Šta je novo?

Izbori 2024

Ma ovo mi baš izgleda kao konkretan korak. Na sve strane traže konkretan povod da krenu u otvoren obračun, čitaj - masovna hapšenja, preki sudovi, presretanja i prebijanja, ubistva.

Malo je ispod radara prošla vest da su svi oni klinci što su juče u Nišu gađali sektu jajima pohapšeni, MUP je funjarski izbacio saopštenje "postupa se prema 11 lica". Čak je uhapšen i onaj jedan što je kao praćkom lansirao jaja, a na klipovima se vidi da ne zna ni da je koristi.

Danas već ova pucnjava koja mi izgleda kao klasičan krimoski obračun - koliko čitam, ima i bogatu predistoriju - a sektaški mediji su već označili ovog matorog što je pucao kao nekakvog vođu protesta. Verujem da po Instagramima i Tviter nalozima već truju u fazonu "STUDENTI PUCAJU NA NAROD".

Edit: izgleda da nije ni pucao taj neki Miša Miletić. Celu ujdurmu je zakuvao govnar @ratkovcanin, teška botina.

Poslednja izmena:
Ma ovo mi baš izgleda kao konkretan korak. Na sve strane traže konkretan povod da krenu u otvoren obračun, čitaj - masovna hapšenja, preki sudovi, presretanja i prebijanja, ubistva.

Malo je ispod radara prošla vest da su svi oni klinci što su juče u Nišu gađali sektu jajima pohapšeni, MUP je funjarski izbacio saopštenje "postupa se prema 11 lica". Čak je uhapšen i onaj jedan što je kao praćkom lansirao jaja, a na klipovima se vidi da ne zna ni da je koristi.

Danas već ova pucnjava koja mi izgleda kao klasičan krimoski obračun - koliko čitam, ima i bogatu predistoriju - a sektaški mediji su već označili ovog matorog što je pucao kao nekakvog vođu protesta. Verujem da po Instagramima i Tviter nalozima već truju u fazonu "STUDENTI PUCAJU NA NAROD".

Edit: izgleda da nije ni pucao taj neki Miša Miletić. Celu ujdurmu je zakuvao govnar @ratkovcanin, teška botina.
Губи ауторитет у органима силе. Ево конкретно, пандури који су жестоко тукли народ '96. су се 2000. склонили у страну да демонстранти рукама изгурају барикаде на путу ка Београду.
Систем који је труо се увек на крају уруши сам од себе, то је проста физика.
Ботови по порталима и твитеру нису битни обичном народу који је видео студенте уживо у својим местима.
А то што је субота прошла успешно је исто из чињенице да информације из полиције цуре ка студентима фамилијарним везама. Студенти су знали за покушај исценираног хаоса, насиља и реакције полиције на исто, па су се прешалтали са скупштине на Славију мудро.

Зна се сваки потез власти у напред.

Slažem se... Mada mislim da treba očekivati poslednji očajnički trzaj u vidu korišćenja svojih paravojski/krimosa da se neko prebije, osakati, ubije.

Zaista bi bila tragedija da neko izgubi život, koliko god smo od početka nekako bili spremni da računamo da ovi neće pustiti vlast baš bez imalo krvi.

Edit: na kraju krajeva, jasno je da zvučni top u subotu nije imao cilj da poubija ljude direktno, nego da izazove stampedo i paniku, pukom srećom niko nije nastradao. Imamo posla s mafijom, nisu ovo samo u korupciju ogrezli političari.

Evo neka bude cilj i 7.000 najbitnijih i najgorih.

A evo da ti objasnim svojim primerom, ne zato što je moj, nego zato što je najlakše objasniti primerom, kojih ima bezbroj.

Generalna direktorka sektora u kojem sam radio, svedoči pod zakletvom na sudu u radnom sporu. Tvrdi da sam ušao u kancelariju, zapenio, vikao i pravio haos uz to dodaje da njene sekretarice Ceca i Vesna mogu to da potvrde.

Ne samo da je 100% izmislila događaj, od A do Ž se nije odigrao (izmišlja događaje jer je ljuta zbog nečeg drugog pa se sveti) nego je kao obezbeđenje svoje izmišljene priče unapred pridobila i podršku sekretarica (jer ih u suprotnom ne bi ni spomenula) te nudi da i one lažno svedoče ako treba.

