Šta je novo?

Izbori 2024

Evo, 15.1.1992. je Hrvatska postala međunarodno priznata, a 15.1.1998. je pripojila sve teritorije.

Idealan datum za glavnu proslavu.
И у праву си, посебно што би Србија онда могла да се покрије по ушима, јер је ставила потпис на Ердутски споразум (а тиме практично и на резултате Олује).

Али, слави се војна победа. И то је, некако, традиционално (пусти то што је 21. век, то је само број на календару - ено ти 21. века у Донбасу). И, знаш како, причали људи са ратишта, да су се Хрвати у том рату јуначки борили...

И у праву си, посебно што би Србија онда могла да се покрије по ушима, јер је ставила потпис на Ердутски споразум (а тиме практично и на резултате Олује).

Али, слави се војна победа. И то је, некако, традиционално (пусти то што је 21. век, то је само број на календару - ено ти 21. века у Донбасу). И, знаш како, причали људи са ратишта, да су се Хрвати у том рату јуначки борили...
И свака војска ће се јуначки борити која брани свој дом. Дошли добровољци и регрути из Србије на њихов терен да се играју, а срби крајишници који знају терен побегли за Београд (тако кажу). Било која војска да сада нападне Београд нпр. ми би могли да се носимо 1 према 20 јер знамо сваку улицу сваки крај напамет плус ти је морал на неописивим висинама.

Остављени су Крајишници тад на ветрометини, употребљени и изманипулисани од зликоваца - и то од ових истих који дан-данас манипулишу, само им је један колега рикнуо у Схевенингену. Разумем људе што се нису ни бранили `95; није им се ишло живима у гроб. Сад употребљавају људе на Космету. Па видећемо неће ли на крају и њима да прекипи.

Poslednja izmena:
Остављени су Крајишници тад на ветрометини, употребљени и изманипулисани од зликоваца - и то од ових истих који дан-данас манипулишу, само им је један колега рикнуо у Схевенингену. Разумем људе што се нису ни бранили `95; није им се ишло живима у гроб. Сад употребљавају људе на Космету. Па видећемо неће ли на крају и њима да прекипи.
Nece.
Spremi su da zrtvuju svoje zivote za Hulju.

Otuda silovanja dece pred roditeljima i slicni specijaliteti.

Ako ovo zaodeneš pod plašt nacionalizma ili u svešteničku odoru može da ti prođe nekažnjeno...

Jer će "viši ciljevi" da zamagle to silovanje pred roditeljima a i pobićeš svedoke pa neće imati ko ni da posvedoči.. Ipak je važnija vera u boga i nacionalno jedinstvo, to ljude drži na okupu...

Naravno da moraš da budeš psihopata da bi tako nešto izvršio ili barem pronašao u sebi ali moraju i da se stvore društvene okolnosti da ti tako nešto prođe nekažnjeno... Na nama je da stvaramo uslove da se tako nešto ne dogodi, a ne samo da se mirimo sa ljudskom prirodom...

Genocidi nisu dobra stvar, ali su na zalost socioloska pojava.
O tom treba pricati otvoreno.
Nepsosobnost da se prihvati ljudska priroda dovela je do kraha totalitarnih sistema kao sto su komunizam ili danas neoliberalizam.
Neoliberalizam danas, a komunizam nekad verovali su u mogucnost kontrole.
Komunisti su propagirali bratstvo i jedinstvo.
Liberali trube o multikulturalizmu, a sa velikim gustom bi spalili Rusiju koliko danas i jedino sto ih sprecava je uzvratni potencijal Rusije da im to isto uradi.

Kako si samo eufemistički započeo, sa najtežim zločinom na planeti pored ovog koji svakodnevno činimo samoj planeti... Nije dobro, nije lepo, a umetnica mora biti zdrava?

Je l' nema kontrole? Je l' ljudska istorija istorija genocida? Jesmo li mi kao ljudi bića nesavladivog nagona? Je l' "čovek je čoveku vuk" jedino što nas definiše?

