Evo neka bude cilj i 7.000 najbitnijih i najgorih.
A evo da ti objasnim svojim primerom, ne zato što je moj, nego zato što je najlakše objasniti primerom, kojih ima bezbroj.
Generalna direktorka sektora u kojem sam radio, svedoči pod zakletvom na sudu u radnom sporu. Tvrdi da sam ušao u kancelariju, zapenio, vikao i pravio haos uz to dodaje da njene sekretarice Ceca i Vesna mogu to da potvrde.
Ne samo da je 100% izmislila događaj, od A do Ž se nije odigrao (izmišlja događaje jer je ljuta zbog nečeg drugog pa se sveti) nego je kao obezbeđenje svoje izmišljene priče unapred pridobila i podršku sekretarica (jer ih u suprotnom ne bi ni spomenula) te nudi da i one lažno svedoče ako treba.
I šta sad kad se dogodi dugo očekivana promena?
Moramo da menjamo i Cecu i Vesnu. Pogotovo jer je Vesna stari "demokratski" kadar koja je poklekla pred naprednjake, a Ceca dovedena naprednjakuša.
Pošto sam radio u ljudskim resursima i imao im svima dosijee u rukama. Obe imaju probijen zakonsko-pravilnički maksimum u pogleda raspona plata za njihovu spremu... Znači ono što je predviđeno od - do, pa maksimum probijen. Što je suprotno pravilniku i nezakonito. Da ne govorim koliko su se međusobno "nagrađivali" zbog "povećanog obima posla" i puno toga još.
Ja u taj brlog ne želim da se vraćam, al ću barem u jednom mailu nekom novom direktoru ljudskih resursa da sve njih poimence opišem iz svog ugla, ponizne podanike režima, verodostojno, nenametljivo i bez ikakvog interesa jer ja tamo ne želim se vraćam.
Pa nek on ili ona onda rade šta hoće. Moguće da će zbog mira u kući da poptuno izognorišu i budu stava da je dovoljno da se menja politički vrh. Ali ja ti tvrdim da ako zadrže 90% tih Ceca i Vesni, a samo vrh ode...
Sve jovo nanovo. Samo ćemo par godina imati privid da je bolje, neka se promena desila i sve ostaje isto...
Ovo je samo primer, a mogao bih hiljadu sličnih.
Mora da se napravi političko pravni diskontinuitet u kome će nazalost biti ogoromnih lomova i rešenja milo za drago, kako si sejao tako ćeš i žnjeti, prosto osvetničke pravde ili ništa nije rešeno.
A to nije popularno i tu može da se pogreši kad radiš na prečac i mimo zakona i ne bio im u koži kako će to rešiti a još da bude zakonito to je tek nemoguće. Ali bez rešavanja tog problema, tih malih podaničkih smradova, u ovom slučaju gadura, koje čini sistem ovakvim kakav je, jer pristaju na to, teško da će se ozbiljna promena ikada dogoditi.