Šta je novo?

Izbori 2024

Koji bi bio njegov interes da nas uvede u nato? Kad nikakvu zaradu ne moze da izvuce, a sa jos manjom podrskom u narodu, da ne kazem otvorenim antagonizmom prema toj organizaciji.
Nema nista od EU a jos manje od Nato-a sa ovakvom vlascu i stanjem u drzavi. Kao sto sam vec pominjao, nasa trenutna buducnost je evropski meksiko, ali sa strmoglavim padom broja stanovnistva i porastom jeftine radne snage koja se busa u grudi opcinjena svojom bitnoscu i heroizmom, a koja polako biva zamenjena jos jeftinijom radnom snagom na koju cemo slati patrole i levijatane.

Kakav Vučić i NATO? Sve što radi sa zapadom jeste da ih vara ili vrda kako on sam kaže.

Ljudi koji su ubeđeni rusofili to ne vole pa misle da je to dokaz njegove zapadne politike. A on stoprocentni srpski Lukašenko.

A još jedna stvar, svaki nepopularan potez koji je planirao da uradi, je uradio do pre 5-6 godina kada je bio na vrhuncu. Kome god je Rusija na srcu treba da glasa za Vučića. To je to.

Стварно не знам ко лета господњег 2023. године и даље верује да Вучић и компанија око њега маре за било шта осим за своје џепове

Каква црна Русија, Америка, Нато, Србија тај би продао рођену мајку за још један мандат

Стварно не знам ко лета господњег 2023. године и даље верује да Вучић и компанија око њега маре за било шта осим за своје џепове

Каква црна Русија, Америка, Нато, Србија тај би продао рођену мајку за још један мандат
Pa to je taj sistem. Isto kao sa Lukašenkom, kao i sa Prigožinom, kao i sa Miloševićem.

Fascinantno je i interesantno kako među svim ljudima ovde koji ne vole Nelečenog, ima onih koji su ubeđeni da će nas odvede u EU i NATO, a ima i onih koji su ubeđeni da nas upravo on koči na putu ka tim savezima i unijama. Isti narod, isti zajednički neprijatelj, ali ipak potpuno drugi dojam i ubeđenje kuda sve to vodi i kako rešiti problem.

Postojanje ljudi koji misle da su samo Nelečeni i njegova ovakva vlast i država - prepreke na putu ka EU mi daju nadu da možda jednog dana nas i prime tamo. Ali onda s druge strane naletim i na neke druge ljude - isto pro-zapadnjake, samo razočarane ili drukčijih doživljaja i prognoza, prosto imaju drukčija predviđanja - koji me podsete da sve upućuje na to da nas oni ne žele tamo kao punopravnog člana.

I pisao sam već ranije ovde, da su upravo ti neki znaci da nas EU ne želi, a da joj Nelečeni i SNS odgovaraju, mnogim ljudima koji su anti-SNS, bili razlog da ne učestvuju u političkim aktivizmima i da usvoje onaj stav ''šta god uradio, nema poente, ili bar nema dovoljno težine''. Ja lično ne zastupam taj stav, i to sam pisao. Samo kažem da sam uvideo da ima oko mene (na ovom forumu i uživo) ljudi koji su itekako protiv SNSa, a itekako prozapadno orijentisani, ali su uvereni da je sve uzalud baš zato što EU odgovara da ovakav talog vlada ovde, i da nas drže u večitom limbu gde nismo ni član a nismo ni izgnanici. I to je bogme ogroman problem.

Poslednja izmena:
Pa to je taj sistem. Isto kao sa Lukašenkom, kao i sa Prigožinom, kao i sa Miloševićem.
Па и не само са њима, цела Европа је пуна неизабраних или преварантских политичара који раде шта им доноси паре без икакве одговорности према свом народу или његовим жељама или интересима. Чак и "екстремни" политчари у Европи су фолиранти, eно "фашистичка" Мелонијева у Италији гура да се ове године прими пола милиона имиграната

О Америци нема потребе ни трошити речи они никада нису ни имали политичаре који раде у интересу обичног човека.

Па и не само са њима, цела Европа је пуна неизабраних или преварантских политичара који раде шта им доноси паре без икакве одговорности према свом народу или његовим жељама или интересима. Чак и "екстремни" политчари у Европи су фолиранти, eно "фашистичка" Мелонијева у Италији гура да се ове године прими пола милиона имиграната

О Америци нема потребе ни трошити речи они никада нису ни имали политичаре који раде у интересу обичног човека.
Hoćeš da nam kažeš da ti misliš da Vučić nije sklonio novac u Rusiju i da mu tamo nije odstupnica?

