Šta je novo?

Izbori 2025

Screenshot_20250514-203132.Moto App Launcher.png

Нико нас није питао. Никакав референдум, ништа.

Sve stranke koje su osvajale vlast su imale predizbornu agendu zasnovanu na EU integracijama...

Ja bih samo da podsetim da se 16tominutne svakodnevne blokade raskrsnica nisu završile i ako u režimskim medijima pokušava da se taktikom ignorisanja stvori slika da je sve gotovo...

I dalje me ne napušta osećaj divljenja prema svim tim mladim ljudima koji svakodnevno iznova navlače svoje žute prsluke i izlaze na raskrsnicu prvi da je opkruže i osiguraju, kako bi zatim, građani svih ostalih generacija mogli da ih slede.

Neki penzioneri bukvalno sa religioznom predanošću izlaze na raskrsnice svaki dan polažući veru još samo u studente.

Mogao bih da kažem da svakodnevno okupljanje na sred raskrsnice u tišini nosi i vajb nekog kulta što samo doprinosi značaju studentana kao svojevrsnih gurua društva... Ja sam u crkvi tragao za ovim osećajem toliko, a doživeo sam ga na raskrsnici. 😁

Poveli su nas i sad nema nazad. Oni su predodređeni da povedu ovo društvo apsurda. Naizgled apsurdan mora biti i izlaz. Takva je priča jednostavno. Studenti preuzimaju isključivi teret izlaza za ovo društvo, a mi ostali polažemo nadu i glas jer nismo sposobni za više...

Samo nek nastave, a za godinu je Hulja kriv. A sve će to doći na svoje i društvo će umeti da vrednuje vaš trud i angažman i vođstvo. I vratiće vam se mnogostruko. Nosioci ste ove naše borbe 😁 Ne dajte se i nema povlačenja sada kad je najvažnije istrajati!

Sve stranke koje su osvajale vlast su imale predizbornu agendu zasnovanu na EU integracijama...
Да, то сам и написао, нико нас није питао.

Имале су ту и 15 других агенди а питање геостратешког курса јесте питање које се мора поставити на референдуму на почетку а не на крају процеса.

Знам да еврофанатици не знају баш ништа о демократији али ово је ипак превише.

питање геостратешког курса јесте питање које се мора поставити на референдуму
Ovakva pitanja se ne postavljaju na referendumu. Široke narodne mase su previše potkupljive, lako mogu da se zavedu, nedovoljno su informisane (potrebno je znati i obaveštajne podatke i procnse) dosta ljudi je nezainteresovano.
Preko partija i izbora može da se utiče na odluku, ali nikako na referendumu. Previše je ozbilnja tema.

Ovakva pitanja se ne postavljaju na referendumu. Široke narodne mase su previše potkupljive, lako mogu da se zavedu, nedovoljno su informisane (potrebno je znati i obaveštajne podatke i procnse) dosta ljudi je nezainteresovano.
Preko partija i izbora može da se utiče na odluku, ali nikako na referendumu. Previše je ozbilnja tema.

Народ има сву слободу да изабере оно што ми желимо, ако не изабере, демократију је оправдано суспендовати како би земља ишла у правцу у коме нама одговара

Креће позиционирање и сад тзв грађанисти траже политички простор за себе и разлог да не стану уз студенте и створе своју листу. Зато твитер банда као по команди ботује, провоцира и поларизује.

И опет, хвала Филозофском што је открио ко је вера а ко невера.
Пропустио сам да приметим на који начин је Филозофски то урадио, претходних дана посао меље. Може ли појашњење?

Да. И ово знамо. Грађанисти су суштински противници демократије. Зато и теже недемократској, бирократској и комесарској ЕУ.
Зато су и југоносталгичари. Ништа боље од тога када се елита којој припадаш или о коју се гребеш пита за све.

"Народ је поткупљив и глуп. Ја нисам јер нисам народ" 🙄

Да. И ово знамо. Грађанисти су суштински противници демократије. Зато и теже недемократској, бирократској и комесарској ЕУ.
Зато су и југоносталгичари. Ништа боље од тога када се елита којој припадаш или о коју се гребеш пита за све.

