Šta je novo?

Izbori 2025

Sad sam setio jednog drugara koji uvek govorio:
"Nemoj nikada, ali nikada da staviš sliku u CV. Zašto? Pa, nikada mi se nije desilo gledam nečiji CV i kažem: Po referencama ovoga ne bih zvao, ali izlgeda pristojno/inteligentno, pa hajde ipak da mu dam šansu. Ali mi se mnooogo puta desilo da hoću nekog da zovem, ali na slici deluje glupavo/opasno/blesavo, pa ide na dno gomile".

...а ја опет супротно од директорке средње великог п-ћа која је ту са својим другарицама глумила и HR, па кад им се на позицију јави гомила кандидата који испуњавају услове (а то је већина), онда бирају ко им се свиђа по слици...то је био главни филтер.

...а ја опет супротно од директорке средње великог п-ћа која је ту са својим другарицама глумила и HR, па кад им се на позицију јави гомила кандидата који испуњавају услове (а то је већина), онда бирају ко им се свиђа по слици...то је био главни филтер.
Pa takvi bolje da te i ne zovu...

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
uvek je bolje bez slike, manja vrv za bias

...али је опет предност ако је неко, што би моја баба рекла, наочит, па нека фина пословна сличица итд. Наравно, фундаменти прво и основно, али ето опет знам за пример једне фармацеутске компаније још пре 15 година, видео сам им регионалне менаџере, као манекене да су бирали.

Nazovite me čime god oćete i smatrajte za šta god želite, ali ova blokada saobraćaja ispred Vlade je preterana i nije istovetna Ćacilendu ispred Skupštine. Ne samo što ometa više saobraćaja i više linija javnog prevoza, nego je previše blizu celom Kliničkom centru i krugu, a ometa i obližnju bolnicu Sveti Sava na dnu Nemanjine.

Kola hitne pomoći se propuštaju kroz sam kamp, ali...

Prvo, nisu saniteti sa rotacijama jedini koji nekoga urgentno voze u KCS. Ima i onih koji iz x razloga voze nekoga u Urgentni civilnim automobilom. Dalje, neko može da bude u stanju da nije životno ugrožen ali mu itekako nije svejedno da li će biti primljen i u rukama lekara 20 minuta ranije ili kasnije nego inače.

Drugo, zbog stogodišnjeg slepila u vođenju Beograda, do KCS sa zapadne, severne i istočne strane vode uglavnom pretrpane i nedovoljne ulice. Tako da ako je kolona duž cele Svetozara Markovića, i sanitet uđe u nju, ovi ispred njega sve i da hoće, nemaju gde da se sklone, jer su i levo i desno od njih parkirani automobili ili pune raskrsnice.

Kamp prosvetara je mogao da bude i ispred zgrade ministarstava u Nemanjinoj tako da zaustavi sav privatni i javni prevoz kroz Nemanjinu, a da opet ne utiče previše na ove ulice koje vode ka ili tangiraju KCS. Ovo ovako je preterano i mislim da će na duge staze da donese više političke štete nego koristi.

Jeсте мало претерано, али зато већ два дана од почетка блокаде раскрснице власт почиње да испуњава захтев по захтев.

И сад да имамо једног, само једног тужиоца са мрвицом интегритета, професионалне етике и људскости лепо би по слову закона подигао оптужницу против ових несрећника (којих ми је заправо жао јер су на самом дну ланца исхране), покренуо истрагу и режим би био практично готов.

Докле год ми немамо слободне, поштене тужиоце овде ама баш ништа не може да се промени.

Ne znam šta ste slušali, ali idite na sajt republičkog zavoda za statistiku i proverite/uporedite te rezultate sa opštinama koje ste naveli. Ako nema većih odstupanja od Republike, onda se i te opštine mogu svrstati u Srbiju u malom.

Beograd i veći gradovi nisu reprezentativni predstavnici opšte populacije. Tu je situacija daleko nepovoljnija za vlast.
Nešto ne verujem da je ovo metoda za određivanje reprezentativnog uzorka u statistici.

Moraš da budeš mnogo glup da uradiš tako nešto i da ne očekuješ da će te neki roditelj snsovac odrukati, i da će eskalirati kako je eskaliralo. Inače, šake raznih (crvenih) boja.
Samo sto te šake deca crtaju godinama unazad u vecini bg vrtica na kraju godine. To sto je neko debil i paranocan i misli da je svet zapoceo sa njim je druga stvar. Zamisli srusi se sutra npr kula beograd i oni pohapse sve stanare kule west i skyline zato sto provociraju svojim zivotom na visini. Mozga bez

Nešto ne verujem da je ovo metoda za određivanje reprezentativnog uzorka u statistici.

Ovo kaže AI assistant, ako znate bolju definiciju, rado bih je naučio.
Screenshot_20250611_205357_Chrome.jpg

Ovo kaže AI assistant, ako znate bolju definiciju, rado bih je naučio.
Pogledajte prilog 241321

Генерално не може узорак за целу земљу да буде репрезентативан ако се узме само из једног места осим ако није скроз хомогена популација што код нас није. Нпр. ако узмеш мерицу уз једног џака од 10, а свуда је песак онда можеш да кажеш да је репрезентативно, ако у неком џаковима има и соли и шећера итд. онда та мерица из једног џака неће бити репрезентативна.

То што људи помињу је више питање корелације, тј. раније су се угрубо поклапали резултати па се надамо да мислимо и да ће опет што је, оно:

1000054016.png

(мало искарикирано али капираш)

Генерално не може узорак за целу земљу да буде репрезентативан ако се узме само из једног места осим ако није скроз хомогена популација што код нас није. Нпр. ако узмеш мерицу уз једног џака од 10, а свуда је песак онда можеш да кажеш да је репрезентативно, ако у неком џаковима има и соли и шећера итд. онда та мерица из једног џака неће бити репрезентативна.

То што људи помињу је више питање корелације, тј. раније су се угрубо поклапали резултати па се надамо да мислимо и да ће опет што је, оно:

Pogledajte prilog 241331

(мало искарикирано али капираш)

Ne kapiram, jer mi je to struka a definicija je poprilično jasna: iste proporcije u 2 mesta (uzorak), identična proporcija na Republici kao u tim mestima (populacija).

Otvori bilo koji udžbenik iz osnova statističke analize, koristi AI assistant/ ChatGPT/ Deepseek, štagod, isto će ti reći.

Пропорције чега? Гласова на пар избора?

Ако причамо о репрезентативности узорка причамо о репрезентативности у односу на релативно трајне карактеристике (етнички састав, просечна старост итд.), не гласање на изборима као променљивој категорији. Ако се група од 5 мушкараца у кладионици 5 пута кладила слично као људи широм земље не мора да значи да ће и шести пут, тј. њихова "репрезентативност" је корелација да се ето тако потрефило. Можемо тиме да се водимо да нагађамо да ће то бити и шести пут јер је већа вероватноћа али не мора нужно да значи да тих пет мушкараца представљају репрезентативан узорак целе популације оних који се кладе

Vrh