Mislim da je vučić sada u makazama narativa koji je pažljivo gajio. Ceo taj narativ jeste dodvoravanje stavu koji je formiran još devedesetih, a svaki populista će da jaše na talasima najpopularnijeg radija. Kao da ti prvo pokažu rešenja testa, pa ti onda postave pitanja.
Sećam se još dok sam bio na faksu, blejimo na prozoru stepeništa, gledamo zatvara se bulevar pa ruzveltova da odu on i putin da "odaju počast žrtvama u oslobađanju Beograda". Da se fešta napravi. Pa onda da Putin stavi kockicu u mozaik u hramu Svetog Save, pa ako bi mogao da se obrati masi, pa "Putin nikad ne ostaje dva dana u posetama al kod nas ostaje dva dana", pa onda "Putin pomerio sastanak sa Merkelovom da bi još malo ostao u Srbiji", "predsednici dveju bratskih zemalja imali tročasovni tet-a-tet sastanak" sve to da bi se deo popularnosti putina prelio na Vučića.
A rejting Putina kod nas je brižljivo zalivan, pa smo stalno imali kako jaše medveda, lovi go do pojasa, roni u podmornici i slično. SNS je naslednica srs, i kao takva prenela je i glasače srs, a znamo njihovu opijenost rusijom, tako da je to skroz logično.
Sa druge strane realnost je mnogo drugačija. Da se manemo nekih situacija u kojima je moglo biti rasprave, gledam samo one 1/1 evidentne. NIS su nam uzeli za džabe, akciza na cigare je 15 puta veća nego njihova na rudnu rentu, uvaljivali su nam rashodovane avione za stotine miliona dolara, Moskva je utočište za sve one kojima se sudi ovde, i neće da ih isporučuju, hvatali smo im špijune kako uzimaju naše top sikrit stvari i jedini odgovor naše vlasti je bio "što me niste pitali pa ja bih vam sve to dao za džabe". Imaju svoje ljude u vlasti, hijene koje im na noge donose bezbedonosne informacije iz Srbije, prate ruske opozicionare "da učine bratu putinu", gas nam prodaju skuplje nego neprijateljskoj nemačkoj, i tako dalje. Namerno sam se referisao samo na period AV.
Ono što se u međuvremenu desilo jeste da se AV distancira od putina jer mora, a nije da ni putina više interesuje vučić, još od onda kad smo sedam dana pred vojnu vežbu povukli svoju vojsku i napravili budalom putina. Ili kad smo blokirali lavrova da dođe u srbiju, ili kad isporučujemo naoružanje ukrajini, ili kad imamo zajedničke vojne vežbe sa nato, i tako dalje. Samo je sad problem kako reći narodu da naš zaštitnik, sveti Putin, nije baš dobar lik, a ložili smo ga da je nadljudska sila. Ako se sećate situacije kad je Putin rekao da su Krim, Donjeck i Lugansk nezavisni na isti način na koji je i Kosovo nezavisno, i time priznao Kosovo indirektno, tad su ga tabloidi pljuvali maksimalno, ali je verovatno istraživanje fokus grupe reklo da ne spada rejting putina, ali da spada onih koji ga pljuju.