Šta je novo?

Izbori 2024

Samo vi izađite i glasajte za bilo koga protiv Vučića a lako ćemo se posle dogovoriti oko NATO članstva. Pogotovu što 80% ljudi koji su za NATO članstvo, su za njega samo iz pragmatičnosti, a ne jer ga vole.

Aj prvo ovu đubrad da smenimo, za početak.

Бојан Вранић, професор ФПН: Вучић користи дугорочну стратегију како би у опозицији направио „пукотину која разара“ - минимизирање броја окупљених, подсмевања кроз “Кербер селфије”, замене теза, обележавања опозиционара као “насилника”

Грешка би било тврдити да је СНС у паници због протеста, јер се онда њихове реакције неће узети за озбиљно. Иза минимизирања бројева учесника протеста “Србија против насиља”, подсмевања кроз “Кербер селфије”, замене теза, обележавања опозиционара као насилника, лежи дугорочна стратегија – каже за Данас Бојан Вранић, професор Факултета политичких наука, коментаришући реакцију власти на други по реду најмосовнији протест грађанки и грађана, још од петооктобарске револуције.

Александар Вучић је, подсећа он, изјавио око првог протеста да је већ “преживео преко 1000 дана протествовања”, што ће рећи да има опробане формуле како да комуницира са бирачима.

Стратегија исмевања је намењена пре свега онима који су против СНС-а, и да, она испрва провоцира, али идеја је да на дуже стазе, ако се деси да енергија протеста опадне, да ипак тај црв сумње у капацитете опозиције да каналишу енергију протеста направи пукотину која разара. С друге стране, имамо стандардну стратегију антагонизовања, где се демонстранти називају “мањином”, која нарушава вољу “већине”, како себе перципирају гласачи СНС. Снимци Пинка служе управо да учврсте уверења СНС бирача, они ни нису намењени опозиционим бирачима – објашњава саговорник Данаса.

Према његовим речима, опозиција мора да има двоструку стратегију.

– Једна је, како да ове захтеве, који нису тренутно кохерентни (нпр., ако смените РЕМ, ко ће онда да забрани ријалити и одузме фрекфенцију Пинку?) да уобличи у нешто са чиме заиста може да се преговара с влашћу. Друга стратегија је, како да се ти преговори капитализију на начин да грађани који су подржали опозицију кроз протестне шетње се не осете изневереним. Управо је у том другом контексту важно да се “кербер селфији” Вучића, Малог и Брнабић узму за озбиљно, јер најгоре што може да се деси јесте да они који блокирају Газелу на крају помисле: “Ипак су сви они исти” – закључује он.

Zbog člana 5 NATO ugovora i zato što smo u takvom okruženju gde su svi u NATO i pogubno je da mi jedini u takvom okruženju izigravamo neutralnost koja više ne postoji
Taj clan ne stiti od napada zemalja koje pripadaju NATO paktu.
Ponavljaš tu mantru i ti svi ostali ali sve što Vučić radi je kontra od toga i radi u koristi Rusije.
Možda 2012 jeste počelo ali od 2018 od kad je Merkel otišla Vučić i SNS su izrazito antiveropski i proruski nastrojeni.

Radi u svoju licnu korist. Srbija prodaje oruzje Ukrajini vec odavno. Takodje i sirijskim teroristima.
Nedonosenja sankcija Rusiji je zbog rejtinga, ne zbog Rusije.

Kad budem video da EU trazi od Hulje da ispuni zahteve sa protesta u potpunosti, mogu da razmisljam da od EU ima neke koristi.

Нема потребе за вређањем.

Али да, треба остати војно неутралан и тежити бити Швица на Балкану али и неговати што бољи однос са истим савезом.
Švajcarska nije neutralna.
Uvela je sankcije Rusiji i pre neki dan u izglasali zakon o slanju oružja Ukrajini

Švajcarska nije neutralna.
Uvela je sankcije Rusiji i pre neki dan u izglasali zakon o slanju oružja Ukrajini
Мислио сам по питању чланства у нато а и генерално војно кроз историју.

Политички нисмо ни ми баш неутрални по том питању.

Taj clan ne stiti od napada zemalja koje pripadaju NATO paktu.

Radi u svoju licnu korist. Srbija prodaje oruzje Ukrajini vec odavno. Takodje i sirijskim teroristima.
Nedonosenja sankcija Rusiji je zbog rejtinga, ne zbog Rusije.

Kad budem video da EU trazi od Hulje da ispuni zahteve sa protesta u potpunosti, mogu da razmisljam da od EU ima neke koristi.