Evo ti si sposban da nama ljudima približiš ljudsku prirodu, tako ogoljeno i svirepo i šta da radimo sa njom? Ako sam dobro ispratio tvoj recept je da prvi pobedimo u ratu kako ne bi oni nad nama sprovodili te genocide i silovanja nego mi nad njima...

Lukav si i prepreden MC_, mnogo si lukav i uvek ostaviš otvoreno zlo kao večitu pretnju, ali i kao rešenje na pretnju... I malo zakukoljiš da se kao zamislimo nad svim tim... Stalno ista priča kod tebe...

Nikad ne zaokružiš na način da daš ljudima nadu, nego kako god okreneš čeka nas potop sem ako se sami ne izborimo da mi potopimo prvi ove druge...

Bolje umreti u nadi koju nam daje Povelja UNa i Deklaracija o pravima čoveka i građanina nego se pomiriti sa ljudskom prirodom kakvom je ti definišeš...

Npr, isterivanje Nemaca starosedelaca 1945. iz Jugoslavije, Poljske, Cehoslovacke, Rumunije itd je takodje bio genocid.

Zato. Treba biti pobednik, a ne porazeni.

Možda ja ne pratim tebe dobro, evo ispravi me ako grešim... ali mene uvek uznemire tvoje reči jer se nazire podli smer u kojem vode...

Нису силовања само непријатељских жена, познато је да када су нас руси ослободили у другом рату масовно су силовали наше жене а били смо савезници.. 😵‍💫

Кажем ја, треба бежати од рата као од куге: и усташе и четници су у Босни били савезници, преко Талијана, па су једни другима таманили цивиле кад се укаже прилика.

Малко би чика забранио да се на тим темама скупљају поЈени у јавности, па нек и није демокраЦки.

I šta smo zaključili? Pobednik piše istoriju, bilo i biće. Od Kalimero politike samo ćar imaju političari koji je vode dok račun stiže na naplatu narodu koji ih podržava što vidimo na primeru Srbistana.

Да, ресентиманска Калимеро-политика треба да се стави ван закона дефинитивно.

Од интелектуалаца ту слаба вајда, јер се национални великани код нас као по правилу пред смрт разочарају у дотадашњег Себе и у тикву у коју су дували, па крену да се разрачунавају са полуинтелектуалцима и да се извињавају млетачкој цркви.

Možda ja ne pratim tebe dobro, evo ispravi me ako grešim... ali mene uvek uznemire tvoje reči jer se nazire podli smer u kojem vode...

Ja samo postavljam odredjena teska pitanja i ne ostavljam nikakvu nadu.
Trudim se da stvarnost prikazem bez ulepsavanja.

Ljudska je priroda i dobra i losa.
Dok su se ljudi borili stapovima i kamenjem, nisu mogli da naprave veliku stetu.
Danas mogu.

Ja bih voleo da ti kazem da postoji resenje, da verujem, koa nekad sto sam verovao u povelju OUN.
I ta ideja povelje OUN odrzavala se ravnotezom straha. Tako da je strah od nuklearnog sukoba u stvari doneo mnogo dobrog.
Kao sto vidis, stvari su paradoksalne.
Moras da plivas medju paradoksima i to je realpolitika.

Ja bih voleo da Muslimani nisu isterani iz Juzne Srbije 1878. Ne zato sto volim Muslimane nego sto mi je zao nasilja nad ljudima.
Da ne govorimo da sam protiv svih ostalih genocida i zlocina.

Medjutim, pobednici ne razmisljaju tako. I zato su pobednici.
Ako postoji dilema, ubiti, ili biti ubijen, bolje je da ubijes.

Uzmimo recimo ono sto se dogodilo ustasama 1945. Dok su ostali imali sanse da prezive, ustase koje su partizani uhvatili 1945. u Blajburgu, ako su bili stariji od 21. godine likvidirani su svi od reda. Bez buke, metkom u potiljak, uglavnom, na sovjetski nacin.
Treba li da ih zalimo? teoretski, oni su zrtve i zarobljenici, nije im sudjeno.
Likvidirani su kao kolektivitet.
Mozda je medju njima bilo nevinih.
Ali pobednik zeli da eliminise svaku nestabilnost.
Od pecinskog doba do danas, uvek je isto.
Napredovalo se od genocida putem ubistava do proterivanje koje je malo laksi oblik genocida.

