Šta je novo?

Izbori 2024

Kosovo je izgubljena priča, a i mučna. Mislim da opstanak Srbije ne zavisi od toga šta se dešava na Kosovu, već od toga šta se dešava u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Možemo da se lažemo koliko god hoćemo, to je tako. Ako se nešto ne promeni na bolje u Srbiji, Srbi će sasvim sigurno nestati. Vučić je trasirao put u nestanak.
Da Srba ima 15 miliona, Kosovo bi odavno bilo u Srbiji. Još da smo bogata zemlja, Albanci ne bi ni želeli samostalnost. Dakle, ako imaš staro stanovništvo, korupciju, kriminal, nepotizam, biološko odumiranje, ne možeš imati ni velike strateške ciljeve.
I jug Srbije je izgubljena prica, na zapadu isto nije sjajno, Bajina Basta se smanjila na pola za dvadesetak godina, o losijim primerima da i ne pricamo, tom logikom mozemo da zadrzimo Beograd i Novi Sad, proglasimo ostalo za visak i propalu pricu i hvalimo se kako nam je skocio standard. I onda potpuno nestanemo u ne tako dalekoj buducnosti. Defetizam nikad nije resenje, bilo sta drugo je bolje of toga.

Ovo je toliko štetno za Srbe dole i državu Srbiju u celini (da ne kažem potpuno idiotski), prosto nemam reči…kao da sami sebi crtaju metu na glavi,strašno.
I da su se okitili sa "stars and stripes" isto bi im bilo.

Ово је тачно, огроман број људи је изманипулусан, бар 50% гласача СНС искрено и свим срцем верује да је Вучић месија које ће "решити ствари", чак нису ни купљени за 2,3 црвене, људи заиста у то верују. То нема везе са "народом" и тим да ли је неки народ "глуп" или не него са нечим другим. Стереотипи када се говори о "нашем народу", колективитету, углавном нису тачни а поред тога су и дубоко штетни јер усађују осећај ниже вредности и наратив "ништа не може да се промени, све је пропало, једино решење је отићи из Србије".
Рецимо, Хитлер је у Немачкој у једном тренутку имао 90% подршке па то не значи да су Немци као народ, колективитет, "глупи" или предодређени да истребљује друге народе. Народом се лако манипулише, било којим народом. Најперверзнија ствар која је у суштини оголила чињеницу да је 70% наше "елите", људи који се тако предстваљају у суштини квазиелита је то колико представника "друге Србије" је дошло на Вучићево појило.
U Nemackoj je to stanje trajalo 12 godina.
Kod nas propadanje traje od 1987. od dolaska MIlosevica na vlast.

Drugo. Nacisti su se uglavnom bavili unistavanjem drugih naroda, dok SNS unistava sopstveni.

>наратив "ништа не може да се промени, све је пропало, једино решење је отићи из Србије".
na zalost, to je tako, granica bez povratka je predjena. Pogledaj svetli primer. A. Balasevica.

1673179867308.png

Opa, izgleda priprema terena za sankcije “majčici”! Konačno! Samo da tu Rusiju već jednom skinemo sa srpske grbače 🤞

U Nemackoj je to stanje trajalo 12 godina.
Kod nas propadanje traje od 1987. od dolaska MIlosevica na vlast.

Drugo. Nacisti su se uglavnom bavili unistavanjem drugih naroda, dok SNS unistava sopstveni.