I šta sad kad se dogodi dugo očekivana promena?

Moramo da menjamo i Cecu i Vesnu. Pogotovo jer je Vesna stari "demokratski" kadar koja je poklekla pred naprednjake, a Ceca dovedena naprednjakuša.

Pošto sam radio u ljudskim resursima i imao im svima dosijee u rukama. Obe imaju probijen zakonsko-pravilnički maksimum u pogleda raspona plata za njihovu spremu... Znači ono što je predviđeno od - do, pa maksimum probijen. Što je suprotno pravilniku i nezakonito. Da ne govorim koliko su se međusobno "nagrađivali" zbog "povećanog obima posla" i puno toga još.

Ja u taj brlog ne želim da se vraćam, al ću barem u jednom mailu nekom novom direktoru ljudskih resursa da sve njih poimence opišem iz svog ugla, ponizne podanike režima, verodostojno, nenametljivo i bez ikakvog interesa jer ja tamo ne želim se vraćam.

Pa nek on ili ona onda rade šta hoće. Moguće da će zbog mira u kući da poptuno izognorišu i budu stava da je dovoljno da se menja politički vrh. Ali ja ti tvrdim da ako zadrže 90% tih Ceca i Vesni, a samo vrh ode...

Sve jovo nanovo. Samo ćemo par godina imati privid da je bolje, neka se promena desila i sve ostaje isto...

Ovo je samo primer, a mogao bih hiljadu sličnih.

Mora da se napravi političko pravni diskontinuitet u kome će nazalost biti ogoromnih lomova i rešenja milo za drago, kako si sejao tako ćeš i žnjeti, prosto osvetničke pravde ili ništa nije rešeno.

A to nije popularno i tu može da se pogreši kad radiš na prečac i mimo zakona i ne bio im u koži kako će to rešiti a još da bude zakonito to je tek nemoguće. Ali bez rešavanja tog problema, tih malih podaničkih smradova, u ovom slučaju gadura, koje čini sistem ovakvim kakav je, jer pristaju na to, teško da će se ozbiljna promena ikada dogoditi.

Tesko je promeniti sistem gde svi zele da hvataju precice i kradu kolko im se dozvoli. Mi smo decenijama u vrtlogu sranja jer smo siromasna zemlja pa imas tonu ljudi koji kad dodju do neke pozicije gledaju da lapaju sta mogu jer ne znaju dokle ce i sta ih ceka sledece pa da se nafatiraju dok mogu. Ne samo oni....ima isto na tone ljudi koji su prijavljani na posao a uopste ne dolaze i primaju platu. I ima ljudi koji drze 10 funkcija i primaju 10 plata, pa gde to ima?

Poslednja izmena:
A evo da ti objasnim svojim primerom, ne zato što je moj, nego zato što je najlakše objasniti primerom, kojih ima bezbroj.

Generalna direktorka sektora u kojem sam radio, svedoči pod zakletvom na sudu u radnom sporu. Tvrdi da sam ušao u kancelariju, zapenio, vikao i pravio haos uz to dodaje da njene sekretarice Ceca i Vesna mogu to da potvrde.

Ne samo da je 100% izmislila događaj, od A do Ž se nije odigrao (izmišlja događaje jer je ljuta zbog nečeg drugog pa se sveti) nego je kao obezbeđenje svoje izmišljene priče unapred pridobila i podršku sekretarica (jer ih u suprotnom ne bi ni spomenula) te nudi da i one lažno svedoče ako treba.

I šta sad kad se dogodi dugo očekivana promena?

Moramo da menjamo i Cecu i Vesnu. Pogotovo jer je Vesna stari "demokratski" kadar koja je poklekla pred naprednjake, a Ceca dovedena naprednjakuša.

Pošto sam radio u ljudskim resursima i imao im svima dosijee u rukama. Obe imaju probijen zakonsko-pravilnički maksimum u pogleda raspona plata za njihovu spremu... Znači ono što je predviđeno od - do, pa maksimum probijen. Što je suprotno pravilniku i nezakonito. Da ne govorim koliko su se međusobno "nagrađivali" zbog "povećanog obima posla" i puno toga još.

