Šta je novo?

Izbori 2024

Noksi i Bendsi- znam ja sve to što mi vi prebacujete, ali proradila mi danas malo diktatorska crta.. hoću sad malo da budem netolerantan..
A ok onda. U nedostatku bolje fraze kod nas, da kažem - fair enough. XD

Inače, što se tiče toga da bi samo oni sa državnim školama mogli da idu na (državne) upravne pozicije - mislim da ne treba tako odrediti, zato što među privatnim fakultetima postoje neki koji se ističu i u rangu su državnih. Mogao bih da nabrojim poimence al aj neću nego ću reći ovako - informatika i računarstvo, ekonomija, pravo, i verovatno još nešto što sam zaboravio... ima par privatnih fakulteta na kojima se to predaje sasvim korektno. Neki su čak i vrlo striktni, da ne kažem elitistički, ali vrlo vrlo striktni i insistirajući na kriterijumima.

Ima tu znanja i kriterijuma za buduće ljude i na mestima savetnika, zamenika pa čak i ministara: Pravde, Ekonomije, Informisanja i telekomunikacija, i Nauke i tehnološkog razvoja. Naravno, glavni izazov bi bilo kako pravno i birokratski razgraničiti Privatni fakultet A koji je bleja od Privatnog B koji je rame uz rame sa svojim državnim pandanom. Ali kažem, iako preovlađuju blejački, ima i par vrlo ozibljnih privatnih fakseva. Isto tako moram da kažem da sam radio i sa dvojicom ljudi koji su završili Višu Elektrotehničku. Jedan je završio početkom prošle decenije, i ispunio je neka moja očekivanja i šta sam ranije čuo o toj školi. Ovaj drugi, mladi, je završio sad pre dve godine i bogami... uočava se drastična razlika između njih. I velike rupe u znanju kod ovog mlađeg. Sad, da li je to zato što je Viša ET uvela neke dodatne ''razvodnjene'' smerove za ove koji hoće samo ubrzane površne kurseve, ne znam. Možda. Ali kažem da ni tu nema garancija da je svako ko je završio nešto državno maher a svako ko je završio bilo šta privatno blejač. Uostalom, pa i srednje škole se dinamično menjaju kroz godine, jedne decenije su ta i ta najbolje, sledeće decenije su neke druge. Dobro, fakulteti i više škole nisu baš toliko dinamični ali i tu postoje oscilacije. I FON je nekada davno bio iznuđeno rešenje za mnoge pa je vremenom postao jedan od najtraženijih u zemlji, i poprilično cenjen.

Zato mislim da ne treba ići po toj podeli državni-privatni, nego po nekom rangiranju, ili po akreditacijama možda (da ima više stepena akreditacije) ili po nekom trećem modelu. Jer činjenica je i da državni faksevi i škole znaju dosta da kaskaju za tekućim trendovima i potrebama. U proseku se tamo više drže kriterijumi nego u proseku na privatnim, ali isto tako se i više kaska. Jako su tromi, i mislim da većina ne sprema studente da budu zaposleni, već više da budu akademci i naučnici. Što je ok, ali samo za onih 1% koji bi da ostaju u nastavi. Preostalih 99% ide tamo da bi se posle zaposlila.

Takođe, ne bi bilo u redu da neko ko je bio na, npr, privatnom ekonomskom ili pravnom, i tamo se zaista potrudio i naučio, na pretendovanju za neko radno mesto ostane uskraćen samo zato što se pojavio neko sa državnog, a taj neko tipa sekretarica Bajatog koja je bila na Višoj Osnovnoj i onda na neki smandrlj-ispod žita način preinačila svoje zvanje u Diplomirani pravnik na nekom tamo isturenom odeljenju Kragujevačkog ili nekog sličnog univerziteta. A ima toga dosta i ovako. Partija ih sprovede kroz sistem, opere im diplome, i onda ih predstave kao neke vrsne stručnjake. Kao što su uradili i sa nekoliko naših istaknutih i dobro poznatih doktora nauka. I svi šatro doktori sa državnih fakseva, a i vrapci na grani znaju da su šuplji. Tako da državna diploma ne mora da bude garancija znanja, i isto tako diploma privatnika ne mora da bude garancija bleje i nestručnosti.

Poslednja izmena:
Ne živim. Ja hoću direktnu pogodbu sa gazdom, a ne Žiću i Miću posrednike, koji se ugrađuju.
Pa gazdi se to ne isplati.
Gazda vise voli ovako, ovako nema ugovora s Gazdom, nemamo na sta da se pozivamo, nema obaveza.
The boss is not involved.
Ovako je za Gazdu najpovoljnije. Veruj mi.
Ja ih dobro znam, znam kako razmisljaju.

@Vox91
Кметовско размишљање нас је и довело овде, типа “ми смо мали, неспособни, глупи, примитивни и можемо да преживимо само од милостиње коју нам удели неко са стране, ЕУ и слично”,
проблем је у колонијалној власти која намерно поставља ментоле у јавна предузећа типа ЕПС да их униште и сад неки Норвежани треба да дођу да нам покажу шта да радимо као да смо банту црнци из 17. века и на крају и да продамо и то некој страној компанији.
Nasao si sjajan odgovarajuci izraz "kmetovsko" razmisljanje.

