Šta je novo?

Izbori 2024

Hapsenje ili dalje povrede gradjanima koji su trazili pomoc u hitnoj zbog zvucnog topa bi samo dovelo eskalacije sa strane gradjana do maksimuma
Tu vec mislim da bi doslo do fizickih obracuna

Šta sad treba raditi i ko to treba da radi su dva različta pitanja.

"Ko" su koje partije i kako organizovane, oko čega se ljudi stalno ponovo svađaju.

"Šta" je program svakodnevnog političkog delovanja od sada do izbora.

"Šta" je jasno: Treba smisliti dnevni program stvaranja pristupačnog narativa, metoda informisanja naroda o njemu, i onda time menjanja mišljenja onih koji do sada nisu glasli za opoziciju, jer je tu ključ. Već politički preobraćeni su nebitni. Bitan ponavljajući deo tog narativa bi recimo mogla biti dva dnevna biltena koja svaki dan moraju biti zalepljena na svakom mestu zadržavanja više ljudi u Srbiji. Prvi, objašnjenje zbog čega su aktulne dnevne izjave vlasti pogrešne, i drugi, kako opozicija tumači dnevnu situaciju, dakle celovita slika, celoviti alternativno opozicioni narativ dnevnih vesti. Ne više od jedne A4 stane. Dakle mora postojati i svima pristupačna dnevna doza "protiv"-narativa, i "za"-narativa. Tj šta je u dnevnim tumačenjima vlasti pogrešno i kako bi, nasuprot tome, TREBALO shvatiti dnevna dešavanja.

A onda postaje jasno i za koje to partije treba glasati. Za one koje od sada do izbora budu vredno radile na ispunjavanju tih svakodnevnih političkih zadataka. Time se prosejavaju kroz sito stvarnih namera, pa otpada lažna opozicija jer oni neće ZAISTA efikasno raditi protiv vlasti u periodu do izbora.

I tako cela ova uobičajena svađa oko partija postaje nepotrebna. Sledite rezultate praktičnog političkog eksperimenta. Dakle na kraju glasate za bilo koga koje vredno, svakodnevno i efikasno bude radio na ostvarenju ovog opozicionog programa rada.

Jednostavno.

Poslednja izmena:
E, ajde da probamo. Opozicija dobije daleko vise glasova nego sto zasluzuje. Tako da je glupo kenjati po narodu. Narod glasa tako sto zapusi nos.

Sve smo uradili, sve probali, osim da se neko normalan pojavi na izborima.

Mislis da studenti sa profesorima ne bi osurili na izborima?

Ja kenjam jer me boli i znam sta ce biti. Ali ajde da kenjacima ne damo razlog da kenjaju.

Ej, izasli su na BG izbore bez programa sa Djilasovim potrckom i bivsim savetnikom Popovica kao kandidata? Posle fazon dva meseca se raspali.

Opozicija ne zna gde je Vidikovac, a kamoli Svrljig.

Evo, 4 Srbina razlicitih uverenja sede, normalno pricaju i svi imaju zajednicki stav po onom najbitnijem pitanju.
Slažem se s ovim.

Da dodam još dve stvari za koje sam mislio da se podrazumevaju, ali za svaki slučaj.

- Cilj prvih izbora nije da izaberete stranku koja odgovara vašim političkim viđenjima, nego da birate bilo koga iz opozicije ko sigurno prelazi cenzus da bi se prvo stvorila prelazna vlada koja će da pripremi PRAVE i poštene izbore koji dolaze tek posle toga, jer pre nisu mogući. Da bi se ovo ostvarilo na najbolji način bilo bi dobro da se pre izbora nekako dođe do bar delimičnog konsenzusa ko sve ima šanse da pređe cenzus, pa da njemu ljudi glasovima najviše pomognu, a ko nema šanse, pa da se na njega ne rasipaju glasovi. Time se osigurava minimalno rasipanje. Ako to ne bude moguće pa, šta da se radi, svako će sam procenjivati ko ima šanse a ko nema.