Ja u taj brlog ne želim da se vraćam, al ću barem u jednom mailu nekom novom direktoru ljudskih resursa da sve njih poimence opišem iz svog ugla, ponizne podanike režima, verodostojno, nenametljivo i bez ikakvog interesa jer ja tamo ne želim se vraćam.

Pa nek on ili ona onda rade šta hoće. Moguće da će zbog mira u kući da poptuno izognorišu i budu stava da je dovoljno da se menja politički vrh. Ali ja ti tvrdim da ako zadrže 90% tih Ceca i Vesni, a samo vrh ode...

Sve jovo nanovo. Samo ćemo par godina imati privid da je bolje, neka se promena desila i sve ostaje isto...

Ovo je samo primer, a mogao bih hiljadu sličnih.

Mora da se napravi političko pravni diskontinuitet u kome će nazalost biti ogoromnih lomova i rešenja milo za drago, kako si sejao tako ćeš i žnjeti, prosto osvetničke pravde ili ništa nije rešeno.

A to nije popularno i tu može da se pogreši kad radiš na prečac i mimo zakona i ne bio im u koži kako će to rešiti a još da bude zakonito to je tek nemoguće. Ali bez rešavanja tog problema, tih malih podaničkih smradova, u ovom slučaju gadura, koje čini sistem ovakvim kakav je, jer pristaju na to, teško da će se ozbiljna promena ikada dogoditi.
Pročitao sam sve. Razumem šta kažeš, tumor je mnogo raširen i nagrizao je mnoge sfere društva, odavno.

Upravo to.. Navodim svoj primer jer mi je logično najbliži al ogorman broj ljudi je iskusio slično... Da li smo većina, nadam se... Ta apsolutna ogorčenost kod većine, nepristajanje na ovakav sistem po svaku cenu, po cenu otkaza je neophodna za promenu... To danas gledamo sa prosvetarima kojima su umanjene plate ili ih nisu ni primili, sa akademskom zajednicom, profesorima univerziteta koji plate nisu primili... Nadam se da imako kritičnu masu... Da nismo u bubble- u.

Iskoristio sam priliku da pročitam malo zakon o lokalnoj samoupravi. Na osnovu određenih članova, zakon daje mogućnost Republici i Autonomnoj pokrajini, da određene nadležnosti prenese na jedinice lokalne samouprave, bilo zakonom (u slučaju Republike) ili Odlukom (u slučaju autonomne pokrajine).

Takođe, jedinicama lokalne samourave se daje mogućnost da određene nadležnosti iz svoje oblasti, prenese na mesne zajednice.

Pokušavam da shvatim šta se želi postići sa zborovima građana. Kako sam ja shvatio (funkcionalno sam pismen, ali opet nisam pravnik) lopta je opet u rukama viših instanci vlasti. Ne vidim mogućnost za neki adekvatan "bottom-up" odgovor na promenu ovog korumpiranog sistema u trenutnom rasporedu snaga. Ja jedino oruđe koje vidim jeste građanski pritisak kao odgovor na nefunkcionisanje institucija.

Evo, koristim priliku da pozovem ljude koji su pravnici da daju svoje viđenje/objašnjenje uloge građanskih zborova u ovoj situaciji.

Opet, ponavljam, laik sam, ali sam znatiželjan.

Evo, koristim priliku da pozovem ljude koji su pravnici da daju svoje viđenje/objašnjenje uloge građanskih zborova u ovoj situaciji.
Posmatram građanske zborove kao izraz neposlušnosti u društvu obespravljenosti, maltene nalik na dete koje je otkrilo čekić, ali umesto da njime ukucava eksere, ono razbija tanjire. I pritom oseća snagu, ponos i radost.
Ljudima je svaka vežba solidarnosti neophodna, ne bi li se utrenirali za ono što dolazi. Spontanost i improvizacija održavaju energiju, te ne očekujem sada, što se toga tiče, usklađenost sa zakonima po svaku cenu. O tome, potom.

@Henry_Chinasky

www.slobodnaevropa.org/amp/srbija-zbor-gradjani-studenti-protesti/33355285.html

Ovde imaš dobro objašnjeno iz svih uglova pa i pravnog. Mada si i ti sam dobro to razumeo i suštinu preneo.