>наратив "ништа не може да се промени, све је пропало, једино решење је отићи из Србије".
na zalost, to je tako, granica bez povratka je predjena. Pogledaj svetli primer. A. Balasevica.
Човек би помислио да је од '45 до '87. све било идеално 😄
Заборавља се да је Милошевић успон почео на проблему Косова, на томе је дошао на власт, због Косова је на крају и изгубио власт. Највећа грешка наших комуниста била је што је Уставом из '74 Косову и Војводини дата широка аутономија и овлашћења која граниче са државности и тиме СР Србија фактички подељена на 3 дела. ТО је један од главних разлога доласка Милошевића на власт. Проблем Косова је много, много старији али тим Уставом су још више отворена врата за оно што смо имали деведесетих и ово што имамо данас. Када неком делу територије где неки други народ чини већину даш такав статус логично је очекивати да ће временом хтети само више од тога, никако мање. Већ '81. имамо демонстрације и захтев "Косово Република". Да није било тако Милошевић би вероватно био банкар а не председник. До сецесије Војводине није дошло нити ће доћи из два једноставна разлога:
1. Срби чине већину становништва.
2. Већина припадника других народа који живе у Војводини су довољно прагматични да схватају да такав сценарио неизбежно води у сукоб што не одговара ником.
Даље, проблем корупције, корупција код нас постоји одувек, постојала је и краљевини, постојала је и под Титом, постоји и данас. Наравно, то не оправдава корупцију, напротив, али рећи како се она јавила у последњих 40 година...не иде. Заборавља се да је поред свега што је од '45 до '90 изграђено, за шта комунистима скидам капу, привреда у том периоду пролазила кроз више криза. Гастарбајтере имамо и пре првог светског рата, имали смо их и у краљевини, имали смо их и под Титом, имали смо их деведесетих, двехиљадитих, имамо их и данас. Даље, демографија, ако се боље погледа статистика, негативна стопа природног прираштаја први пут се јавља у првој половини осамдесетих, после се проблем само продубљује јер кад кола крену низбрдо што више убрзавају то их је све теже зауставити.

Poslednja izmena:
I da su se okitili sa "stars and stripes" isto bi im bilo.
Да су се окитили америчким и нато заставама , као анти-милошевићеви демонстранти 90их у суштини би било исто. Али кићење руским заставама данас у западној масовној хистерији изазива мржњу. А наша ситуација на Косову је у шаци НаТО а не Русије.

Recimo, ja bih pre želeo da imam garsonjeru u Španiji nego 100 stanova u Beogradu. Bez dobrog vazduha se ne može živeti. Ovde se nastavlja zidanje i uništavanje životne sredine. Zagađenje utiče na vodu i zemljište. Šta će mi vikendica, ako je zemlja kontaminirana. Jedan od razloga zašto se osećam loše je taj.

Nije defetizam, to je realnost. Pogledaj sve parametre vezane za Srbiju i to ti je tako. Ništa se nije promenilo za 30 godina. Isto stanje, iste teme, isto vaspitanje. Nemamo 3 života da ih proćerdamo slušajući Vučića i njegove spinove.

Ово је тачно, огроман број људи је изманипулусан, бар 50% гласача СНС искрено и свим срцем верује да је Вучић месија које ће "решити ствари", чак нису ни купљени за 2,3 црвене, људи заиста у то верују. То нема везе са "народом" и тим да ли је неки народ "глуп" или не него са нечим другим. Стереотипи када се говори о "нашем народу", колективитету, углавном нису тачни а поред тога су и дубоко штетни јер усађују осећај ниже вредности и наратив "ништа не може да се промени, све је пропало, једино решење је отићи из Србије".
Рецимо, Хитлер је у Немачкој у једном тренутку имао 90% подршке па то не значи да су Немци као народ, колективитет, "глупи" или предодређени да истребљује друге народе. Народом се лако манипулише, било којим народом. Најперверзнија ствар која је у суштини оголила чињеницу да је 70% наше "елите", људи који се тако предстваљају у суштини квазиелита је то колико представника "друге Србије" је дошло на Вучићево појило.
Hitleru je itetako išlo dobro kada je došao na vlast. Podigao je ekonomiju, ljudi su imali posao, nacionalsocijalizam je pokazao pozitivne rezultate tridesetih godina u Nemačkoj. Onda je pripojio Sar i Rur, potom i Austriju. Velike sile su to aminovale. Sledi aneksija Sudeta. Dakle, u tom trenutku da si Nemac 1938. godine, sve bi ti delovalo idealno. Međutim, onda sledi ulazak u rat i katastrofa za nemački narod. Nisam siguran da je Hitler imao toliku podršku za rat, ali je već ušao u to i nema nazad. Dakle, Nemci su imali osnova da glasaju za Hitlera sve do 1939. godine. Koji je osnov da se glasa za Vučića u 2023. godini?

