Šta je novo?

Izbori 2025

Ako ćemo pravo i nama je trećina teritorije do skoro bila nemačka (švapska).

Српска Војводина је била (компаративно) неразвијена регија Аустроугарске која је и сама била мање богата / развијена у односу на Западну Европу јер није имала колоније и стално трошила ресурсе да се одбрани од Турака. Оно мало индустријализма и богатства што је остало након Првог светског рата је пропало након Другог јер су комунисти етнички очистили малтене све Немце а њихов капитал украли и или пребацили у Хрватску и Словенију или преузели у своје фирме које су фејловале и напослетку су распродане

Пољска је остала са много бољом инфраструктуром јер је то Немачка на врхунцу индустријализма градила за себе и лако је искористила што је поред најјаче економије у Европи са добром инфраструктуром и јефтином радном снагом + фондове из ЕУ где остаје највећи корисник истих.

И да, они су се својих комуниста и црвених носталгичара решили пре 30 година па су у самом врху националистичких, антикомунистичких и продесничарских држава Европе

18794.jpeg

A ovaj desni deo pod čijom je okupacijom ili uticajem bio nekih 200 godina 🤔

Како кад, некад под утицајем Прусије, некад Немачке, некад сами, некад под Русима, некад под Совјетима

Taj десни део је оригинално био само пољски део да би пао под Руско царство у 19. веку и ту био 90ак година да би опет постао Пољска после Првог светског рата када је та подела формално обрисана али и даље постоји у развијености, као подела на Немачки и Пољски део

Такође, ако причамо о неком историјском развоју од почетка индустријске револуције до данас, ми смо под контролом на овај или онај начин много дуже од Војводине и у неком проценту од око 75% имали тешке османске, руралне забити.

Па и на нивоу целе Југе, практично све осим градова приморја, Славоније, 2-3 урбана центра и Војводине је било неразвијено.

И да, иза Совјета је макар остао метро, социјални али уређени градови, нуклеарне електране...Код нас била касаба, остала још неуређенија и заосталија касаба.

Оно што је остало као последица комунизма је та централизација, неконтролисано ширење Београда и дивља градња с тога имамо насеља попут Калуђерице где су дословно грађене кућа на кућу, да не помињемо колико је придошлица из осталих крајева Србије и колико су остали крајеви земље остали на милост и немилост, а онда као шлаг на торту имамо вишемилионски Београд без метроа.

Koji je kraj u pitanju? Realno bumeri plus ijekavičari svih uzrasta su u mnogim krajevima i mestima većina, i sa njima pobeđuju. Realno i najpoštenije izbore u uslovima medijskih sloboda bi u Busijama i Plavom horizontu radikali u bilo kom obliku imali 70%
Kad bi se samo oslobodili tih zlih roditelja i pokvarenih ijekavicara, procvetali bi. Kad bi mogli lepo da ih stavimo na neke traktore, napakujemo i posaljemo na Racu...oh, wait.

Mislim, ako cemo tako, evo pise ti da si u Rakovici. Secam se kad je moj burazer grdio mladjeg brata, jer se ovaj nesto sprdao sa Resnikom. I onako u besu, nevesto, a vrlo komicno, se dere, "to je, to je, to je kao da zivis u dupetu, i kazes nekome, haha, zivis u dupetu". :D

Zivis u dupetu Beograda druze, SNS kida na tvojoj opstini. Kome ti smes da prigovaras. :D

Ozbilljno pumpanje u Priboju na ispraćaju ćacija za Niš. Na mestu okupljanja rano jutros postavljen je razglas tako da se pumpalo "na mikrofon". Razne verbalne doskočice i prozivke na račun ličnih afera pojedinaca ali i podela toalet papira i sendviča za put. Postavljen je i štand sa jajima ali nije upotrebljen. Iako je bilo par desetina ljudi, velika pometnja se napravila.
Par ćacija se zaletalo da napravi tuču ali su se uspešno krili iza živog štita žena, želeći da iniciraju da budu udareni. Bukvalno imaju tim koji je spreman da dobije batine. Neretko provociraju sa decom u naručju.

Lokalne glavešine po prvi put nisu smele da se ukrcaju na mestu polaska nego ih je odvijeni minibus skupljao na drugim lokacijama.

Uskoro video
Montirani snimci.

Класика као жандари вс. Кобре 2014., ал генерално велика је тензија унутар служби безбедности. Људи су под великим психичким притиском за који нису спремани.

Ne bih da ispadne da sam jedan od onih koji mrače, ali ali stanie na UB, po pitanju pritiska na fakultete da se krene ponovo sa nastavom je ogroman. Plate nisu primili već nekoliko meseci, DVS i ministarstvo je formiralo radnu grupu za evaluaciju rada univerziteta, gde se razmatra uvodjenje vaučera za studiranje umesto dosadašnjeg budžeta. Vaučeri bi mogli da se koriste i na privatnim fakultetima, štaviše verovatno će podsticati brucoše da ne idi na državne. Žele da uz Uredbu, dodatno smanje finansiranje državnim univerzitetima. Situcija je teška, a čini mi se da se o tome nedovoljno govori. Izbori ko zna kad će, igra se duga igra, ali mi se čini da je strpljenja sve manje, a da su tenzije sve veće unutar fakulteta/univerziteta. Mora se pružiti maksimalno razumevanje tim ljudima i vrštiti što veći pritisak van akademskih/studentskih krugova, jer je opterećenje veliko, a posledice bi mogle biti katastrofalne po naše visoko obrazovanje ako oni odustanu.

Iako je u poredjenju sa Bogaticem sve minorno, ali mene i Novosađani sve vise iznenade.
Prirodom su mirni, da ih uzjases mislim da se ne bi bunili, otud ćute na urusavanje centra, crve u vodi, restrikcije itd...
Ali kad god su krenuli da ih šibaju, ili barem studente, dosli su, poturili ledja, mislim da su procentualno najvise popili batina i biber(so) spreja udahnuli....

Neleceni sigurno zeli da prolongira preko leta, da opadne interesovanje za borbu, ali mislim da greši i samo jos vise ljuti.

Vraceni su u proceduru zakoni o Ekspu, čujem i da je nesto o novim kreditima, sprema o visokom obrazovanju....a mi cemo da se samo slozimo sa tim?
Izgleda da će morati opet skorije biti miran protest u Bg, docice milion.
tvrdim da će makar samo Beogradjana biti vise zbog svega sto je uradio od grada, a ostalih mesta da ne govorim

Vrh