Šta je novo?

Kakav biste Beograd želeli?

_Wuk_

Intermediate
Učlanjen(a)
21.08.2008.
Poruke
149
Pohvaljen
1
Pa razmislite,šta Beograd ima,a šta nema i šta bih mogao da izbaci!.
dpjtd5.jpg

Beograd ima: TVRĐAVU,ZOO,ARENU,STADIONE,AERODROM,SAJAM itd.
Beograd nema:METRO,AKVA PARK,SKEJT PARK,MUZEJ VOŠTANIH FIGURA itd.
Beograd ,,možda” treba da izbaci:ROMSKA NASELJA itd.

Pa dodajte nešto.:kafa:
 
Nema normalnu AUTOBUSKU STANICU ( a ni normalnu ZELEZNICKU), nema OBILAZNICU...
 
Ambassador, super si :D

BG nema srednjovekovni grad, nema dobro pokazanu anticku istoriju, nema uredjen gradski prevoz, nema "city" tj. konglomerat modernih kancelarijskih kula, nema dobru povezanost sa rekama i nema palme :D

a ima raznovrsnost, to mu je najlepse.
 
Ima klub koji se zove Crvena Zvezda koja je nekad bila prvak Evrope, a danas je pukla 0-2 od Javora iz Ivanjice.

Nevezanoo za ovu prolaznu fazu, kao doživotnom navijaču mi je malo smešno što grb kluba i boje dresova, prvi igrači i prvi stadion potiču od kluba koji se nekada zvao SK Velika Srbija pa SK Jugoslavija pa SK1913, a zvanična istorija kluba počinje marta 1945 :D
 
^^ pa sad, bas i nije... ali, kao sto rece ambassador...

nego: ima reke, a one su skroz neiskoriscene. i to ne samo kao mesto za setnju i opustanje, nego i kao saobracajne arterije.
 
Ima nedovoljno emancipovano stanovnistvo koje baca otpatke svuda samo ne na mesta predvidjena za to, pljuje, psuje, vredja...

Beograd ima obale a kao da ih nema.

Beograd ima ranzirnu stanicu u samom srcu grada.

Beograd ima hipodrom kome su tribine izgorele pre nekoliko godina i koje ce jos ko zna koliko godina biti u takvom stanju.

Beograd ima Slaviju koju bolje da nema..........

Ali mnogi kazu da ima dusu, mozda je to najbitnije.
 
Beogradu treba cista obala od onih dotrajalih brodova,neka veca marina,metro,noviji tramvaji i trolejbusi.
Beogradu ne trebaju izbombardovani generalstab i Mup u samom centru grada,koje bi mogli da zemene neki soliteri od 100-tinak metara,ili pak neki lux hoteli i glupe reklame po hotelu Slavija i Genex-u,koji su zreli za jednu dobru rekonstrukciju.
 
Prošlo je prilično godina od poslednjeg komentara i smatram da je tema vrlo korisna.

Sad možemo uporediti šta su forumaši pisali davne 2008. sa današnjim stanjem, bilo bi dobro da se napravi bilans.

Moj odgovor na temu koji bi važio i onda i sada: Beograd ima sve samo ne i sve dobre Beograđane.
 
Beograd ima novogodisnje ukrase vec u septembru. Verovatno postoji neko ko i tada slavi NY (vizantijska-crkvena koptska hebrejska nepalska Nova Godina) pa eto da se ne oseti zapostavljen u ovom kosmopolitskom gradu kako rece mali sinisa. A ostace da svetle tamo negde do pred leto za jovansku NY :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=31950#p31950:3rfzayu1 je napisao(la):
Goldstein » 01 Sep 2008 10:03 pm[/url]":3rfzayu1]E da, fali mu i komunalna policija.
Žao mi je što Goldstein više nije aktivan na forumu.
Želja mu se ispunila.
:D
 
ау, ова тема је баш стара. реално, од 2008. до данас се и није много променило. и даље фале исте ствари, осим комуналне полиције, а и њу боље да нема него што је има
 
Jedna sugestija, mada svakako ne insistiram.
Koliko god da se "faliti" iz naslova odomaćilo u srpskom, i dalje je reč o usvojenici iz nemačkog.
Stoga predlažem da se tema preimenuje u "Šta ima, a šta nedostaje Beogradu".
Nisam jezički purista, ali mislim da bi takav naslov bio prigodniji. :sesir:
 
Svakako je bolji naziv teme koji si predlozio tako da sam napravio malu izmenu.
 
