Sto se tice kafane, imao sam jako prijatno iskustvo u 85-ici sinoc, Zemun-Banovo brdo 20 minuta, nikakvi zastoji, bus novi, ima da se sedne, ulice siroke, Most na Adi i tu si. Sedanje u kola ne bi bilo ni po zakonu, a i da jeste, svako sa malo mozga to ne bi cinio.
Nisam bio u busu jedno dva meseca, ali eto, ispadne cak i zanimljivo, vidis omladinu u izlasku, ima tu neku zivinu, neku hijerarhiju.
Jako je bitno da se pod hitno poveca drasticno kvalitet gradskog prevoza jer stvarno situacija sa automobilima postaje nepodnosljiva.
I trebaju nam linije poput 85 da ljudi koji se i groze GSP-a vide da nije strasno.
U nekim drugim situacijama, pa prosto je nemoguce, ako imas gram dostojanstva, da ides negde na sastanak na primer GSP-om. Zamisli kako bi to izgledalo da udjes u punu 50-icu na 50 stepeni pa pesacis od okretnice na Banovom brdu do stanice Trebevicka, pa cekas 88 koji kasni i dodje prepun pa preko Gazele do Novog Beograda. Dodjes tamo kao da te poplava izbacila.
Medjutim, nasi ljudi imaju tu vrstu snobizma i kada i imaju normalan prevoz ili kada imaju biciklisticku stazu do posla ili je radno mesto na razdaljini koju mogu i peske da predju. Kolima se ide i do prodavnice.
Nikakve zabrane i nametanja, ali mora da se vrsi nekakva edukacija i radi promocija.
Gomila i poznatih i uspesnih u razvijenim zemljama koristi javni prevoz. Ili bajs. Ili ide peske.
Ako prevoz dolazi na vreme, ako ima da se sedne, ako stizes brze nego kolima, ako ima adekvatnu klimu/grejanje... mozes kao covek i da odremas pre ili posle posla ili procitas nesto, spremis se za posao/sastanak, sto puta bolje nego da gubis zivce i moras da budes stalno koncentrisan dok vozis.
Kolike smo seljacine ovde i koliko smo iskompleksirani dokazuje to da u 90 posto slucajeva kad udjem u bas, postoji bar jedan lik koji glasno kao prica na telefon da je u busu jer morao da udje jer mu se auto pokvario, da jasno da do znanja svima oko sebe da on ima auto i da je tu sa ostalima samo trenutno jer mu je auto u kvaru
Inace, kaze mi ortak juce da je bus u kom je bio vec krenuo sa stanice, kad neki malo debeljuskasti lik sa naocarima trci za busom, vozac staje i otvara vrata, kad ono ulazi Cane Partibrejkers, ide na Sajam knjiga. Tako da, ako moze Cane, mozemo i mi