Šta je novo?

Izbori 2024

Udruze se evropska i narodnjacka opozicija, naprave vladu.
Uvedu red u medije, sudstvo, policiju, sluzbe, lustriraju ovu bandu koja je uzurpirala drzavu.
Jos uvek nista ne pricaju o stvarima o kojima se razlikuju Kosovo, EU, NATO, Rusija.
Kada srede sve ovo gore, nakon 6 meseci do godinu dana naprave referendum na nivou Srbije u vezi ova 4 pitanja.
Na osnovu rezultata referenduma, donesu pravosnazne odluke.
Nemoguce. U prvom pokusaju, svako ce vuci na svoju stranu i ubacivati svoje ljude. Jedna opcija mora imati vecinu i onda se moze voditi konzistentna politika. Ne moze se organizovati refendum za svaku stavku, vec narod mora da da vecinsku podrsku jednoj opciji.

Nije bitno, napraviti referendum sa 2 opcije, ne verujem da jedna struja moze da odluci bez ove druge, ako im vlada zavisi.
Ne vidim kako ovo moze da se resi bez referenduma.
Ali oni prvi koraci se moraju uraditi nevezano za ovaj referendum.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Ruku na srce, delima ne, ali recima cini se da jeste vise od prethodnih.
Baš to. Ali malo delo onome ko nema ništa čini se kao veliko, u odnosu na ništa. Reči samo pojačavaju efekat. Ne glasaju oni za njega jer ih laže i nije im dao ništa, već što njima malo (iako nama izgleda kao ništa i beznačajno) znači više nego naših mnogo. Upravo je to nerazumevanje ostatka Srbije dovelo do ovog disbalansa.

Dovoljno je da se nakon izbora na kojima bi dve kolone opozicije imale preko 50% napravi prelazna vlada od godinu dana koja ce srediti medije, izborne uslove, pokrenuti anti-korupcione postupke. Da ni leva ni desna kolona nema vecinu, i da moraju da dogovore mehanizme kontrole koji nece nikome davati prednost.

SNS bi za tih godinu dana svakako implodirao i pao na nivo SPS-a.

Sledeci izbori vec sa regularnim strankama pa da se vidi stvarni raspored snaga.

Dovoljno je da se nakon izbora na kojima bi dve kolone opozicije imale preko 50% napravi prelazna vlada od godinu dana koja ce srediti medije, izborne uslove, pokrenuti anti-korupcione postupke. Da ni leva ni desna kolona nema vecinu, i da moraju da dogovore mehanizme kontrole koji nece nikome davati prednost.

SNS bi za tih godinu dana svakako implodirao i pao na nivo SPS-a.

Sledeci izbori vec sa regularnim strankama pa da se vidi stvarni raspored snaga.
Pod uslovom da srpska sloga ne omane.

Pridruzuje se i Karleusa akciji da nas bude jos vise u petak

Pogledajte prilog 163173

Mudraruša, aljkavuša, sponzoruša

Screenshot_20230528-182507.png

Baš to. Ali malo delo onome ko nema ništa čini se kao veliko, u odnosu na ništa. Reči samo pojačavaju efekat. Ne glasaju oni za njega jer ih laže i nije im dao ništa, već što njima malo (iako nama izgleda kao ništa i beznačajno) znači više nego naših mnogo. Upravo je to nerazumevanje ostatka Srbije dovelo do ovog disbalansa.
Разумем о чему причаш. Ево један пластичан пример. У граду где проводим највише времена од када памтим проблеме у саобраћају правиле су забране левих скретања и једносмерне улице. Последњих година кренуло се на то да се граде кружни токови где год је то могуће. То је оно што многим људима значи и што из занима, то је нешто што је опипљиво и што се види а цена је, реално, ситница. Знају многи људи да им кружни ток није урадио Вучић, знају да то иде од пара свих нас, захваљивати се председнику или политичару што је урадио нешто је као захваљивати се банкомату што ти исплати плату, знају да је обећао много тога а до сада није испунио али се воде логиком "30 година се нико није сетио да уради то, најпростију могућу ствар, никога није било брига а ови су се сетили и урадили".

Poslednja izmena:
Zahvaljivati se Vučiću ili bilo kom predsedniku države za bilo kakav projekat je ludilo. Funkcija predsednika nije nikako da bira projekte, određuje šta i gde će da se gradi, kako će funkcionisati koji sistem i tako dalje. Za to su odgovorni Vlada, odgovarajuće Ministarstvo i ceo stručni tim tih ministarstva (i naravno lokalne uprave). Zato i postoje sve te institucije, inače šta će nam sve to ako je sve te poslove da obavlja jedan čovek.
Ali je problem upravo to što Vučić i njegovi podanici svaki projekat i svaki uspeh pripisuju lično njemu, kao da je on to svojom rukom projektovao, planirao i izgradio. Zato i ima takav kult spasioca srpskog naroda.