- Svi koji pozivaju na bojkot izbora su izdajice. Uvek i u svakoj situaciji. Bez obzira koliko uslovi za izbore budu nepravedni, SVI moraju da izađu na izbore, UVEK. Bojkot je moralni i simbolični čin koji funkcioniše samo kad vlast nije previše otišla u autoritarnom i amoralnom smeru. Ako jeste, bojkot samo šteti, uvek.

Razumeo sam to sad, a da li to znači da si za to da studenti treba da predlože da recimo univerzitet bira profesore, stručnjake iz prakse vladu, koja bi doveli do novih izbora?

Kao jedina institucija oko koje nema spora. Neokaljana je.

Koji konkretni korak predložiti a da ima smisla i šanse za uspeh. Izvini ako si eventualno već pisao o tome, a ja propustio...
Sve je ok, nisam pisao, a i da jesam, nije mi problem da se ponovim.

Da, moglo bi i to, da studenti i normalni profesori oko njih predlože neka imena, pa da se glasa unutar plenuma o tome.

Inače ja razumem ljude koji kažu da ne žele izbore dok ovaj može da ih pokrade i namesti. Ali isto tako podsećam da kada bi se nas 500.000-1.000.000 koji smo protiv SNSa prijavilo da budemo posmatrači i brojači, uz postojeće opozicione brojače i glasače, da bi ovaj izgubio izbore i ne bi mogao da ih pokrade. Ili bi morao da pravi žeeeešće incidente i muljaže koje bi bile regionalni skandal, a ne samo lokalni. I tada bi sebi pucao u nogu.

Ali mnogi ljudi neće to. Mada istina je da ima i mnogo kmetova koji hteli ne hteli moraju da rade i nedeljom, ili da budu kod kuće da odmenjuju supružnika na poslu i čuvaju decu ili nešto treće. Sve je više obaveza a sve manje vremena. SNSv orkovi tih problema nemaju ili imaju mnogo manje. Kad dođu izbori, SNS svojima daje i pruža sve što treba da ovi budu gde treba, kad treba i urade šta treba (od glasača, preko brojača, pa do batinaša i udbaša, svi imaju prevoz, pribor, kintu, zaštitu, poštedu sa posla).

Rekao sam ranije da sam spreman na prilagođavanje i kompromise. U fazonu sam glasao bih za Mišu Tumbasa, samo da ovima vidim leđa. Pa bih posle smenjivao i tog Tumbasa (da, znam da je umro, uzimam kao primer), samo da sad se smeni SNS. Meni je ok opcija da se izbori odlože dok se opozicija ne dovede u red ili ne formira nova stranka i koalicija za prelaznu ili novu vladu. Ali ni ti izbori neće moći doveka da se odlažu. I ti izbori su neophodni da se sve što smo radili (mi svi, ne samo studenti) od decembra naovamo se formalizuje i konkretizuje. Inače će da bude kao student koji tvrdi da je položio neki predmet, samo nikako da prinese overenu potvrdu o izlasku i osvojenoj oceni. Džaba sve to bez overe.

I opet kažem, nema menjanja Srbije dokle god su ovi na vlasti. Možda se formalno priča i piše kako nisu svi za političke promene, ili kako neće svi da se upliću u politiku. Ali pre ili kasnije, ako zaista žele drugačiju Srbiju, moraće da se pozabave i politikom. Pa i izborima. Ne može Srbija da ozdravi i da se promeni dokle god ima SNS gangrenčinu. Daj više da ih smenimo pa ćemo ostalim posle da se bavimo.

Poslednja izmena:
Inače evo još jednog načina da studenti dodatno oslabe SNS:

Uvede se šesti zahtev studenata da kad god se negde u Srbiji pravi neki, bilo čiji skup veći od 20.000 ljudi, da država mora da podnese izveštaje, obrazloženja i da snosi odgovornost za svaki ukinuti polazak sredstava javnog prevoza tog dana, dana pre i dana posle. Dakle ako tog dana više od 10% polazaka vozova nije realizovano - mora da se da obrazloženje zašto nisu i šta je bilo sa tim vozilima. Ako je GSP ostao u garažama - zašto je ostao i šta je bilo sa svim njegovim vozilima. Čak i ako je jedna privatna usrana Strela ostala u garažama, a ima ugovor sa državom da MORA DA VOZI - ZAŠTO NIJE VOZILA? I tako dalje, za sve što ovi ukidaju i sabotiraju kad god je neki miting, bilo njihov bilo studentsko - građanski.

