Šta je novo?

Izbori 2024

Jedini put kad je opozicija bojkotovala izbore (2020. ako se ne varam) vlast je bila prinuđena da za manje od godinu dana raspiše vanredne izbore, jer ove bojkotovane niko nije priznavao.
Toliko o tome koliko bojkot (naravno, kad bojkotuje cela opozicija sa jasnim razlogom: izborni uslovi) nije uspešna opcija.

Како је то власт била принуђена? Ко ју је "принудио" да опет (по ко зна који пут) распише ванредне изборе? Како се то позитивно одразило на буквално било кога осим Вучића? Ко није признавао изборе и како се то одразило на немогућност СНС-а да ради шта хоће?

Ја се не сећам да се моћ СНС-а смањила након бојкота, као што не видим ни како се то њихова снага у Београду смањила после овог бојкота дела опозиције.

Захваљујући бојкотима смо из фаличне демократије прешли у аутократију а све то да "покажемо" странцима какав је СНС као да они то већ не знају и не искоришћавају

Не причам о бојкоту уопште. Никакви избори у оваквим условима се не смеју дозволити.

Ово су буквално аргументи америчких тинејџ анархиста, не могу да их схватим озбиљно

Држава је потпуно дезинтегрисана. Ово чак више није ни стање узурпираних институција. То имамо још од 2003е године и сад је метастазирало у потпуно развлашћивање народа.

Како ће бојкот избора од стране народа да реинтегрише државу и овласти народ?

Brawl in Serbian parlament, kako prenosi RTE:

Pogledati komentare.

Na stranu sve, postovanje ZLF za ovo
1000011998.jpg

Како ће бојкот избора од стране народа да реинтегрише државу и овласти народ?
Већ сам ти објаснио. Нема бојкота јер нема избора, нема избора јер прави избор не постоји.

Сваки избори од 45е на овамо јесу управо развлашћивали народ и дезинтегрисали државу. Буквално сваки и ти то добро знаш. Па изволи прихвати фактичко стање и престани да подржаваш даље развлашћивање и дезинтеграцију путем истих, за почетак.

Локални избори имају неког смисла и они могу да покрену постепену промену али само у случају да се неким чудом овде појави неко писмен и добронамеран.

Slažem se. Definicija ludila je da ponavljaš istu glupost više puta očekujući drugačiji ishod. Velike političke promene se ne dešavaju na izborima, toliko nas je valjda istorija naučila.

Наведите ми један политички процес у последњих 35 година (лично сматрам последњих 90) после којег наша држава није постала мање држава а друштво није бивало у још тежем политичком положају?

Изгубили смо све слободе и сва права на територији целе Србије и у свим српским земљама у бившој Југославији осим права да побегнемо одавде.

great-success-borat.jpg

Волео бих и ја да је у Србији толико добро да се ствари мењају изборима који би као такви били неко тржиште идеја и алата за даљи прогрес друштва.

Међутим, овде су сви у неверици колика нас је катастрофа задесила са једне стране, а са друге, катастрофу би да зауставе методом кашичица меда и цимета ујутро у млакој води.

Важи брт, срећно с тим.

Poslednja izmena:
Ćao ljudi...

Postoji pravi izbor, a to je bilo ko osim SNS-a, došlo je dotle da moramo da tako biramo...Neki random lik sa ulice, Đilas, ja, bilo ko, samo da nije ovo napredno zlo, samo neko ko nema veze sa ovima, da se razbije ovaj nakenjački lanac i sistem i da sutra, u neka bolja vremena, biramo nekog normalnog, na "demokratski način" što ljudi vole da kažu...

Sada je bukvlano bitno skinuti ove orkove sa vlasti, ništa drugo nije važno. Kada se to desi, možemo dalje da raspravljamo i ke***mo gde ide naša država i društvo, do tada džaba raspravljate. Bukvalno je došlo do toga da je svejedno, samo da ne ginemo i da nas ne ubijaju, i kastriraju, i seku/amputiraju, džaba filozofirate.

Iz ovog razloga ne želim da padam iz prve na Parovićeve i Šarovićeve priče, kako je opozicija sve dogovorila sa vlašću, kako su ista go**a ili šta god, i neka nakur*** da vladaju još, jer ni opozicija nije ništa bolja...Samo što opozicija nije nikog ubila, ovakva kakva je, za sada, a verujem dok dođu do toga da mogu da nas ubijaju bez pardona, da će mnogo pre toga moći da lete sa vlasti, za razliku od ovih napadnjaka, ili kako god da se retardi zovu...

