Šta je novo?

JKP Gradska čistoća

Занимљиво како су мало реализовали од ових планова, нпр. аутобазе које су изузев Мије и Мокролушке све импровизације. Занимљиво да је била база чистоће код сајма.
 
Plan vertikala u zgradama
Screenshot_20230303-000216_Gallery.jpg
 
Ako je sastavni deo zgrade, onda postoji i kod mene u soliterima u Stjepana Filipovića.
 

Шапић: Подижемо квалитет чистоће града на свим нивоима


Градоначелник Београда Александар Шапић посетио је данас ЈКП „Градска чистоћа” које ради унапређења пословања континуирано набавља нова возила. Последњу набавку чини 14 возила за сакупљање и одвожење комуналног отпада и осам модерних електрочистилица.

Градоначелник је том приликом оценио да су набављени најмодернији камиони с највећим и најозбиљнијим перформансама у овој области, као и чистилице које су већ показале своју ефикасност и еколошки начин рада на улицама Београда.

– Свако овакво возило даје нам прилику да град буде чистији и уређенији. Трудићемо се да на свим нивоима подигнемо квалитет чистоће града. До сада је промењено тридесет хиљада старих металних канти уместо којих су постављени нови контејнери, као и бројне канте за рециклажу – рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио и низ акција које за циљ имају подизање свести људи. Такође је изјавио да ће се сређивати простор око свих 165 нехигијенских насеља, колико их има у граду, те да се већ почело с Новим Београдом, напоменувши да је ово од велике важности и за припаднике ромске популације који у њима живе, али исто тако и за грађане који живе у њиховом окружењу.

– Уложићемо енормна средства, енергију и време, као и сву расположиву механизацију да бисмо показали да желимо да ту подигнемо услове живота. Био сам већ на две локације које смо очистили и слика је потпуно другачија. Само с једне локације из Грчке улице однето је око хиљаду и по кубика смећа. За неколико месеци излазићемо са сликама и снимцима, да бисте видели шта смо све урадили – истакао је Шапић, подсећајући да су припадницима ромске популације понуђени послови у „Градској чистоћи” и „Зеленилу”.

Ово ће бити начин да се они интегришу у друштво, додао је Шапић, и позвао припаднике ромске популације да децу упишу у школу, али и да се обрате Градској управи за било коју другу врсту помоћи.

– Помагаћемо Ромима који ту живе, али исто тако и свим Београђанима који живе у њиховом комшилуку, јер они не смеју да буду жртве ничије неодговорности и непоштовања основних хигијенских правила цивилизованог света. Нећу да затварам очи и да се правим да проблем не постоји. Зато ћемо ући у свако такво насеље, а након чишћења следи уређење, попут асфалтирања, прављења паркинг-места, урбаних кутака, паркића, садње. У томе је разлика између ове градске управе и свих оних који декларативно неког бране. Говоре у празно, а суштински не раде ништа ни за тај део ромске популације који живи у нехигијенским насељима, али исто тако ни за друге Београђане који живе у њиховом окружењу – истакао је Шапић.

Градоначелник је изразио задовољство што на локацијама са којих је смеће однето нису настале нове депоније, те да сви виде да је тако лепше.

Директор Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” Марко Попадић навео је да је ово комунално предузеће у последњих пет година знатна средства уложило у обнову возног парка, те да је просечна старост возила са 15 година смањена на четири и по године.

– У претходном периоду доста смо радили и на запошљавању возача и комуналних радника. Просечна плата возача у нашем предузећу је 95 хиљада динара, док комунални радници у просеку примају око 73 хиљаде динара – рекао је Попадић.

646161b011e2fbc5ee2e429f38ef8a71_8647533481.jpg


6fe3b05c573cdefbc1887bb47e58d662_1555660497.jpg


 
Ti to zovi autošovinizmom ako hoćeš, ali ja svoju zemlju i grad volim i to što ih kritikujem ne znači da ih ne volim, već upravo želim da ih poboljšam i skrenem pažnju na neke nelogičnosti da bi nam život bio bolji.

Ali dobro, fensi je reći autošovinizam, drugosrbijanac i slične floskule.
 
Pa ja isto volim svoj grad i zemlju i kritikujem uvek kada treba, ali kritikujem konkretno.

Onakav si kako mislis, ako stalno govoris da smo treci svet i da smo najgori takvi cemo i biti.

Primer konstruktivne kritike: Znak pored kontejnera da se ne baca smece je apsurdan i ovakav propust se desava zbog toga sto niko nema sankcije za lose uradjen posao. Verovatno se misli na sut. Kome treba da se prijavi ovo da isprave i da se ne desava u buducnosti.

Primer autosovinizma za validnu kritiku: Apsuridstan, kakva smo mi zemlja i narod. Ne mogu ni jedan znak da stave kako treba.

