Šta je novo?

Izbori 2024

Ti isti koji su odlučili da upotrebe danas top, sutra neko drugo oružje, juče su crtali crvene kur*** kao njihov simbol. To je jednostavno njihov nivo. Talog.

Stvarnost nam pokazuje da je to možda 1% ljudi, a VELIKA većina je više nego normalna i moralna.

Kao neko ko već duže vremena radi u inostranstvu mogu vam reći da je naša komparativna prednost u odnosu na Evropu ljudski potencijal.
Razni drugi narodi imaju neke svoje mane i probleme, ali ovo da je narod u Srbiji normalan i moralan, obesi mačku o rep. Pokušaj samo da pređeš ulicu na pešačkom prelazu, pa ćeš brzo da se upoznaš sa tih "99% moralnih i normalnih", da ne idem dalje. Moguće da su sva ta sitna učešća u korupciji nekoliko desetina procenata ljudi posledica navika na ratove i bedu, kao i bezakonje (nelegalna gradnja, proizvoljan odnos ka pravilima saobraćaja, rad na crno...), ali to ne znači da je to dobro.

Vezano za sam ljudski potencijal, sistem vrednosti u Srbiji je zasnovan na prosečnosti, poslušnosti i gerontokratiji, koja će ljudski potencijal gurnuti daleko ispod čak i ako bi neko istraživanje dokazalo da ljudi u Srbiji imaju za 20% veći koeficijent inteligencije nego Holanđani ili Belorusi (a nemaju). Verovatno je razlika tog pokazatelja koeficijenta inteligencije sva tri naroda 5% maksimum. Vrlo zanimljivo je da upravo sada studenti sada rade na demontaži tog sistema koji upravo ubija ljudski potencijal, ali izgradnja sistema vrednosti sa sasvim drugim merilima je dug proces, meri se decenijama. Recimo, Holandija je do Drugog svetskog rata imala sistem u kojem protestanti, katolici, i socijalisti nisu razgovarali jedni sa drugima. Šok resetovanje društva je bio Drugi svetski rat. Tek dve decenije posle istog, neka nova mlađa generacija je odbacila sve podele, uključujući i dotadšnji sistem religioznih organizacija koji ih je delio i zatvarao jedne prema drugima.

Srbin je natprosečno vredan u odnosu na prosek evrope u smislu sile koju ulaže u nešto, ali je i natprosečno neodgovoran, što kvari rezultat njegove vrednoće. Jedna opet komparativna prednost je kreativnost, iz koje se eventualno može stvoriti nešto novo i bolje.
Ovo je bio čisti test, mislim da su ovi topovi zabranjeni u EU i da ih niko do sada nije koristio.
Jednom za svagda prestanite sa bajkama o moralnosti i dobroti Zapadne Evrope. Da tamo ima sjajnih primera organizovane instirucije, sistema odbrane od poplava, sjajna infrastruktura, odlični univerziteti... Ali vezano za moral i demokratiju, Kovid ih je ogolio. Evo samo na Wikipedia imate dovoljno mnogo primera korišćenja zvučnog topa protiv demonstranata, najviše za vreme Kovid19. Čak i bez zvučnog topa, u januaru 2021. Holandija uvodi policijski čas. Demonstranti izlaze, policija ih na +2 poliva vodenim topovima, a "demokratski i slobodni" mediji to nazivaju "nelegalne demonstracije kojima se ugrožava javno zdravlje".

Као неко ко је добар део протеста провео на бициклу могу да потврдим да је 300.000 реална цифра ако не и превише ниска, буквално није било улице на Врачару и Старом граду да није било демонстраната. На Бранковом мосту се више људи враћало са протеста него што је ишло ПРЕ него што су уследили снимци из дронова.

Но треба бити реалан и признати да је ово врхунац домета мирних протеста, били су јако успешни да разбију рејтинг и оголе режим али то није довољно. Нереално је очекивати да ће службе отказивати послушност јер су се људи прошетали а по закону не би ни смели, они морају да служе оног ко победи на изборима. Тако да је крајње време да се престане са бајкама о бојкоту и успешном државном удару ненаоружаног народа (посебно после рибникара) након тог бојкота.

