Šta je novo?

Javni prevoz u Srbiji

U Srbiji ima previše agencija, svako može da polaže za autobus, mnogi nisu vični tom poslu, autobusi uglavnom ne prolaze OZBILJNE tehničke preglede. Ni ovaj bus ne izgleda baš novo.

Ajmo sa lupanjem...
Prvo, sudeći po broju vozača koji polažu kod nas, uskoro ćemo uvoziti vozače autobusa, jer se dešava da kroz auto škole prođe 1 vozač kroz 6 meseci, a tako je godinama unazad, prvo jer ti treba 2000E da bi položio, drugo što treba da polažeš xy puta kojekakve testove i čudesa. Drugo, ovaj autobus prolazi tehnički pregled u nekom ovlašćenom servisu, inače ne može da dobije licencu za inostranstvo, treće autobus nije stariji od 2007. godišta, bio je u FULL stanju pre ovoga, tako da nemojmo izmišljati gluposti.
Nažalost, čovek je ili zaspao ili je bio zamišljen na momenat i to je to, plus u najgori deo dana za vožnju se desilo, prelazak iz noći u dan, svitanje, ko god je vozio, zna o čemu pričam. Eto, izgubljen je relativno mlad život, dete ostalo bez majke, katastrofa...

Nisam rekao da se sa ovim autobusom desilo sve što sam nabrojao. No po tebi vozači nikad nisu krivi, oni su sveci, autobus je 2017 godište (i to verovatno decembar), vozač je zaspao jer ga je neko omadjiao itd. Putnici su krivi. Hajde molim te.

tragac":1rf7rvc0 je napisao(la):
Nisam rekao da se sa ovim autobusom desilo sve što sam nabrojao. No po tebi vozači nikad nisu krivi, oni su sveci, autobus je 2017 godište (i to verovatno decembar), vozač je zaspao jer ga je neko omadjiao itd. Putnici su krivi. Hajde molim te.
Nego šta si rekao koja je svrha tvog posta? Ko zna kako je prošao pregled? Hoćeš reći da je neispravan? Autobus ne izgleda novo, kako izgleda nov autobus majke ti? Napisao si post pun netačnih činjenica i još si ti ljut što te ispravljam... Ajde molim te... Da si pažljivo pročitao moj post uvideo bi da sam napisao da je nezgoda posledice greške vozača, taj deo dana je deo u kome se dešava najviše nezgoda, skoro svi iskusni vozači u tom periodu prave pauze, mnogo ih izbegava da u tom svitanju oko nekih 4 sata vozi, to su sve činjenice, nikakva odbrana. Njemu nema više odbrane, ubio je ženu, odgovaraće, a nadam se da će i gazde odgovarati za ko zna koliku satnicu...
solecar":1rf7rvc0 je napisao(la):
Svaka ptica brani svoje jato.
Baš sam začuđen bio da neki post prođe bez dežurnog advokata...

Nije pravio pauzu u blizini jer nema dil ni sa jednim obližnjim restoranom, mada ko zna. Po vremenu i identitetu poginule putnice rekao bih da je bus išao barem do NS, možda i do SU. Inače ranije sam uvek za putovanja poput ovog birao agencije koje imaju svoje autobuse i veći vozni park, smatrajući to nekom garancijom.

Novi Sad ja mislim, nažalost u današnje vreme, dođe do toga da jedan vozač ide sam za Grčku, što znači da radi sa 3 trake ili tri listića. Umesto da plati 100e, firma da ovom jednom 40 i svima lepo. E onda dođe do ovoga i jbg... Nema više garancije, svi gledaju što više da zarade, po svaku cenu... Brz oporavak svima, i saučešće porodicu, uz želju da ova sezona prođe bez ovakvih stvari, od 1.7 i ja počinjem da radim ture za inostranstvo, pa se zaista nadam da će sve proći u najboljem redu :D

ako je vozio samo jedan čovek do Grčke onda se zna - oduzimanje svih licenci i dozvola za rad,već koliko sutra, počev od YUTa pa do dozvole za obavljanje ovakve delatnosti od APR.