Svidja mi se sto dosta se menja u odnosu na 2008 , Beograd od tad ima 2 mosta vise jedan na dunavu i jedan na savi, ranzirne stanice u centru grada, kolko tolko je sredjena sava jer vise nema olupina na njoj , sredjena je gazela i autoput kroz Beograd, renoviraju se fasade u istorijskom centru , prosirene su znacajno pesacke zone, sredjeno je dosta podzemnih garaza, nabavljeni su novi tramvaji, prokop skoro upotpunjen sa kolosecima i sredjenom stanicom unutra i povezan sa bulevarom dobrom saobracajnicom, uredjen stadion CZ, izgradjeno dosta bulevara, sredjena slavija(kroz par dana gotova) zajedno sa bulevarom Jna, sredjena Vojvode stepe, Sredjena fasada Skupstine i oko starog i novog dvora, rekonstruise se pruga na njegovoj teritoriji, ogroman broj divljih naselja na NBG-u nema vise (nije vidljivo) , sredjena pesacka zona u Zemunu, tasmajdanski park, Srusen Mup gradi se skyline, okolina Generalstaba uredjena i stabilizovan je rusevine sa njega ukonjene, Hilton se zavrsava, stigla Ikea u Beograd, promet na aerodromu povecan izmedju ostalog sredjen i rekonstruisan aerodrom i njegov prilaz, otvoren Muzej Savremene umetnosti i uredjen park na uscu. Obnovljen Avalski toranj. Ima jos dosta stvari koje sam verovatno propustio ali za ovih 10 godina promene u ovom gradu su evidentne , da je moglo bolje moglo je ali s obzirom u kakvoj zemlji zivimo i kroz sta je sve prosla ovo su odlicni rezultati .
 
U odnosu na 2007. godinu (namerno ću nju uzeti u obzir, jer sam tada upisivao fakultet, pa kada je čovek pod tenzijom, najbolje pamti neke detalje):

1. Šta je gore:
Zapravo, ne mogu reći da je mnogo toga gore nego u to vreme, ono što se može smatrati lošijim je jedino što i dalje postoji gomila neispunjenih obećanja i nerealizovanih projekata. Mnogo toga u šta nije ulagano u proteklih 10 godina je nastavilo da propada. Beovoz je ukinut (što je loše zbog veze sa okolnim mestima). I da, što zbog SEKE, što zbog javašluka, više nego tada cveta ulična prodaja. Izgradnja metroa ni dalje nije počela, što je crna rupa da crnja ne može biti.
I da: reketiranje cveta, možda mi to tada nije bilo upadljivo, ali mi se čini da ga je sada više nego 2007.

2. Šta je isto:
Manje-više, većina stvari. Saobraćaj je i dalje dosta haotičan, mada je za koju komicu bolji. Kultura življenja niti gora niti bolja. Da skratim: i dalje je ista logika organizacije gradskog života. Dosta projekata je otpočeto, pa su prekinuti, te sada dosta skeleta zvrji prazno po celom gradu (mnogi od njih, doduše, još od 1980ih!).
Iznad svega, najveća srpska boljka: KAŠNJENJA!

3. Šta je bolje:
Dosta se nadovezujem na Kartmena: dva nova mosta, ranžirne stanice, BG voz kao prvi efikasan sistem gradske železnice (mada još uvek u povoju), novi tramvaji, puštena je u promet prva elektrobus linija, velike saobraćajnice su kudikamo sređene ili se sređuju (Nemanjina, Bulevar Kralja Aleksandra, Vojvode Stepe, sada Slavija, Bulevar Oslobođenja, Ruzveltova,...), masovno sređivanje fasada, najzad se otvaraju muzeji, obnovljen Avalski toranj.
Mnoge stvari će makar u najavi skoro biti završene: južni krak železničkog čvora.
Mogu dodati i za moj kraj: otvaranjem "Capitol Park"-a, makar je nagovešteno da će se ulagati i u periferijske krajeve, koji su veoma zapostavljani do sada. U najavi su i dalja ulaganja u Čukaricu.

4. Šta bi trebalo da bude bolje:
-Naravno, iznad svega se nadam da će se konačno otpočeti sa "opipljivom" realizacijom izgradnje metroa.
-Moj stav o BnV je, uglavnom, neutralan, jer vidim i dosta lošeg i dosta dobrog oko tog projekta.
-Urbano ruglo (popularne udžerice) najzad treba da budu trajno "likvidirane" u širem ili makar užem centru grada.
-Smanjenje ulične prodaje.
-Više ulaganja u periferiju.
-Kompletiranje velikih infrastrukturnih projekata (da, govorim o "Prokopu", ali i o novom BAS-u i ostalim železničkim stanicama).
 
Uglavnom se slažem sa Travoltom.

Iz moje perspektive:

Gore je nego što je bilo kada su međuljudski odnosi u pitanju a tiču se boljitka za Beograd kao i ostale gradove pa samim tim i za nas same.