"Народ је поткупљив и глуп. Ја нисам јер нисам народ" 🙄
Ne znam šta pričaš. Tačnije o čemu lupetaš. Kakvi građanisti, kakava elita, gde to ja pripadam? kakva jugonostalgija. Ko je pomenuo EU? Koga briga za EU? Treseš fraze i floskule.
Ja jesam narod i jesam glup ili tačnije nedovoljno pametan za tako velike odluke. . Zato važna pitanje ne treba da se rešavaju na referendumu.

Хахаха, дефиниција референдума је буквално давање народу да одговори на важна питања која се тичу сваког члана тог народа/друштва.

Ти по свему судећи припадаш тој недемократској, политички и социјално несвесној струји грађана која суштински жели да им неко други управља заједницом а да се неком магијом тај неко други манифестује као Мајка Тереза која ће без притиска, мандата или контроле заједнице поступати у њеном интересу.

Poslednja izmena:
Ali bukvalno su sve (ili ogromna većina) članica odlučili na referndumu da li žele ili ne žele da pristupe EU. Najskorije su Britanci na referendumu odlučili da žele da izađu.

Tako da je ovo baš tema o kojoj je normalno da se odlučuje na referendumu.
E sad, ako je neko imao sumnju da li posle 2000. treba ići ka EU mogao je da se raspiše referendum o tome. Niko to nije ni tražio, a sve i da jeste, taj referendum bi do 2008. glatko prošao. Prošao bi i posle 2008. samo ne tako lako. Prošao bi i danas.

Nije naš problem naša želja da uđemo u EU, većina to želi. Ili makar to većina želi po uslovima po kojima su ušli ostali. A to svakako nije 25+ godina pregovaranja, + uslovi koji nisu postavljani ni za koga drugog.

U Srbiji se toliko propagande servira upravo u kontekstu geopolitike da taj referendum ne bi imao nikakvog smisla.

Od 1972. godine, ukupno 48 referenduma održano je u zemljama članicama EU, zemljama kandidatima i njihovim teritorijama, uz nekoliko dodatnih referenduma održanih u zemljama van EU. Referendumi su najčešće održavani na temu da li da se postane član Evropske unije kao deo procesa pristupanja, iako EU ne zahteva od bilo koje zemlje kandidata da održi referendum za odobrenje članstva ili kao deo ratifikacije ugovora. Drugi referendumi vezani za EU održani su o usvajanju evra i o učešću u drugim politikama vezanim za EU.

Rezime referenduma o članstvu

Хахаха, дефиниција референдума је буквално давање народу да одговори на важна питања која се тичу сваког члана тог народа/друштва.

Ти по свему судећи припадаш тој недемократској, политички и социјално несвесној струји грађана која суштински жели да им неко други управља заједницом а да се неком магијом тај неко други манифестује као Мајка Тереза која ће без притиска, мандата или контроле заједнице поступати у њеном интересу.
Dobro Delijo, pokušaću da ti objasnim.

Prva stvar, nije lepo da stavljaš ljude u neke kategorije a da ih ne poznaješ. Šta ja želim i kojoj struji pripadam ti ne možeš da znaš.
Lako je nekog nagurati u neku kategoriju. Postoji velika kategorija svesnih ili nesvesnih ljudi koji više vole drugu državu od sopstvene i koje to smatraju velikim patriotizom. Da ne bi i dalje nabadao za koga sam, reći ću ti - ja najviše cenim Španiju i Itlaiju. Smatram da se tamo lepo živi, barem po mojim standardima, lepo su sređene, čiste , uredne. Ali to je više turistički.
Idem dalje, spor je oko referenduma. Smatram da za bitne stvari kao što je geopolitička opredeljenost, a o tome i samo o tome ovde govorimo, ne treba da se narod pita.

Zašto?
zato što narod:
  • nije dobro obavešten (štampa, televizija, internet nisu dovoljni, neke informacije su tajne, za neke je potrebnan kontekst i pozadina)
  • nema edukaciju da razume procese koje se "vajaju iza brda". Ovo nije ništa loše, neko ko se bavi programiranjem ne zna ili nema vremena da izučava makroekonomiju, energetiku i ostale oblasti koje su bitne za takvu odluku
  • vrlo lako se manipuliše s njim. Ovo valjda ne treba posebno da objašnjavam.
  • narod je skup pojedinaca a pojedinci često imaju lični interes da se odrede prema nekome i nečemu.
OK?

Poslednja izmena:
Ali bukvalno su sve (ili ogromna većina) članica odlučili na referndumu da li žele ili ne žele da pristupe EU. Najskorije su Britanci na referendumu odlučili da žele da izađu.