Тренутно је таква ситуација да нема користи од ЕУ али треба да се гледа где је мања штета по нас.

Clanstvo u NATO-u bi sada bilo najveca glupost koju bismo mogli sebi da uradimo. Po prvi put u istoriji imamo sansu da se izvucemo iz guzve i presedimo na tribinama svetski rat koji se upravo desava, a mi bismo da opet glumimo svetsku silu kao 1914. i 1941. Ne mora sve da bude kontra onome sto radi Sns, sta je sledece, da prestanemo da disemo jer to radi i Vucic? Samo pametno i neutralno dok ova kriza ne prodje, ako mogu Kina , Brazil i Indija mozemo i mi.

ako mogu Kina , Brazil i Indija
Kina, Brazil i Indija…kako uopšte Srbija može da se poredi sa njima? Kamo lepe sreće. Mi smo jedna mala siromašna država okružena NATO/EU od kojih ekonomski potpuno zavisimo. Današnja Srbija nije Titova Jugoslavija, naš manevarski prostor za nekakvu neutralnu/nesvrstanu spoljnu politiku je nikakav.

Posle ce biti kme kme ljudi ne izlaze.

Trazi se normalnost, strucnost, malo sklanjanje od tih tema i ujedinjenje i koncentrisanje na teme koje su lokalne i koje su nam zajednicke, ali ne...

Vucicevci svi zajedno idu u jednoj kolini, a ostatak i partija i naroda ce se do nekih sledecih izbora poklati oko clanstva u NATO-u, EU, vakcinacije, Rusije, Ukrajine, migranata, Kosova...

Ajde da glasamo za nekog ko ima mozak i moral, a ne za nekoga ko se zalaze za to i to. A ako ima mozak i moral, donece prave odluke za svako to pitanje.

Kina, Brazil i Indija…kako uopšte Srbija može da se poredi sa njima? Kamo lepe sreće. Mi smo jedna mala siromašna država okružena NATO/EU od kojih ekonomski potpuno zavisimo. Današnja Srbija nije Titova Jugoslavija, naš manevarski prostor za nekakvu neutralnu/nesvrstanu spoljnu politiku je nikakav.
Jugoslavija je bila ekonomski patuljak isto kao i Srbija sada u poredjenju sa nabrojanim zemljama, zavisila je od strane pomoci cak i vise nego mi, pa je opet uspevala da ima mnogo veci geopoliticki znacaj u odnosu na svoju velicinu. Sve zavisi od stava i talenta ljudi na vrhu.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Вучићева екипа је интересна група која гледа себе. Проблем је у систему уцењивања запослених и функција као феуда партија на власти. То су наследили као систем од претходне власти. Само што је СНС за разлику од ДС фузионисао локалне функционере из других партија у свој табор.

Jugoslavija je bila ekonomski patuljak isto kao i Srbija sada u poredjenju sa nabrojanim zemljama, zavisila je od strane pomoci cak i vise nego mi, pa je opet uspevala da ima mnogo veci geopoliticki znacaj u odnosu na svoju velicinu. Sve zavisi od stava i talenta ljudi na vrhu.
Jugoslavija je bila tampon zona izmedju NATO i Varšavskog pakta, sa morem i lukama na Jadranu pa je mogla da izigrava “nesvrstanost”. Ova današnja Srbija ništa od toga nema. Zavisimo u potpunosti od njihovih interesa i dobre volje (NATO/EU).

Ovo se pricalo pred prosle izbore, nisam video da je leglo jos para od tada za Kreni promeni

Ja ne znam kako ja zivim i poslujem da me niko ne finansira sa strane, da nemam dosije, da nikog nisam prevario, da mi firma nista ne mulja... a i ljudi sa kojima se druzim sve isto tako.

Jel to toliko tesko, zivim li ja u nekom bablu, u nekom Diznilendu?

Nema jos ljudi da ih ne finansira Rokfeler, da njihovim pistoljem u njihovom stanju nije ubijen njihov drug, da ne kace kecelje na spomenik preminulom patrijarhu...

Puno se trazi i ocekuje se savrsenstvo? Savrsenstvo je biti normalan?

Jugoslavija je bila tampon zona izmedju NATO i Varšavskog pakta, sa morem i lukama na Jadranu pa je mogla da izigrava “nesvrstanost”. Ova današnja Srbija ništa od toga nema. Zavisimo u potpunosti od njihovih interesa i dobre volje (NATO/EU).
Ne mislim da postoji dobra volja kada je politika u pitanju, to lici jako na prijateljstvo a prijateljstva u politici takodje ne postoje. Pre ce da bude da postoje drugi razlozi zasto jos nismo kaznjeni za neposlusnost oko Ukrajine, mozda veliki uticaj koji imamo na Bosnu, Crnu Goru, Kosovo i okolinu ima veze sa tim...sto ipak govori da nismo toliko mali i beznacajni, jer je i potencijalno izazivanje problema odredjena vrsta moci, a to niko ne zeli, narocito ne sada. To jako dobro znaju i nasi na vlasti iako se prave naivni kao i na Zapadu, zato nam je i dalje dozvoljeno da budemo neutralni.

