Šta je novo?

Izbori 2024

Француска, као стална чланица СБ, ипак јесте. Али то је укупно 5 земаља.

Од наших држава, формално је само КСХС (К. Југославија) била потпуно суверена - јер су чланице Друштва народа биле равноправне - а реално и она је зависила од стране подршке.

Чудо је наш образовни систем који не помиње велике и мале силе 1815-1914.

SFRJ je bila prilicno suverena, oborila je nekoliko americkih spijunskih aviona.

Da, i kad je Amerika zavrnula slavinu, ode SFRJ i njena bajna suverenost u k..

A što se tiče biračkog prava, treba ga dati samo onima što su završili barem državnu višu školu i državni fakultet. I treba zabraniti zaposlenima u javnom sektoru da glasaju.. Plus, uvesti starosno ograničenje- do 65. godine možeš da glasaš.

E onda možemo na izbore..

A što se tiče biračkog prava, treba ga dati samo onima što su završili barem državnu višu školu i državni fakultet. I treba zabraniti zaposlenima u javnom sektoru da glasaju.. Plus, uvesti starosno ograničenje- do 65. godine možeš da glasaš.

Без тих бирачких кријетеријума демократија је тотално фалична и подложна манипулацији и популизму. Само се не слажем ово са јавним сектором, у нормалним уређеним друштвима јавни сектор ни не би требао бити толико велики да може утицати на исход гласања, нама је то последица партијско паразитског система где се свима обезбеђује нека функција. Кад би се то размонтирало не би ни било потребе за таквом забраном.

Било који протест који нема везе са животним стандардом у овом тренутку је нека подметачина. Не могу да поверујем у то да поред силних загађења, поскупљења, нарушавања инстутиција и инфранструктура итд неко иде да протестује за Косово које га уопште животно не дотиче.

Жозеп Борељ: Вучић и Курти састаће се у Бриселу 27. фебруара у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић је данас из Минхена, где ће присуствовати безбедносној конференцији, поручио да „имамо и добре вести које ћемо нешто данас, а нешто за седам дана саопштити грађанима Србије, а тичу се Косова и Метохије“.

Председник је 9. фебруара изјавио је да ће следећи пут отићи у Брисел кад буде „испоручена“ Заједница српских општина.

Било који протест који нема везе са животним стандардом у овом тренутку је нека подметачина. Не могу да поверујем у то да поред силних загађења, поскупљења, нарушавања инстутиција и инфранструктура итд неко иде да протестује за Косово које га уопште животно не дотиче.
Kosovo je samo jedan od primera bezakonja.

Има ту добрих идеја, али нажалост неспроводивих: "прогрес" 20. века их је самлео. А овај 21. зато меље и темеље.

Kosovo je samo jedan od primera bezakonja.
Не кажем да није, али не дотиче просечног грађанина Србије који преживљава из месеца у месец и како да скрпи крај да крајем, енергенти нам скупљи него у неким држава ЕУ који имају трипут минимум већу просечну плату, а јефтинија им и храна и одећа између осталог али хејјјј догодине у призрену!

BRUNO-BU%C5%A0I%C4%86.jpg

Ovo je hercegovacki hrvat Ante Bruno Bušić napisao još davno pre skoro 50 godina. U suštini, bio je u pravu. Ovaj princip se može primeniti i kod nas.
U knjizi o Milutinu rekoše da je Srbinu bilo draže da Turčin bude poglavar jer je namet samo 10%, nego da ga gazi i kinji Srbin s 30% poreza. Ne verujem da bi se sada nešto promenilo.

To je bio hercegovački ustaša, zvani Milan Tarot..

Ne znam da li je Ustaša.
Velika većina zapadne hercegovine jeste proustaški orjentisano, još od 1941. Međutim to nije bitno ovde, šta je, već šta je rekao.
Da li je bolje da Srbija ostane provizorijum kojoj upravljaju USA i EU, za 10% harača, ili da imamo nekog nezavisnog autokratu u suverenoj državi, a našeg, Srbina, pravoslavca, s triput većim haračem? :D

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_

I onda biste imali izbore sa 5% izlaznosti.

