Šta je novo?

Izbori 2024

Prolasci hitne pomoći kroz proteste su sve učestaliji dok kroz SNS mitinge hitne nema ni na vidiku.
Od autokomande do RTS čini mi se da je bilo čak 5 propuštanja.

Hitna koja je zgazila ono kuče u NS izgleda da i nije hitna već neko dostavno vozilo doma zdravlja ili nekog RH centra koje eto ima rotaciju.

Poslednja izmena:
Prolasci hitne pomoći kroz proteste su sve učestaliji dok kroz SNS mitinge hitne nema ni na vidiku.

Hitna koja je zgazila ono kuče u NS izgleda da i nije hitna već neko dostavno vozilo doma zdravlja ili nekog RH centra koje eto ima rotaciju.
Ima sigurno laznih hitnih pomoci, jel ono bese jednom Vulin bio u vozilu?

Medjutim, nekom osnovnom logikom verovatno i prava vozila koja negde stvarno zure znaju da im je kroz masu najbrzi put. I znaju da se mi sklanjamo i to vrlo organizovano, a na radikalskom protestu ne bi mogli da prodju.

Na Sarovicevom snimku mozemo videti da kod njih cak i vecinu cine izmanipulisani ljudi koji su u sustini dobri u dusi, ali nemaju oni tu svest da se organizovano sklanjaju da hitna prodje. Dosta je i pijanog sveta itd.

U hitnoj rade ljudi profesionalci i sigurno su upoznati sa svim tim informacijama.

Ima sigurno laznih hitnih pomoci, jel ono bese jednom Vulin bio u vozilu?
Da, sećam se toga, bilo je na Gazeli tokom protesta zbog litijuma. Mislim da sam čak bio i snimio to (pre nego što se ispostavilo da je Julin), baš da imamo materijala i dokaza ako naprednjačine krenu da kmeče kako se ne propuštaju hitna vozila.

Inače što više razmišljam o tome, to više mislim da je Julin kao mali hteo da bude neki špijun ili tajni agent (Sikret) ali pošto je bio previše bangav i nesposoban za takve profesije, onda je koristio svoje mandate kao ministar da se uživljava u to. 🤣 Mnogi u politici su nelečeni paćenici ali on je baš poseban nivo. 🤣 Mislim da mu je Nelečeni posle svih njegovih idiotarija rekao ili naredio da se smiri, povuče sa scena i govorancija i samo umukne i sedi mirno dok drugi ispričaju šta imaju.

Имајмо на уму да нису сва санитетска возила хитна помоћ, већ ту има и транспорта болесника, што болничких, што приватних, или од домова здравља, као и транспорта на дијализу. А поред тога и МУП и војска имају своја санитетска возила.
Ово возило што је прегазило несрећно куче у НС је чини ми се из Инђије. Људи су погрешно гневни на службу хитне помоћи Новог Сада.
Значи нису сва санитетска возила хитна помоћ, али то се тешко и слабо разликује.

burn.gif

На Славији када је био протест су буквално прошли, окренули се и вратили одакле су дошли (U)

Neka vrate mandate i plate ako bojkotuju. DSS nece da podrži zahtev opozicije o zaštiti Generalštaba u odboru za kulturu.

Ипак је блокада Скупштине другачија од бојкота и ама баш никоме не користи да се сад било ко ван режима у било којој мери цепа, бојкотује и сатире. Само то што инсистирају на прелазној влади би требало да буде довољно да се не ради против њих јер је прелазна влада тренутно главни баук режима и политички најконкретнији захтев да се нешто заправо промени

Ipak sam bio u pravu, incident u NS je napravilo vozilo UKC, nije hitna pomoć.

Pominjao sam već, u Šapcu onomad kad je bila ona tuča, hitnu vozio lik sa fantomkom 😂😂

Studenti Pravnog fakulteta u blokadi objavili su da im je potrebna pomoć u vidu donacija uoči sutrašnje blokade Autokomande.