I doda se u uslovu-zahtevu da svaki put kad država ne obezbedi napismeno obrazloženje zašto nešto nije radilo i dokaze da nije bilo mogućnosti, da će to prolongirati blokade za još nedelju dana.

Nema veze čak i ako bi ovi uspevali da lažiraju izveštaje ili izmisle razloge (autobusu pukla guma u depou noć pred protest). Nema veze. Neka im bude cimanje i agonija svaki put kada požele da sebi ustupe sve prevoznike ili da sabotiraju mirne skupove studenata i da usput syebu druge nedužne ljude koji žele tog dana da putuju iz Niša do Beograda iz bilo kog razloga, na šta imaju svako pravo.

Pa nek izvole pa neka i onda nastave da ukidaju i orkazuju polaske nečega ŠTO SVI PLAĆAMO. I neka gomilaju sebi nedelje i nedelje novih blokada.

I ne znam zašto se studenti već nisu setili toga i uvrstili u svoje zahteve. Ajde bre, treba u 2025. godini 6 miliona ljudi da robuje milosti i nemilosti par preduzeća i sektaša direktora. Marš bre...

Poslednja izmena:
Sve režmske novine su pune objašnjenja šta se juče tobože "zaista" desilo, sa zvučnim topom i uopšte.

Ali gde je trenutni odgovor studenata ili opozicije? Zar niko ne razume da SVAKA prihvaćena verzija događaja dogovorena u koordinacionom centru vlasti MORA imati maltene TRENUTAN odgovor opozicije koji onda, gotov, mogu prezeti aktivisti i širiti po Internetu i u sekcijama komentara medija gde je to moguće? Oprilike pola A4 strane objašnjenja stvarne verzije događaja mora uvek biti gotovo i spremno za preuzimanje, ako iko misli da pobedi u medijskom ratu gde su snage ionako nepravedno razpoređene? To se posle pretvara u glasove na izborima. Bez toga nema glasova. Politika je danas mediski rat, rat narativa, a ne prava politika. Ljudi su namerno previše zaglupljeni i izmanipulisani da bi im kriterijum izbora bio politički program. Biraju prema narativu (gotovoj i celovitoj priči, verziji stvarnosti) koji je u njihovom krugu dostupnih informacija dominantan. Ostalo nema veze.

Poslednja izmena:
Зума, не мора се ништа одговарати режимским наративима, таблоидима и било коме. Они за нас одавно више не постоје, нити икога занимају. Игнор. Паралелни светови. Играмо своју игру.

Sad upravo ležem. 😄

Ali evo ukratko, kao jedan od prvih koraka napravio bih - tajno - popis svih ljudi u Srbiji
1) koji su neko ime u svojoj struci,
2) koji su spremni da prihvate da uđu u politiku ili rukovođenje i
3) koji su iskreno protiv SNSa i iskreno ne žele više da žive u dupetu kontinenta

Pa bih onda video koliko ih je, koga sve tu ima, šta sa njima može da se uradi. Pa onda sledeći koraci.

Savršeno bi me boleo Vučić da li su tu rame uz rame neki ex radikal i evropejac, neki prozapadnjak i prorus, neki liberal i neki konzervativac, neki kapitalista i neki socijalista... U prvom koraku to ne gledam. Prvo gledam ko nešto ume i može, ko želi i ko je iskren i dobronameran. Pa onda bih planirao i kalkulisao kombinacije, ko bi s kim mogao i šta se s kim može postići.