@marrecar
Naravno da nije sam projektovao i radio. Ali možda je pogurao. Njegova Vlada je dala nalog. Neko je naložio ministarstvu, neko je naloćio lokalnoj samoupravi. Zašto nisu drugi? Zašto drugi nemaju taj kult? Zašto je teško priznati da je bar nešto radjeno kako treba, da je nekome pomognuto? Zašto sve mora da se relativizuje? Razumeo bih nekog opozicionara ili ko zavisi od iste, ali običnog čoveka ne.

@CEBEP
Upravo. Naravno da je to sitnica (koja nekome život znači) i da nije išao lopatom i pravio puteve, uvodio struju... ali eto, setio se da treba. Evo npr trotoar u mom gradu, gradu koji je i nakon pobede SNS-a lokalno držao DS sve do beše 2016te godine tako negde. U najprometnijoj ulici, kada je radjena kanalizacija, telefoni... iskopan je trotoar pre nekih 30tak godina. Taj trotorar tako raskopan je stajao decenijama, nije čak ni krpljen, ljudi po snegu lomili ruke, noge, dolazilo je i do udesa jer su kontejneri zbog toga stajali na putu. To je sve sredjeno pre dve godine. Za 16 godina vladavine raznih ds-a i koga sve već, grad je potrošio 4 godišnja budžeta unapred da bi 3 puta sredjivao centar od koga koristi imaju samo vlasnici kafića (predsednik je tada bio konobar iz jednog), grad nije imao struju, vodu, škole ruinirane dovedene do bankrota, institucije upropašćene... Sve je to promenjeno i počelo da se rešava za vreme ove Vlade. Zašto nije za vreme prošle? Bar taj trotoar da su zakrpili gde hiljade ljudi dnevno prolaze, da se ne lome ljudi.

Poslednja izmena:
Zahvaljivati se Vučiću ili bilo kom predsedniku države za bilo kakav projekat je ludilo. Funkcija predsednika nije nikako da bira projekte, određuje šta i gde će da se gradi, kako će funkcionisati koji sistem i tako dalje. Za to su odgovorni Vlada, odgovarajuće Ministarstvo i ceo stručni tim tih ministarstva (i naravno lokalne uprave). Zato i postoje sve te institucije, inače šta će nam sve to ako je sve te poslove da obavlja jedan čovek.
Ali je problem upravo to što Vučić i njegovi podanici svaki projekat i svaki uspeh pripisuju lično njemu, kao da je on to svojom rukom projektovao, planirao i izgradio. Zato i ima takav kult spasioca srpskog naroda.
Управо.
Он је створио култ личности. На то додаш чињеницу да контролише 80% медија и добије се ово што имамо данас.
Говорио сам о нечем другом. Мислим да многи људи не знају како се живи и како изгледају многи градови по Србији. Постоје градови од 50,60 хиљада у којима је време стало осамдесетих, где по 20,30,40 година није реконструисан ниједан булевар, реновирана болница, изграђена школа... И сада, ти дођеш у један такав град, министарства и Влада издвоји буквално мрвицу, за 2-3 милиона урадиш 2,3 кружна тока, окречиш дом здравља, замениш прозоре на породилишту, урадиш пар фасада и то тим људима значи и то је промена на боље као када би сутра у Београду отворио све три линије метроа, на пример.
Наравно да се преко контролисаних медија пласира како је све то заслуга Вучића, малтене је Вучић дошао са кофером својих пара и рекао "урадите људима то,то и то" и наравно да ће део људи који те медије прати помислити да је то заиста тако.

Naravno da nije sam projektovao i radio. Ali možda je pogurao. Njegova Vlada je dala nalog. Neko je naložio ministarstvu, neko je naloćio lokalnoj samoupravi. Zašto nisu drugi? Zašto drugi nemaju taj kult? Zašto je teško priznati da je bar nešto radjeno kako treba, da je nekome pomognuto? Zašto sve mora da se relativizuje? Razumeo bih nekog opozicionara ili ko zavisi od iste, ali običnog čoveka ne.
Nisi razumeo, ali nema veze.
Ja govorim ono kako treba da bude, a to što je nažalost drugačije - e pa u tome leži ceo problem koji pokušava da se reši, pored ostalih, na ovim protestima.

A, dobro sad, i kružni tok je izmislio On.

Ukratko: rešio se Bora i železare, i onda se stvorilo dosta novca u državi za takve stvari. To su ipak bile rupe od više stotina miliona € godišnje.

A šta mi u Beogradu da kažemo, gde se ne radi ništa? Zašto je ovde njegov skot na vlasti?

Nisi razumeo, ali nema veze.
Ja govorim ono kako treba da bude, a to što je nažalost drugačije - e pa u tome leži ceo problem koji pokušava da se reši, pored ostalih, na ovim protestima.
Razumeo sam ali ti nisi razumeo mene, a možda smo se oboje razumeli samo različito. Možda je ovom narodu potrebno da ih jedan čovek vodi jer prošla Vlast nije radila ništa? Ako nas njih 100 vodi, od kojih je 50 je nesložno, imaćemo 50 različitih odgovora i 100 novih problema jer ovo je ipak Srbija. Možda i te institucije treba neko da kontroliše. No, vidimo da i ovako ne valja. I da, to pokušavamo rešiti ovim protestima. Samo se nadam da istrajemo i ne ponavljamo greške, da ipak postoji trunka nade da možemo biti složni i raditi za dobrobit svih.

