Šta je novo?

Izbori 2024

Ово је одличан пример како је јавни дискурс обесмишљен када људи не капирају ни основе методологије већ свака страна покушава на најбесмисленије начина да искриви чињенице по својој вољи

Али ево пар разлога зашто је генерално овакво упоређивање бесмислено

1. Пореде се временски потпуно различити периоди

СНС је на власти 10 година, Тито је био на власти 35. Боље поређење би било колико је километара изграђено за време СНС 2012-2022 и КП 1945-1955

2. Приоритети градње

СФРЈ је све до 70их имала приоритет да људима обезбеди храну, струју и воду, грађење аутопутева им није био приоритет па је бесмислено упоређивати са 21. веком. То је као да меримо колико је километера бициклистичких стаза било изграђено у 19. веку у поређењу са 21. и онда закључујемо да су у 19. веку људи били нерадници јер нису градили бициклистичке стазе. Имали су много преча посла, као и комунисти кад су дошли на власт

3. Спајају потпуно рандом периоде на прилично несрећан начин

Па је "Тито градио" и после смрти, ДОС обухвата и Дачића као премијера итд.

4. Сви ови периоди су имали драстично различиту економску историју и услове

Период 1945-2008 је период највећег богатства у историји човечанства и највећег економског раста, једина стварна светска криза у том периоду је настала 70их година услед енергетске и била много блажа од актуелне. 90е су за нас биле период највеће економске кризе у историји. Не могу се адекватно поредити шездесете, деведесете и 2010е без узимања у обзир објективних економских и политичких фактора

5. Ефекат маргиналног смањења

Вучић је својевремено исто лупио "у Србији се гради више него у Немачкој" - што је небулоза, наравно да се гради више путева у Србији када су у Немачкој већ изграђени. Исто тако, нормално би било да се више путева градило пре 50 година него данас јер је тад било много мање путева

Али свестан сам да већина људи ни најмање не мари за научну доследност или методолошку исправност већ само хоће потврде својих политичких ставова, вероватно ће прелетети и делове овога где критикујем Вучића и небулозу таквог поређења са "Титом" да би ме називали ботом јер тврдим да је и контрааргумент једнако бесмислен

Hulja je imala srece da dodje na vlast posle ekonomske krize, narocito zato sto je period od 2009. do danas period najveceg stampanja novca ikad.
Nesto novca koje FED stampa preliva se i ovamo.
U tome je tajna naprednjackog uspeha.

Ово се стално понавља али нема везе са мозгом; економски раст Србије није у никаквој корелацији са америчким штампањем пара (па чак ни америчком привредом) већ са еврозоном и њеном привредом и то се може видети и голим оком са графикона

Америчко штампање пара:

US_Dollar.png

Привреда Србије:

serbia-gdp.png

Привреда еврозоне:

eu-gdp.png

И ево као додатни доказ да то нема везе ни са штампањем евра:

eu-euro.png

Да је та теза успеха услед штампања пара ЕУ или Америке тачна наш економски раст би требао све више да скаче будући да штампање пара експоненцијално расте

Прави разлог за успех напредњака и хуље се може видети са ова два графикона:

serbia inflation rate.png

serbia-unemployment.png

И људи су то препознали што је дало стабилност Вучићу да опстане на власти; на западу су одавно свесни да су незапосленост и раст цена пресудни за очување фотеље и добар рејтинг, све остало је споредно (па и раст БДП-а који обичног човека погађа мање од инфлације и високе незапослености)

>Да је та теза успеха услед штампања пара ЕУ или Америке тачна наш економски раст би требао све више да скаче будући да штампање пара >експоненцијално расте

Zaboravio si da je u pocetnom periodu stampanja para, zapravo sve do 2020. inflacija bila neznatna.
Sada Hulin "uspeh" vise ne moze da prati stampanje para jer deo jede inflacija.

Bitne inflacije, ni kod nas ni u USA/EU nije bilo do negde 2020. i pored stampanja novca.
Novac se plasirao u jeftine kredite i to je tjna tzv "oporavka" od krizw 2008. u svetu i kod nas.

Од тога да су људи мажњавали ручни алат из фирми јер су фирме биле "свачије и ничије" до тога да је сваки директорчић неког грађевинског предузећа себи направио кућу или викендицу од "вишка" материјала. Имам комшију који је осамдесетих радио као возач миксера, сав бетон за кућу стизао је са градилишта једног блока који се тада градио а и данас на тавану има 200 квадрата неотпакованог паркета из '84. 😄

Valjda je normalno da je pre 50 godina bilo gore, pre 100 godina još gore, a pre 150 godina još još gore...

Mene ne smiruje to što je nekog sranja samo drugačije upakovano bilo i tada, jer to ne znači da je sada bolje, nego isto, dakle napredak je nula.