Tako da je ovo baš tema o kojoj je normalno da se odlučuje na referendumu.
E sad, ako je neko imao sumnju da li posle 2000. treba ići ka EU mogao je da se raspiše referendum o tome. Niko to nije ni tražio, a sve i da jeste, taj referendum bi do 2008. glatko prošao. Prošao bi i posle 2008. samo ne tako lako. Prošao bi i danas.

Nije naš problem naša želja da uđemo u EU, većina to želi. Ili makar to većina želi po uslovima po kojima su ušli ostali. A to svakako nije 25+ godina pregovaranja, + uslovi koji nisu postavljani ni za koga drugog.
Britanci su se baš usrećili, to je dokaz da za tako velike stvari ne treba organizovati referendume. narod nije dovoljno svesan.

I svi primeri su o refendumima da li pristupiti EU. I to je dokaz da su pogrešni. Narod s elako ubedio da je ulazak u EU dobar . Da li je u svim slučajevima bilo tako?

referendumi treba da se organizuju za pitanja kao u Švajcarskoj, " da lil ste da ovde prođe autoput", da li treba mobilni telefoni da se dozvole u školama?, da li zabraniti burke i sl.

Dobro Delijo, pokušaću da ti objasnim.

Prva stvar, nije lepo da stavljaš ljude u neke kategorije a da ih ne poznaješ. Šta ja želim i kojoj struji pripadam ti ne možeš da znaš.
Lako je nekog nagurati u neku kategoriju. Postoji velika kategorija svesnih ili nesvesnih ljudi koji više vole drugu državu od sopstvene i koje to smatraju velikim patriotizom. Da ne bi i dalje nabadao za koga sam, reći ću ti - ja najviše cenim Španiju i Itlaiju. Smatram da se tamo lepo živi, barem po mojim standardima, lepo su sređene, čiste , uredne. Ali to je više turistički.
Idem dalje, spor je oko referenduma. Smatram da za bitne stvari kao što je geopolitička opredeljenost, a o tome i samo o tome ovde govorimo, ne treba da se narod pita.

Zašto?
zato što narod:
  • nije dobro obavešten (štampa, televizija, internet nisu dovoljni, neke informacije su tajne, za neke je potrebnan kontekst i pozadina)
  • nema edukaciju da razume procese koje se "vajaju iza brda". Ovo nije ništa loše, neko ko se bavi programiranjem ne zna ili nema vremena da izučava makroekonomiju, energetiku i ostale oblasti koje su bitne za takvu odluku
  • vrlo lako se manipuliše s njim. Ovo valjda ne treba posebno da objašnjavam.
  • narod je skup pojedinaca a pojedinci često imaju lični interes da se odrede prema nekome i nečemu.
OK?
E, al vidiš, problem je što je to (delimično) tako, i to treba da rešavamo. Ali isto tako, nije dobar deo naroda baš toliko glup, nego je prihvatio da mu je bolje da bude glup…

nisam upotrebio reč glup, nego neinformisan, neobavešten i lako zavodljiv. Evo ja sam takav. I dođe referndum i ja i neki kao ja glasaju za nešto što bolje informisaniji i edukovaniji u oblast geopolitike bolje razumeju. i onda zbog mene svi nagrabuse.

Znaci demokratija-najn.
Moje sledece pitanje je, oligarhija, diktatura, jednopartija? Sta je preferenca?

Ja sam za direktnu demokratiju i mislim da je to sto ti pises netacno, a i podvala, da je narod glup, nesposoban da odluci za sebe i slicno. A ako jeste, sam sebi kroji sudbinu, bolje nego autokrata ili KP. Bolje nego skup korporacija i njihovih sefova.

Ja sam nekad bio pristalica referenduma po tim "velikim" pitanjima koje se tiču geopolitike, bezbednosti, strategije države koje utiču na više generacija i sl...
Ali danas u eri dominacije društvenih mreža koje nadjačavaju znanja iz škole, eri antiintelektualizma, rata protiv nauke i uništavanja obrazovanja svaki takav referendum je bacanje kocke i biti na milosti algoritama Zukerberga i Maska.
Ljudima su danas važnija krvna zrnca, tudje genitalije i ratovi na kraju sveta od sopstvenog života koji provode u blatu.

Vrh