A ne da svako čeka svog Ruskog Isusa, Američkog Isusa, Nemačkog Isusa, Levog Isusa, Desnog Isusa, Tita, Kralja, Karađorđa, Dražu, Arkana, Gišku, ovog onog... a svi oni uveliko pod zemljom i u večnom snu i j... im se bre savršeno i za nas i za ovaj svet i za događaje od pre mnogo godina.

I treba izbiti iz lobanja više tu kretensku naviku i adikciju da se večito živi u prošlosti, pa i religijskim kalupima, da se teraju inati polovini sveta i da se čeka da kosmos podeli svima karmu i kaznu i istera pravdu do poslednje mrve. Jer je to samo finija verzija onog plemenskog "oko za oko, zub za zub". A sa plemenskim rezonom i mentalitetom nema napretka i evoluiranja.
A da li si ti politicki aktivan? U smislu da si deo strukture neke partije ili opcije. Posto ne znam zasto bi covek koji zna sta treba raditi izabrao da ne sprovede to sto zna i ostavlja nas da tumaramo sa kojekakvima. Forumska vidjenja ne znace nista.

To je isto kao i ljudi koji su protiv vlasti i ne svidja im se nista, ali ne izadju na izbore jer nije to za njih.

Зума, не мора се ништа одговарати режимским наративима, таблоидима и било коме. Они за нас одавно више не постоје, нити икога занимају. Игнор. Паралелни светови. Играмо своју игру.

Pogrešno. Uspeh opozicije zavisi od pridobijanja NOVIH glasača, onih koji sada ne glasaju za opoziciju. Upravo je suprotno, oni koji su već za opoziciju će i ostati za opoziciju jer ova vlast nije obična, nije tek neki normalan politički program, nego je sama suprotnost demokratiji, pa nema rizika da će oni koji su već za opoziciju promeniti mišljenje. Tako u matematičko-izbornom smislu nisu ni bitni. Glasova za opoziciju na izborima nema dovoljno, a pogotovo ih nema dovoljno da se stvorila svakodnevna ravnoteža političke moći. Zato akcija mora biti usmerena na pridobijanje novih glasača.

A da li si ti politicki aktivan? U smislu da si deo strukture neke partije ili opcije. Posto ne znam zasto bi covek koji zna sta treba raditi izabrao da ne sprovede to sto zna i ostavlja nas da tumaramo sa kojekakvima. Forumska vidjenja ne znace nista.

To je isto kao i ljudi koji su protiv vlasti i ne svidja im se nista, ali ne izadju na izbore jer nije to za njih.
Aktivan sam politički kao građanin, aktivniji nego mnogi u Srbiji. A imam već svoj posao i druge obaveze, koje nemaju veze sa politikom.

Pa nisu studenti tabloidni mediji da se izlupetaju. Nemaju detaljan i precizan odgovor da objasne sve jer je prosao jedan dan samo i nisu CIA. Nece sigurno izlaziti u javnost sa neproverenim i nepotpunim informacijama. Ono sto su znali, to su izneli.

Bar dve trećine ljudi trajno prihvaća prvu interpretaciju koju čuje o tome šta znače činjenice, fakti i dešavanja. Više o tome ne menjaju mišljenje. Zbog toga BRZO mora biti široko pristupačna i druga verzija događaja jer će u protivnom prva ostati dominantna. Ja recimo nisam ni video ovu objavu i nisam znao gde bi je trebalo tražiti. To nije dovoljno ako želite uticaj na narod, a ne samo na par aktivista koji to ionako već znaju.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Зума, то преображење се већ десило. Постоји довољно и гласова и енергије и свега. Играмо искључиво нашу игру.

9nn5rh.jpg

Свирао је крај (цео Свет ће да се бави истраживањем којом свирајком) - и није крај. Тек је почетак његовог краја.
Напео се до крајњих жила. И прднуо је. И смрди.
Немојте наседати ни на какве његове предлоге, приче, правдања, силу и било шта слично. Небитно је.
Импресивне слике и снимци о "нашој ствари" шире се целим Светом. И поред других свима њима битнијих тема, то се не може игнорисати. Та слика се не може избрисати

Ми смо с друге стране успели у свему до сада, и тек стиже најбоље.