Da su partizani pustili da se zarobljene ustase vrate, rizikovali bi direktnu osvetu Srba nad tim ustasama i jso jedan gradjanski rat.
Ovako, oni su sve obavili unapred.

Ljudi nisu andjeli, pogotovo na Balkanu.

Ova tema treba da se preimenuje u "Politicka svastara" a za komentarisanje aktuelnih politickih desavanja (i kasnije izbora) da se otvori zasebna.

Posto smo usli u novi talas poskupljenja j profiterstva a ljudi i dalje po 5000. put drobe o hrvatima i cetnicima.

I šta smo zaključili? Pobednik piše istoriju, bilo i biće. Od Kalimero politike samo ćar imaju političari koji je vode dok račun stiže na naplatu narodu koji ih podržava što vidimo na primeru Srbistana.
Zasto pominjes Srbistan?
Nisu li i ostale "drzave" na ovim prostorima jako slicne?

Ova tema treba da se preimenuje u "Politicka svastara" a za komentarisanje aktuelnih politickih desavanja (i kasnije izbora) da se otvori zasebna.

Posto smo usli u novi talas poskupljenja j profiterstva a ljudi i dalje po 5000. put drobe o hrvatima i cetnicima.
U pravu si.
Potrebna je i tema "Istorija".

А што, кад ти је ово садашњост, а не историја?
Неко искористи људе на Косову против отрованог Пирота - кул.
Па нек гласа народ за то, биће избора. Ајде, благо мени.

U pravu si.
Potrebna je i tema "Istorija".
Ja sam za, samo pitanje je koliko je tema Igor voljan da nadzire i otvara, jer kod ovakvih vecitih Srbendaskih rasprava mora da bude stalni nadzor, a on to prosto ne moze. Cak ni tema "Teorija i praksa modernog funkcionisanja drustva" iz nekog razloga jos nije otkljucana.

Neka im napravi samo jednu temu gde ce moci doveka da drobe o srpstvu, hrvatima, cetnicima i ostalim glupostima iz proslosti, pa neka se tamo bave time. A jedna tema da bude namenjena iskljucivo sadasnjim zbivanjima. Povraca mi se vise od 584285. vracanja na srpstvo, ustastvo i cetnistvo. Pogotovu sto znam da nijedan nece izaci ni za jedan atom drukciji niti pametniji iz tih rasprava, tako da je sve uzaludno i promaseno, bespredmetno.

Je l' nema kontrole? Je l' ljudska istorija istorija genocida? Jesmo li mi kao ljudi bića nesavladivog nagona? Je l' "čovek je čoveku vuk" jedino što nas definiše?
Postoji kontrola nad pojedinccima.
Postoje tri nivoa kontrole koji funkcionisu po ovom redu:

1. Empatija
2. Moral
3, Zakon i prinuda

Na Balkanu uglavnom nema nista od ovoga.

Ali sta cemo sa kolektivitetima?
Kakav je zakon za drzave?
Ili cak za Imperije?

1999. Svaka ideja o medjunarodnom poretku je ukinuta.
Paul Wolfowic je sos 1992. obznanio novu fasisticku doktrinu o superiornosti Amerike.
Apsolutna dominacija.

Ravnoteza straha i sile je mnogo bolja.
Da Zapad nije intervenisao, ukrajinske elite nikada se ne bi usudile da urade ono sto su uradili 2014. i danasnjeg rata ne bi ni bilo.

А што, кад ти је ово садашњост, а не историја?
Неко искористи људе на Косову против отрованог Пирота - кул.
Па нек гласа народ за то, биће избора. Ајде, благо мени.
Narod ce u Srbiji uvek glasati za vlast, jer vlast je od Boga.

