Studenti jednostavno misle da je to rešenje - stalne šetnje, stalno neke akcijice.
E sad, problem je što oni očekuju da se narod više aktivira i što, na žalost mislim, da je to nerealno očekivati, naročito ako se stalno poziva na mir i što stalno veterani il iko već smiruju situaciju.
Narod se neće pokrenuti ako nije gladan, ili ako neko tvoj dragi i blizak nije ubijen, prebijen ili nešto tako. (moje mišljenje).
Meni je iskreno neshvatljivo kako se niko od rodbine ubijenih u Ribnikaru, Duboni i pod nadstrešnicom nije aktivirao osim Dijane. OK, kažu ljudi da svako žali na svoj način, ne mogu to da osporim.
Ono što mi se najviše sviđa kod studenata je što nemaju istaknutog vođu i to smeta svima.
Ono što mi se ne sviđa je što je (90% - optimistična procena) narod glup i neutralan i gleda samo sebe.
Što narod više da se aktivira kad je aktivniji nego studenti u poslednje vreme?
Studenti su izduvani balon, verovatno su u pitanju stara srpska posla i podele na sto frakcija.
Nigde ih nema. Tipa polomiš nogu blizu stana od ortaka i zoveš ga da siđe i preveze te do bolnice, a lik je u fazonu da mora da islplanira, da ne može tek tako da izađe napolje... e, ali ima neki hajking za vikend i sve je organizovao, biće klopica, piće posle... pa te zove da dođeš. Nikom takvi ortaci ne trebaju.
Toliko toga se desilo i nisu reagovali, a reakcija je ključ. Dijana može i posle pada Vučića da ostane da kampuje jer nije nemoguće da ni nova vlast ne ispuni njene zahteve. Iako će se to verovatno rešiti jer će biti popularno, ali pojaviće se sutra neka nova Dijana. Ključ je da se uvek reaguje odmah i izađe na ulicu.
Evrokrem ako poskupi 2 dinara da nas bude 20 000 odmah, a kamoli razbijene glave devojaka, vreće na glavama...
Milion i jednu stvar su prećutali. A da se ne lažemo, privatizovali su proteste, kao zeleno svetlo, ali k***** zeleno svetlo, odmah ograđivanja ili ignorisanja. Sve su oterali i onda kao - ajde sad vi.
Sa druge strane, miran pokret, mirni protesti - ok. Onda mora narod da se probudi na druge načine, da razvija svest, bude nadahnut, informisan, da se obrazuje, uzdiže...
Ovo pitanje već duže vreme postavljam - gde su i šta rade studenti svih ovih meseci? Nisu oni nikakva deca, to su izuzetno plodne godine za umetnike.
Pevamo Balaša i Freed From Desire. Gde je himna protesta? Gde su novi bendovi? Gde su briljantni tekstovi, poezija pa i knjige su mogle do sad? Filmovi, serije...?
Imaju sve, svaki fakultet, apsolutno ništa nisu napravili. Od toliko studenata nije nastao jedan bend? Oni sa FMU-a nisu mogli jednu pesmu da napišu? Imamo onako ne baš najsrećnije, ali ok klipove FDU-a i to je to. Mada i to je traljavo i nikakav napredak nije postignut.
Ja sam kad je sve počelo očekivao da će tako sve izgledati za godinu dana. Ako su mirni protesti, onda da se narod uzdiže na druge načine i kao takav prirodno izlazi masovno na te mirne proteste i sutra prirodno glasa protiv crno-crvenih.
Osećala se ta energija, bilo je i tih nekih pesmica, išlo se u tom pravcu, kultura, čiste se ulice posle...
Nekako su i ljudi na ulici bili prostojniji, sad je to sve zamrlo, ćacilend država je ponovo u punom gasu, pogledajte samo kako saobraćaj funkcioniše i kako divljaju. I ne, ne rade to samo glasači SNS-a.
Studenti su postali organizatori masovnih događaja. Oni protest doživljavaju kao koncert Stonsa na primer, a ne kao nešto gde treba nešto da se uradi. Bitno je samo organizovati redare, da se prati ruta, satnica, hoda u traci u kojoj treba i to je to.
Tako je bilo i 15.3. kada nije trebalo bezidejno lupati i razbijati i nije nikakva šansa u tom smislu propuštena, ali je mogla uslediti na primer najveća blokada ikada, apsolutno celog grada sa toliko ljudi, da sve zaista stoji, ne samo Gazela, svaki most i bitna ulica.
Nisam im zamerio, veliki uspeh ovih protesta je što niko nije poginuo, a na kraju ljudski život je najbitniji i znam da je bilo užasno teško to sve organizovati. Međutim, sada su zahtevi konkretniji i precizniji, a i prošlo je vreme i trebao je da postoji napredak u organizaciji, a ne obrnuto, i da se pored puke organizacije može izvesti i neka akcija.
Dobra stvar iz svega toga je Studentska lista i hvala bogu na tome. Malo li je od studenata sve što su uradili do sada, još ako nam daju iole pristojnu listu, zahvalnost će biti bezgranična i večna, mada i ovako je.
Međutim, ipak je vreme da tako neki ozbiljniji ljudi to preuzmu, a mora se imati i više muda. Mogu i oni da funkcionišu kao plenum i nemaju vođe.