Šta je novo?

Izbori 2024

Zvucni talas nije bio jak, bio je strašan. U istoj sekundi narod je počeo da beži od trga do slavije, skupštine i tašmajdana. Reklo bi se da je talas bio usmeren prvenstveno na Kralja Milana jer je narod bežao isključivo uza zid, ali ne i napred ka slaviji, dok je narod u ostalim ulicama bešao u svim smerovima.

Znači od sada treba redovno snimati i dokumentovati krovove zgrada sa velikim uvećanjima. Biće lako dokumentovati sve pogodne pozicije za nadgledanje u centru grada. Onda se više nikada neće desiti da masa ne zna šta je sve montirano na krovu i koji su krovovi naglo postali zauzeti.

Ukoliko bi se pronašao snimak iz drona sa velike visine on bi vizuelno prikazivao putanju. Pretpostavljam.
Mada kada bi se uporedile milisekunde kada je snimljen početak zvuka, sa različitih lokacija, pretpostavljam da bi se moglo utvrditi gde je početak zvuka, a samim tim i izvor.
Kapiram da imamo stručnjake koji će ovih dana utvrditi lokaciju izvora zvuka.

To čudo navodno ima domet 5.000m. Neka u praksi ima i 1.000, opet je mnogo. A sam aparat je prilično mali, dovoljno da staje u okvir prosečnog prozora.

Bukvalno možeš da ga staviš na krov Jugoslavija publika i da njime gađaš nekoga ko stoji ispred JDP.

Inače kad se već pominje - jedan dron koji će ubuduće snimati i nadgledati krovove zgrada, i već će biti znatno sužene mogućnosti, odnosno moraće da se cimaju da ulaze U zgrade da odatle ispaljuju impulse.

Poslednja izmena:
Da je neko spolja (van Srbije) želeo da pojača tenzije, ne bi morao da dovlači zvučni top, mogao je samo da baci par suzavaca sa krovova ili da ispali par šok bombi ili gumenih metaka i da utekne, a da narod u svoj gužvi okrivi pandure ili Službu. Zvučni top košta boga oca, traži postavljanje, privlači pažnju, traži obuku u radu... a baciti suzavac, šok bombu ili ispaliti gumeni metak je mnogo lakše i jeftinije.

Takođe, zna se da su naši kupili tu topčinu, nego nam je te 2022. fokus bio na drugim stvarima ili su se ređale druge vesti pa je većina nas i zaboravilo na to. Ja se setih sad kad je neko ovde okačio link i podsetnik, ali da nije bilo toga, zaboravio bih da su naši smrdljivci to pazarili.

Ne mislim da je iko stran, mislim da su naši.

A odgovor na pitanje zašto bi naši to uradili je - pa da bi pokazali silu i šta sve imaju i mogu.
Ali baš u momentu kada je narod najmirniji?
I to baš kada imaju 300 000+ ljudi na ulicama?

Znači od sada su potrebni i čepovi za uši. Za svaki slučaj. Mada treba reći da ovo "oružije" verovatno i nije previše efikasno sa krova, sem kada je direktno na džipu u masi. Ovo je bilo više iznenađenje jer niko nije znao šta je. Ali od sada, pogotovo sa rezervnim čepovima za uši, posle prvog trenutka iznenađenja ovo može samo da razjari masu koja će krenuti da se obračunava sa monstrumima pored zvučnika.

Inače za kraj jedan meme od mene lično, dobio sam inspiraciju još onomad kad je bio haos u Kumanovu pa krenuli ka jugu (odatle i potiče slika) a podsetiše me opet sad kad su ih bili dovezli ispred Pravnog:

9nizkm~2.jpg

Zamisli Boriću na trenutak da si zao (ma koliko ti to neverovatno bilo) i kad bi upotrebio top? Kad je najtiše da efekat bude najjači. Jednostavno je.

Bas oni razmišljaju o pijetetu i tišini kad uleću i kolima pa da ih odvrati da ulete zvukom.

Želeli su da stvore paniku i pometnju a da ljudi ostanu u čudu, da se pitaju šta je... I time šalju zlokobnu poruku da su korak ispred nas. Ma koliko nas je...

