ne mogu prijati.
Podrška mladima mora biti vrlo oprezna jer, kao što će poželeti da me uvrede na račun majčinstva što je na BBforumu slučaj, tako su i majstori mislili da mogu kako oni hoće ali ne mogu više. Sve se istrpi jednom, drugi puta im ne dajem šansu.
 
Nema
Metro, leva strana dunava kanalizaciju, dovoljno parking mesta i na 10km od centra

Ima
Nocni zivot, ukusnu hranu, lepe devojke, divlju gradnju, loš saobraćaj, potpisane kuće i zgrade, kič fontanu
 
IMA
gradonacelnika

NEMA
dobrog i kvalitetnog gradonacelnika (koji ce zajedno sa svojim saradnicima primarno da radi za dobrobit grada i svih njegovih stanovnika).
 
"On IMA cudesnu moc da svetlom ispuni noc..." :pob:
 
Vise internacionalizma. Kod nas su stranci i dalje egzoticna pojava.

Srbi imaju nekakvu klosarsku pojavu na ulici, cak i kada su upristojeni, ne znam kako to da objasnim.
Knez je pun proleterijata, svi su kao na vasaru u nekoj palanci. Pritom, ne mislim na skupo oblacenje, vec na vise individualizma, urbanosti.
U inostranstvu Srbe uocim na kilometar. Mnogo smo izolovani od Evrope.
 
Da se nadovežem na @Drakche-ta. Žalosno (po meni) je što se stranac u Beogradu prepoznaje na kilometar. Čak i kad vidiš nekog našeg koji može da prođe kao stranac, najčešće je to neka foliranost.
 
Vrh