Bio sam danas u Belom potoku ispod Avale. Kultura nasilja koja vlada našim društvom je neverovatna. Ako je ovako 3 KM od Trošarine zamislite kako je u Leskovcu ili Kuršumliji.

zato nam je i dalje dozvoljeno da budemo neutralni.
Amerima je očigledno najvažnije da im on završi priču oko Kosova , a kao što smo videli iz onih procurelih tajnih papira Pentagona-obećao im je da će da šalje municiju Ukrajini, što već uveliko radimo preko trećih zemalja. Time je verovatno kupio još koji mesec do godinu dana za “neutralnost” ali sankcije Rusima na kraju neće moći da izbegne.

Amerima je očigledno najvažnije da im on završi priču oko Kosova , a kao što smo videli iz onih procurelih tajnih papira Pentagona-obećao im je da će da šalje municiju Ukrajini, što već uveliko radimo preko trećih zemalja. Time je verovatno kupio još koji mesec do godinu dana za “neutralnost” ali sankcije Rusima na kraju neće moći da izbegne.
Slazem se da je kooperativnost oko Kosova jako bitan razlog sada, ali mislim da ce vlast da izgura da ne uvodi sankcije do kraja rata, sve i da to traje jos nekoliko godina. Kao sto se kosovska stvar nece zavrsiti skoro.

da ce vlast da izgura da ne uvodi sankcije do kraja rata, sve i da to traje jos nekoliko godina.
Zapadne sankcije Rusima će trajati , to je sada sasvim jasno, verovatno godinama ako ne i decenijama: dok se potpuno ne povuku iz Ukrajine, isplate ratnu štetu, izruče optužene ratne zločince-praktično do pada Putina sa vlasti, on iz Kremlja ide ili u grob ili u Hag. Sve to znamo iz našeg slučaja.

Ako neko misli da će za sve to vreme Amerikanci/NATO da dozvole da Srbija ostane poslednja ruska oaza u Evropi preko koje će Rusi da destabilizuju Balkan-od toga nema ništa.

A kosovska “stvar” će se, za Srbiju, završiti ulaskom Kosova u NATO za koju godinu.

Bio sam danas u Belom potoku ispod Avale. Kultura nasilja koja vlada našim društvom je neverovatna. Ako je ovako 3 KM od Trošarine zamislite kako je u Leskovcu ili Kuršumliji.

Ne citam telegraf i ovo me je pozitivno iznenadilo, ako to moze da se kaze za ruznu vest, mislio sam da su rezimski medij, lepo se se bave korisnim drustvenim temama. Bez komentara za bednike koji maltretiraju siromasne i ugrozene ljude iz ciste mrznje.

Sve ovo je posledica nasilja koje gledamo decenijama.
Prvo je od 1988. do 200. vladao covek koji je mislio da ratom moze da prosiri svoj feud. Na TV u su se smenjivali Arkan i Dr Seselj. Pricalo se o klanju ardjalim kasikama, o tome kako oci ispadnu kad metak is Thompson automata pogodi nekog u celo. Naod je uzivao.
Onda su 2000. dosli lopovi sluge Okupatora akoji ih je doveo na vlast jer je narod mnogo voleo onog prvog sto je ratovao.
Onda su 2012. dosle efikasnije sluge okupatora koji ih je doveo jer oni pre nisu bili dovoljno poslusni.

Sta mi imamo da pricimo? Sada su ugrozeni nasi zivoti jer stepen nasilja takav da samo sto se ne poubijamo ili vec to cinimo.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спрема акције да преузме и физички четири општине на северу КиМ, истичући да трагедије које су се десиле у Србији почетком маја Курти види као моменат који њему даје одређену предност, указао је министар одбране Милош Вучевић.
"Нажалост, ту нашу несрећу многи користе да појачају притисак на нас или дођу до свог циља – да Косово буде независна држава. Курти наставља да спрема акције да преузме и физички ове четири општине на северу Косова и Метохије и много се не потреса због наших трагичних догађаја, јер то види као моменат који њему даје одређену предност, јер се ми овде опет разједињујемо", казао је Вучевић на ТВ Пинк.

Vrh