Zbor može biti simboličan način vraćanja moći građanima ali može biti i stvarni mehanizam za neko određeno i vanredno vreme da fakticki preuzme određene poluge vlasti kao u nekoj revolucionarnoj borbi ili ratu...

Pravo podrazumeva državu i vice versa, jedno bez drugog ne postoji. Ako države nema, institucije ne postoje, mogući su i zborovi (ne na način kako su zamišljeni u zakonu da se lokalne inicijative predaju na odluku zavničnim organima) već kao početni oblik demokratije i građanskog samoorganizovanja da bi u sistemu poptuno delegitimisane vlasti odlučivanje prebacili na jedan privremeni organ neposredne demokratije.

Pravo ne počiva na Narodnoj skupštini republike Srbije i zakonima koje je Ana Brnabić gutajući suzavac usvojila jer "ova skupština mora da radi" nego na društvenom ugovoru.

Prema društvenim ugovoru ja se odričem svoje apsolutne slobode, zarad ravnopravnosti sa tobom. Tada smo deo uređenog društva, deo organizovane političke zajednice. Čim se pojavi disbalans u smislu od danas ja koristim svoju apsolutnu moć ničim vezan, vraćamo se u preddržavno stanje i više nisi ni ti vezan i dužan da poštuješ išta vezano za mene, lišen si obaveze da me priznaš ravnopravnom ugovornom stranom prema kojoj si dužan pružiti određeno, predviđeno i dogovoreno ponašanje.

Možeš me i ubiti i biti opravdano neodogvoran za to. Ne s aspekta kvazi institucija nekakve samoproklamovane vlasti, koje bi te svakako gonile nego istinski neodgovoran. Pred bogom neodgovoran ako ti je lakše da razumeš. (mada je u hrišćanstvu ne ubij jedno od 10 osnovnih zapovesti) ali da ne širimo temu previše...

Dakle država je konsenzus građana. A ne strahovlada izabrane vlasti. Makar i na legitimnim i fer izborima! Ne sme biti strahovlada. Debelo izgubljen legitimitet = ne gledaš više šta važeći zakon kaže, samoorganizovanje od nule je dozvoljeno i to po nekim novim pravilima.

Potrebno je samo da pobediš u toj borbi kako ne bi završio u zatvoru po sadasnjim pozitivnim propisima za koje Zuma ranije nije razumeo koliko su suštinski beznačajni i koliko je pravo univerzalno i jednom za svagda dato, baš kao nauka o subčesticama jednog atoma, baš kao fizika o česticama, samo ga otkrivamo a sve je već je dato. I to je ono prirodno pravo o kojem sam toliko puta ranije govorio. Najfantastičnije u pravnoj nauci je kad to spoznaš i veoma je oslobađajuće.

Pravo je večitovažeća, svevremenska, univerzalna konstrukcija, mi ga samo kroz društvenu interakciju otkrivamo. Baš kao fizika. Ali da ne bi nagrabusio u zatvoru potrebno je da se i važeće, donete norme po kojima će organi delati, pokope sa tim. 🙂

I oko toga ti se sve vrti. Heroj ili ubica. Oslobodilac ili terorista. Jedno je istina ona je univerzalno data i ona se poklapa sa pravom, a da li će ona biti spoznata i potvrđena kao važeće pravo jedne vlasti? Pitaj boga, možda hoće, možda neće...