Stvar je pristupa. Kada kritikujes brata jer nije izneo smece neces mu reci mi smo najgori, seljaci, takvi smo jer smo "astrodulovci".

Dacu ti jos jedan primer. Inace ja sam advokat i radim samo sa inostranim klijentima za strane jurisdikcije. Pricam sa drugarom da i ako je kancelarija na kolektivnom odmoru i dalje imam posla, tj nisam 100% lagan. Njegov odgovor na to je: "ma Srbija". Usadjeno je da sve negativne stvari asociramo sa drzavom i narodom i ako mnogo puta nema veze. Mislim da je to pogresno.
 
Možda to što sam napisao može da se protumači na način koji si ti napisao, ali činjenica je da su to samo neke nijanse i da se u 99% oko ovoga slažemo.

Jbg, to je taj rizik pisane komunikacije gde se ne može 100% precizno opisati ono na šta mislimo.
 
Za pismene sve piše na fotki samo treba čitati
 

„Дан отворених врата” у „Градској чистоћи”Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” је протеклог викенда у обезбеђеном кругу дирекције предузећа, на адреси Мије Ковачевића 4, традиционално отворило капије за заинтересоване малишане и њихове родитеље, старатеље, баке, деке, васпитаче и наставнике.

Како је саопштено из овог предузећа, на овогодишњој манифестацији био је присутан рекордан број најмлађих суграђана који су имали прилику да уживају у едукативној радионици и сада већ чувеној представи „Рециклосауруси”. Малишани су такође имали прилику да се друже са запосленима који брину о чистоћи града и да учествују у вожњи омиљених возила којима предузеће одржава хигијену престоничких улица.

Малишани су имали прилику да учествују и у интерактивној еколошкој радионици где су могли да чују шта су то рециклабили, које врсте рециклабила постоје, како се сортира рецклабилни отпад, зашто је рециклажа важна и чему нам служи. На овај начин најмлађи суграђани су добили прилику да своја новостечена знања о важности рециклаже, екологије и значају животне средине додатно унапреде, како би у будућности могли да их примене заједно са својим родитељима.

Са посебним одушевљењем уживали су у вожњи смећараца, камиона, цистерни, електротротинета, електрочистилица, као и у омиљеној амфибији, возилу којим се са река и земље сузбијају комарци.

Након што су у радионицама показали завидно знање и такмичарски дух, сви београдски малишани су добили наградна изненађења, здраву ужину и освежење.

Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” и у будућности ће наставити да организује једну од омиљених манифестација београдских школараца и предшколараца јер је то управо један од најефикаснијих начина подизања свести о значају очувања животне средине, усмерен на најмлађе, будући да су управо они највећи потенцијал промене друштва када је реч о еколошкој освешћености, наводи се у саопштењу.

 
Dosao sam do jednog zakljucka koji moram da podelim sa vama

U gradskoj cistoci rade maloumni ljudi, od vrha do dna

Nisam neki bahati vozac, nervozan tip, ne kasnim ali se vec mesec dana susrecem sa jednom ludackom pojavom

Ekipa peraca ulica cisti ulice na potezu Luke Vojvodica(od Vodotornja) - Godominska-Crnojevica pa onda Vodice/Kosmajskog Odreda

Nije problem sto peru, nego sto ih peru maltene svaki dan, kao da im je neki mentol dao zaduzenje da peru "najnebitnije" ulice ili su oni jednostavno sami uhvatili da tu mogu da hvataju krivine i lagano bleje, to je vec pitanje

I peru ih po pravilu radnim danima u 7 kad ljudi idu na posao i vode decu u skolu i vrtic

Svako ko je ikada prosao tuda zna koliko su uske ulice i da je potpuno sumanuto da tu salje perace skoro svaki dan, a pogotovo ujutru

Danas lagano stade covek na sred ulice malo pre raskrsnice Godominske i Vodica i parkira kamion, oni iza kao peru, kao da peru sestu aveniju, a ne ulicu 2m sirine. Parkiran naravno namerno bahato na sred ulice iako moze da se uvuce u raskrsnicu. Taj bahat nastup svakog ko radi "pri drzavi" koji se prosirio i na vecinu ostalih je neverovatan. Posle se cude kad ih neko izvuce kroz prozor zato sto su bezobrazni. Sa stokom ocigledno ne moze drugacije

Stvarno imam razumevanja za sve, nije problem da se saceka i koji minut ali me fascinira to da ili ih neko salje tu ili se sami zavlace i hvataju krivine i prave guzvu. Ne bi me cudilo da neki bolid iz gradske cistoce zivi tu u okolini pa da se oni zato tu mlate skoro svaki dan

Grad je strokav do bola, a oni peru jednu te istu ulicu kroz favelu iznova i iznova

Era dekadencije i ludaka

Ako neko iz cistoce cita ovo nek ih sklanja vise u 3 pizde materine iz tih ulicica
 
Vrh