Сада је време за контраофанизиву када не очекује и унитшен му је рејтинг. Да студенти изаберу техничку владу сами, од својих професора који су највећи стручњаци и којима верују, склопе споразум са уједињеном опозицијом за њихову инфраструктуру и подршку и (заједно са свима нама) крену у масивну изборну кампању за смену власти. За изборе у кратком року. Има сасвим довољно људи да свако гласачко место има по 3 контролора а ако покуша да краде гласове то већ доводи до ескалације и еуромајданског сценарија када би трајна блокада Београда била и оправдана и ефективна у рушењу режима. Једно је да се очекује да полиција одбије послушност јер су се људи прошетали градом а друго да Вучић покуша преко њих да влада након што сва истраживања показују да нема популарну подршку и документовано је покрао изборе. То није ни Ердоган покушао а човек је већ извршио државни удар да консолидује моћ у земљи која је много моћнија од Србије.

Poslednja izmena:
Jučerašnji protest je bio najveći protest u istoriji Srbije i ništa ne može da baci mrlju na to. Nemojte očekivati da studenti biju bitke na način koji vi želite,oni nisu revolucionari već evolucionari. Upotreba zvučnog topa nad građanima je znak slabosti predmetne institucije.

Mora se koncentrisati na RTS i REM, i dalje je Srbija puna ljudi kojima je televizija jedini ili glavni nacin informisanja i nemaju kablovsku.

Svi moraju imati prave informacije pa ako je govana vise, onda jbg.

Dok znamo jednog coveka koji je dobar, ali izmanipulisan njihovom propagandom, ne odustajati od borbe.

Skup je ujedinio sve normalne ljude u državi. Nema levo, nema desno. Svi su kao jedan. Nema zamerki za stavove, nema podela. To je još jedan utisak.
Srbija se nikada jasnije nije razdvojila na dve grupe. Sa jedne strane studenti, profesori, cela akademska zajedica, inženjeri, advokati, poljoprivrednici, sportisti, umetnici, ljudi od integriteta i časti.
Sa druge strane korumpirani političari, kriminalci, ratni zločinci, rijaliti zvezde, starlete, lažni studenti, lažni poljoprivrednici, ljudi bez obraza i integriteta, konformisti, potkupljeni, ucenjeni.

Svako može da bira kome će se privoleti carstvu.

Ovo je ono što sam najavio da će se dešavati ako se 15-og ne desi ništa konkretno. Pod "konkretno" mislim na neke dodatne zahteve, ultimatume, pozive na blokade institucija... ne na nasilje.

Ko nije čitao, policajac je fizički izbacio advokata uhapšenih rečima "ovo je moja kuća".

E sad, "sreća u nesreći" je što je Hulja psihički bolestan čovek pa je potpuno bespotrebno upotrebio zvučni top i tako dao studentima i građanima dobar razlog da nastave sa pritiscima. Da nije upotrebio zvučni top mogao je jutros da proslavi još najmanje tri godine nesmetane vladavine.

Upotreba zvučnog topa nad građanima je znak slabosti predmetne institucije.
Не, то је знак слабости народа јер је власт знала да то може да употреби над њим без већих последица. А још га је употребила на ултра мирним грађанима током 15 минута тишине.

Мене ужасава и сама помисао да су ова 4 протеста заправо били устоличење статуса грађана који овде није постојао 85 година. Ужасава ме јер то значи да ће овде тек за 10 или 20 година полетети прва нужна грађанска штангла ка тирјанима или прва грађанска рука ка празној глави заштитника корумпираног система.

И не могу сметнути са ума да су скоро сви пандури синоћ послати у Београд били у фазону да не учине ништа против народа ма шта народ да уради. Тај инфо ми је дошао са више страна и сигуран сам да је зато жвалави синоћ био у Сурчину. А све што је овај ментол скупио/имао јесте стотинак батинаша.

Зато је звучни топ употребљен тек кад је видео да му неће бити ништа.

Poslednja izmena:
Не, то је знак слабости режима пошто се играју са урођеним страхом - страхом од наглог бучног непознатог звука. Знају да нема страха од батине. Видели смо синоћ како је народ пришао колони жандарских хамера и Тамића и опуштено причао.

План је био да се изазове стампедо и паралелно с њим салва каменица из сточног депоа СНС-покрета социјалиста у парку двора. Али није им пошло за руком.

Нема предаје, наставља се пумпање.

Ovo je ono što sam najavio da će se dešavati ako se 15-og ne desi ništa konkretno. Pod "konkretno" mislim na neke dodatne zahteve, ultimatume, pozive na blokade institucija... ne na nasilje.

Ko nije čitao, policajac je fizički izbacio advokata uhapšenih rečima "ovo je moja kuća".