Protest je uspeo u smislu da je pokazao da nas ima više i da smo voljni izlaziti na ulicu.

Ovo nije bio dan D i ne treba biti razočaran.

Ono što nam je ovaj protest pokazao jeste da:

1) Ne treba javno najavljivati ovom režimu kada će biti naredni protest, već u roku od sat, dva do tri organizovati masovan protest tako što se ljudi samo odjednom pozivaju na skup.
Time Vučić nema dovoljno vremena da razradi scenario kao što je spremio za danas, iako ga nije skroz sproveo jer su ga prekjuče zvale ambasade i rekle da se smiri.

2) Decentralizacija protesta tako da masovni protesti budu u svakom gradu u Srbiji odjednom (BG, NS, KG, Niš itd), takođe u kratkom roku sazvani.

3) Nenasilan upad u što više moguće javnih i državnih institucija (svi republički, gradski i opštinski organi i uprave, direkcije, agencije, instituti, zavodi) u pomenutim gradovima i mirna blokada istih do ispunjenja zahteva za prelaznom vladom

Smatram da ako se pristupi sa ova 3 primera, Vučić nema dovoljno vremena da spremi svoj scenario kao odgovor na to i nema logističkih kapaciteta sa svim svojim batinašima i policijom da pokrije i zaštiti sve te institucije, niti da izbaci toliki narod u nekom razumnom roku.

Mada ja isto tako lako mogu da zamislim da je neko prosto želeo da isproba kako to radi na pravoj i živoj "masi". Za takve to nije narod, nego masa. Nešto kao životinja, nekontrolisana, ali se ipak da dresirati. Dakle dali pare, već tri godine top stoji u magacinu a da nisu ni jednom probali. Čisto da znaju za kasnije.

Poslednja izmena:
Još nešto mi pada na pamet. Zakonski, upotreba ovako opasnih sredstava za kontrolu demonstracija eventualno može biti dozvoljena (ako je uopšte dozvoljena), ali eventualno može biti dozvoljena samo ako postoji neposredna opasnost za veće nerede, tj da bi se sprečili gori neredi i štete nego što bi izazvala njihova upotreba. Međutim na do tada apsolutno mirnim protestima, koji još su i savršeno centralno kontrolisani i jasno definisani kao mirni, što je i ostvareno, a još pogotovo tokom minuta ćutanja gde svi i bukvalno stoje i ćute, njihova upotreba je krivično delo po bilo kom pravilniku i zakonu. Pošto tada sigurno nema nikakve opasnosti od nereda. Tada se nista ne sprečava, nego suprotno, namerno i nepotrebno se na mirnom okupljanju veoma velike mase ljudi koji zbog toga i NE MOGU brzo da pobegnu, namerno se IZAZIVA opšta opasnost od stampeda i haosa. Ovo je dakle "namera da se ugrozi život i zdravlje" ljudi i još zloupotreba položaja. Tako da postoji i formalno zakonska-osnova za krivično gonjenje.

Protest je uspeo u smislu da je pokazao da nas ima više i da smo voljni izlaziti na ulicu.

Ovo nije bio dan D i ne treba biti razočaran.

Ono što nam je ovaj protest pokazao jeste da:

1) Ne treba javno najavljivati ovom režimu kada će biti naredni protest, već u roku od sat, dva do tri organizovati masovan protest tako što se ljudi samo odjednom pozivaju na skup.
Time Vučić nema dovoljno vremena da razradi scenario kao što je spremio za danas, iako ga nije skroz sproveo jer su ga prekjuče zvale ambasade i rekle da se smiri.

2) Decentralizacija protesta tako da masovni protesti budu u svakom gradu u Srbiji odjednom (BG, NS, KG, Niš itd), takođe u kratkom roku sazvani.