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Hitleru je itetako išlo dobro kada je došao na vlast. Podigao je ekonomiju, ljudi su imali posao, nacionalsocijalizam je pokazao pozitivne rezultate tridesetih godina u Nemačkoj. Onda je pripojio Sar i Rur, potom i Austriju. Velike sile su to aminovale. Sledi aneksija Sudeta. Dakle, u tom trenutku da si Nemac 1938. godine, sve bi ti delovalo idealno. Međutim, onda sledi ulazak u rat i katastrofa za nemački narod. Nisam siguran da je Hitler imao toliku podršku za rat, ali je već ušao u to i nema nazad. Dakle, Nemci su imali osnova da glasaju za Hitlera sve do 1939. godine. Koji je osnov da se glasa za Vučića u 2023. godini?
Делимично тачно. Двадесетих и тридесетих Немачка се налазила у катастрофалном стању, Хитлер на власт долази на таласу незадовољства. До '39 начињен је помак што се економије тиче (што је логично јер је пре тога стање било заиста катастрофално па сваки помак на боље делује као велики помак) али опет не онолики колики је тада представљан. Сваки ауторитарни режим тежи и подршку црпи из "великих идеја". Рецимо, изградња аутобана, "народни аутомобил", то је људима деловало веома примамљиво иако 80% Немаца нити је тада ауто-пут користило, нити је за тако нечим постојала потреба, нити је могло да си приушти аутомобил. На то додаш причу о "трећем рајху" као "новом свету", Немцима као суперирорном народу, све то зачиниш пропагандом за коју су нацисти били мајстори и култом личности и ето откуд Хитлеру подршка. Економски развој највећим делом почивао је на инфраструктурним пројектима и често за оно време мегаломанским идејама и на војној индустрији. Тако је у ствари смањена стопа незапослености.
Није ми намера да вучем паралеле између Вучића и Хитлера, није примерено, али погледајмо шта Вучић ради.
"Ауто-путеви, пруге", "Имаћемо више км ауто-путева од Хрвата" (е сад, то што то није тачно и што се све и један рок пробија, то 50% људи не зна јер нема где да чује). Многи људи то воле, воле асфалт, воле да виде када се нешто изгради, ауто-пут, пруга, Кула Београд... небитно да ли утиче на њих и њихов животни стандард и не размишљајући о томе да је то углавном кредит који ћемо сви да враћамо. Воле да чују да воз иде 200 (то што се 70% друге железничке мреже у Србији распада није у фокусу, у фокусу је Соко). У медијима је представљено као да је све то изградио Вучић. Он пројектује и одређује где ће пут да прође, он гради, он отвара...
Не прође гостовање да ту нису графикони где показује раст БДП-а, смањење стопе незапослености (сасвим је логично да ствари иду на боље када смо пре тога имали светску економску кризу а пре кризе се још опорављали од санкција и бомбардовања) и све то приписује његовој владавини.
Даље, ствара култ личности. Он је свеприсутан, све зна, о свему одлучује, сви страначки послушници у говорима морају да га помену, да о њему говоре у суперлативу... То је школски пример стварања култа личности. Мени нико не мора да црта, ја свакако нисам неко ко ће гласати за СНС, напротив, али неко други ће гласати баш због ових ствари о којима сам горе писао.

Poslednja izmena:
Recimo, ja bih pre želeo da imam garsonjeru u Španiji nego 100 stanova u Beogradu. Bez dobrog vazduha se ne može živeti. Ovde se nastavlja zidanje i uništavanje životne sredine. Zagađenje utiče na vodu i zemljište. Šta će mi vikendica, ako je zemlja kontaminirana. Jedan od razloga zašto se osećam loše je taj.
Ne samo to. Vazduh je danas los svuda ispod 400m nadmorske visine. U star dobra vremena, pre nego sto su napredna gamad zavladala, kad je centar Begrada bio zagadjen, vec na Ceraku je bilo bolje. Danas je jos i gore. Kosutnjak je zagadjen.
Nema se gde pobedi. Ma koliko mi voleli da se desi cudo, ono se nece desiti.
Ja bih licno voleo da nisam u pravu, ali statistika radi svoje.
Poceo sam da se osecam lose zbog vazduha, nos mi se zapusava,
Doktorka kod koje sam isao na terapiju kaze da postoj epidemija zapusavanja nosa.

Hulja je imala srece da dodje na vlast posle ekonomske krize, narocito zato sto je period od 2009. do danas period najveceg stampanja novca ikad.
Nesto novca koje FED stampa preliva se i ovamo.
U tome je tajna naprednjackog uspeha.