Kako su naveli, za sada su im potrebni šatori i crveni prsluci. Ukoliko je moguće, prsluci su im nepohodni već danas, kako bi sve bilo spremo za blokadu.

Podsetimo, studenti su za sutra u 10 sati najavili blokadu Autokomande u Beogradu, koja će trajati 24 sata.

Traktoristi stižu da obezbede studente i donesu im hranu

Poljoprivrednici iz Banatskog Novog Sela krenuli put Beograda​

Poljoprivrednici iz Banatskog Novog Sela krenuli su traktorima, uz pratnju saobraćajne policije, put Beograda, gde nose namirnice za studente Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, javlja N1.

10 traktora ostaje na Poljoprivrednom fakultetu​

Kako javlja reporter N1 , poljoprivrednici će na Poljoprivrednom fakultetu ostaviti hranu, a pored namirnica, ostaće i deset traktora.

Pokušavam da napravim analizu, na sebi, zbog čega su mi ovi protesti, prosto rečeno, "bajati" i zašto smatram da neće imati jak odjek i efekat ako ostanu u ovakvom obliku - pa čak i uprkos štrajku glađi. Verovatno grešim, ali smatram i da je to razlog zašto protesti nisu baš toliko masivni kao što bi se možda očekivalo. Samo disklejmer (copyright by SNS) unapred - kritika ne znači da ne podržavam proteste.

Ako izuzmem odmah već poznata političarska lica koja vode proteste i/ili se pojavljuju na istim, mislim da je samo trenutan oblik protesta već viđen i nažalost jasno neuspešan u ispunjavanju zahteva. Ako pogledamo do sada, sve masovne šetnje su bile ignorisane. Zahtevi nisu bili ispunjavani ili su se u režimskim medijima okarakterisali negativno. Jedini "uspeh" su imali protesti protiv Rio Tina, a uz to možda dodati i proteste protiv nasilja, koji su doveli do nekog šatro ukidanja Zadruge, što je na kraju bilo vrlo prevarantski jer imamo isti rijaliti, samo sa drugim imenom.

Ali jasno je bilo da se masovnost postiže ili nekim radikalnim potezima ili genijalnim idejama i načinima iskazivanja nezadovoljstva. Ovo što se danima protestuje je, ako mogu slobodno reći, pa jako dosadno. Razumem da je povod jako ozbiljan i da ne sme da se dopusti krađa, ali ni hapšenja i potpuna nepravda. Međutim smatram da to i ne privlači narod da izađe, a istovremeno ni nema nekakvu karakteristiku koja će "animirati" za izlazak, pa čak i za istrajnost. Pisao sam pre par dana da mi se jako dopadaju ovi protesti studenata/mladih, jer su u prvom planu nova lica, njihovi genijalni odgovori režimu, ali i jako interesantne parole i ponašanje na samim protestima. Mada mi se čini da ni to čak nije dovoljno.

Ne treba da kopiramo, ali ako pogledamo proteste iz inostranstva, posebno iz Francuske i Nemačke, oni su daleko radikalniji, ali i zanimljiviji. Hajde Francuzi pa i preteranu kada sve to preraste u sukob na ulici i vandalizam. Ali sve to odjekne u svetu i dobije podršku iz svih zemalja, što onda daje drugu dimenziju tim protestima i motivaciju učesnicima. Onda poljoprivrednici koji MASOVNO traktorima blokiraju saobraćajnice, izbacuju bale, fekalije i đubriva na institucije i slično, i sve to daje nekakav pečat protestima koji onda uživaju veću podršku javnosti - ali najbitnije, privuku daleko veću pažnju.