Hajde da se malo spustimo na zemlju.

Mogu da razumem kompromisni predlog da se ljudima posle 75 godina ukida biračko pravo, jer je to neka kompromisna odokativna procena kada bujaju i izbijaju mnogi Alchajmeri, senilnost i demencija. I to bih mogao da razumem, da pravo glasa traje do 75. godine. Ali onda isto tako paralelno sa time da se uvede da izlazak na izbore bude obaveza svih između 18 i 75 godina, u suprotnom se plaća novčana kazna. I izlaznost na izborima bi bila 100%.

Mislim ništa se od toga neće desiti, samo kažem šta bi moglo ako već ulazimo u ŠBB KBB domen. Malo je iluzorno ukidati prava glasa svakome ko je penzioner, a sudbinu zemlje ostavljati klincima i mladim-odraslim pajserima koje većinski mrzi da mrdnu guzicu 500 metara do biračkog mesta. Ovo kažem kao i sam pripadnik jedne generacije koju - generalno - boli pače za sve oko sebe, a sledeće su sve gore i gore.

Tako se ne gradi društvo, ostavljanjem izbora sa 5% izlaznosti i opštom kolektivnom apatijom. Takođe, ne idite u dvoličnost i tiraniju, i vi ćete jednog dana biti penzioneri. I očekivaćete da nakon 40 godina ostavljenih državi i društvu, imate neko pravo i neki glas, makar još koju godinu posle 65. godine. Spustite loptu, ne primajte se na ove anarhističko-diktatorske distopije i diktature buržujske klinčadije koja je još uvek premlada i premala da bi razumevala neke stvari. Lako je ljudima bez jedne godine radnog staža i manje od 3 decenije navršenog života da pričaju sve i svašta o penzionerima i starijima. Svi ti kada posle dođu u te iste godine, pevaju skroz drugu priču.

Ukidanje prava glasa svima zato što postoji jedan procenat penzionera koji su intelektualno oslabljeni, ili drugi koji su prosto nevešti u informisanju, nije ništa drugo do kolektivna kazna. A primere kolektivnog kažnjavanja - i to baš posle predloga raznih klinaca i omladinaca - smo imali nekoliko puta ovde, i uglavnom su se pokazali kao bumerang rešenja, koja bi donela više štete i novih problema, nego rešenja.

Takođe u zadnje vreme postaje sve upadljivije kako oni ljudi koji sebe smatraju i nazivaju najvećim liberalima i avangardistima, bi stalno nešto da zabranjuju drugima. Ovo se ne odnosi na Voxa nego kažem generalno. A i pre neki dan videh komentar na tu temu, na vesti kako će EU liberalčići silom da teraju ceo kontinent da pređe na električne šporete do 2035. Pa neko ispod reče ''bogte, šatro liberali a samo bi nešto da zabranjuju''.

Poslednja izmena:

Zar ne reče pre neki dan da u Brisel može da ide samo turistički dok se ne uspostavi ZSO na Kosovu? :LOL:

Pa eto, devedesetih je cela istočna Evropa rešila da bude američki kmet, znajući kako je to biti ruski kmet.. mi smo, s druge strane rešili tada da budemo pametni i suvereni, pa smo nadrljali toliko da 100 godina nećemo doći sebi.. ako ikada i dođemo.

Ja verujem da i desničarske snage nisu prost zbir primitivnih i ograničenih mišljenja većine (svakako ne i svih) njihovih glasača, a plus što nisu dovoljno jaki da vladaju sami pa da promene kurs zemlje toliko drastično... Udaljavamo se od Rusije, to je jasno... Pravu pretnju po demokratiju imamo u zemlji, očigledno i od ne tako desnih snaga (dve tačke pa nabrajam postove):

Ја се све време залажем за то да стицање основа за одлазак у пензију (губитак радне способности), треба да представља и губитак бирачког права, као и права да се обавља било каква јавна функција.

Odlaskom u penziju se odlazi u penziju. Ne gubi sa radna sposobnost.