3) Nenasilan upad u što više moguće javnih i državnih institucija (svi republički, gradski i opštinski organi i uprave, direkcije, agencije, instituti, zavodi) u pomenutim gradovima i mirna blokada istih do ispunjenja zahteva za prelaznom vladom

Smatram da ako se pristupi sa ova 3 primera, Vučić nema dovoljno vremena da spremi svoj scenario kao odgovor na to i nema logističkih kapaciteta sa svim svojim batinašima i policijom da pokrije i zaštiti sve te institucije, niti da izbaci toliki narod u nekom razumnom roku.
Mislim da ste predložili veoma dobre ideje. Da bi se uspostavili jasni kriterijumi za ovakvo delovanje činjenica da je korišćeno LRAD oružje mora maksimalno da se medijski i na druge načine iskoristi. Da se napumpa na maksimum. Imamo vrhunskog keca u rukavu, moramo da ga iskoristimo na ispravan način.

Setio sam se još jednog OBJEKTIVNOG izvora dokaza o nelegalnoj upotrebi zvučnog oružija nad mirnim skupom (sem audio analize video snimka). Tj nešto što se na sudu može održati. Međutim ta mogućnost zavisi od postojanja nekoliko video snimaka efekata zvučnog topa koji u sebi imaju ubačenu oznaku vremena. Brzina zvuka u vazduhu je 343 metra u sekundi. Ulica Kralja Milana od Albanije do Slavije ima 1418 metara. Zvuku treba 4,134 sekunde da bi prešao taj put. Mobilni telefoni svoje vreme sinhronizuju preko NTP protokola sa serverom provajdera, a njegov server je sinhronizovan sa atomskim časovnikom. Moderni mobilni telefoni su dovoljno brzi, sa brzim vezama i sa kvalitetnim internim kristalnim oscilatorima, pa bi trebalo da svoje interno vreme održavaju sa greškom od, nadam se, ne većom od desetak milisekundi. Mada je moguće i da ovde nisam u pravu, ali je to lako proveriti. Ali čak i onda je moguća delimična korekcija kasnije izmerenog ofseta, tj fiksne greške. Što bi onda značilo da analizama video snimaka sa više mobilnih telefona možemo pratiti prostiranje zvuka niz ulicu Kralja Milana sa preznošću od delića sekunde. Četri sekunde putovanja za celu ulicu je sasvim dovoljno. Zvučni front dakle ne ide previše brzo za moderne mobilne. Ovako se može realtivno precizno utvrditi lokacija izvora zvuka. Idući kroz snimke slikane sa jednog kraja ulice ka drugom, trenutak nailaska iste faze zvučnog fronta će se smanjivati, a onda, kao prođemo izvor, će početi opet da raste, pošto se onda opet udaljujemo. Tu i ne mora biti puno snimaka, pošto bi razlika vremenskih markera uz poznatu brzinu zvuka brzo iskonvergirala ka jasnoj raspodeli trenutaka kad je zvuk bio na kom mestu. Potrebno je samo nekoliko snimaka sa obe strane izvora, pa da se otprilike utvrdi koja je to zgrada bila. A onda se traženje može suziti. Tolika masa je tu sigurno nešto videla, samo kad bi znali na šta treba da obrate pažnju. Nevolja je što malo njih ima uključen "vremenski stamp" za video snimke, pa je pitanje koliko bi se takvih snimaka sa vremenima moglo naći. U svakom slučaju, ako ništa, ovo je bar poziv da uključite vremensko markiranje snimaka. Pogotovo novinari. Nikad se ne zna za šta to može biti korisno.

Proverite grešku internog vremena na vašem mobilnom telefonu prema ovom serveru, sasvim desno (mada ovde i sam mobilni i njegov web browser nešto kasne, dok je mrežno kašnjenje kompenzovano, ali je to je već za eksperte koji bi to radili, ako bude potrebno).

Poslednja izmena:
Mnogo Vam hvala!
Bilo mi je potrebno da znam da li teorijski moja ideja ima smisla, pošto su moja znanja iz prirodnih/ tehničkih nauka nepostojeća, a pokušavam da podstaknem ljude iz čijih struka bi bila ekspertiza, da se organizujemo i uradimo to sa naučne strane, da lociramo poziciju izvora zvuka. Pre toga treba pribaviti originalne fajlove koji bi mogli imati potrebne podatke.
Ukoliko ne pokušamo nećemo ni znati.
Pošto ne mogu da spavam odgledao sam ovaj video. Veoma interesantna percepcija nekoga ko je neutralan i nepovezan sa Srbijom.