I taj neki pečat mora da se napravi za ove proteste. Zviždanje ispred RIK-a, a potom neka šetnja do neke institucije i sve to završeno u 21h, to je brate mili i dosadno i neprivlačno, a i sto puta viđeno. Studenti/mladi su to drugačije uradili i poslali lepšu poruku javnosti, uz mirne blokade, sportske aktivnosti i žurke na ulicama. Ali to ponavljanje već na sledećoj blokadi neće biti ni primećeno. I za sve to proteste se mora osmisliti nešto novo, nešto genijalno, ali istovremeno napraviti plan za reakcije i odgovore od naprednjaka i ostalih negativnih javnih ličnosti. Evo sad je glavna stvar to što se današnji protest na platou ispred filozofskog naziva protestom studenata, a u prvom planu su ovi matori političari, a jedan od vođa je dečko koji nije student i javno se deklariše da nije student. I onda to vlast uzima i pljuje po opoziciji i po tom mladom dečku, kao kako su oni vode protesta studenata kada nisu ni studenti, itd.

Mladi imaju ozbiljno dobre ideje, koje mogu da ostvare. Mogu pratiti prenose na režimskim televizijama i onda na ulici praviti slične izveštaje, ili sa istinama ili nešto u Njuz/The Onion still, prenositi uživo na društvenim mrežama. Mogu onda čitati naslove tabloida i osmisliti svoje naslovne strane, štampati i lepiti po banderama i stubovima u gradu (ovde postoji opasnost od prozivanja za ruženje grada i vandalizam). Onda npr. mogu praviti svoju verziju Slagalice, gde su zadaci vezane za afere ove vlasti i glavne događaje u državi - i to prenositi uživo. Isto tako odmah mogu i osmisliti pandan drugom Dnevniku.

Potom blokade po gradu, organizovati aktivnosti koje će animirati ljude. Mogu javno pozvati ljude da dođu na X lokaciju blokade i donirati novac za lečenje dece. Sad nažalost nema nekih velikih sportskih dešavanja, ali može se organizovati i gledanje utakmica i mečeva preko projektora.

To su neke stvari koje bi mladi u Srbiji zgotivili, to bi se lako širilo društvenim mrežama. Te penzionerske šetnje od institucije do institucije su neprivlačne, a još manje situacije kao ona ispred gradske skupštine pre neki dan.

Moje mišljenje ja da ovakav oblik neće istrajati. Uz dužno poštovanje svim učesnicima štrajka glađu, smatram da to neće biti uopšte "priznato" od strane vlasti, iako je jako bezobrazno od njih. Vučić neće doći da ih moli da prekinu, neće se usuđivati na razgovor, na diskusiju. On je u fazonu "neka štrajkuju, neće umreti sigurno, onog trenutka kada im pozli i kada budu prevezeni u bolnicu, tada će i prestati da štrajkuju". Čak i ja smatram da će tako biti, i nadam se da će tako biti, jer njihovo zdravlje uopšte nije vredno takvog manijaka kao što je Vučić.

Ovoj situaciji se mora pristupiti drugačije. Pobeda protestima se može očekivati jedino uz veliki broj ljudi. Nikako drugačije.

P.S. Ako neko ima ideju kako da pošaljem ove predloge za proteste na pravu adresu, neka mi javi.

Odličan protest danas, malo lepša slika u odnosu na moju depresiju juče.

Da istaknem par stvari, mada još nema neke "zvanične" brojke. Opet imamo tu neku disproporciju između broja potpisnika ProGlasa i ljudi koji su došli na protest. U redu, kapiram da su potpisi iz cele Srbije i inostranstva, ali je njihov priča jako odjeknula, da su sigurno imali i "nezabeležene" potpiše - i da je opet u toj relaciji mali broj na ulici. I neko je baš lepo napisao na tviteru, prosto je začuđujuće razmišljanje ljudi i činjenica da će neki nastup u diskoteci, u Areni ili na Ušću skupiti više ljudi. Čovek kada posmatra društvene mreže i razgovara uživo sa ljudima, pa ja lično poznajem bar 90% ljudi koji su protiv SNS i ostatak je neodlučan ili podržava (samoinicijativno ili ne). I da opet se na ulici ne pojavi toliki broj ljudi.