Procitah sve kometare na moj post o dnevnici za izlazak na glasačko mesto,
(ne za izbor koga zaokrużiti)
Zanimljivi su mi , počevŝi da je post dijareja, glupost pa sve do izčudjavanja za pogled iz ,, novog ugla glediŝta
Pa da odgovorim
Koja je to vaŝa visoko izražena dvoličnost
Vama je u redu placeno zvanicno i ispod žita lobiranje za neku stranku.
Pa cak vam manje smeta 20 e po glavi za razna zaokruživanja listica od ,,izlazne,, dnevnice
A napisaste bez sekunde razmiŝljanja da vam baŝ smeta dnevnica SVAKOM izlaznom gladasaču bez uticaja na nj. izbor pri glasanju.
Benefiti su viŝestruki.
- Bolja kontrola izlaznosti tj. kradje glasova
-Veča verodostojnost glasanja
-Vece poŝtovanje glasaĉa
- itd.
Decenijama dledam kako neka stranka podeli po 20 evra manjinskim grupama i moj glas učini ne bitnim ... epilog stranka madjara pobeila u nekom mestu na jugu gde nema ni jednog....
Ne iteresuje vas trulež ni smrad spremni ste na sve puteve i načine , kojim dolazite do glasova i to moguctvu za djabe uz pomoc magareceg ŝtapa i ŝangarepe
Zastarelo i potroŝena je takava igrica
Valjaj te ste se u takvim smrdljivim ko lobističkim izbornim kaljugama gde ne cenite slobodnu volju vec samo ,,,vaŝ,, siguran glas
onakvim kometarima potvrdjujete svoj stav -ovce su za ŝiŝane,- e sve manje ovaca ima bez obzira u koju boju se ko čobani oblače

Poslednja izmena:
Tako da uvek imajte tu konstrukciju univerzalnog prava u glavi vs. ovozemaljskog prava.

Prvo ne može da se donese ili usvoji jer oduvek postoji i mi ta pravila uređene društvene interakcije samo otkrivamo. Ovozemaljskim pravom težimo da se usaglasimo sa univerzalnim.

Zato ponavljam da je pravo kao najdruštvenija od svih društvenih nauka, najsličnija fizici kao najprirodnoj od svih prirodnih nauka, upravo jer se samo otkriva... Kroz društvenu interakciju, kroz prirodne zakone... Ta vrhunska zakonitost po kojoj se sve odvija nam je još veoma daleko od spoznaje. I pitanje je hoće li ikad biti... I da li je uopšte to dobro. Da li se zasniva na dobru ili ne. 🙂 Možda i ne, ne kažem da znam da sam ja u pravu... Možda se na kraju pokaže poklapanje između Ane Brnabić i Vladimira Orlića sa božjom promisli života i projekcijom univerzuma... Zvuči neverovatno al to istrajavnje na putu istine je možda cilj sam po sebi, bez apsolutne istine kao nama znane, iako ona zasigurno postoji kao takva kao apsolutna. Al je mi ograničeni našim čulima i svim onim što nas definiše as human, nikad nećemo spoznati.

...a to što ljudi misle da je pravo samo to što je neki parlament usvojio i neka vlast sprovodi, to je pogrešno...

Eto ako se otvori tema filozofija države i prava nek se prebaci tamo. Laku noć. 😌

Procitah sve kometare na moj post o dnevnici za izlazak na glasačko mesto,
(ne za izbor koga zaokrużiti)
Zanimljivi su mi , počevŝi da je post dijareja, glupost pa sve do izčudjavanja za pogled iz ,, novog ugla glediŝta
Pa da odgovorim
Koja je to vaŝa visoko izražena dvoličnost
Vama je u redu placeno zvanicno i ispod žita lobiranje za neku stranku.
Pa cak vam manje smeta 20 e po glavi za razna zaokruživanja listica od ,,izlazne,, dnevnice
A napisaste bez sekunde razmiŝljanja da vam baŝ smeta dnevnica SVAKOM izlaznom gladasaču bez uticaja na nj. izbor pri glasanju.
Benefiti su viŝestruki.
- Bolja kontrola izlaznosti tj. kradje glasova
-Veča verodostojnost glasanja
-Vece poŝtovanje glasaĉa
- itd.
Decenijama dledam kako neka stranka podeli po 20 evra manjinskim grupama i moj glas učini ne bitnim ... epilog stranka madjara pobeila u nekom mestu na jugu gde nema ni jednog....
Ne iteresuje vas trulež ni smrad spremni ste na sve puteve i načine , kojim dolazite do glasova i to moguctvu za djabe uz pomoc magareceg ŝtapa i ŝangarepe
Zastarelo i potroŝena je takava igrica
Valjaj te ste se u takvim smrdljivim ko lobističkim izbornim kaljugama gde ne cenite slobodnu volju vec samo ,,,vaŝ,, siguran glas
onakvim kometarima potvrdjujete svoj stav -ovce su za ŝiŝane,- e sve manje ovaca ima bez obzira u koju boju se ko čobani oblače
Pa stvar je u tome što bi svako mora da razume da je motiv za izlazk na izbore mnogo veći od te jedne dnevnice, i što se tako motivisavnim glasovima ništa ne bi promeneilo, pošto bi verovatno bili nasumično razbacani, ili otišlo nekom Belima.