Tad je bilo svačije i ničije al nije bio ovakav jaz između korumpirane mafija elite i ostatka građana, sem samog Tita koji je voleo luksuz. Malo ko je mogao da se razbacuje milionima i zarađuje na plantažama marihuane, a još manje da zgrće poene na njeftinom nacionalizmu... Tako da loše tada, loše sada... Gore po sada.

Što se tiče kasnih 70tih. Moja mama se završivši srednju ekonomsku školu, prijavila na 3 konkursa za zaposlenje koji su izašli u politici i primljena je na sva 3 mesta pa je izabrala 1 od ta 3.

Imala je posao, stanarsko pravo kasnije otkupljen stan i svoj auto, još uvek neudata.

Ja nekako po tim pojedinačnim ličnim primerima cenim vreme... Ona je kao potpuno nezavisna, samostalna i ostvarena žena sa srednjom školom kročila u život... Koja danas žena može tako lako da se pohvali? Gledam danas na euronewsu samohrana majka ide na ulicu jer nema za 50% veću kiriju od sledećeg meseca...

Ja sam išao u vrtić od prvog dana... Nikakve liste čekanja i pizdarije... Sve je funkcionisalo kao po loju...

Jeste bilo svačije i ničije ali u mojoj porodici se živelo od plate i nije se kralo ili protivpravno prisvajalo...

Tako da s obzirom na vremenski razmak, to je pre pola veka bilo, to je bilo progresivnije vreme sa većim stepenom napretka nego ovo danas...
Ni u Španiji ili Grčkoj nije bilo bolje, nego uporedno gore nego u Jugoslaviji, a gde su danas, o istočnoi Evropi da ne govorim...

Dakle osnova je bila dovoljno dobra za napredak, a mi 35 godina svesno lutamo... Tako da ako ću nešto kritikovati kritikovaću ovo danas...

Е, а моја мама, са Технолошко-металуршким факултетом, буде примљена на посао у супер фирму уз помоћ црногорске везе - са татине стране - а не буде примљен онај ко би иначе био примљен.

Ал` не би добила стан у животу, фирма скроз пропала већ раних осамдесетих, друг генерални побегао из земље...

Да не гусламо много, него да видимо шта нам је чинити.

Gledajte šta vam je činiti... ja sem da otvoreno, javno i glasno budem protiv ovih i glasam za ono preostalo što je ponuđeno bez sramote i stida iako je opozicija satanizovana do mere da te bude sramota ako kažeš za koga glasaš... Ja ne vidim drugi recept...

Ili se sam angažuj i pojavi na političkoj sceni ili izaberi manje zlo... AV će ili vladati do smrti ili ćemo ga smeniti na izborima. Trećeg nema.

Ja se nadam da će se desiti nešto što ne bih da izgovorim..

Smak sveta, ponovni dolazak Isusa Hrista? 😉

Moramo na izborima ali moramo i da branimo volju građana Srbije... Ne može se samo detektovati da dolaze na hiljade građana iz RS da se prijave u Beogradu nego moramo nešto i da uradimo da to sprečimo... Barem da dođe do svakog građanina Beograda vest da se time obesmišljava naš glas, da je to krađa naših prava i da se probudi inat da glasaju za manje zlo... Kampanja mora da bude neprikosnovna i jaka, od vrata do vrata... SNS je imao od vrata do vrata a ujedno i medije pod svojom kontrolom... Oni su mašinerija... Treba da nosimo i neke bedževe u tom periodu da se jasno deklarišemo kao protivnici vlasti, kao ranije otpor, da budemo vidljivi u pekari, na kasi svuda, da kulturni i normalni građani preziru ovu vlast. Jer oni stalno stvaraju sliku da je narod na pravoj strani (čitaj za njih) i da vide oni šta radi zli Šolak...

Ja do dan danas ne znam kako izgleda taj Šolak 🙂 nemam pojma ko je on... Uvek me podseti na 5 minuta mržnje iz 1984. Mogli su da ga nazovu i nekako drugačije i stave bilo koju sliku i proglase za glavnog krivca gde bi neki želeli da Srbija ponovo bude. Samo narod to neće, narod zna kako im je bilo tada... Ovo su vaši rezultati narode!

Šta je

1. sve popravio i izgradio naš predsednik, grafici, analitičari 👏, zdravi ekonomski pokazatelji...

2. prema kome iz međunarodne zajednice je ponovo pokazao zube na ponavljajuće nepravde ka Srbima🖕

3. koga najviše mrzimo, ultimativno zlo, kad je naša vlast ugorožena. 👊

Kad podvučemo crtu, hvalospevi i gola sila...
I da znaš i ceniš ko te tako maloumnog i mediokriteta doveo u tu fotelju..

Eto to je dovoljno da vlada decenijama... I najvrhunskija brana tome su izbori... Deluje tako lako...