Možeš da budes radno angažovan kao penzioner koliko hoćeš.

Zašto ložiš ljude kad znas da je to nemoguće? U koju ćeš Evropu da uđeš sa ovim bajkama?
Koja će to Evropa da te primi...

Opšte biračko pravo je građanskih i političko pravo prve generacije i ti bi već to da prekršiš, a mi se borimo oko treće generacije ekologija, održivi razvoj i sad si nas svojim postom vratio vek unazad. 😆

A znam da znaš bolje od toga. I tvojoj babi je problem prosvećenost i edukacija, možda je pismena al funkcionalno pismena je upitno. A to se menja obrazovanjem a mi ulažemo u silu, vojsku i policiju i specijalne garde da ovakvu vlast zaštite...

Velike teme o suverenosti u eri kad ju je nemoguće u punoj meri sprovesti neću ulaziti jer su bespredmetne za ovo što živimo danas je motka i narod na ulici. Dotle smo dogurali a ima ko da misli da naš put ne bude Rusija. To je Amerika.

Жозеп Борељ: Вучић и Курти састаће се у Бриселу 27. фебруара у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић је данас из Минхена, где ће присуствовати безбедносној конференцији, поручио да „имамо и добре вести које ћемо нешто данас, а нешто за седам дана саопштити грађанима Србије, а тичу се Косова и Метохије“.

Председник је 9. фебруара изјавио је да ће следећи пут отићи у Брисел кад буде „испоручена“ Заједница српских општина.

A reče da mu ne pada na pamet u Brisel dok ne formiraju ZSO... Kaže mogao bi kao turista al ima pametnija posla, kad ono, međutim, 4 dana nisu prošla...

Hajde da se malo spustimo na zemlju.

Lepo rečeno.

Pa dali su mu ZSO.. reče danas u Minhenu da ima da objavi nešto lepo.. i sad će to da predstavi kao svoju veliku pobedu... 27. ide u Brisel da potpiše..

Noksi i Bendsi- znam ja sve to što mi vi prebacujete, ali proradila mi danas malo diktatorska crta.. hoću sad malo da budem netolerantan..

Hehehe, dobro budi...

Hajde barem na gradu da se okupimo i da pobedi opozicija, eto tu sve te velike nacionalne teme nisu prisutne, suverenost, Kosovo...

Mislim da možemo da postignemo zajednički osnov oko toga da za nove projekte mora da se pita stručna javnost, da oslobodimo medije na lokalu... Da barem smanjimo korupciju, da stavimo tačku na nove divlje gradnje i da se dozvole za ovo ili ono ne dobijaju prečicom i mimo zakona... Hajde da pokažemo prvo na Beogradu da može normalno da se vlada ovom zemljom...

Сви политичари у последњих 30 година који су били на власти имају завршене државне факултете осим Томе Николића, сви министри, секретари, потпредседници, комесари, намесници, учесници тендер приватизација итд или бар 99% њих.

A većina glasača socijalista, radikala, naprednjaka itd. jedva da je završila osnovnu školu.. možda to formalno nije tako, ali faktički jeste..

Kad završiš neku školu i opismeniš se, onda možeš da glasaš..

Poslednja izmena:
Hehehe, dobro budi...

Hajde barem na gradu da se okupimo i da pobedi opozicija, eto tu sve te velike nacionalne teme nisu prisutne, suverenost, Kosovo...

Mislim da možemo da postignemo zajednički osnov oko toga da za nove projekte mora da se pita stručna javnost, da oslobodimo medije na lokalu... Da barem smanjimo korupciju, da stavimo tačku na nove divlje gradnje i da se dozvole za ovo ili ono ne dobijaju prečicom i mimo zakona... Hajde da pokažemo prvo na Beogradu da može normalno da se vlada ovom zemljom...
А шта ћемо са постојећом дивљом градњом? Један потрес изнад 6 и 80% дивљих насеља нема више.

Ne živim. Ja hoću direktnu pogodbu sa gazdom, a ne Žiću i Miću posrednike, koji se ugrađuju.

Vrh