[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=725915#p725915:2fo5yq6t je napisao(la):
vucko » Čet Apr 09, 2020 5:36 pm[/url]":2fo5yq6t]Oko levice je previše komplikovano, recimo da nju zastupaju u Srbji Socijal Demokratska Unija koju vodi Ivan Zlatić koji je i u Krovu nad glavom, a tu je i Ne davimo Beograd koji je više liberalniji. Prosto nismo obrnuli krug tranzicije kao i svi gde liberali dođu posle nekih postkomunističkih autokrata već smo i dalje zaglavljeni u nekom periodu koje su druge zemlje preležale sa tranzicijom.
Tako da su ideje da svi imaju zdravsveno osiguranje, pravo na krov nad glavom kao i naknadu za nezaposlenost neka daleka ideja dok postoje na mrskom kapitalističkom zapadu (izuzev SAD koja je liberalni pakao koji profitira čak i na testovima od COVID19 na svojim građanim) koji je usvojio te ideje kako bi amortizovao pristiske socijalizma.
Treba biti pametan pre svega, a tesko je reci sta je za
Srbiju pametno u ovom trenutku.
Da li ja mislim da je Putin totalni kr****? Da. Da li bi se ponasao puno drugacije od njega i vodio Rusiju na drugaciji nacin da sam dosao na vlast kad i on, posle svega sto je zapad uradio Rusiji 90-ih? Tesko.
Nama treba skup strucnjaka koji ce svaku odluku donositi posebno, a ne voditi se idealima. Pa, eto to nesrecno Kosovo, svi masu americkim zastavama i dizu spomenike Klintonu i sta su dobili i kako zive? Je li Americi bilo tesko da ulozi par milijardi u Kosovo, to je mala teritorija sa malo stanovnika, dole je sa malo ulaganja moglo sve da procveta. Da na Kosovu svi zive ko bogovi u uredjenoj drzavi, brzo bi i mi u Srbiji mahali zastavama SAD-a i naklonili se njima.
Problem koji mnogi ne shvataju je da zapad jedva prezivljava i ne mozemo svi da budemo Norveska i Svajcarska. Mi smo ovde i odredjeni da zivimo u bedi i radimo za njih za sitne pare da bi oni mogli da zive kako treba.
Mozemo mi da budemo vece demokrate i liberali od celog sveta, udjemo im dupe, priznamo Kosovo, legalizujemo gej brakove i usvajanje dece...sve moguce da uradimo, opet ce nas ponizavati i bicemo beda i sirotinja.
Tako da, politicki kompas, levo-desno, liberalno-konzervativno...u Srbiji sluzi samo za licnu upotrebu i kao licni stav. A sto se tice drzavne politike, ona pre svega mora da bude pametna i da je vodi struka i svako odluku treba donositi u skladu sa drzavnim interesima i pre svega gradjana Srbije.
Ja bih kao liberal i levicar donosio mnoge konzervativne, mozda cak i desnicarske zakone. Druge nam nema.
Na kraju svega - patriotizam mora da bude na prvom mestu i kljucna stvar je skinuti izdajnicku vlast. A svaka je takva bila.