Šta je novo?

Izbori 2024

A svako moze slobodno da zivi u 1992.godini i Americi kao jedinoj svestkoj sili, to vreme je proslo i to nepovratno.
Možda postoje i druge sile, ali ovde na zapadu postoji samo jedna.

Niko od vas nije nikada čak ni izmaštao moguć sled događaja kojim bi Srbi mogli da kroje politiku na Balkanu. Toliko je to van pameti i realnosti.

Niko od vas nije nikada čak ni izmaštao moguć sled događaja kojim bi Srbi mogli da kroje politiku na Balkanu. Toliko je to van pameti i realnosti.
Hocu da kazem da nije na nama iz Srbije da sprecavamo Srbima iz Rs da nesto urade ili ne urade, to je iskljucivo njihovo pravo. Mogu da rade sta hoce, njihovi zivoti su u pitanju, ne sme da se ponovo fasizam iz 90ih kada je Milosevic uvodio sankcije i blokade tom nesrecnom narodu jer nisu radili kako je on zeleo da se ponasaju. Takodje posle ovolikog ogorcenja Eu i Amerike novim evropskim ratom i to u 21.veku, sansa da oni vojno intervenisu u Bosni je 0. Jer bi izgubili sve kritike i argumente koje koriste protiv Rusije.

Ne, nije pacifikovan, sa ovim nametanjem odluka polupriznatog VP Šmita, nametanja Komšića Hrvatima, pokušajima Bošnjaka da blokiraju izgradnju Pelješkog mosta (pa onda Dodik blokira blokadu, a Hrvati mu dozvole novi most kod Gradiške), bošnjačkom blokiranju HE na Drini, srpskom-hrvatskom blokiranju nabavki čarapa za Oružane snage BiH, liku koji se zove Esad i predstavnik je "Hrvata" iz Goražda, uslovljavanju gde će se graditi koji autoput, usporavanjem izgradnje graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija iako je most godina već gotov, napadom na policijsku stanicu u Zvorniku, međunacionalnim incidentima (koje izazivaju sve tri strane), zloupotrebom ratnih tema za izborne kampanje itd.

Generalno, ne toliko koliko je pacifikacija u pitanju, poenta je da je ta "država" napravljena da ne bude funkcionalna. I svi to znaju. Znaš i ti.
Napravljena je da bude bolja od rata i to je to.

A pacifikacija znači baš to, onemogućiti nekog za rat. Srbi imaju i tu i na Kosovu opciju samoubistva. To trenutno NATO zemljama ne odgovara (iz očiglednih razloga), ali možda se promeni situacija kroz neku godinu, pa ne budu imali ništa protiv takvog našeg poteza, ako nastavimo da planiramo osvetu i pobunu.

Hocu da kazem da nije na nama iz Srbije da sprecavamo Srbima iz Rs da nesto urade ili ne urade, to je iskljucivo njihovo pravo. Mogu da rade sta hoce, njihovi zivoti su u pitanju, ne sme da se ponovo fasizam iz 90ih kada je Milosevic uvodio sankcije i blokade tom nesrecnom narodu jer nisu radili kako je on zeleo da se ponasaju. Takodje posle ovolikog ogorcenja Eu i Amerike novim evropskim ratom i to u 21.veku, sansa da oni vojno intervenisu u Bosni je 0. Jer bi izgubili sve kritike i argumente koje koriste protiv Rusije.
Počelo je sa nečijim stavom da "ćemo braniti braću iz RS". A moj stav je da ćemo najbolje da ih odbranimo momentalnom blokadom takve politike. Što bi značilo okretanje Srbije zapadu i neminovno članstvo u NATO za 10/15 godina.

Dakle ne trebaju, u takvim okolnostima, niti da pokušavaju da budu konstruktivni i sarađuju sa z
Zapadom, jer bi time izvukli korist davanjem istih prava na odlučivanje kao što se Albancima daje? Niti bi trebali da se okrenu bilo kome drugom (Kini npr.)? Samo bi trebali da prihvatimo nekakav ponizni položaj i uvek da idemo spuštenih glava.
Ceo svet se menja i dolazi polako do tektnoskih promena. Zapadu je namiren Balkan (odnosno sve strane) mnogo bolja alternativa od pritiskanja. Ja sam zastupnik tog mišljenja jer smatram da ne možemo da izgubimo. Ti si zastupnik jer eto, prihvatanje da se Albancima daje ono što se Srbima ne sme dati, je put u mir. Zapravo, mislim da ti je jedina poenta bivstvovanja na ovoj temi provociranje. Kontam da ti je prilično zanimljivo da provociraš ovde, pa kada se neko raspiše, da samo lupaš kontru, šokiraš se "negiranjem genocidima", "onim što narod misli", "bolesnom rusofilijom kod Srba", itd...

