Šta je novo?

Izbori 2025

To ovaj?

Nakon lokalnih izbora u Trsteniku 2012. godine na kojima su Ujedinjeni regioni Srbije osvojili najviše mandata i napravili koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije, Novom Srbijom i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, izabran je za predsednika opštine.

A pored njega ovaj?

1000039663.png

Пропорције чега? Гласова на пар избора?

Ако причамо о репрезентативности узорка причамо о репрезентативности у односу на релативно трајне карактеристике (етнички састав, просечна старост итд.), не гласање на изборима као променљивој категорији. Ако се група од 5 мушкараца у кладионици 5 пута кладила слично као људи широм земље не мора да значи да ће и шести пут, тј. њихова "репрезентативност" је корелација да се ето тако потрефило. Можемо тиме да се водимо да нагађамо да ће то бити и шести пут јер је већа вероватноћа али не мора нужно да значи да тих пет мушкараца представљају репрезентативан узорак целе популације оних који се кладе

Poenta cele priče: da su u isto vreme održani izbori, ovakvi bi ti bili rezultati na nivou cele zemlje.

Naravno da se rezultati menjaju, kako se menja javno mnjenje. Sasvim logično. Bitno je da se proporcija glasova u uzorku (u te 2 opštine) ne razlikuje značajno od rezulatata na Republici.

Ako se zadovolji taj uslov, onda se uzorak može smatrati reprezentativnim pokazateljem populacije.

Ovo o čemu ja pričam je point in time (tačkasta ocena) a o čemu ti govoriš je through the cycle (kroz vreme). 2 različita pojma.

Poslednja izmena:
Poenta cele priče: da su u isto vreme održani izbori, ovakvi bi ti bili rezultati na nivou cele zemlje.

Naravno da se rezultati menjaju, kako se menja javno mnjenje. Sasvim logično. Bitno je da se proporcija glasova u uzorku (u te 2 opštine) ne razlikuje značajno od rezulatata na Republici.

Ako se zadovolji taj uslov, onda se uzorak može smatrati reprezentativnim pokazateljem populacije.

Ovo o čemu ja pričam je point in time (tačkasta ocena) a o čemu ti govoriš je through the cycle (kroz vreme). 2 različita pojma.
али то и јесте поента, што избори јесу кроз време

можда су овакви резултати услед чињенице да су мања места на која су студенти могли ефективно да се усресреде, можда би резултати били гори по опозицију на републичким јер би медијска кампања била ефективнија него студентска јер студенти не би могли да погоде сваку варош и стога не би ова два места била репрезентативна

а можда супротно, народ чује да овде нису добили паре за гласове и неће да продаје гласове на републичким па опозиција оствари и боље резултате

ми не можемо да знамо јер та два места нису репрезентативна за републичке изборе у контексту ствари које утичу на њих, зато репрезентативан узорак за републичку популацију тежи да заграби из више места

али то и јесте поента, што избори јесу кроз време

можда су овакви резултати услед чињенице да су мања места на која су студенти могли ефективно да се усресреде, можда би резултати били гори по опозицију на републичким јер би медијска кампања била ефективнија него студентска јер студенти не би могли да погоде сваку варош и стога не би ова два места била репрезентативна

а можда супротно, народ чује да овде нису добили паре за гласове и неће да продаје гласове на републичким па опозиција оствари и боље резултате

ми не можемо да знамо јер та два места нису репрезентативна за републичке изборе у контексту ствари које утичу на њих, зато репрезентативан узорак за републичку популацију тежи да заграби из више места

Da li shvataš prostu stvar da su kojim slučajem istog dana održani parlamentarni izbori, da bi bili identični rezultati uz određena odstupanja koja se zove tolerancija greške?

Očekuješ od statistike koja je zasnovana na verovatnoći da ti daje procene sa tolerancijom rizika u mikronima kao u preciznoj mehanici?

To je blago rečeno suludo.