Na prvoj slici mi liči na latinoameričkog vođu narko kartela (iako sam siguran da im tom slikom to nije bila namera).

A u kuriru mi deluje kao prosečni selektor nekog domaćeg nacionalnog tima kad se nervira sa klupe...

@Vox91 Razumeo sam ja tebe Vox odmah, ali me brine u kom smeru ti idu misli 😄 navikao sam se da u tebi primećujem delove svog Super ega 😇 a ne Ida 😈 ali sad se nekako obrće ta priča, a ti si mlađi pa sam dužan da te i kolegijalno vraćam na pravi put 😄

Valjda je normalno da je pre 50 godina bilo gore, pre 100 godina još gore, a pre 150 godina još još gore...

Mene ne smiruje to što je nekog sranja samo drugačije upakovano bilo i tada, jer to ne znači da je sada bolje, nego isto, dakle napredak je nula.

Tad je bilo svačije i ničije al nije bio ovakav jaz između korumpirane mafija elite i ostatka građana, sem samog Tita koji je voleo luksuz. Malo ko je mogao da se razbacuje milionima i zarađuje na plantažama marihuane, a još manje da zgrće poene na njeftinom nacionalizmu... Tako da loše tada, loše sada... Gore po sada.

Što se tiče kasnih 70tih. Moja mama se završivši srednju ekonomsku školu, prijavila na 3 konkursa za zaposlenje koji su izašli u politici i primljena je na sva 3 mesta pa je izabrala 1 od ta 3.

Imala je posao, stanarsko pravo kasnije otkupljen stan i svoj auto, još uvek neudata.

Ja nekako po tim pojedinačnim ličnim primerima cenim vreme... Ona je kao potpuno nezavisna, samostalna i ostvarena žena sa srednjom školom kročila u život... Koja danas žena može tako lako da se pohvali? Gledam danas na euronewsu samohrana majka ide na ulicu jer nema za 50% veću kiriju od sledećeg meseca...

Ja sam išao u vrtić od prvog dana... Nikakve liste čekanja i pizdarije... Sve je funkcionisalo kao po loju...

Jeste bilo svačije i ničije ali u mojoj porodici se živelo od plate i nije se kralo ili protivpravno prisvajalo...

Tako da s obzirom na vremenski razmak, to je pre pola veka bilo, to je bilo progresivnije vreme sa većim stepenom napretka nego ovo danas...
Ni u Španiji ili Grčkoj nije bilo bolje, nego uporedno gore nego u Jugoslaviji, a gde su danas, o istočnoi Evropi da ne govorim...

Dakle osnova je bila dovoljno dobra za napredak, a mi 35 godina svesno lutamo... Tako da ako ću nešto kritikovati kritikovaću ovo danas...
Тачно, не може се о времену судити на основу појединачних примера. И тачно је, разлике су биле мање али то никако не значи да је то време било идеално. Да ли је било ствари које су биле боље него данас? Јесте. Да ли је и тада било друштвених аномалија које су данас нешто другачије упаковане? Јесте. Кажеш напредак... И ти и ја имамо довољно година да се помало сећамо деведесетих, и санкција и бомбардовања. Транзиције, приватизације и гашења фирми које нису угасиле деведесете се сећамо врло добро. Е па све то је био један велики корак уназад због кога је тешко очекивати да је данас боље. Али није баш све ни у томе. Упореди данас Словенију и Македонију која, рецимо, није осетила ни санкције ни бомбардовање. Слично је било и у СФРЈ, наравно, не толико изражено али увек су постојале разлике и између република и разлике запад-југ и разлике између, рецимо, некога ко је био члан партије и некога ко, није некога ко је био, рецимо, био дете официра и детета "пролетера" итд.

Poslednja izmena:
Упореди данас Словенију и Македонију која, рецимо, није осетила ни санкције ни бомбардовање. Слично је било и у СФРЈ, наравно, не толико изражено али увек су постојале разлике и између република и разлике запад-југ и разлике између, рецимо, некога ко је био члан партије и некога ко, није некога ко је био, рецимо, био дете официра и детета "пролетера" итд.
Bilo je i izraženije, npr. razlika između Slovenije i Kosova - kao između razvijene zemlje (Slovenija je imala 2/3 BDP-a Zapadne Nemačke, ravna sa Istočnom Nemačkom, tu negde sa Španijom) i zemlje u Podsaharskoj Africi. Danas je razlika manja.

Ta brutalna razlika u razvijenosti u odnosu na 'južne republike' je i srušila Jugoslaviju, tj. osovinu Beograd-Ljubljana, bez koje ona nikako nije mogla.

E sad, ne bih da kvarim, ali razmere razlika unutar Srbije po istoj geografskoj osi su nešto što u okolnim zemljama ne postoji...