EDIT ovo što si se zaposlio je standard kad su u pitanju kombiji.. Prošle godine sam tako išao do Soluna, jedan vozač vozio sve, dao devize na ruke, nikakav račun zauzvrat., mada je kombi pripadao B kategoriji 7+1

Beks jel ces ti to da tjeras tursisticke buseve na duge pruge

Nemam još uslove za D, verovatno za koju godinu ;) Za sada kao ispomoć posadi, idu 2 vozača i ispomoć, da se vozači ne bakću sa papirima, koferima i čudima :)

@tragač, nije kombi busevi su ;) A da, ovo za jednog vozača, to provereno znam, i to su bile da kažeš ozbiljne agencije... Baš onakve što ih ti smatraš za ozbiljne :)

Taj put sa kombijem nije bio paket aranžman, već samo prevoz (inače agencija za koju su svi čuli i čija je glavna usluga transfer do aerodroma u susednim državama), a što se tiče paket aranžmana to su bili 2012. jedna agencija koja se ponosi svojim busevima koji izgledaju jako dobro (Setra 431 DT, 5 na staklima), a sledeći put sam išao drugom agencijom čiji su busevi malo stariji ali izgledaju isto jako dobro i uredno (prošla generacija Neoplan Skylinera). Obe agencije postoje već 20ak godina, i mislim da se obe bave i prevozom putnika u gradskom prevozu Beograda. Sa druge strane Barcino tek par godina ima svoje buseve, a postoje od 2003. Ove godine su, koliko vidim kupovali nove buseve, izgleda i prošle takodje, ali ovaj VanHool se proizvodi od 2001. ili 2002., teško je zaključiti koliko je zaista star i korišćen iz ove perspektive.

Ovaj Van Hool se pravi i danas... http://www.vanhool.be/home%20fr/autocar ... egaFR.html

Pretpostavljam da se radi o Fudeksu i Lui Travelu. Generalno sve te "veće" agencije su manje više korektne. Barcino važi za ozbiljniju, pored tih vozila što imaju, sarađuju samo sa najboljim firmama i uzimaju najbolja vozila. Međutim, zanimljivo da i svi njihovi autobusi imaju nalepnice drugih firmi, konkretno ovaj mislim da ima Feniks GiZ nalepnicu na sebi. Neki su radili za STP Beograd, ali nebitno da ne tupim. Od svih tih agencija, generalno ja nisam nikada imao problema, ali od putnika sam najviše primedbi čuo na Argus, oni su tu kritični, dosta drski šoferi, čudan neki svet, znam da na granici nikad nisu bili za saradnju, stalno nešto namrgođeni, kao da su u strahu od nečeg. Imao sam jednom problem kada sam fotografisao, baja vozi sa cigarom i telefonom, i uspeo je da mi pokaže i srednji prst usput... Ali to je to što sam lično video, čuo sam dosta ružnih stvari na prostranost u vozilima, ali to rade sve agencije, nabiju 90 sedišta u autobus koji je originalno predviđen za 71 sedište. zamislite kad ubacite još 4-5 redova, to je haos. Takođe, bilo je dosta problema sa kvarovima, bar prošle sezone... Ovi ostali, manje više su ok, najozbiljniji u celoj priči svakako Fudeks! Ovi ostali samo mogu da se ugledaju na Fudeks...

Nisam koristio Fudeks ni Argus. Pogodio si polovično, u pitanju su LT i Oktopod. Pritom je Oktopod išao sa trojicom vozača, nisam baš gledao kako se smenjuju, ali posle ovog danas, ako ikad budem opet putovao busiom na tako duge ture trudiću se da primetim i taj detalj, naročito posle ovoga danas.

Благо нама ако се угледају на Фудекс, станите овде и пређите негде другде јер ово није ни тема ни подфорум за то ;)

tragac":1y27nhnn je napisao(la):
Nisam koristio Fudeks ni Argus. Pogodio si polovično, u pitanju su LT i Oktopod. Pritom je Oktopod išao sa trojicom vozača, nisam baš gledao kako se smenjuju, ali posle ovog danas, ako ikad budem opet putovao busiom na tako duge ture trudiću se da primetim i taj detalj, naročito posle ovoga danas.
Praksa je da se ide sa 3 vozača, skoro je bila hajka i na linijskom saobraćaju, bile su ogromne kazne, nahvatali su vozače sa karticama da muljaju, recimo linije na kojoj idu 3 vozača, nikad trećeg panduri nisu videli, i onda provale da su samo kartice tu, a vozači ni ne idu, a kartice su od vozača iz gradskog saobraćaja ili od kolega iz firme koji su na godišnjem i slično. Kazne su bile po 900e za svakog vozača i ogromne kazne za firme. Trebalo bi sad pooštriti malo stvari, a verujem da hoće, naročito nakon ovog od jutros. Mnogo lakše su manipulacije sa listićima, ima tu caka koliko hoćeš, zato ovi manji prevoznici izbegavaju ove sa digitalnim tahografima :D :mrgreen:

Somi303":1y27nhnn je napisao(la):
Благо нама ако се угледају на Фудекс, станите овде и пређите негде другде јер ово није ни тема ни подфорум за то ;)
Ni Fudeks ti ne valja? E moj ti...