Poslednja izmena:
Bar dve trećine ljudi trajno prihvaća prvu interpretaciju koju čuje o tome šta znače činjenice, fakti i dešavanja. Više o tome ne menjaju mišljenje. Zbog toga BRZO mora biti široko pristupačna i druga verzija događaja jer će u protivnom prva ostati dominantna. Ja recimo nisam ni video ovu objavu i nisam znao gde bi je trebalo tražiti. To nije dovoljno ako želite uticaj na narod, a ne samo na par aktivista koji to ionako već znaju.
Onda zaprati stranicu i siri dalje. Ta stranica je inace pre par dana imala 200k pratilaca, sada ima 292k.

Da, evo i potvrde dole, u utorak 200k, u cetvrtak 240, danas u ponedeljak 292k. Tako da, opusteno, vreme je na nasoj strani i dinstanje je u toku.

Aj sad tamo zaprati stranicu da bude 292 001 😉 I smaraci koji vicu da nemaju instagram, vreme je da odrastu. Ne morate imati prijatelje i visiti ceo dan i gledati zenske guzice. Napravite nalog samo i pratite ovakve stvari.
Evo i jos jedne pobede, studenti prestigli Vucica na Instagramu 😎 Mislim da su imali 200 000 prekjuce.

Pogledajte prilog 232451

Pogledajte prilog 232452

Protesti protiv Slobe su isto dugo trajali.
Ja sam mislio da su se ljudi razocarali ali jucerasnji peformans na Novom Beogradu mi je pokazao da to nije uopste tako.

Blokovi odzvanjali pistaljkama, serpama, povicima pumpaj i raznim zvukovima, opste nezadovoljstvo ljudi koje ohrabruje i druge da iskazu isto, mislim da i SNSovcima nije svejedno da budu okruzeni tolikim besom naroda, pogledajte danasnje situacije u Obrenovcu.

malo da se edukujemo i manemo najgluplje nase izreke - o mrtvima sve najbolje. O mrtvima onako kako jeste. Ubica.
Tačno tako. To "o pokojniku sve najbolje" je besmisleno. Nagrada ili kazna za to kakav je neko bio prema drugima dok je bio živ, treba da bude upravo to šta će se govoriti o njemu kada ne bude među živima i kako će ga opisivati i pamtiti. Ne pada mi na pamet da o nekome ko je bio smrad kažem "o njemu sve najbolje", nebitno da li je bio član porodice, komšija, voditelj, državnik... Ne moramo mi ljudi da mu presuđujemo za sve, ali ne moramo ni da se pravimo da nemamo i mi glas i pravo da ga okarakterišemo i nazovemo onako kako mislimo da zaslužuje. Imamo pravo da iznesemo svoja mišljenja i komentare. Neću ja da mu određujem oće l' da ide u neki fiktivni raj ili pakao, ali ću, ako sam znao čoveka, da kažem šta imam i šta mislim o njemu. Ko god on bio.

Narocito sto su uvek manijaci opsednuti time kako ce ih pamtiti. Takav nam je i Hulja. Treba se promeniti u drustvu to da o mrtvima sve najbolje pa ce se onda i ti svi huljoslavi bar malo urazumiti.

Fora sa njima je sto ce da urade par dobrih stvari i onda kada se kaze - ,,o pokojniku sve najbolje", ostaje samo da se prica o nekakvim navodnim dobrim delima.

Tako je bilo i nedavno kad je Kostic uginuo.

Salje se poruka ljudima - radi sta hoces, kradi, ubijaj, ali daj malo i nesto u dobrotvorne svrhe ili tako nesto i narod ce te pamtiti po tome jer o mrtvima sve najbolje.

Nema krimosa i ubice da nije davao nesto u dobrotvorne svrhe. Ili gotovo da nema.

Samo sto, da nema njihovog kriminala, ne bi ni postojala potreba da uopste postoje organizacije koje se bave dobrotvornim radom.

Vrh