Mozes to tako komentarisati u datim uslovima u kojima ih je komentarisao Toma Akvinski, ali zaboravljas, druze, da mi ne zivimo u apsolutnoj monarhiji ili srednjovekovnom feudalno-klerikalnom drustvu.
Za drustvo koje tezi da bude demokratsko, gradjani moraju da preuzmu vecu odgovornost prilikom izbora koje prave, a ako narod svesno zaokruzuje ime coveka kojem se sudi za ratne zlocine, onda moja teza ima odredjenu vrednost. Cak i da je doticni dr pravnih nauka nevin, zadivljuje njegov rasizma, ekstremni nacionalizam i glorifikovanje nasillja i zlocinaca.
Nikada mi nije namera da amnestiram politicare na vlasti, ali podjednako me nervira teza o jadnom i nevinom narodu koji je uvek zrtva svojih lidera.
Takvo razmisljanje stvara pasivan gradjanski duh. svetinu bez i trunke gradjanske odgovornosti. Infantilnu glasacku masu koja za kruha ceka na vladara. Ako je dobro hvala vladaru, ako je lose, ubijmo vladara. I tako je ciklicno u Srbiji, otkad je sveta i veka.
Mi smo uvek jadni, izmanipulisani i nismo nikada krivi.
Odgovorno tvrdim da je Narodna skupstina odraz naroda, a ne obrnuto. U Srbiji se najvise primecuje jedna odlika savremene demokratije reprezentativnost, a po najmanje jedna druga, takodje veoma vazna, odgovornost. Toga nema nigde, ni u narodu, pa ni na vlasti.
Jednostavna okolnost je da nasi politicari nisu uvezeni. I oni su rasli, vaspitavali se i prihvatali vrednosti datog sistema. I potpisujem da u gradskoj upravi proporcionalno ima smradova i vrednih ljudi kao i svuda drugde - u skoli, na faksu, u fabrici, u prevozu - svuda.
Tj. Toma Akvinski i ja se samo slazemo u nacelu, a metod prevazilazanja datog stanja je sasvim drugaciji. Moj je da narod treba da se promeni, tj da sve strukture drustva treba da se demokratski reorganizuju ne bi li na licnom primeru doprineli povecanoj odgovornosti.
Npr, univerzitet. Ne moze se stvarati odgovorna elita sa sadasnjim stanjem na univerzitetu. Naravno, mnogi profesori su sjajni, ali mnogi samo na recima. Pogledaj samo koliko ima losih ili nikakvih predavaca. Koliko njih dolaze samo jednom nedeljno na fakultet, ne organizuju vezbe, nema seminara, nema bilo kakvog vrednovanja rada studenta tokom godine. A onda na kraju ispit, velika lutrija - tri pitanja. Pri tom, tokom godine ne ide se na predavanja. Godinama vec proizvodimo lenje generacije studenata, koje se samo aktiviraju u mesecima ispitnih rokova, dok ostaqtak godine spavaju do 13h, bleje po kaficima itd.
I ko bije univerzitet po usima da ne sprovede unutrasnju reformu_ Kad su svi tako pametni, zasto cekaju na neku politicku elitu da ih reorganizuje. Zasto cekaju na 250 debila u Kralja Milana da izglasaju i nametnu im neki zakon, kada su vec toliko pametni i presposobni? Ali ne, lepse je sedeti u ugodnoj poziciji univerzitetskog profesora i zaliti se. Lepse je sedeti po NVO i kritikocvati na televiziji.
Ko sprecava firmu Ratko Mitrovic, tog "giganta srpskog neimarstva" da strucnije izvodi radove. Izvini, molim te, grad im je dao silne pare i ocekuje da posao za taj novac bude i adekvatno uradjen. Naravno, grad gresi jer nema adekvatan nadzorni organ i kazne za prekoracanje raqdova.Teoretski receno, moguce je da sada Ratko Mitrovic popije veliku kaznu i diskvalifikaciju sa tendera u buducih godinu dana, da ce se mozda opametiti. Slazem se sa tim, ali da li mozemo samo da prebacimo krivicu na grad. Amnestirajmo nesretnog radnika jer mu niko nije rekao da mora dobro da uradi posao.
E to je ono sto meni smeta.
Naravno da narod dobije vlast kakvu zasluzuje. Narod je lenj, neodgovaran, pasivan, neobrazovan, netolerantan, nekulturan, uobrazen i dok to ne shvati ili bar dok ne stekne zelju da to promeni bice nam sve gore i gore.