Pokušavam da napravim analizu, na sebi, zbog čega su mi ovi protesti, prosto rečeno, "bajati" i zašto smatram da neće imati jak odjek i efekat ako ostanu u ovakvom obliku - pa čak i uprkos štrajku glađi. Verovatno grešim, ali smatram i da je to razlog zašto protesti nisu baš toliko masivni kao što bi se možda očekivalo. Samo disklejmer (copyright by SNS) unapred - kritika ne znači da ne podržavam proteste.
Ako izuzmem odmah već poznata političarska lica koja vode proteste i/ili se pojavljuju na istim, mislim da je samo trenutan oblik protesta već viđen i nažalost jasno neuspešan u ispunjavanju zahteva. Ako pogledamo do sada, sve masovne šetnje su bile ignorisane. Zahtevi nisu bili ispunjavani ili su se u režimskim medijima okarakterisali negativno. Jedini "uspeh" su imali protesti protiv Rio Tina, a uz to možda dodati i proteste protiv nasilja, koji su doveli do nekog šatro ukidanja Zadruge, što je na kraju bilo vrlo prevarantski jer imamo isti rijaliti, samo sa drugim imenom.
Ali jasno je bilo da se masovnost postiže ili nekim radikalnim potezima ili genijalnim idejama i načinima iskazivanja nezadovoljstva. Ovo što se danima protestuje je, ako mogu slobodno reći, pa jako dosadno. Razumem da je povod jako ozbiljan i da ne sme da se dopusti krađa, ali ni hapšenja i potpuna nepravda. Međutim smatram da to i ne privlači narod da izađe, a istovremeno ni nema nekakvu karakteristiku koja će "animirati" za izlazak, pa čak i za istrajnost. Pisao sam pre par dana da mi se jako dopadaju ovi protesti studenata/mladih, jer su u prvom planu nova lica, njihovi genijalni odgovori režimu, ali i jako interesantne parole i ponašanje na samim protestima. Mada mi se čini da ni to čak nije dovoljno.
Ne treba da kopiramo, ali ako pogledamo proteste iz inostranstva, posebno iz Francuske i Nemačke, oni su daleko radikalniji, ali i zanimljiviji. Hajde Francuzi pa i preteranu kada sve to preraste u sukob na ulici i vandalizam. Ali sve to odjekne u svetu i dobije podršku iz svih zemalja, što onda daje drugu dimenziju tim protestima i motivaciju učesnicima. Onda poljoprivrednici koji MASOVNO traktorima blokiraju saobraćajnice, izbacuju bale, fekalije i đubriva na institucije i slično, i sve to daje nekakav pečat protestima koji onda uživaju veću podršku javnosti - ali najbitnije, privuku daleko veću pažnju.
I taj neki pečat mora da se napravi za ove proteste. Zviždanje ispred RIK-a, a potom neka šetnja do neke institucije i sve to završeno u 21h, to je brate mili i dosadno i neprivlačno, a i sto puta viđeno. Studenti/mladi su to drugačije uradili i poslali lepšu poruku javnosti, uz mirne blokade, sportske aktivnosti i žurke na ulicama. Ali to ponavljanje već na sledećoj blokadi neće biti ni primećeno. I za sve to proteste se mora osmisliti nešto novo, nešto genijalno, ali istovremeno napraviti plan za reakcije i odgovore od naprednjaka i ostalih negativnih javnih ličnosti. Evo sad je glavna stvar to što se današnji protest na platou ispred filozofskog naziva protestom studenata, a u prvom planu su ovi matori političari, a jedan od vođa je dečko koji nije student i javno se deklariše da nije student. I onda to vlast uzima i pljuje po opoziciji i po tom mladom dečku, kao kako su oni vode protesta studenata kada nisu ni studenti, itd.
Mladi imaju ozbiljno dobre ideje, koje mogu da ostvare. Mogu pratiti prenose na režimskim televizijama i onda na ulici praviti slične izveštaje, ili sa istinama ili nešto u Njuz/The Onion still, prenositi uživo na društvenim mrežama. Mogu onda čitati naslove tabloida i osmisliti svoje naslovne strane, štampati i lepiti po banderama i stubovima u gradu (ovde postoji opasnost od prozivanja za ruženje grada i vandalizam). Onda npr. mogu praviti svoju verziju Slagalice, gde su zadaci vezane za afere ove vlasti i glavne događaje u državi - i to prenositi uživo. Isto tako odmah mogu i osmisliti pandan drugom Dnevniku.
Potom blokade po gradu, organizovati aktivnosti koje će animirati ljude. Mogu javno pozvati ljude da dođu na X lokaciju blokade i donirati novac za lečenje dece. Sad nažalost nema nekih velikih sportskih dešavanja, ali može se organizovati i gledanje utakmica i mečeva preko projektora.
To su neke stvari koje bi mladi u Srbiji zgotivili, to bi se lako širilo društvenim mrežama. Te penzionerske šetnje od institucije do institucije su neprivlačne, a još manje situacije kao ona ispred gradske skupštine pre neki dan.
Moje mišljenje ja da ovakav oblik neće istrajati. Uz dužno poštovanje svim učesnicima štrajka glađu, smatram da to neće biti uopšte "priznato" od strane vlasti, iako je jako bezobrazno od njih. Vučić neće doći da ih moli da prekinu, neće se usuđivati na razgovor, na diskusiju. On je u fazonu "neka štrajkuju, neće umreti sigurno, onog trenutka kada im pozli i kada budu prevezeni u bolnicu, tada će i prestati da štrajkuju". Čak i ja smatram da će tako biti, i nadam se da će tako biti, jer njihovo zdravlje uopšte nije vredno takvog manijaka kao što je Vučić.
Ovoj situaciji se mora pristupiti drugačije. Pobeda protestima se može očekivati jedino uz veliki broj ljudi. Nikako drugačije.
P.S. Ako neko ima ideju kako da pošaljem ove predloge za proteste na pravu adresu, neka mi javi.