Zato hajde više da se stvarno ujedinimo i skinemo ove majmune sa vlasti jednom za svagda, neka vlada ko hoće, i da u međuvremenu napravimo sistem, mi, narod, gde neće biti moguće da nas neko jaše 12 godina, i više, to je najbitnije...I neka i ovoj sadašnjoj opoziciji to dođe do njihovih malih mozgova, i neka utuve to sebi u glavu, ako hoće iskreno da nešto sutra dobro urade za ovu napaćenu zemlju.

Izvinjavam se na ovom "rant"-u, što bi mladi rekli...

Pozdrav!

Evo mog vidjenja situacije koliko god laicko bilo.

Sve je gore, svaki dan i svaki mesec su vesti sve gore i gore u poslednje vreme, od nadstresnice mi se cini da tenzije i afere samo rastu i pucaju, svaki dan kad otvorim vesti je neko drugo sranje aktuelno, intezitet i frekvencija losih vesti je prosto neverovatan.

Po meni kao sto je rekao clan iznad, samo kad bi se konacno skinuo SNS sa vlasti narod bi dobio polet oko promena i neku novu nadu, ovako mislim da bi izgubljeni izbori opet samo zacementirali vlast Vucku na duzi period.

Nisam pametan kako doci do toga, dobar deo naseg glasackog tela je anesteziran skroz pa ne glasa nikad, dobar deo se plasi da bi smenom vlasti izgubili previse (makar to bio posao u opstini od 80k rsd) ili da bi bilo politickog revansizma, a dobar deo bukvalno veruje da Vucko radi za dobrobit nas svih ili ono popularno "dobar je on, nego su oko njega losi ljudi".

Ne znam kuda idemo u sledecoj godini, ali moj utisak je da bez stranog interesa ili vece gradjanske neposlusnosti nema sanse da se smeni SNS, prevelika je konsolidacija moci a opozicija je previse puta ispala retardirana do te mere da svi misle da je cela opozicija u talu sa SNSom.

Већ сам ти објаснио. Нема бојкота јер нема избора, нема избора јер прави избор не постоји.
Шта тачно ово значи "нема бојкота јер нема избора"? Избора итекако има и дешавају се и имају тежину и импликације на политику и будућност земље. То је непобитна чињеница.
Сваки избори од 45е на овамо јесу управо развлашћивали народ и дезинтегрисали државу. Буквално сваки и ти то добро знаш. Па изволи прихвати фактичко стање и престани да подржаваш даље развлашћивање и дезинтеграцију путем истих, за почетак.
Ниси ми одговорио како је то борба против избора и бојкот истих реинтегрисање државе и овлашћивање народа?

Аргументација ти је ћорсокак, сама по себи ништа не предлаже нити отвара врата. Она је мало лепше упакована и рационализована верзија "нећу да се играм ако не може како ја хоћу".

Да ти је тврдња "биће нам боље ако не изађемо на изборе већ само то ураде Вучићеви гласачи" па и да се узме човек да се расправља, да објасниш како ће то ишта позитивно урадити поводом ситуације у земљи. Али наравно то није тврдња јер знаш да није тачна.

И онда се прешалтамо на суседну, да се "изборима не могу ствари променити него мора Х" што опет не објашњава зашто не није оптимално решење И да се изађе на гласање како би се неутралисовао бар један режимски глас И да се учини Х. Како то тачно излазак на изборе спречава Х и како је тачно штетно по некога ко има 55% подршке међу гласачима да они који га не подржавају не изађу на изборе. Ако ишта требало би супротно, не само да сви који га не подржавају да изађу да гласају већ да убеђују и оне који обично не гласају да узму да гласају против њега. Да тих 55% опадне.

Локални избори имају неког смисла и они могу да покрену постепену промену али само у случају да се неким чудом овде појави неко писмен и добронамеран.

Хајде ми ћемо да чекамо да се неко идеалан појави на изборима у Црној Трави и не радимо ништа, тога се Вучић највише и плаши. У међувремену нека људи умиру јбг

Evo mog vidjenja situacije koliko god laicko bilo.