Počelo je sa nečijim stavom da "ćemo braniti braću iz RS". A moj stav je da ćemo najbolje da ih odbranimo momentalnom blokadom takve politike. Što bi značilo okretanje Srbije zapadu i neminovno članstvo u NATO za 10/15 godina.
Najbolje ćemo im pomoći saradnjom sa Zapadom, da Zapad vidi da je bolje imati 7 miliona Srba voljnih da sarađuju i ne lože se na Putina, nego miliona Bošnjaka od kojih Zapad nikakve koristi nema.

Ok, nisam ispratio pocetak rasprave, iako sam od onih koji ne vole Zapad slazem se da su nam neophodni, pre svega ekonomski. To je prosto stvar zdravog razuma.

Zapadna politika je nezamisliva bez negiranja svega što se protivi njihovim suludim idejama,a Srbi kao državotvorni narod Srbije su im i ideološki i geografski i geopolitički trn u oku u procesima u kojima sprovode tu politiku. Jednostavno ni ne treba da očekuju da narod i država koja je ratovala protiv Turaka,Austrougarske,Hitlera, i NATO terorista pristane na njihove ultimatuma,koji nisu ništa drugačiji od ultimatuma ovih sa kojima smo već ratovali.

Dakle ne trebaju, u takvim okolnostima, niti da pokušavaju da budu konstruktivni i sarađuju sa z
Zapadom
Ne. Samo kažem da nema puno smisla. Treba sarađivati naravno. Evo 23 godine sarađujemo sa ciljem da nam se vrati Kosovo. Šta predlažeš drugačije u slučaju RS?

Niti bi trebali da se okrenu bilo kome drugom (Kini npr.)?
Gde vidiš Kinu kao silu u Evropi? Na koji način se neka evropska zemlja može okrenuti Kini?

Ti si zastupnik jer eto, prihvatanje da se Albancima daje ono što se Srbima ne sme dati, je put u mir.
Ne. Srbija je izgubila rat na Kosovu i ne može u miru dobiti ono što je izgubila ratom.

Ove dole uvrede neću da komentarišem.

Kažem ti Srbi svuda trenutno imaju opciju strateškog i kolektivnog suicida. Svako bira svoju sudbinu.

To često naglabanje po vestima da smo nekakav ruski trojanski konj najviše dolazi upravo od Albanaca i Bošnjaka. Valjda što znaju da je dobro da uvek važimo na Zapadu za nekakve rusofilne fanatike, a mi idem na ruku sa likovima sa Z majicama i kartonskim Putinima po paradama. Svesni su oni da je za njih same mnogo korisnija rusofilina, demonizovana Srbija nego li neko ko bi sarađivao sa Zapadom gledajući svoju korist (ovo zadnje Gorane ne bih rekao da zastupaš).

Zapadna politika je nezamisliva bez negiranja svega što se protivi njihovim suludim idejama,a Srbi kao državotvorni narod Srbije su im i ideološki i geografski i geopolitički trn u oku u procesima u kojima sprovode tu politiku. Jednostavno ni ne treba da očekuju da narod i država koja je ratovala protiv Turaka,Austrougarske,Hitlera, i NATO terorista pristane na njihove ultimatuma,koji nisu ništa drugačiji od ultimatuma ovih sa kojima smo već ratovali.
Ja i tvrdim da je tvoj stav većinski.

Odmah bre u rat za oslobođenje Kosova i RS.

To često naglabanje po vestima da smo nekakav ruski trojanski konj najviše dolazi upravo od Albanaca i Bošnjaka. Valjda što znaju da je dobro da uvek važimo na Zapadu za nekakve rusofilne fanatike, a mi idem na ruku sa likovima sa Z majicama i kartonskim Putinima po paradama. Svesni su oni da je za njih same mnogo korisnija rusofilina, demonizovana Srbija nego li neko ko bi sarađivao sa Zapadom gledajući svoju korist (ovo zadnje Gorane ne bih rekao da zastupaš).
Došlo pola Srbije na poklonjenje Putinu.