Poslednja izmena:

Немачка припрема нови закон који ће људима са Западног Балкана олакшати долазак и рад у овој за многе обећаној земљи. Наиме, та земља жели да удвостручи квоту за усељавање неквалификованих радника из нашег региона, којих би, убудуће, требало да буде до 50.000 годишње.​

Hulja ce sada intenzivono da uvozi Pakistance i Nigerijce.

Samo, mislim da ce i u Nemackoj recesija, odnosno vec jeste.
Amazon je otpustio 18000 radnika pre nekoliko dana, o cemo kod nas niko nista ne zna.

Sve dok kvalifikovani ostaju ovde, nije lose. Imao sam vec Glovo Kubanca, sasvim ok je pricao engleski. Nisu ni Nigerijci strasni, treba im dati sansu.

Bilo je i izraženije, npr. razlika između Slovenije i Kosova - kao između razvijene zemlje (Slovenija je imala 2/3 BDP-a Zapadne Nemačke, ravna sa Istočnom Nemačkom, tu negde sa Španijom) i zemlje u Podsaharskoj Africi. Danas je razlika manja.

Ta brutalna razlika u razvijenosti u odnosu na 'južne republike' je i srušila Jugoslaviju, tj. osovinu Beograd-Ljubljana, bez koje ona nikako nije mogla.

E sad, ne bih da kvarim, ali razmere razlika unutar Srbije po istoj geografskoj osi su nešto što u okolnim zemljama ne postoji...

Те разлике између запада и југа а првенствено посустајање економије осамдесетих су и те како утицали на распад СФРЈ али далеко од тога да је био једини разлог распада. То је толико сложено да не стане ни у 100 постова. Економске разлике унутар Србије постоје али данас нису толико изражене, постоји разлика између, рецимо, Новог Сада и Врања али разлика између, рецимо, Зрењанина и Ниша је незнатна, ако уопште и постоји. Такве разлике постоје у већини држава, први пример који ми пада на памет је север и југ Италије, затим Хрватска, обала и Загреб су прилично испред Славоније, у Мађарској је такође осетна разлика између, рецимо, Будимпеште и западног дела и југа Мађарске (не рачунајући Сегедин) итд.

Хије Хрватска ни близу.
Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za prvo tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8 969 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6 394 kune.
У распону од 850 до 1.100 евра цела земља.

Црна Гора:
Što se opština tiče najveće plate su u oktobru zabilježene u Titvu 879 eura, a najmanje u Andrijevici 584.

Србија у јуну:
Београдски регион (дакле, за насељено место Београд је још више): 93.745 дин.
(Врачар 124.705, Стари град 123.568, Нови Београд 122.881, Савски венац 114.419)
Бојник: 49.199
Власотинце: 51.300

Дакле, ми смо негде на дуплим разликама.

Италија јесте, један од најгорих примера тога, богме Русија тек није боља, ал ја поменух наш регион.

Sve dok kvalifikovani ostaju ovde, nije lose. Imao sam vec Glovo Kubanca, sasvim ok je pricao engleski. Nisu ni Nigerijci strasni, treba im dati sansu.
Mozda bi mogao da primis nekoliko migranata na stan i pruzis im tu sansu.
Svi su ok i tako urbani.
Mozda najbolje neko iz Avganistana.

Tri glovo kubanca tamnije puti koje sam upoznao dok sam radio Wolt početkom prošle godine su pobegli iz Srbije jer su bili vređani po rasističkoj osnovi od strane Narodnih patrola i ostalih patriJota Srbenda. Jednog su čak pretukli usred Beograda dok je bio na dostavi i jadnik nije hteo da ide u MUP.

Mozda bi mogao da primis nekoliko migranata na stan i pruzis im tu sansu.
Svi su ok i tako urbani.
Mozda najbolje neko iz Avganistana.
Licemerni rasisto.

Licemerni rasisto.

U cemu je stos?
Ja ne mrzim migrante.
Samo ne zelim da dolaze ovamo.
Zelim im mnogo uspeha, zdravlja i bogatstva u nekim drugim zemljama.

A onima koji vole migrante, porucujem da je to zblizavanje kompleksan proces.
Cudno je samo da imaju toliko simpatija za migrante, a nemaju toliko simpatija za nase Rome.
Mogu da pocnu da, umesto u Grcku ili Tajland, krenu da po romskim nasleljima u Vojvodini uce o drugim kulturama.

Sto bi rekoa onaj iz filma:
"Nek postane majstor ako toliko voli"

Zasto bi ih primio?

Nece mu se smanjiti rejting zbog toga.
Ne postoji nikakav drustveni pritisak niti bilo kakva solidarnost sa tim jadnim roditeljima.
Nijedna javna licnost nije im pruzila podrsku.
Da ne govorimo o proferorima prava i slicnima.

Vrh