Somi303":3hozfkwa je napisao(la):
Не ваља јер не пријављује раднике, довољно.
AHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, au kako te neko slagao sineee :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

Imaju cake i za digitalca, imaš cake za skidanje blokade i na digitalcu isto. Sve naš narod ume da "popravi" :D

Bar znam za šta radim, a i imam gratis apartman 10 dana, kad hoću, tako da opusti se i ne brini za mene.
Drugo, u Fudeksu ne radi neprijavljen sigurno, sa direktorom sam dobar, znam ;)

Ne znam kakvi su za radnike ali meni je Fudex najbolja agencija sa kojom sam putovao na redovonim linijama. Uvek super usluga, normalno voze ljudi, ima posluzenje... Secam se 2009. prvi put kada sam isao u Bec sa njima imao je kao i mini rucak Madjarskoj u restoranu.

Somi, je l moze odgovor zasto toliko mrzis beksa, ja se 99% ne slazem sa njim, kontam da i tebi smeta nekako al zasto ga stalno prozivas?

Mozda moze potrcko da ti nadje posao ove sezone da te bubaju stranci, imas taj bejbi fejs.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@ becks

Sa svima si dobar i sve znaš , samo Somijev brat koji radi tamo ne zna. U svaki problem se razumeš , stručniji si duplo od svih nas , čak i bolje znaš kada si zavaljen u stolicu sa koje kucaš u datom trenutku kada odgovaraš , da se nešto nije desilo onako kako je neko opisao ko je bio na licu mesta , jer on to nije dobro video , nije mogao dobro da proceni situaciju , jer nema to stručno oko kao što ga ti imaš.

P.S.

Znam da sam za tebe advokat , ali ako ti to pričinjava veliko zadovoljstvo , napiši slobodno još jednom. Evo ti prilike da još jednom izokreneš u svoju korist ono što sam upravo rekao , pošto ti i to pričinjava veliko zadovoljstvo.
A ima da se opasno naljutim ukoliko čujem (pročitam) da si bio na odmoru , a da nisi posećivao sajt i komentarisao situaciju u GSP - u i događaje koji se dešavaju za to vreme.

Fudeks je primer svima, može on da hejtuje i izmišlja koliko mu volja... Od voznog parka, preko održavanja, plata radnika, uslovima rada, pojam za sve!!!
A zašto me mrzi? Pa mrzi me jer sam ja taj koji mu više ne da da piše razne izmišljotine i gluposti u koje su ljudi verovali, pre nego što sam došao na forum. Pre nego što sam došao, uzimao je moje fotografije i kačio, bilo sve ok, onda ja slučajno naleteo i kad sam pogledao sadržaj, imao sam šta i da vidim. E posle toga sam ga u par raspravki baš isprozivao, imao je neke izvale da je CNG tank, klima, pa je imao neke provale za šiber ili nešto, više sam pozaboravljao, davno sam prestao njime da se bavim, osoba koja nije vredna pažnje.

solecar":369ernzf je napisao(la):
@ becks
Sa svima si dobar i sve znaš , samo Somijev brat koji radi tamo ne zna. U svaki problem se razumeš , stručniji si duplo od svih nas , čak i bolje znaš kada si zavaljen u stolicu sa koje kucaš u datom trenutku kada odgovaraš , da se nešto nije desilo onako kako je neko opisao ko je bio na licu mesta , jer on to nije dobro video , nije mogao dobro da proceni situaciju , jer nema to stručno oko kao što ga ti imaš.