Nemojte sada drvlje i kamenje sto cu ovo da kazem, ali ovaj nas predsednik je napravio prve pokusaje da nas priblizi zapadnom svetu na svoj uvrnut nacin. Sve ove strane investicije ( prosle godine 60% od ukupnih za ceo region) su korak blize tome, kao i dodatna sigurnost da necemo lako da budemo iskljuceni iz globalnih tokova kao 90ih ma sta da se dogodi u regionu, jer ce vlasnici kapitala da stite svoju investiciju kod vlada svojih drzava. Treba da se doda na to i da bi svaki pokusaj da se napravi relativno uspesna ekonomija bio primljen sa postovanjem, jer bi nas izdvojilo od dna mocvare koja se zove Balkan. Uz malo strpljenja svet bi shvatio da ima jedinog ozbiljnog i pouzdanog sagovornika u jedinoj ozbiljnoj drzavi regiona, Srbiji. Sva lobiranja nasih komsija ne bi to mogla da promeni, Zapad je pragmatican iznad svega i vrlo racionalan.

(Da ne bude zabune, ostaju i dalje Savamale, Jovanjice, Belivuci i unistavanje pravnog i medjiskog zivota i trajno unistavanje srpskog drustva zbog kojih niko ne treba da glasa za njega :))

Ne. Samo kažem da nema puno smisla. Treba sarađivati naravno. Evo 23 godine sarađujemo sa ciljem da nam se vrati Kosovo. Šta predlažeš drugačije u slučaju RS?

Gde vidiš Kinu kao silu u Evropi? Na koji način se neka evropska zemlja može okrenuti Kini?

Ne. Srbija je izgubila rat na Kosovu i ne može u miru dobiti ono što je izgubila ratom.

Ove dole uvrede neću da komentarišem.

Kažem ti Srbi svuda trenutno imaju opciju strateškog i kolektivnog suicida. Svako bira svoju sudbinu.
Poenta je da smo nekada imali simpatije tog istog Zapada. Pa su nam 30ih dozvoljavali i iseljavanje Albanaca u Tursku, ignorisali ubistvo Milana Šuflaja (iako je Ajštajn čak pisao peticiju protiv našeg kralja). Pa i Konkordat je najpre napisan da se namiri Katolička crkva i konačno reši pitanje Hrvata u Jugoslaviji. Poenta je da smo uvek mogli da iskoristimo situaciju, sarađujući sa Zapadom jer ponavljam - na solidnom smo položaju i za balkanske standarde smo veliki narod. Ne trebamo da sarađujemo jer će zapad da nas abolira što smo nekakvi "grešnici" već jer nam realna politika nalaže da više koristi imamo od saradnje sa Zapadom nego sa Rusijom. Ponavljam, Zapadu više vredi prozapadna Srbija nego prozapadni Albanci i Bošnjaci.

P.S. Pre nego što se "šokiraš" ne zalažem se za bilo kakvo nasilno proterivanje nekoga, ovo za 30te sam dao kao ilustraciju koliko su umeli da nam dozvole.

Mihajlo i Goran su isti i smesno je sto to ne kapiraju 🤣

Poenta je da smo nekada imali simpatije tog istog Zapada. Pa su nam 30ih dozvoljavali i iseljavanje Albanaca u Tursku, ignorisali ubistvo Milana Šuflaja (iako je Ajštajn čak pisao peticiju protiv našeg kralja). Pa i Konkordat je najpre napisan da se namiri Katolička crkva i konačno reši pitanje Hrvata u Jugoslaviji. Poenta je da smo uvek mogli da iskoristimo situaciju, sarađujući sa Zapadom jer ponavljam - na solidnom smo položaju i za balkanske standarde smo veliki narod. Ne trebamo da sarađujemo jer će zapad da nas abolira što smo nekakvi "grešnici" već jer nam realna politika nalaže da više koristi imamo od saradnje sa Zapadom nego sa Rusijom. Ponavljam, Zapadu više vredi prozapadna Srbija nego prozapadni Albanci i Bošnjaci.
Nemam ja ništa protiv ove saradnje koju zastupaš. Legitimno i civilizovano.

Samo kažem da ideje nisu realne, a ako je plan B da i dalje idemo glavom kroz zid, da nećemo dobro proći.

Na stranu to što većina naroda ne bi ni pregovarala nego odmah juriš.

