Delija
Expert
- Učlanjen(a)
- 03.01.2010.
- Pohvaljen
- 20.433
Било би условно ок када би био доследан у томе и применио тај став на свако питање а не само на еу. Ако је народ глуп и изманипулисан по том питању онда је исти случај и за свако друго питање па онда народ не би требало питати за било шта па ни за то ко му је на власти. А онда би живели у тиранији до краја времена. А тиранија има тенденцију да се по вертикали контролом и силом спушта у сва животна питања сваког појединца док на крају не постане господар судбина свих, живота и смрти. А то ти је Орвел 1984, то је курс на којем смо тренутно са Хуљом.Dobro Delijo, pokušaću da ti objasnim.
Prva stvar, nije lepo da stavljaš ljude u neke kategorije a da ih ne poznaješ. Šta ja želim i kojoj struji pripadam ti ne možeš da znaš.
Lako je nekog nagurati u neku kategoriju. Postoji velika kategorija svesnih ili nesvesnih ljudi koji više vole drugu državu od sopstvene i koje to smatraju velikim patriotizom. Da ne bi i dalje nabadao za koga sam, reći ću ti - ja najviše cenim Španiju i Itlaiju. Smatram da se tamo lepo živi, barem po mojim standardima, lepo su sređene, čiste , uredne. Ali to je više turistički.
Idem dalje, spor je oko referenduma. Smatram da za bitne stvari kao što je geopolitička opredeljenost, a o tome i samo o tome ovde govorimo, ne treba da se narod pita.
Zašto?
zato što narod:
OK?
- nije dobro obavešten (štampa, televizija, internet nisu dovoljni, neke informacije su tajne, za neke je potrebnan kontekst i pozadina)
- nema edukaciju da razume procese koje se "vajaju iza brda". Ovo nije ništa loše, neko ko se bavi programiranjem ne zna ili nema vremena da izučava makroekonomiju, energetiku i ostale oblasti koje su bitne za takvu odluku
- vrlo lako se manipuliše s njim. Ovo valjda ne treba posebno da objašnjavam.
- narod je skup pojedinaca a pojedinci često imaju lični interes da se odrede prema nekome i nečemu.
Према томе, одговор је још и мање битан, постављање питања је поента и минимум слободе и демократије испод којег се не сме ићи.