Mноги људи то воле, воле асфалт, воле да виде када се нешто изгради, ауто-пут, пруга, Кула Београд... небитно да ли утиче на њих и њихов животни стандард и не размишљајући о томе да је то углавном кредит који ћемо сви да враћамо. Воле да чују да воз иде 200 (то што се 70% друге железничке мреже у Србији распада није у фокусу, у фокусу је Соко). У медијима је представљено као да је све то изградио Вучић. Он пројектује и одређује где ће пут да прође, он гради, он отвара...
Vecina tih stvari koje se grade nama nije ni bila potrebna, radi se o planovima okupatora koje mi finansiramo.
Okupator zeli da razvije pravac Jad. more Dunav i mi gradimo puteve po tom pravcu.

Да су се окитили америчким и нато заставама , као анти-милошевићеви демонстранти 90их у суштини би било исто. Али кићење руским заставама данас у западној масовној хистерији изазива мржњу. А наша ситуација на Косову је у шаци НаТО а не Русије.
Mislim da je histerija u nekada racionalnoj zap Evropi takva da tamo imamo mentalni sklop, koa u 17. veku u toku zestokih lovova na vestice.

Човек би помислио да је од '45 до '87. све било идеално 😄

Даље, проблем корупције, корупција код нас постоји одувек, постојала је и краљевини, постојала је и под Титом, постоји и данас. Наравно, то не оправдава корупцију, напротив, али рећи како се она јавила у последњих 40 година...не иде. Заборавља се да је поред свега што је од '45 до '90 изграђено, за шта комунистима скидам капу, привреда у том периоду пролазила кроз више криза. Гастарбајтере имамо и пре првог светског рата, имали смо их и у краљевини, имали смо их и под Титом, имали смо их деведесетих, двехиљадитих, имамо их и данас. Даље, демографија, ако се боље погледа статистика, негативна стопа природног прираштаја први пут се јавља у првој половини осамдесетих, после се проблем само продубљује јер кад кола крену низбрдо што више убрзавају то их је све теже зауставити.

Naravno da nije bilo idealno.
Ipak, moj komsija je zbog korupcije odlezao 8 godina zatvora, negde od 1974. - 1982.
Do 1950. bilo je i izvrdenih smrtnih kazni zbog korupcije.
Za veliku korupciju, recimo slucaj Bate Todorovica koji je prodavao oruzje mimo medjnarodih ugovora SFRJ sledila je otmoca u inostranstvu i smrtna kazna koja nije nikada izvrsena.

Situacija do 1987. nije bila idealna, ali postojala je neka korelacija izmedju ponasanja pojedinca i drustva, tj kazna za zlocinjenje i nagrada za dobro cinjenje.
Moj rodjak, koji je iako invaled zamenio mire instituta za posao na terenu i kljakav se penjao po raznim vrletima dobio je od Tita dva ordena.
Nije bio clan partije.

Ipak, Milos Obrenovic i batine po ledjima ili UDBA i diktatura, to je prava stvar za Srbe, za bolje nisu.

Poslednja izmena:
Човек би помислио да немаш баш високо мишљење о нашем народу 😄
Лежао је онај кога су ухватили и ко није имао "леђа", за 101 ствар нико није одговарао. Тада смо декларативно сви били једнаки само што су неки били "једнакији".
Корупције и крадуцкања било је и те како. Од тога да су људи мажњавали ручни алат из фирми јер су фирме биле "свачије и ничије" до тога да је сваки директорчић неког грађевинског предузећа себи направио кућу или викендицу од "вишка" материјала. Имам комшију који је осамдесетих радио као возач миксера, сав бетон за кућу стизао је са градилишта једног блока који се тада градио а и данас на тавану има 200 квадрата неотпакованог паркета из '84. 😄
Нису људи тада били ништа бољи. Отац се тек запослио у тада озбиљном гиганту, пола фирме, старих радника живело је у "државним" становима, добар део је себи или деци направио и куће али када је дошло оно "имаш кућу, врати стан" само један човек у фирми је то и урадио. Сви су га гледали као да није нормалан, у фазону "само луд човек би то урадио, нема везе што и други чекају стан, мени треба и стан и кућа и викендица".
Та идеја и схватање да нам треба Милош Обреновић и батина или Тито и УДБА и држи и храни дубоко погрешно убеђење да нам не требају институције и демократија него вођа.

Човек би помислио да немаш баш високо мишљење о нашем народу 😄
Iskustvo.
Та идеја и схватање да нам треба Милош Обреновић и батина или Тито и УДБА и држи и храни дубоко погрешно убеђење да нам не требају институције и демократија него вођа.
Da nam trebaju instutucije i demokratija mi bi smo ih imali ili bi ih izgradjivali, a ne unistavali.
Niko nas nije sprecavao da izgradimo institucije.
Ali mi volimo da Sultan vlada.

