Iako se ovde radi o komici, glupost ovakvih predstavljanja socio-političkih stavova duž dve ose je što slepci koji ih prave ne kapiraju da te teme često imaju bar 50 dimenzija, a ne samo dve. Osoba može da bude vrlo autoritativna ili konzervativna po pitanju jedne stvari i teme, a vrlo liberalna po pitanju drugih. Da bude vrlo levo nastrojena po pitanju jednog, a vrlo desno po pitanju drugog. Da bude protiv kapitalizma i neofeudalizma, a da opet ne sanja da živi u Kubi ili Severnoj Koreji.
Stoga su sve ove reprezentacije u dve ose, kao i u vidu klasičnog levo-centar-desno spektra (sa svega tri vrednosti) krajnje besmislene i neukusne. A i dokaz da dosta ljudi i dalje voli granično da razmišlja i funkcioniše (levo-desno), ili ako ne baš tako granično, onda krajnje plitko, u vidu nekih grafikona sa svega dve promenljive... Što dalje implicira da je društvo toliko jednostavna i plitka stvar da se sve u njemu može predstaviti duž jedne ili dve ose odnosno u jednoj ili dve dimenzije. A to je, naravno, apsurd.
Forum je pun takvih slepaca. Ili čistih graničara, ili tih što misle da ako su liberalni/konzervativni po pitanju jednog seta tema, da onda moraju da budu liberalni/konzervativni i po pitanju drugih. Što mu u neku ruku znači da dosta ljudi nisu ni svesni te slobode koje imaju, da mogu da misle u više dimenzija, i šta god žele. Nego je ostao taj majmunsko-plemenski mentalitet, ''ili ću da pripadam ovom, ili onom taboru''. Čak i oni koji misle da su bog zna kako uznapredovali i prosvećeni, su opet i dalje taoci majmunsko-plemenskog graničnog funkcionisanja i razmišljanja. Čim imaju toliku potrebu da stalno sebe svrstavaju u neke tabore i klasifikacije.
P.S.
Evo, zezancije radi, pokušah sebe da svrstam ovde.
I džaba, ne mogu nigde da se pronađem u celosti. Ono gde se pronalazim su: ''Klošar'', ''Anti-sandwich guys'' i ''Conspiracy Theorist''.
A oni su ovde na potpuno suprotnim krajevima (Klošar i CT), što samo potvrđuje besmislenosti svih tih ''mapiranja'' i taborenja po stavovima.
Doduše kada se potru Klošar i CT, ostajem tačno u ovom polju ''Anti-sandwich guys'', koje je maltene pa tačno u centru, između levaka i desničara, i libtarda i fašista. Tačno tamo gde oduvek i želim da budem.
I gde me svi tabori podjednako mrze.
Što i jeste moj cilj, jer mi to onda govori da sam u balansu i odmerenosti.