Ja sam za, samo pitanje je koliko je tema Igor voljan da nadzire i otvara, jer kod ovakvih vecitih Srbendaskih rasprava mora da bude stalni nadzor, a on to prosto ne moze. Cak ni tema "Teorija i praksa modernog funkcionisanja drustva" iz nekog razloga jos nije otkljucana.

Neka im napravi samo jednu temu gde ce moci doveka da drobe o srpstvu, hrvatima, cetnicima i ostalim glupostima iz proslosti, pa neka se tamo bave time. A jedna tema da bude namenjena iskljucivo sadasnjim zbivanjima. Povraca mi se vise od 584285. vracanja na srpstvo, ustastvo i cetnistvo. Pogotovu sto znam da nijedan nece izaci ni za jedan atom drukciji niti pametniji iz tih rasprava, tako da je sve uzaludno i promaseno, bespredmetno.

Ljudi kod nas romantizuju proslost.
Mislim da su ovakve teme ipak ponekada poucne.

Ipak, ovga rasprava gore je daleko iznad uobicajenih gluposti tipa

Tito vs Draza
Milosevic vs Tudjman
Ratko Mladic vs Sonja Biserko

Ljudi kod nas romantizuju proslost.
Mislim da su ovakve teme ipak ponekada poucne
Svakako mogu da budu, ako ima iole normalne konverzacije iii ako se radi o necemu do sada nepoznatom ili neobradjenom.

Dok ovi ipak drve i silje jednu te istu stvar po 1000. put. A ne osecaju, ili bar odbijaju da prokomentarisu, balvan koji nam se svima potura otopozadi.

Srpska posla.

Doduse za neke i ne treba da me cudi jer znam da ne samo sto ih ne doticu poskupljenja nego su cak i navijali za njih. Tako da im je u interesu da se sto vise drobi o proslosti koja ne moze da se izmeni a sto manje o sadasnjosti na koju moze da se utice.

Postoji jos jedan razlog zasto ljudi pricaju o proslosti:
u Srbiji nema buducnosti za bilo koga ko moze da misli.

Politicki sistem je od 2012. blokiran od strane kolonijalnih gospodara i njihovih ljudi ovde.
To nije malo, to je 10 godina.

Mi nemamo organizaciju koja se bori za nase interese.
Mi smo propali.
Nismo u stanju ni vazduh da obezbedimo.
Na temi o zagadjenju pitao sma ima li pravnika ovde. Mogu li da nabave neki pravilnik ili odluku koja se tice zabrane prodaje vlaznog lignita.
Niko se nije pojavio.

Zato se okrecemo proslosti.
Jer smo nesposobni da se borimo za buducnost Ukljucujuci i mene.

@MC_ Ok, cenim iskrenost i naravno da ima istine u svemu što pišeš... Malo si ga sad manje zapakovao... Verovao si u dobro al te je praksa opovrgla pa nam otvaraš oči... Ja se sa svim slažem sem da moram da ubijam da mene neko ne bi, bolje mi je da pobegnem onda... a ako nisam već pobegao na vreme moram praviti razliku između ratnih borbi i ratnih zločina... Znam da je lako to reći, ali je najlakše da sve izrelativizujemo...

Tesko je reci sta je pravda.
I Zakon kaznjava isto delo lakse ako se radi o smanjenju uracunljivosti.

@MC_ To je bitno smanjena uračnjljivost, ali kao osnov za ublažavanje krivične odgovornosti je bitno i da nisi sam sebe doveo u to stanje...

Recimo spominjao sam juče ubistvo na mah, tu je već sastavni deo dela da me je tvoja otvorena i nagla, iznenadna i podmukla provokacija razdražila do mene da nisam mogao da ovladam svojim postupcima u trenutku pa sam te saksijom koja mi se našla pod rukom mlatnuo po glavi a pri tom nisam znao da si težak srčani bolesnik... Mislim ovo uzimam samo kao primer da što slikovitije približim 😄 jer uvek te pravne insitute treba dovesti u kontekst a ne da lebde kao neka teorija...

Doveo si me u stanje afekta i ja sam bio smanjeno uračunjljiv... i onda meni ide blaža kazna...

Vrh