Drugo, okej, ProGlas nije politička organizacija i/ili stranka, međutim ovaj protest se opet sveo na ono na šta sam ja juče kukao - okupljanje, šetnja, sad crveni kartoni, i kraj. I iskreno sad ne kapiram šta je bila poenta. Ako se nastave ovakvi protesti, pa Vučić više ne mora ni da razmišlja o njima niti da šalje policajce da razbijaju. Protesti MORAJU da imaju nešto specijalno, o čemu će svi pričati. Mora se raditi nešto što će animirati ljude i što će privući pažnju, nešto što će se širiti na društvenim mrežama i eventualno postati viralno. I ne, to ne treba da bude neka nasilnička slika, neki sukob ili slično.

Nekako mi se čini da postoji dosta poznatih ličnosti koje podržavaju ovu borbu, ali nekako su svi u fazonu "podrška, ali ja trenutno imam pametnija posla". Malo njih se pojavi, malo njih pokušava da učestvuje u njima. Toliko je glumaca među njima, a niko da se seti da organizuje neke javne besplatne "predstave", gde će glumiti scene iz realnog političkog života. Ili bilo šta drugo uraditi, da privuku pažnju što više ljudi.

Vidi se po botovima da paniče dosta, ali istovremeno su jako mirni jer znaju da ovo neće imati željenog efekta. Izbori će se, sada već, zasigurno ponoviti u Beogradu, za to ne može niko iz opozicije da preuzme zasluge. Međutim, ne sme da se ni to ponavljanje prihvati dok se ne uredi izborni proces.

Disclaimer: Ja nisam organizator. Komentari su od prošle godine.

Da same sad na mestu savetnika žvalavog, rekao bih mu da lepo iskoristi ovih par nedelja da sakrije što više dokaza i da se lepo povuče. Da padne u zaborav malo i da na sledećim izborima ostane relevantan sa tih 20% krezube Srbije. Najpametnije rešenje. Sve ostalo vodi u ozbiljan svinjac iz kojeg jedna strana sigurno neće izaći čitava. Nadam se da će se ipak najzad uraditi sistematsko uništavanje svake ćelije ovog političkig kancera 90tih.

Što je najluđe, Nelečeni ima intelektualni kapacitet da to shvati. Nije glup. Ali pored toga ima i mentalne probleme i komplekse, pa bi radije da bude faraon i da rizikuje sve i svašta nego da spakuje šta je nakrao, uzme batu za ruku i odyebe negde daleko da krcka to do kraja života.

Mnoge vladare opije taj narcizam, mesijanski kompleks, moć, uticaj, bahaćenje...

Da same sad na mestu savetnika žvalavog, rekao bih mu da lepo iskoristi ovih par nedelja da sakrije što više dokaza i da se lepo povuče. Da padne u zaborav malo i da na sledećim izborima ostane relevantan sa tih 20% krezube Srbije. Najpametnije rešenje. Sve ostalo vodi u ozbiljan svinjac iz kojeg jedna strana sigurno neće izaći čitava. Nadam se da će se ipak najzad uraditi sistematsko uništavanje svake ćelije ovog političkig kancera 90tih.
To nema sanse jer je lik narcis i lopov kakav ova zemlja nije videla. Slobo je manje krao. Da je pametan i pristojan otisao bi daaavno recimo pre 4 godine. A i vlast opija neverovatno, retko ko je u istoriji dobrovoljno predao

Što je najluđe, Nelečeni ima intelektualni kapacitet da to shvati. Nije glup. Ali pored toga ima i mentalne probleme i komplekse, pa bi radije da bude faraon i da rizikuje sve i svašta nego da spakuje šta je nakrao, uzme batu za ruku i odyebe negde daleko da krcka to do kraja života.

Mnoge vladare opije taj narcizam, mesijanski kompleks, moć, uticaj, bahaćenje...

Kako vreme prolazi sve više vidim da on nije nikakva pamet kao što ga predstavljaju. U moru priglupih on jeste najpametniji, zato i uspeva da vlada njima.
On može da funkcioniše samo u njegovom sistemi, sutra da mu oduzmeš moć i pustiš na ulicu ne bi znao gde se hleb kupuje ni kako se ulazi u autobus.

Vrh