E sad, "sreća u nesreći" je što je Hulja psihički bolestan čovek pa je potpuno bespotrebno upotrebio zvučni top i tako dao studentima i građanima dobar razlog da nastave sa pritiscima. Da nije upotrebio zvučni top mogao je jutros da proslavi još najmanje tri godine nesmetane vladavine.
Kakvih bre tri godine, sta lupas, istice mu mandat za godinu i po i to je ende sto se tice njega i politike

Ima li neko strucan da se oglasi oko tog zvucnog topa je*******o te?

Na ivici sam da postanem Defke i smuci mi se ljudsko preterivanje vise nego ono sto zlikovci na vlasti rade. Salim se naravno, nisam toliki deb..

Samo ne mogu reci da ne smara to insistiranje da je zvucni top i nikako drugacije. Otkud ja znam kako zvuci je*******eni zvucni top? I da li jeste ili nije.

Mozda je i nesto gore, mozda je i nesto blaze, mozda i nije nista... otkud znam jbt.

Bez institucija, javnog servisa, ozbiljnih medija... narod je opet prepusten sam sebi da vodi carsijske price.

Poslednja izmena:
"Класични" звучни топ за разбијање демонстрација, према ономе што може да се види на снимцима ситуација у којима је употребљаван, поставља се на кров возила и емитује високофреквенте таласе а звук је сличан звуку сирене. Ти таласи код великог броја људи изазивају дезоријентисаност, мучнину, привремени губитак чула слуха и слично.
Према ономе што на снимцима може да се види и на основу сведочења присутних рекао бих да је употребљено нешто "напредније".

Poslednja izmena:

Evo i snimka na kome se vide pripadnici policije kako beže neposredno pre udara zvučnog topa.

U isto vreme dok se ovo dešavalo ispred skupštine je bačen topovski udar i poletele su flaše i kamenice iz pionirskog parka na ljude. Napravljen je simultani napad. Mislim da više nema sumnje da je vlast ovim pokušala da izazove nerede.

Ako ništa drugo makar je predsednik jednom bio u pravu kad je rekao da će biti nasilja.

Тактика службе је иста последњих 20 година. Направиш лажно насиље и онда крену корњаче. Али сад имају посла са студентима који су паметнији од њих.

Ima li neko strucan da se oglasi oko tog zvucnog topa je*******o te?

Na ivici sam da postanem Defke i smuci mi se ljudsko preterivanje vise nego ono sto zlikovci na vlasti rade. Salim se naravno, nisam toliki deb..

Samo ne mogu reci da ne smara to insistiranje da je zvucni top i nikako drugacije. Otkud ja znam kako zvuci je*******eni zvucni top? I da li jeste ili nije.

Mozda je i nesto gore, mozda je i nesto blaze, mozda i nije nista... otkud znam jbt.

Bez institucija, javnog servisa, ozbiljnih medija... narod je opet prepusten sam sebi da vodi carsijske price.

Ponosan sam na svoje sugradjane, 300k ljudi je bilo ceo dan na ulicama bez ikakvih paljenja, unistavanja i ozbiljnih tuca, postali smo pravo demokratsko drustvo bez premca u Evropi, ko je bio na protestima u Eu zna o cemu pricam, oni mogu da sanjaju ovako miran a masovan protest. Samo jos da ovu energiju prenesemo na izborima i svi koji su setali juce izadju i glasaju i da dobijemo i demokratsku vlast koju zasluzujemo. A studenti bi mogli da se fokusiraju na Rts kao sto Beki rece, to je kljuc za pobedu na izborima.

Studenti su se fokusirali na RTS pre par dana, ali nisu dobili odgovarajuću podršku, obzirom da je tokom dana u blokiranju televizije učestvovalo malo ljudi..

Zaposleni te kuće, pre svega, treba da je blokiraju iznutra.

Studenti su se fokusirali na RTS pre par dana, ali nisu dobili odgovarajuću podršku, obzirom da je tokom dana u blokiranju televizije učestvovalo malo ljudi..

Zaposleni te kuće, pre svega, treba da je blokiraju iznutra.
Odakle ti to? Ja sam bas prijatno iznenadjen odzivom gradjana. Blokada je pocela negde u 11 uvece i za pola sat, sat se skupilo ljudi da popune plato ispred RTS-a i plus je nekoliko stotina ljudi bilo iza na zadnjem ulazu. Dovoljno za uspenu blokadu.

Sutra je masa bila tolika da smo skoro dosli do Cacilenda.

Broj ljudi koji je ucestvovao u blokadi je sigurno petocifren, odnosno dovoljan da se uradi sta je planirano.

Vrh