Saša Baron Koen u 11 godina starom filmu Diktator. Uporedite situaciju u Americi danas i ovo deceniju staro predviđanje. Što naravno ne znači da je na drugim mestima bolje.

Zanimljiv pokušaj analize pravilnih ciklusa rasta i propadanja društava koji umesto klasičnog političkog objašnjenja koristi analogiju društva i neke vrste fizičkog "sistema". Glavni rezultat je da postoji izrazito stabilan pokazatelj predstojećeg ciklusa opadanja i, eventualno, raspada. To je nešto što on naziva "wealth pump". U pitanje je trenutak kada elita počinje da sve više i više preliva društveno bogastvo odozdo nagore, tj iz nižih i srednjih slojeva u više. Da niži slojevi ubrzano osiromašuju, a viši se bogate. Ovo se konstantno, na u osnovi isti način, ponavlja hiljadama godina. Po njemu, jedini način da se prekine put ka propasti društva je da se zaustavi "wealth pump".

Understanding Societal Collapse with Complexity Scientist Peter Turchin

IMG_20230715_195427.jpg
IMG_20230715_200127.jpg
IMG_20230715_201155.jpg
IMG_20230715_203019.jpg

Evo ja pratim da vi ne morate. NS se ispisala iz opozicije kao što sam vam već predočio:

Ала су уболи тајминг за унутастраначка цепања... Додуше, не мислим да је било ко из Народне толико глуп да у овом тренутку формално разбије странку. Оно што ми је још одвратније јесу људи који су раније редовно пљували Народну странку и који никад не би гласали за њу, а у овом сукобу очајнички навијају за Алексића. Иако мислим да би он требало да постане председник странке, одвратно ми је ово форсирање да баш сад мора да се расправља о новом челу странке. Како то да никоме у ССП-у није одједном пало на памет да покуша да промени председника странке, а у Народној јесте?

Recenice poput:

‘Vucic je zapadni covek’
‘Vucic je putinov covek’
‘EU nas nikad nece primiti jer nas nece’
‘EU ce nas primiti kad skinemo Vucica’
‘Mi Rusiji trebamo samo da pravi probleme na Balkanu’
‘Mi Zapadu trebamo samo kao jeftina radna snage’

Su takvo banalizovanje jedne kompleksne geopoliticke problematike da ne zasluzuju mesto ni u srednjeskolskom debatnom klubu, a na ovoj temi nazalost dominiraju.

Ipak Vučić je ruski čovek i to nije od juče već postoji radikalska tradicija saradnje već 30+ godina. Kao i Lukašenko, samo što se ne graničimo sa Rusijom pa je malo komplikovanije (mora da se vrda).

Вучић успешно експлоатише Путинофилски сентимент у народу. А тај сентимент је последица Титофилије. Прост свет види Путина као православног Титу, великог вођу који ће решити ствари овде и ког сви слушају. ЕУ бирократе видимо као комесаре Озне из 1945. али у служби капитализма, који нам отимају земљу и фабрике и наређују нам да мењамо начин размишљања, само нас кажњавају.

Vucic je svaciji covek. Kako vam to nije jasno. Mi smo svacija kolonija.

Тачно тако, нутка се свима за личну корист. Вођа племена.

Dok se Srbija suočava sa složenim problemima, koji često čitavo društvo uvode u krizu - izostaju reakcije najvećeg dela akademske zajednice. Da li je jedini zadatak univerzitetskih profesora i njihovih saradnika da se, ne osvrćući se oko sebe, isključivo bave prosvetom i naukom?
Radnici u državnoj službi, majke i očevi, studenti, građani iz unutrašnjosti i svi ostali… I levi i desni, izlažu sebe pritiscima, javno dižu glas ukazujući na nasilje, manjkavosti sistema i traže političku odgovornost.
Ako se oni ne plaše, gde su ugledni i relativno zaštićeni intelektualci sa univerziteta?
„Ne vidim u ovom trenutku da u javnosti univerzitet ima poziciju institucije koja talasa“, navela je nekadašnja rektorka Ivanka Popović.

----
Unoiverzitet ej talasao dok su studenti talasali. Profesori su obicni sluzbenici rezima. A studenti, pa za njih je glavno pitanje kako da se udome u nekom Bleck Rock-u ili Rio Tintu. I pored toga kakvoca i druge osobine Stanijinih gaca. Nove generacije su provereno gluplje od onih rodjenih deset godina ranije. Reklame, trzni centri, kondicioniranje neoliberalnim dogmama unistilo im je mozgove

Vrh