P.S.
Znam da sam za tebe advokat , ali ako ti to pričinjava veliko zadovoljstvo , napiši slobodno još jednom. Evo ti prilike da još jednom izokreneš u svoju korist ono što sam upravo rekao , pošto ti i to pričinjava veliko zadovoljstvo.
A ima da se opasno naljutim ukoliko čujem (pročitam) da si bio na odmoru , a da nisi posećivao sajt i komentarisao situaciju u GSP - u i događaje koji se dešavaju za to vreme.
Evo da se ja ne bih prepucavao sa tobom, ja ti organizujem posetu, vodimo, šomija i burazera pred direktora, da vidimo kako i šta, samo znaš šta, muda su problem. Isto tako nije niko skupio muda da dođe da merimo dužinu snopa svetla ili šta je već bilo, tako da ćuti i pokrij se po ušima.
Kucam na računaru, kucam na tabletu, na telefonu, samo da tebe nerviram, samoprozvani stručnjače. Treba za ozbiljnu uzeti čoveka koji izjavi da ga vozači namerno hvataju u vrata, vozači ga jure, vozači ga gaze na pešačkom, i ti si ozbiljan?! Ja ne pričam da sam stručnjak, to su vaše reči, samo znam da mnogi imaju problem sa mojim javnim nastupima, kako po ovom, kako po drugim forumima, a da to nisu forumske jajare poput nekih ovde, nego malo "veće glave". Da pišem nebuloze i gluposti poput tebe, misliš da bi nekog boleo k. za to?
Proveo sam u autobusima, što radeći što ovako, toliko vremena da mogu da ti držim predavanje o svakoj situaciji. Sa svojih 20 godina, vozio sam više autobusa nego što ti umeš da nabrojiš, šta vredi ja tebi da pričam kako staje autobus od 18t, kad ti nemaš pojma kako izgleda kočnica na autobusu? Ali zato jako dobro znaš da ti vozač namerno zatvara vrata ispred nosa, a da te pitam, pojma nemaš koliko vidno polje u ogledalu. Isto se stručni da pišete o vožnji, a veliki broj ovde ni kola ne vozi, nemate pojma koliki je zaustavni put autobusa, nemate pojma svrhu upotrebe retardera, i o čemu ti hoćeš da diskutuješ onda? Tvoj intelektualni vrhunac je da napišeš da ti vozač namerno zatvara vrata ispred nosa, vozač te isekao na pešačkom i slično, to je tvoj maksimum. Zadojeni mržnjom i nabeđeni kako su vozači zadrta neobrazovana st***, a putnici bogovi. Vozačima je posao, laganica, bleja, a svi vi što se proseravate, da vas stave na mesto vozača, ne bi imali pojma gde da gledate. Trebalo bi pojedince, kao i šefove iz garaža, vezati jedno 5,6h u autobus, kako bi odma' drugu pesmu pevali...

A da,šta si ti za mene, ne bih ovako javno. I još nešto, svaki treći dan ću biti ja u Bgu, biću ja u toku, a da pišem moram, jer samo tako mogu da nateram pojedince da rade svoj posao, sad su fino doterani u red, da pažljivo čitaju moja izlaganja i usvajaju primedbe. Misliš li da sam toliki sadista, da toliko uživam da piskaram ovde sve i svašta, prepirem se sa kojekakvim ljudima svaki dan? Daleko od toga, bilo bi mi mnogo draže da ne moram da čitam nebuloze poput tvojih, poput nekih ovde, međutim, od ovog foruma je klupko počelo da se odmotava, ovde najviše prate šta se piše, pošto puno ljudi pregleda, ovde kad se piše, vrlo brzo se stvari i rade. Samo zbog toga sam ovde, samo zbog toga ću tokom odmora i putovanja, morati da budem u toku, jer ako popustim sada, moraću sve ponovo. A to kako ćeš ti da se osećaš, nisi svestan koliko me boli uvo, kako za tebe tako i za ostale slične tipove, mnogo se potresam, da se zbog takvih nerviram, osedeo bi i oćelavio davnih dana.
Živim za dan, kad ću ustati izaći napolje i neću videti neku kanturinu koja je neispravna, neobeležena, koja ko zna kako se kotrlja, da gledam onog mučenika što obrće onaj đevrek za 40000 i moli boga da mu ne propadne kočnica kad bude stajao. Tog dana ću da se odjavim sa ovog foruma i da vas pustim da živite u idili, jeste da nećete znati ko je stvorio tu idilu i ko je napravio promene, i dalje će pojedinci ostati neuki i dalje će pisati nebuloze, netačne informacije, i dalje će hejtovati vozače, ali tada će ti ljudi biti statistička greška, baš kao što je statistička greška, broj ljudi koji je zaista zadovoljan prevozom.
Toliko od mene...

becks89":3a76cniz je napisao(la):
Proveo sam u autobusima, što radeći što ovako, toliko vremena da mogu da ti držim predavanje o svakoj situaciji.
У чувеном забрањеном "возачком простору" :wink:

Vrh