Šta je novo?

Izbori 2025

Dobro Delijo, pokušaću da ti objasnim.

Prva stvar, nije lepo da stavljaš ljude u neke kategorije a da ih ne poznaješ. Šta ja želim i kojoj struji pripadam ti ne možeš da znaš.
Lako je nekog nagurati u neku kategoriju. Postoji velika kategorija svesnih ili nesvesnih ljudi koji više vole drugu državu od sopstvene i koje to smatraju velikim patriotizom. Da ne bi i dalje nabadao za koga sam, reći ću ti - ja najviše cenim Španiju i Itlaiju. Smatram da se tamo lepo živi, barem po mojim standardima, lepo su sređene, čiste , uredne. Ali to je više turistički.
Idem dalje, spor je oko referenduma. Smatram da za bitne stvari kao što je geopolitička opredeljenost, a o tome i samo o tome ovde govorimo, ne treba da se narod pita.

Zašto?
zato što narod:
  • nije dobro obavešten (štampa, televizija, internet nisu dovoljni, neke informacije su tajne, za neke je potrebnan kontekst i pozadina)
  • nema edukaciju da razume procese koje se "vajaju iza brda". Ovo nije ništa loše, neko ko se bavi programiranjem ne zna ili nema vremena da izučava makroekonomiju, energetiku i ostale oblasti koje su bitne za takvu odluku
  • vrlo lako se manipuliše s njim. Ovo valjda ne treba posebno da objašnjavam.
  • narod je skup pojedinaca a pojedinci često imaju lični interes da se odrede prema nekome i nečemu.
OK?
Било би условно ок када би био доследан у томе и применио тај став на свако питање а не само на еу. Ако је народ глуп и изманипулисан по том питању онда је исти случај и за свако друго питање па онда народ не би требало питати за било шта па ни за то ко му је на власти. А онда би живели у тиранији до краја времена. А тиранија има тенденцију да се по вертикали контролом и силом спушта у сва животна питања сваког појединца док на крају не постане господар судбина свих, живота и смрти. А то ти је Орвел 1984, то је курс на којем смо тренутно са Хуљом.

Према томе, одговор је још и мање битан, постављање питања је поента и минимум слободе и демократије испод којег се не сме ићи.

I bukvalno nigde niko zvanično ne koristi reč ,,ukaljani", samo je rečeno - da nisu funkcioneri bilo koje partije.

Као што не може постојати селективна правда већ је то по дефиницији неправда, тако не може постојати ни условљена слобода избора која је дозвољена само када појединцима одговара. То је просто објективна чињеница. Потпуно је на крају крајева дозвољено да неко буде против демократије и залаже се за неку аутократију или технократију где "стручњаци" доносе одлуке у име свих али се тако нешто просто не може називати демократијом нити људи који то заговарају демократама. Исто као што се ни они који подржавају гажење закона "у одређеним околностима" не могу називати легалистима. Речи имају своја значења.

И наравно опет, сви ови који мисле да је одлука Х исправна и да људи то не схватају јер су глупи, неинформисани итд. имају сву слободу да те глупе, неинформисане итд. информишу, образују, едукују, просвећују и сл. Што наравно не раде али то је пут којим се ствари мењају у једном демократском и слободном друштву. Све остало је клизање у аутократију "зарад вишег добра".

Овде је конкретно лицемерно причати о ЕУ као неком "демократском, легалистичком фактору" узимајући у обзир да се код нас демократско назадовање и слом правног система дешава управо услед и заједно са "евроинтеграцијама", од отварања првих поглавља по основу рушења сопственог Устава па до сада смо на доследној и константној путањи криминализације и деспотизације земље

Било би условно ок када би био доследан у томе и применио тај став на свако питање а не само на еу. Ако је народ глуп и изманипулисан по том питању онда је исти случај и за свако друго питање па онда народ не би требало питати за било шта па ни за то ко му је на власти. А онда би живели у тиранији до краја времена. А тиранија има тенденцију да се по вертикали контролом и силом спушта у сва животна питања сваког појединца док на крају не постане господар судбина свих, живота и смрти. А то ти је Орвел 1984, то је курс на којем смо тренутно са Хуљом.

Према томе, одговор је још и мање битан, постављање питања је поента и минимум слободе и демократије испод којег се не сме ићи.
Opet ti o EU, kao da imaš kompleks od toga. Da se zadržimo na temi izjašnjavanje referendumom o nekim veoma važnim pitanjima, kao što su geopolitička opredeljenost, kakva ekomska politika države da se vodi, na primer da li da se uzmu krediti ili ne, i slično. Za ove i slične teme referenduma ne bi trebalo da bude.

Opet da uzmem lični primer. Ovih dana sam veoma zauzet i nemam vremena da listam društvene mreže i forume. I promakne mi neka veoma važna informacija, da je na primer raspisan referendum da li da uđemo u savez sa KInom (neka ne bude EU ovog puta ) A istovremeno na nekom radiju u prolazu u prevozu ili taksiju čujem neosnovane kritike o njima - da se ne brinu o ljudskim pravima, da bacaju cijanid na Homolju, da se u njihovim fabrikama odvoija teška eksploatacija i ostale gluposti. I glasam protiv. I tako poništim glas nekom koji bolje zna .

Referendum za zabranu pušenja u kafani pruhvatam, pošto o toj temi znam bolje.

I ne boj se, neće narod glasati za ulazak u EU, to se već odavno zna.

Vrh