Ниси, и ја сам против спајања Србије и Републике Српске. Нека се они одвоје и раде шта хоће само да нас не увлаче у проблеме.
Нека сам издајник, изрод и слично баш ме брига и онако сам за десничаре левичарски деген, а за левичаре задрти десничарски шљам.
leonardo-dicaprio-cheers.gif

Sve isto! 😁 Kapiramo se, to je to. 😁

Ok, nisam ispratio pocetak rasprave, iako sam od onih koji ne vole Zapad slazem se da su nam neophodni, pre svega ekonomski. To je prosto stvar zdravog razuma.
Pa naravno. Od svih ljudi u Srbiji koji su za članstvo u NATO, računaj da je 80% iz čisto logičkih i pragmatičnih razloga, a ne zato što zaista vole taj pakt. Mislim evo i ja sam za članstvo u njemu. Iako sam nadaleko poznat kao anti-globalista a i kao anti-kapitaljara, a svoje stavove o NATOu sam iznosio više puta (zadnji put se može pogledati ovde i u postovima ispod). I nisu nimalo lepi. Ali jbg, ja sam svestan gde živimo, čime smo okruženi, kakvo je vreme, ko se pita a ko se ne pita, i mogu ili da pokušavam da se borim protiv tog okeana zvanog NATO, ili da mu se povinujem za sada. I da iskoristim neke prednosti koje dolaze sa njime, kao što su Grci iskoristili da više nikada ne uđu u rat sa Turskom, bar do daljnjeg.

Prosto, imaš spektar kad se radi o takvim stvarima.
1) Ljudi koji su i interesno i emotivno za NATO, opijeni su njime 2) Ljudi koji su za članstvo samo jer misle da je to u interesu zemlje 3) Ljude koji su neutralni ili neodlučeni 4) Ljude koji su protiv članstva iz praktičnih razloga i eventualno nešto emocija i 5) Ljudi koji su srpsko-inatlijski ogorčeni i protiv članstva, i nema scenarija u kome će ikad biti za, ili makar razumeti nekog ko je za. Ja spadam u grupu 2) i mogu da pričam sa grupama 3) i 4). Ali ne mogu, nemam živaca, da pričam i komuniciram sa ovima iz 1) i 5). Dakle, ne trpim ekstreme i usijane glave. Ali savršeno kapiram one koji su drukčijih stavova i perspektiva, ali su umereni i stavovi im se temelje u realnosti, a ne u emocijama, kao što su 2), 3) i 4).

Sve je stvar spektra, odnosno skale. Imaš jedan ekstrem na jednoj strani, imaš drugi ekstrem na drugoj strani. I jedno i drugo su bolest, šuplja priča, stavovi osuđeni na propast i razočaranje. E između tih ekstrema imaš zdravu i umerenu priču. Neki su na jednoj strani od neutrale, neki su baš na neutrali, a neki su na drugoj strani. Svi koji su u nekom umerenom spektru, obično imaju nešto mozga i razuma i s njima se može razgovarati. Baš zato što kapiraju da su sve sociološke i političke stvari spektri i skale, a ne binarni prekidači. S onima koji pak vole da budu u jednom ili drugom ekstremu, uzaludno je razgovarati, što sam sebi potvrdio X puta na forumu. I to ne važi samo za spektre NATO-Rusija, nego i za levo-desno, socijalizam-kapitalizam, progresivno-konzervativno... Važi za sve društvene podele i teme. Uvek su najveći pacijenti oni u krajnostima.
Nemojte sada drvlje i kamenje sto cu ovo da kazem, ali ovaj nas predsednik je napravio prve pokusaje da nas priblizi zapadnom svetu na svoj uvrnut nacin. Sve ove strane investicije ( prosle godine 60% od ukupnih za ceo region) su korak blize tome, kao i dodatna sigurnost da necemo lako da budemo iskljuceni iz globalnih tokova kao 90ih ma sta da se dogodi u regionu, jer ce vlasnici kapitala da stite svoju investiciju kod vlada svojih drzava. Treba da se doda na to i da bi svaki pokusaj da se napravi relativno uspesna ekonomija bio primljen sa postovanjem, jer bi nas izdvojilo od dna mocvare koja se zove Balkan. Uz malo strpljenja svet bi shvatio da ima jedinog ozbiljnog i pouzdanog sagovornika u jedinoj ozbiljnoj drzavi regiona, Srbiji. Sva lobiranja nasih komsija ne bi to mogla da promeni, Zapad je pragmatican iznad svega i vrlo racionalan.

(Da ne bude zabune, ostaju i dalje Savamale, Jovanjice, Belivuci i unistavanje pravnog i medjiskog zivota i trajno unistavanje srpskog drustva zbog kojih niko ne treba da glasa za njega :))
Zato ja SNSovu vladavinu nekada opisujem ovako:
+2 poena u jednoj sferi društva, +2 u drugoj sferi društva, -1 poen u trećoj sferi, -3 u četvrtoj. +2 +2 -1 -3 = 0. Dakle, naprave pomake i napredak na nekim poljima, ali zato naprave strašne štete i zlodela na drugim. Kada se sve sabere i oduzme, na kraju rezultat bude oko 0.