Ma šta ste me napali svi, što mi rušite sneška, pustite me da maštam..
преузимање (2).jpeg

Kako se oblikuje percepcija glasača, odnosno kako privoleti glasače da se opredele za određene političke opcije "s obzirom da su namere i namene svih tekstova u predizbornim kampanjama iste" - da ubede, pitanje je koje u monografiji "Reklamno-propagandni žanr u srpskom političkom diskursu" postavlja autorka Svetlana Slijepčević Bjelivuk.

Jezik i stil političke reklame i propagande

А шта ћемо са постојећом дивљом градњом? Један потрес изнад 6 и 80% дивљих насеља нема више.

Kompleksno je pitanje a ima i posebna tema 🙂

Nikako da podvučemo crtu, nego stalno nova ozakonjenja... I to po principu daj da mi jos samo ovaj 24. objekat prođe, pa već uhodano znam gde da podmažem, da gradevinska inspekcija zažmuri, pa kad ih je takvih stotine na jednoj opštini to je onda ozbiljan kriminal i onda im se obeća sve će biti u redu ali znaš šta mi od vas očekujemo za uzvrat... ;) Biološkim rečnikom simbioza 🙂

A većina glasača socijalista, radikala, naprednjaka itd. jedva da je završila osnovnu školu.. možda to formalno nije tako, ali faktički jeste..

Kad završiš neku školu i opismeniš se, onda možeš da glasaš..
Škola ili pismenost nije nikakva garancija inteligencije ili humanosti

Apsolutno.
Mada nije pravilo, iako imamo psihopate i medju neobrazovanim, fakulteti su rasadnici psihopata.
U svakoj zemlji. Treba da upoznate mlade sa prestiznih fakulteta sa Severa Evrope da samo vidite koji je tu procenat psihopata.
Jednostavno, sposobnost ucenja znaci razvijen simbolicki korteks.
Takav covek cesto vidi sebe kao nadcoveka.
Veruje da manipulacija cinjenicama jeste neko vise znanje dok je upravo to nesto sto lako obavlja i vestacka inteligencija.

0 žena jer žene kući vezujemo za radijator.
Inače prvi put da ovaj lik sa upitnikom svaki dan ne pominje Tadića. Obožavam ove Tadić svetac likove na Tviteru. Ugroženija su vrsta od pandi i polarnih medveda zajedno.

Apsolutno.
Mada nije pravilo, iako imamo psihopate i medju neobrazovanim, fakulteti su rasadnici psihopata.
U svakoj zemlji. Treba da upoznate mlade sa prestiznih fakulteta sa Severa Evrope da samo vidite koji je tu procenat psihopata.
Jednostavno, sposobnost ucenja znaci razvijen simbolicki korteks.
Takav covek cesto vidi sebe kao nadcoveka.
Veruje da manipulacija cinjenicama jeste neko vise znanje dok je upravo to nesto sto lako obavlja i vestacka inteligencija.

Veštačka inteligencija lako vidi infracrveno ili oseća radijaciju. Između ostalog. To ni jedan čovek ne može ;) Tako da to što nešto lako obavlja veštačka inteligencija nije argument da je čovečija manipulacija bezvredna i bez uticaja na druge ljude. Od braka, preko maksi aplikacije, do polaganja ispita na faksu, manipulacija je prisutna svuda. Ali nismo baš svi psihopate zbog toga 😄 danas se mnogo ta reč izlizala, ako ne možeš da presečeš grkljan osobi koja ti se zamerila i mirno odeš na spavanje iste noći, onda verovatno nisi baš psihopata...

Samo ko ispravno popuni opštu uplatnicu ima pravo da glasa. Provera na licu mesta, pre glasanja :)

Ja neretko pogrešim u popunjavanju, proveravam 5 puta da li sam račun upisao kako treba...

Ta ideja o Balkanskoj zajednici, nije li to isto sto i "Otvoreni Balkan"?

Zakasnela je sa tom idejom... Rama i Vučić su već najbolji ortaci, mada je danas Rama izjavio da ne samo da će Srbija morati da prizna Kosovo i da traži oprost od Albanaca nego i da će doći do Albanskog ujedinjenja...

Nije potrebna vestacka inteligencija za IC vid, to moze svaka IC kamera, vec 60 godina.

Informer je pun vesti o ubistvu Vucica.
Znaju da je ogromna vecina stanovnika postala nesposoban da zivi bez Njega.
Znaju da je to nejveci strah najveceg broja stanovnika Srbije.
Sve ce mu proci.
Kod nas ne postoji javnost. Okupator drzi ceo medijski prostor.

U medjuvremenu hapse.... dok gradjanisticka elita uziva.

Ovo je početak gašenja svih opozicionih medija, ne samo nacionalno orijetnisanih.Tako će sutra hapsiti i zbog Rio tinta.

Poslednja izmena:
Vrh