Sve procene se baziraju na određenom skupu pretpostavki. Savetujem ti da istražiš ranije izbore, pogledaj rezultate sa tih mesta, pa ih uporedi sa Republikom. Maltene isti brojevi se dobijaju. Evo uzmi samo SRS i SPS i uzmi 2023 godinu. Preslikana situacija sa procentima za ove 2 stranke na lokalu 2025. A preslikana situacija 2023 za celu republiku. Copy-paste. Jako prosto. Leva strana jednaka desnoj. Odnosno približno jednaka, sa malim, zanemarljivim odstupanjima.

Bacio sam pogled na rezultate izbora u Zaječaru i deluje mi da vlast više neće moći tek tako da koristi lažne liste, moglo im se obiti o glavu a ubuduće će biti još rizičnije. Bačeno je oko 10% glasova na lažne liste i lažnu opoziciju uz propali SPS a moglo je da im zatreba.

1749692238897.png

Пропорције чега? Гласова на пар избора?

Ако причамо о репрезентативности узорка причамо о репрезентативности у односу на релативно трајне карактеристике (етнички састав, просечна старост итд.), не гласање на изборима као променљивој категорији. Ако се група од 5 мушкараца у кладионици 5 пута кладила слично као људи широм земље не мора да значи да ће и шести пут, тј. њихова "репрезентативност" је корелација да се ето тако потрефило. Можемо тиме да се водимо да нагађамо да ће то бити и шести пут јер је већа вероватноћа али не мора нужно да значи да тих пет мушкараца представљају репрезентативан узорак целе популације оних који се кладе

Ти си у праву да у том смислу није репрезентративан узорак, вероватно нема сличну социјалну и демографску структуру, пропорционалан број универзитетских професора нпр или осталих радника као цела Србија, (доминантна цементара итд, мада ко зна и то треба испитати), али има дугогодишњу конзистентност у страначкој опредељености! Можда је по неким другим параметрима тотално различит, али по ИЗБОРИМА показује невероватну конзистентност (испод 2 % грешке већ више пута) са Србијом (не Београдом нпр).

У том смислу се такав узорак може узети за доношење закључака за ширу популацију (Србију) и зато су ови избори били значајни, у смислу да ако имаш неке методе које си тамо користио, ако их пропорционално примениш на ширу популацију, можеш да очекујеш сличне резултате (и управо зато што се та демографска структура вероватно разликује, можеш га употребити као солидан лакмус само за политички избор, ако би га употребио за нешто друго, вероватно би добио другачије резултате).

Како је у Зајечару слично, мени би рецимо било занимљиво понављање избора на свим местима тамо, али са јединственом опозциционом листом...

Poslednja izmena:
Kao neko ko je bio u Zaječaru na terenu ali i u izbornom štabu liste 2 slažem se da za smenu SNS-a jedino jedna lista dolazi u obzir. Šteta što opozicione liste 2 i 3 nisu išle zajedno u Zaječaru. Skidanje SNS-a mora ići sa jednom listom jer je referendumsko pitanje da li si ćaci ili ne, a posle skidanja SNS-a je vreme za ideološke liste i programe.

Hihihi
I dalje se klacka na obe strane, kapira da je sve ovo ludilo ali vidim da je dobio packe prošli put pa sad ne sme baš toliko oštro. Nekako mi izgleda kao da medijski pokušava socijaliste okrene protiv Dačića, jer realno gledano - priča istinu. SPS kao partija će da nestane ako nastave da budu prilepak naprednjacima, jer sa svakim izborima sve više su izgurani u pozadinu. Očekujem da ćemo na narednim izborima ili videti novu sps (ili u očišćenom obliku ili u obliko nove stranke) ili će ona skroz nestati.