Doduše pitanje je i to da li bude baš 0, jer su zadnjih par godina zadužili zemlju za nekoliko milijardi evra a sve zbog nepotrebnih gluposti i imbecilnosti svojih kadrova. Tako da ono... i sa ekonomske strane, ispadne: 3 koraka napred, 4 koraka nazad. Pogotovu sad sa svim ovim poskupljenjima, koja su poništila više godina ekonomskog napretka.

A glasam protiv njih iz više razloga: 1) da (p)održim koncept smenjivosti vlasti 2) zato što smatram da je dugoročna šteta od urušenih institucija, kulture i mentaliteta naroda mnogo, mnogo veća nego dobit i korist od poboljšane ekonomije i investicija i 3) zato što su neopisivo ogavni, primitivni, besni, korumpirani, prosti, podmukli i svašta nešto, i ne želim više da ih gledam takve. Bar ne sa većinskim udelom u vlasti i medijskom prostoru.

Čak ni ne navijam da SNS i njegovi glasači potpuno nestanu (iako možda nekad kažem tako). Navijam da se suzbiju na nešto ispod većine potrebne za vladavinu, kako bi oni koji dođu posle njih bili u stalnoj trci s njima i u stalnoj potrebi da se dokazuju i budu bolji, da ne bi izgubili od SNSa. Jer je za Srbiju očigledno to jedini održivi politički sistem, da imaš dve struje koje se stalno prepiru i nadmeću. Inače kad zavlada jednoumlje i hegemonija, vlasti se zaborave i bude svašta. A imamo toga X primera u zadnjih par stotina godina.

Poslednja izmena:
Sve je stvar spektra, odnosno skale. Imaš jedan ekstrem na jednoj strani, imaš drugi ekstrem na drugoj strani. I jedno i drugo su bolest, šuplja priča, stavovi osuđeni na propast i razočaranje. E između tih ekstrema imaš zdravu i umerenu priču. Neki su na jednoj strani od neutrale, neki su baš na neutrali, a neki su na drugoj strani. Svi koji su u nekom umerenom spektru, obično imaju nešto mozga i razuma i s njima se može razgovarati. Baš zato što kapiraju da su sve sociološke i političke stvari spektri i skale, a ne binarni prekidači. S onima koji pak vole da budu u jednom ili drugom ekstremu, uzaludno je razgovarati, što sam sebi potvrdio X puta na forumu. I to ne važi samo za spektre NATO-Rusija, nego i za levo-desno, socijalizam-kapitalizam, progresivno-konzervativno... Važi za sve društvene podele i teme. Uvek su najveći pacijenti oni u krajnostima.
Naravno, primecujem da se bas na ovoj temi cesto raspravljaju i ljudi koji se slazu u 99% stvari, prosto se zakace za neku sitnicu i onda fajt dok neko ne odustane :D Ekstremi su uvek pogresni i losi.

A gde sam ja tvrdio da, prema istoriji, treba krojiti savremenu politiku?

Radiš to ceo dan danas. 🙂

Poenta je da smo nekada imali simpatije tog istog Zapada.

Nekada. I kad smo ih pobeđivali, pamtili su.
Kako misliš da će sad da se postave kad smo rat izgubili?

Navući gnev velikih je u našem slučaju bio i Treći Rajh i Austrougrska pre toga, Turska pre toga i NATO danas... Sa NATOm smo rat izgubili, sa a Rusijom se ne graničimo, opasnost ovde nije od njihove blizine kao u zemljama koje si nabrojavao, nego od našeg fanatičnog rusofilstva...

Poenta je da smo uvek mogli da iskoristimo situaciju, sarađujući sa Zapadom jer ponavljam - na solidnom smo položaju i za balkanske standarde smo veliki narod. Ne trebamo da sarađujemo jer će zapad da nas abolira što smo nekakvi "grešnici" već jer nam realna politika nalaže da više koristi imamo od saradnje sa Zapadom nego sa Rusijom. Ponavljam, Zapadu više vredi prozapadna Srbija nego prozapadni Albanci i Bošnjaci.

Realna politika nalaže, ali kasno smo se setili. Ti i onaj režimski istoričar Ristić ponavljate isto... Veliki narod, sjajan položaj, sjajne prilike, uvek mogli da iskoristimo situaciju :zev, zev. Od 90tih, povlačimo katastrofalne poteze i sad trpimo posledice. Samo se o tome radi. Ništa dalje me istorija ne zanima jer sad ne može tvoj recept više, kako ti to nije jasno ☺️ ne znam kako da ti nacrtam, ne pije vodu, ne veruju nam.

Vrh