A ta pobeda Mađara na jugu, to su bili Vacićevi glasovi :ROFLMAO:
Da li je tu neko plaćen ili nije, ne znam. No, to je upravo ono što se desi kad se motivišu da glasaju ljudi koje to uopšte ne zanima.

Napisah par korisnih stvari od uvodjenja gladacke dnevnice, evo joŝ jednog benefita
a kao śto napisah ima ih joŝ....

Sobzirom da znamo maksimalni broj glasaca tj dnevnica , onda je lako da se pre izbora izjasne koja stranka na koliki broj glasova pretenduje i u jedan fond sve ućesnicke stranke da toliko dnevnica uplati za birače

Te dnevnice nece opteretiti 100 % drž. budjet , vec samo razliku od ,,tipovanog,, i ne dostajuci u krajnjem zbirni glasača
.Mora tako jer skorojevicka logika uplatila bi minimalni broj samo po min. za ulazak u parlament ( Verovatno ukupno 60-setak posto ) Ŝto i nije malo , kada se pridodaju ostali izborni troŝkovi svake stranke po na osob.
Na taj nacin koje kakve ne bulozne stranke koje služe samo za odvlacenje glasova, bi samo otpale . Imali bi tako manji broj stvarnih , ozbiljnih igraca,,

Potrebne su nam ta nova svrsihodna izborna promene jer sadaŝnja služe samo za povecanje blatiŝta u kaljugzi.

Rekoh da nasilje odgovara samo mafiji. Mirni protesti ih ubijaju. Ne zna svinja kako da se ponaša na dvoru, ona se najbolje snalazi u blatu. Tamo je nikada nećete pobediti.

Što manje para, više nervoze među mafijašima. Evo, pobili se međusobno.

Slažem se... Mada mislim da treba očekivati poslednji očajnički trzaj u vidu korišćenja svojih paravojski/krimosa da se neko prebije, osakati, ubije.

Zaista bi bila tragedija da neko izgubi život, koliko god smo od početka nekako bili spremni da računamo da ovi neće pustiti vlast baš bez imalo krvi.

Edit: na kraju krajeva, jasno je da zvučni top u subotu nije imao cilj da poubija ljude direktno, nego da izazove stampedo i paniku, pukom srećom niko nije nastradao. Imamo posla s mafijom, nisu ovo samo u korupciju ogrezli političari.
Очајничког потеза није било ни 2000те, мада је та власт ма колико то глупо звучало мање била испреплитана са уличарском мафијом.
Верујем да ће кримоси који су зарадили лепе паре и започели бизнисе гледати видети да се оперу и дистанцирају од власти. Слично смо видели и 2000те и 2012те.

Uvodjenjen glasacke dnevnice eto eliminiśu se i umrli gladaci jer su nj.racuni ugaśeni
Mnogo pozitivnih efekata joś dobijamo time

A od te dnevnice niko se nece obogtiti,
neko ce je donirati u humanitarne svrhe , neko izaci na kafu ali povezivanje glasaca sa finasiskim tokom je glavni dobitak u bitno vecoj verodostojnost glasanja, koja sada i pre bila jako upitna.

Propao je vec sada spin o povezivanju studenata, protesta... sa ovim dogadjajem.

Upucanom coveku, ko god da je, zelim brz oporavak. Ako je nesto kriv, nisam se udubljivao u pricu, neka mu se pravedno sudi za to jednog dana.
Do jutra je spin vec potpuno mrtav.

Samo se moralo slusati paranoisanje o vanrednom stanju 😭

Poslednja izmena:
Zanimljivo je kako je ulogu “tuzioca” u medijima preuzeo kralj obrva, a jos zanimljivije je sto mora da botuje bi zadrzao “legalno” stecen kapital i kako ne bi zavrsio u prdekani. Tuzna sudbina malog coveka

Vrh