Svakako, Ružić ne zaslužuje nikakvo opraštanje, niti bilo ko ko je ikada sarađivao i/ili podržavao SnS

Za ovo imam pomesana osecanja.
Sa jedne strane bih voleo da ostanu uz SNS i da potpuno nestanu.
Sa druge strane bi mozda bilo lakse skinuti SNS ako SPS promeni stranu. To bi dovelo do njihove reanimacije, jer ne verujem u idealan scenario: da promene stranu, pomognu u skidanju SNSa a potom nestanu i oni hapsenjem svih kriminalaca (celog vrha stranke).

Miriše na isceniran konflikt.
Ruzic se satro svadja s Dacicem, ide nešto kao protiv njih ovo ono
Ako pobedi Vučić, ostaje SPS s dacicem, svi srecni
Ako padne Vučić, Dačić se povlaci, na scenu stupa Ruzic. ,,Eto, ja sam uvek bio na vasoj strani, cak i kad je bilo najgore"
Pobeda u svakom slučaju, rizik nikakav

Mnogo su naivni ako misle da će im proći isceniran konflikt. Vođstvo SPS-a je vezala svoju sudbinu za naprednjake. Kad padne naprednjački režim i SPS odlazi ispod cenzusa i nestaje kao politički faktor. Jedino što ih može spasiti te sudbine, jeste da izađu iz naprednjačke koalicije u nekoj bliskoj budućnosti, u roku od nekoliko meseci.

Ja bih recimo, da imam prilike, voleo da pitam Ivicu sledeće: Da imaš vremeplov, da li bi promenio svoju odluku oko formiranja parlamentarne većine 2012 godine?

Verujem da bi odgovor bio potvrdan.

Da me ne shvate ljudi pogrešno, ne podržavam ih, lično bih voleo da ih vidim zauvek ispod cenzusa, zajedno sa SNS.

Pitanje je sta SPS radi kad i ako dođe do izbora gde je jedna studnetska lista?
- Ne izađe? Onda im je jedina opcija da se raziđu i privuku neke nove ljude koji su izabrani na toj listi.
- Izađe, ali kao polu-anti-SNS? Ne znam da li bi tako dobacili do cenzusa, ali možda može da bude pokušaj lažne liste...

SPS za razliku od SNS ima dosta podmlatka. Pojavom studentskog pokreta došlo je do osipanja glasača SPS-a značajnije nego SNS-a. Jedino kakvom takvom podrškom studentima mogu da povrate glasače. No u svakom slučaju želim im da nestanu ovako ili onako.

Ja bih recimo, da imam prilike, voleo da pitam Ivicu sledeće: Da imaš vremeplov, da li bi promenio svoju odluku oko formiranja parlamentarne većine 2012 godine?

Verujem da bi odgovor bio potvrdan.

Da me ne shvate ljudi pogrešno, ne podržavam ih, lično bih voleo da ih vidim zauvek ispod cenzusa, zajedno sa SNS.
Jeste, ne voli on vlast i funkcije, teško mu je 15 godina na vlasti, sigurno bi uradio sve drugačije...

Vucic je vec izgubio, ogromna vecina omladine je protiv njega.
Ranije je vecina bila nezaineteresovana, bilo je krindz baviti se politikom.
Sad se dozivljava kao da su u direktnom sukobu sa njim, maltene je ovo licni sukob.
Pored toga, povukli su sa sobom i neke neopredeljene, ove "svi su isti", jer ne mogu da kazu da su studenti krali, da su lopovi itd.
Zato Psiho nema sanse, i ne sme da raspise izbore.

Bes je ogroman naroda, stvari koje su ljudi doziveli i procitali u poslednjih godinu dana nece nikako zaboraviti, posebno ne kad se raspiruje svaki dan.

Ranije je moglo da se ignorise, pokraden tender ok, ministar uradio ovo aha ok kako god, itd.

Ali ovo je otislo toliko daleko da nema sanse da se stvari vrate, porodice raskrstaju veze izmedju sebe zbog podrske SNSu, podela je duboka i sustinska i nema povratka.

Vrh