Šta će biti sa Ćacilendom? Jel mu istekao rok upotrebe? Sva ona svinjarija Oskara je bila besmislena. Traktori mu nisu ničemu poslužili, a ćaci su opšte poznati kao degenerici. Živi Gavrilo, statisti studenti, zvučni top, sve greška do greške.

Skup je ujedinio sve normalne ljude u državi. Nema levo, nema desno. Svi su kao jedan. Nema zamerki za stavove, nema podela. To je još jedan utisak.

Њему је битно да направи представу на ртс, пинк и информеру за његове зомбије -као има студената што хоће да уче, као има сељака што су за власт. Трактори иду у извоз, сељаци, газдинства и комунална предузећа који су их дали добили су нове.

Mnogo Vam hvala!
Bilo mi je potrebno da znam da li teorijski moja ideja ima smisla, pošto su moja znanja iz prirodnih/ tehničkih nauka nepostojeća, a pokušavam da podstaknem ljude iz čijih struka bi bila ekspertiza, da se organizujemo i uradimo to sa naučne strane, da lociramo poziciju izvora zvuka. Pre toga treba pribaviti originalne fajlove koji bi mogli imati potrebne podatke.
Ukoliko ne pokušamo nećemo ni znati.
Pošto ne mogu da spavam odgledao sam ovaj video. Veoma interesantna percepcija nekoga ko je neutralan i nepovezan sa Srbijom.
Evo upravo gledam. Hvala Asmongoldu što je ovo probio u svet, hvala onom Novosađaninu "Living Ironically in Europe" što je napravio detaljan dokumentarac o problemu za strance i hvala svima našima koji su Asmongoldu prosledili sve ovo.

Sad će pritisak na P..du još više da se poveća, jer će svi sve više pričati o upotrebi zvučne topčine i huligančina i to dok ljudi odaju počast huliganima i na mirnim protestima.

Studenti su se pokazali kao najbolja organizacija u državi.
Protest je uspešan jer je vlast morala da počini niz zloupotreba i krivičnih dela kako bi isti oslabila, ali na kraju ipak nisu uspeli.
Samo su izazvali kontra efekat.

Ova borba za slobodu može trajati godinama, i treba maksimalno podržati studente.

Studenti su tako dobro izmajmuniali žvalavog da ja nemam reči. Glavni sukobi su se očekivali kod skupštine, pod okriljem mraka i zato su pogašena svetla, prikupljene kocke, oragnizovani batinaši i murja, doveženi tenkovi. Studenti su elegantno i lagano prebacili glavno dešavanje na Slaviju i time izbili jedini adut žvalavom koji bi nemire i haos iskoristio za uvođenje vanrednog stanja. To bi mu bilo opravdanje za teror koji bi usledio, hapšenje opozicionih lidera, nasilni upad na fakultete i kao krajnji ishod gašenje protesta. Kakav genijalan strateški potez studenata! Kakav šahovski gambit! Neko tamo ozbiljno razmišlja, tri koraka unapred. Maraton a ne sprint. Gotov je!

Studenti su tako dobro izmajmuniali žvalavog da ja nemam reči. Glavni sukobi su se očekivali kod skupštine, pod okriljem mraka i zato su pogašena svetla, prikupljene kocke, oragnizovani batinaši i murja, doveženi tenkovi. Studenti su elegantno i lagano prebacili glavno dešavanje na Slaviju i time izbili jedini adut žvalavom koji bi nemire i haos iskoristio za uvođenje vanrednog stanja. To bi mu bilo opravdanje za teror koji bi usledio, hapšenje opozicionih lidera, nasilni upad na fakultete i kao krajnji ishod gašenje protesta. Kakav genijalan strateški potez studenata! Kakav šahovski gambit! Neko tamo ozbiljno razmišlja, tri koraka unapred. Maraton a ne sprint. Gotov je!
Počine niz krivičnih dela i na kraju ipak ne uspeju da urade šta su naumili.

U svakom slučaju, jučerašnji dan je pokazao da ni jedna služba neće otkazati poslušnost Hulji i da će mu ostati lojalni do kraja.
Zato će ovo potrajati i očekujte još mnogo težih zloupotreba i krivičnih dela.

Vrh