Gore je zbog loše vlasti koja ne radi u savezu sa građanima što daje vrlo loše rezultate, ljudi su nezadovoljni, javašluk caruje.
~~~
Bolje je što su neki i pored kako mentalnog tako i fiizičkog zlostavljanja još uvek živi. Istina, sve više poboljevaju, ali utešno za njih jeste to što i dalje žive skoro kao heroji izašli iz imaginarnog rata. Impozantan je broj takvih, nažalost.

Nastavak sledi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=31832#p31832:2xx9ulww je napisao(la):
_Wuk_ » 31 Avg 2008, 21:06[/url]":2xx9ulww]Pa razmislite,šta Beograd ima,a šta nema i šta bih mogao da izbaci!.
dpjtd5.jpg

Beograd ima: TVRĐAVU,ZOO,ARENU,STADIONE,AERODROM,SAJAM itd.
Beograd nema:METRO,AKVA PARK,SKEJT PARK,MUZEJ VOŠTANIH FIGURA itd.
Beograd ,,možda” treba da izbaci:ROMSKA NASELJA itd.

Pa dodajte nešto.:kafa:
Moram da se nadovežem na ovo: od onoga što nije bilo, dobili smo akva park i skejt park.
Romska naselja su iseljavana i raseljavana, ali i dalje postoje kao veliki problem.
 
У Београду сам од 1994 када сам дошао на студије и од тада сам мање више све време становник Београда. И тада како и сада важи следеће:

Београд има:

1. Фантастичан географски положај: налази се на ушћу највеће притоке у највећу чисто Европску реку, раскрсница путева и слично.

2. Импозантну историју која сеже још до неолитског периода и на којој може позавидети велики број европских престоница.

3. Доминантну дивљу градњу која како какав неизлечиви вирус разједа град.

4. Незбројиве дивље депоније, неретко и у самим стамбеним блоковима.

5. Делове града који се називају "нехигијенска насеља". Ово је чиста констатација, заиста не бих волео да неко у овој констатацији види корене расизма.

6. Калемегдан, Велико и Мало ратно острво, Аду Циганлију ....

7. Туристе који су у главном задовољни посетом нашем граду, мада највише због за њих јефтине и укусне клопе.

Београд нема:

1. Метро.

2. Себе на води. Не сматрам себе ни противником ни присталицом пројекта БнВ, али заиста овај део града, потенцијално изузетно атрактиван чучи тотално запуштен и неприступачан. Апсолутно ми се не свиђа што је у постјећим пројектима и плановима доста тога под велом тајни, али најгоре од свега би било да се започети послови не заврше.

Оба ова списка наравно могу бити значајно дужи, желео сам само да изнесем основне импресије о Београду из руке једног дошљака.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=489821#p489821:2ybvpdgd je napisao(la):
paradox polje » Pon Nov 06, 2017 1:32 pm[/url]":2ybvpdgd]
Београд нема:

1. Метро.

2. Себе на води. Не сматрам себе ни противником ни присталицом пројекта БнВ, али заиста овај део града, потенцијално изузетно атрактиван чучи тотално запуштен и неприступачан. Апсолутно ми се не свиђа што је у постјећим пројектима и плановима доста тога под велом тајни, али најгоре од свега би било да се започети послови не заврше.

Оба ова списка наравно могу бити значајно дужи, желео сам само да изнесем основне импресије о Београду из руке једног дошљака.

Metro je jako davno bio na listi priroriteta, lično videla plan i detaljnu brošuru budućeš izgleda. Od svega se ama baš ništa nije ostvarilo osim što je potrošeno novca za plaćanje tima koji je metro osmislio i štampanje delux brošura kao opravdanje da tim uopšte postoji.

1. Beograd neće dobiti metro za sledećih sto godina a možda ni tada osim u jednom slučaju koga ne bih da navodim.

2. Beograd je već na vodi, na ušću Save u Dunav. Zar to nije dovoljno? Čemu unižavanje prirode? Više od sređivanja obala i gradnje po nekog odgovarajućeg objekta dobro uklopljenog sa okolinom, i nije bilo potrebno. Ovako samo imamo teret na plećima, svi mi, građani Bg. što finansijski, što otežavajući za normalan život samo zato što je to neko drugi poželeo. (...)
Pogledaj temu o BNV, biće ti mnogo toga jasnije.
 
2. Beograd je već na vodi, na ušću Save u Dunav. Zar to nije dovoljno? Čemu unižavanje prirode? Više od sređivanja obala i gradnje po nekog odgovarajućeg objekta dobro uklopljenog sa okolinom, i nije bilo potrebno. Ovako samo imamo teret na plećima, svi mi, građani Bg. što finansijski, što otežavajući za normalan život samo zato što je to neko drugi poželeo. (...)
Pogledaj temu o BNV, biće ti mnogo toga jasnije.

Слажем се са твојом опаском. Моја поента је била да ту чучи један неискоришћен простор, на атрактивној локацији, пун шута и другог ђубрета. Ја бих био презадовољан када би ту освануо један нискобуџетни парк, ботаничка башта или слично, само да се склони ђубре и да буде функционално. Мислим да је то било могуће и без уклањања комплетне железничке инфраструктуре, сувишни део свакако треба уклонити.
 
Šut i đubre nezamislivo je da stoji ne samo u metropoli već u svakom gradu, varoši, selu. Investicije za to su neznatne kao i izgradnja nečeg prikladnijeg nego što je to BNV koji nam stvara ogromne probleme, a pri tom je ishod neizvestan.

Beogradu nedostaju dobro opremljene osnovne škole sa sadržajima koji će zadovoljiti i opravdati sam naziv "osnovno". Od 2008. do danas, retko koja OŠ je dobila sve što joj pripada.
 
Vrh