Sve je gore, svaki dan i svaki mesec su vesti sve gore i gore u poslednje vreme, od nadstresnice mi se cini da tenzije i afere samo rastu i pucaju, svaki dan kad otvorim vesti je neko drugo sranje aktuelno, intezitet i frekvencija losih vesti je prosto neverovatan.

Po meni kao sto je rekao clan iznad, samo kad bi se konacno skinuo SNS sa vlasti narod bi dobio polet oko promena i neku novu nadu, ovako mislim da bi izgubljeni izbori opet samo zacementirali vlast Vucku na duzi period.

Nisam pametan kako doci do toga, dobar deo naseg glasackog tela je anesteziran skroz pa ne glasa nikad, dobar deo se plasi da bi smenom vlasti izgubili previse (makar to bio posao u opstini od 80k rsd) ili da bi bilo politickog revansizma, a dobar deo bukvalno veruje da Vucko radi za dobrobit nas svih ili ono popularno "dobar je on, nego su oko njega losi ljudi".

Ne znam kuda idemo u sledecoj godini, ali moj utisak je da bez stranog interesa ili vece gradjanske neposlusnosti nema sanse da se smeni SNS, prevelika je konsolidacija moci a opozicija je previse puta ispala retardirana do te mere da svi misle da je cela opozicija u talu sa SNSom.
Nije nimalo laičko mišljenje, mislim da je iskreno, iz duše, kao i većine nas...

Da, slažem se, sve je gore, dogorelo je što bi rekli...Po meni stvarno nije više ni pitanje ni ko, ni kako, samo bilo ko, bilo kako...Ja sam, da budem do kraja isren, do sada bio "umeren", u smislu da nisam pisao po forumima i izražavao nezadovoljstvo, pratio sam šta se dešava, bla bla...Glasao uvek protiv ovih nazadnih, za bilo koga, ali nisam toliki značaj pridavao celoj situaciji, ako me razumete, bio sam jedan od onih koji je mislio OK, treba ovi da sjašu, ali ne po svaku cenu, glasamo pa kad odu, odu, dok ne dođe neko bolji...

Sada ne razmišljam više tako, toliko je dokurčilo i toliko je dozlogrdilo, da nema više filozofiranja i čekanja, nema gorih od ovih, ovi su ultimativno zlo, deveti krug pakla, što bi Dante rekao, nema dalje...Zato treba da odu po svaku cenu...

Kako? Ni ja ne znam, nisam pametan...Čekamo izbore? Protesti, nasilje? Nešto između? Šta god da je rešenje, samo znam da treba da se ujedinimo mi kao narod oko tog rešenja, i da se ne delimo više na ove ili one...Kako doći do toga, ne znam, ali sve se nadam da će se desiti odjednom i da će da nam sine odjednom...Patetišem sad malo, ali stvarno nema kraja ovom zlu bez sloge svih nas, bez obzira na ideologiju, makar dok ovo zlo ne sjaše sa vlasti, pa ćemo posle videti šta želimo kao narod, konačo slobodan...

Tako da, kao što član iznad predlaže, možda građanska neposlušnost? Ja iskreno ne znam šta je najbolje, da znam, već bih bio ispred mosta na Savi, u NS, bilo gde, šibao bih se sa murijom, ne bih ovde pisao...Po meni, šta god da radimo, da dozove i našu opoziciju pameti...Moraju što više akcije da rade, što manje da pričaju, sutra ćemo razmišljati o planovima kako da spasimo zemlju kada ove skinemo, to je sada top prioritet...Lako ćemo dovesti sve u red, samo da se ispuni osnovni uslov za to ;)

Jedini put kad je opozicija bojkotovala izbore (2020. ako se ne varam) vlast je bila prinuđena da za manje od godinu dana raspiše vanredne izbore, jer ove bojkotovane niko nije priznavao.
Toliko o tome koliko bojkot (naravno, kad bojkotuje cela opozicija sa jasnim razlogom: izborni uslovi) nije uspešna opcija.
Бојкоти доводе до распадања страначке инфраструктуре, што погоди режиму да у будућим изборним процесима боље манипулише и муља.
Јачина странака креће од јачине мањих одбора. Од неподлегању притисцима и поткупљивању. Ту је опозиција превише танка. Или нема људе на терену, или су често то СНС тројанци. Велика сумња постоји за К-П да је пуна тројанаца, као и Ми снага народа, који се данас гледају као најоперспективнији политички чиниоци на сцени. Постојећи покрети и партије су отприлике достигле свој максимум.

Vrh