A šta mi u Beogradu da kažemo, gde se ne radi ništa? Zašto je ovde njegov skot na vlasti?
Ja više i ne znam ko se u Beogradu pita, Vesić, Šapić, Vučić, Mali... Svi nešto mute. No, nije baš da se ne radi ništa. Ako se fokusiram samo na moj kraj, obnovljena je kanalizacija, parkovi su renovirani, napravljena su nova igrališta za decu, parking je zoniran pa je sada manje gužve. Ne verujem da se baš u celom Beogradu ne radi ništa. To je upravo problem koji smo opisivali gore, u Beogradu se to ne vidi jer je i radjeno i to je sitnica. U gradu gde 30-40god ništa nije pipnuto to izgleda kao sveti gral, i kad se u medijima pojavi AV koji ga drži normalno je da ga narod gleda kao spasitelja. Zato i pričamo da se opozicija mora više fokusirati na ostatak Srbije, ne samo na Beograd. Evo npr uveli su oko sokolovo, što je pohvalno ali gde su kazne za ove što prikrivaju tablice? To je samo jedan od minusa koji opozicija može da iskoristi, jer je to selektivno primenjivanje zakona.

Nema šta jedan čovek da vodi narod, mora da se poštuju Ustav i zakoni, podela vlasti, sudstvo da bude nezavisno, da se grade i da rade institucije..

Ni knez Miloš nije imao ovakvu vlast kakvu ovo Zlo ima. On bukvalno radi šta hoće sa državom i niko ga ne kontroliše. U 2023. tako ne sme da se vlada jednom evropskom državom i moramo uraditi sve da se ovakvo stanje promeni.

Gradovi su nam koma, jad i beda.. samo se Beograd i Novi Sad nekako drže, ostalo je žalosno.
Буквално само цене квадрата и висока кирија "држе рампу" да се 60% Србије не слије у Београд у Нови Сад. Свакоме је његова мука најтежа али реално гледано, Београд и Нови Сад су озбиљно и дебело испред 90% градова и што се тиче просечне зараде, могућности запослења и квалитета здравствене заштите и образовања, приступа културним садржајима итд.

Nema šta jedan čovek da vodi narod, mora da se poštuju Ustav i zakoni, podela vlasti, sudstvo da bude nezavisno, da se grade i da rade institucije..
Naravno ali i te institucije moraju raditi svoj posao, a ne samo da gledaju kako da naprave rupu u budžetu.

E, vidi, ekskluzivno - u Beogradu se ne radi ništa. Prethodni su mnogo više radili. Baš - mnogo više.
Verujem jer kao što rekoh ako 15 godina radiš svašta pa posle sitnice to izgleda kao ništa. Možda je i to problem, što su radili samo u Beogradu. Evo npr danas sam provalio, izvinjavam se unapred ali nisam pratio temu oko javnog saobraćaja, da je karta 50din za javni prevoz i da se sada sms porukom kupuje karta. Za mene veliki napredak nakon zastarelog sistema.

Evo npr danas sam provalio, izvinjavam se unapred ali nisam pratio temu oko javnog saobraćaja, da je karta 50din za javni prevoz i da se sada sms porukom kupuje karta. Za mene veliki napredak nakon zastarelog sistema.
Ovo je samo dokaz kako izgleda kada su ljudi neinformisani i zasto je bitna dostupnost pravih informacija.

Pisano je XY puta od nas nekoliko da ima i stvari koje pohvaljujemo kod SNS vladavine. Ali džaba kada pojedinci to zaboravljaju, pamte samo kritike, a onda posle ovde izvode zaključke kako niko nikada ništa ne pohvali i niko nije objektivan.

Ja se čak sećam nekih delova svojih postova gde sam nabrajao stvari koje su za pohvalu kod SNSa. Samo što mi je problem da ih uvek odmah nađem u pretrazi foruma. Jer pretraga ne radi za stringove kraće od 4 karaktera, a i za duže od toga nekada brljavi i maši. Ali iskopaću i njih kad budem za kompom. Plato Trga Republike, NEKI aspekti Savskog amfiteatra, podzemni prolazi, Škode za MUP i druga vozila za vatrogasce, ulaganja u vojsku...toga sam se setio napamet samo za ovih 10 sekundi. Iskopaću ako mogu i citiraću, sa sve linkovima.

Da se sahrane jednom za svagda te priče kako niko nikad ovde ništa nije pohvalio.

P.S.
Za novi tarifni sistem i naplatu se suzdržavam od komentarisanja do daljnjeg, dok se ne implementira skroz i ne otklone dečije bolesti. Ali sam kvalitet javnog prevoza u Beogradu je UNIŠTEN u zadnjih 4-5 godina.

Poslednja izmena:
Vrh