Ono sto se radi u Srbiji od 1987. je unistavanje kakvih-takvih institucija. Od Milosevicevog "niko ne sme da vas bije" i "uhapsite Vlasija", upada u bankarski sistem SFRJ, pa do "rusenja u Savamali", Vesiceve "konverzije" i ostalih radikalskih pljacki, postoji jasna nit i zelja aktera: unistavanje institucija.

Nas covek ne zeli instuticije i poredak. To ga sputava. Ljudi urlaju ako ih opomenes da ne puse i ne bacaju pikavce na hodniku. Ljudi divljaju ako ih opomenes da pokupe izmet od psa.
Vecina jednostavno zeli da nema instutucija i demokratije. Pa ih i nema.

Uspeh Hulje i njegovih sastoji su upravo u tome da su oni najnarodnija vlast ikad.

Zamisli coveka koji se sprema da prevari svog brata po pitanju nasledstva.
Takvom coveku treba vlast Hulje i naprdnjaka jer ona garantuje nekaznjivost prevare, a ne pravna drzava.

Poslednja izmena:
Doktorka kod koje sam isao na terapiju kaze da postoj epidemija zapusavanja nosa.
Sad bi ti neki sa foruma rekli da je to samo tvoja (auto)sugestija i posledica slusanja previse vesti. A dimcuge i magle u vazduhu su samo termodinamijski fenomen prelamanja kristalno cistog vazduha pod cudnim uglovima. Zagadjenja nema ili je minorno.

Strani plaćenici,lažni ekolozi i autošovinisti su ti isprali mozak i ubedili da je Beograd jedan od najzagađenijih gradova u svetu!Vazduh je nikad čistiji,baviš se debilnim temama!!!Pogledaj koliko se radi i gradi,strane kompanije dolaze da nam razv/bijaju zemlju i da izvoze naš litijum od čega ćemo mi dobijati čak 10% prihoda,a u Vojvodini se otvaraju fabrike guma gde Kineze podučavamo kako da tretiraju radnike u istinski kapitalističkom duhu.E da,umalo sam zaboravio,izdajnički novinar koji je pokušao da ponizi našu dragu ministarku za zaštitu životne sredine (koja je u odličnom stanju) pokušao je da snimi situaciju na železničkoj pruzi u Pirotu i odmah je uhapšen.Zar ne vidiš kako institucije u Srbiji dobro funkcionišu?

@Steva је радио дијаграм мреже АП и БП у Србији, идеја а и реaлизација је одлична. Било би занимљиво урадити и видети дијаграм на којем би била приказана историја изградње магистрала и ауто-путева. Било би доста посла око тога али делује као добра идеја.

Hulja je imala srece da dodje na vlast posle ekonomske krize, narocito zato sto je period od 2009. do danas period najveceg stampanja novca ikad.
Nesto novca koje FED stampa preliva se i ovamo.
U tome je tajna naprednjackog uspeha.
Као и Хитлер - већ је криза почела да слаби, али је пруској елити пре времена попустило стрпљење и поставили су га на власт. Нацистичко вођење економије је, иначе, било изразито лоше. На крају су се ухватили за аутопутеве, иако су, током опозиционарења, били изричито против њих, а хтели су и да граде железнице огромног колосека и габарита - за 200 км на сат, иначе:) - укратко, једна кратка али крвава историја бизарности.

И овог нашег 200км/х-Болида је довела пруска бабетина.

Као и Хитлер - већ је криза почела да слаби, али је пруској елити пре времена попустило стрпљење и поставили су га на власт. Нацистичко вођење економије је, иначе, било изразито лоше. На крају су се ухватили за аутопутеве, иако су, током опозиционарења, били изричито против њих, а хтели су и да граде железнице огромног колосека и габарита - за 200 км на сат, иначе:) - укратко, једна кратка али крвава историја бизарности.

И овог нашег 200км/х-Болида је довела пруска бабетина.
Доста занимљив видео.

Goran Marković: Ropćemo pod tiraninom već deceniju i nemamo želju da promenimo sudbinu​

Goran Markovic uopste ne razume da je ogromna vecina gradjana srecna pod Huljom.
Oni nemaju potebe da bilo sta menjaju, jer je Hulja garant njihovog nacina zivota i sveukupne srece.

Poslednja izmena:
Vrh