Hitleru je itetako išlo dobro kada je došao na vlast. Podigao je ekonomiju, ljudi su imali posao, nacionalsocijalizam je pokazao pozitivne rezultate tridesetih godina u Nemačkoj. Onda je pripojio Sar i Rur, potom i Austriju. Velike sile su to aminovale. Sledi aneksija Sudeta. Dakle, u tom trenutku da si Nemac 1938. godine, sve bi ti delovalo idealno. Međutim, onda sledi ulazak u rat i katastrofa za nemački narod. Nisam siguran da je Hitler imao toliku podršku za rat, ali je već ušao u to i nema nazad. Dakle, Nemci su imali osnova da glasaju za Hitlera sve do 1939. godine. Koji je osnov da se glasa za Vučića u 2023. godini?
Делимично тачно. Двадесетих и тридесетих Немачка се налазила у катастрофалном стању, Хитлер на власт долази на таласу незадовољства. До '39 начињен је помак што се економије тиче (што је логично јер је пре тога стање било заиста катастрофално па сваки помак на боље делује као велики помак) али опет не онолики колики је тада представљан. Сваки ауторитарни режим тежи и подршку црпи из "великих идеја". Рецимо, изградња аутобана, "народни аутомобил", то је људима деловало веома примамљиво иако 80% Немаца нити је тада ауто-пут користило, нити је за тако нечим постојала потреба, нити је могло да си приушти аутомобил. На то додаш причу о "трећем рајху" као "новом свету", Немцима као суперирорном народу, све то зачиниш пропагандом за коју су нацисти били мајстори и култом личности и ето откуд Хитлеру подршка. Економски развој највећим делом почивао је на инфраструктурним пројектима и често за оно време мегаломанским идејама и на војној индустрији. Тако је у ствари смањена стопа незапослености.
Није ми намера да вучем паралеле између Вучића и Хитлера, није примерено, али погледајмо шта Вучић ради.
"Ауто-путеви, пруге", "Имаћемо више км ауто-путева од Хрвата" (е сад, то што то није тачно и што се све и један рок пробија, то 50% људи не зна јер нема где да чује). Многи људи то воле, воле асфалт, воле да виде када се нешто изгради, ауто-пут, пруга, Кула Београд... небитно да ли утиче на њих и њихов животни стандард и не размишљајући о томе да је то углавном кредит који ћемо сви да враћамо. Воле да чују да воз иде 200 (то што се 70% друге железничке мреже у Србији распада није у фокусу, у фокусу је Соко). У медијима је представљено као да је све то изградио Вучић. Он пројектује и одређује где ће пут да прође, он гради, он отвара...
Не прође гостовање да ту нису графикони где показује раст БДП-а, смањење стопе незапослености (сасвим је логично да ствари иду на боље када смо пре тога имали светску економску кризу а пре кризе се још опорављали од санкција и бомбардовања) и све то приписује његовој владавини.
Даље, ствара култ личности. Он је свеприсутан, све зна, о свему одлучује, сви страначки послушници у говорима морају да га помену, да о њему говоре у суперлативу... То је школски пример стварања култа личности. Мени нико не мора да црта, ја свакако нисам неко ко ће гласати за СНС, напротив, али неко други ће гласати баш због ових ствари о којима сам горе писао.