Šta je novo?

Izbori 2024

Pa eto tamo su bili logori za Srbe a po celoj Evropi logori za homoseksualce, svarno nije umesno...

Nisam vam adresa, prosto rekli ste svoje i ja sam rekao svoje, ćao... Niti ćeš ti mene da ubediš niti ja tebe... Move on...

тамо комплет цела држава,
са целом Владом, премијером, председником, све државне и друштвене установе и институције, цео народ...сви,
славе етничко чишћење Срба из Хрватске,

1672428787615.png

Naravno uvek i svuda pa i sada odgovaram samo *******, ******* i ******* nacionalistima na njihova pisanija koja se svode ONI su GORI od nas...

Nikada i nikako nisam niti negirao genocide niti umanjivao patnju raseljenih ljudi, čak sam i naveo vezano za zakon o upotrebi pisma da ga sad sprovode maksimalno voljno dok su se ranije dodvoravali pojedinim strukturama koje tamo vladaju, poput branitelja i maksimalno odugovlačili... Što je diskriminacija po postupanju, ali sam zakon je jednak za sve, i za Srbe i za Mađare i za Italijane, restriktivan je sa visoko postavljenim pragom za sve manjine...

Ovo ne objašnjavam prokletim seronj*ma, umišljenim patriotama koji brane po forumima ono što ne može da im se digne u krevetu, nego čisto da nekog normalnog čoveka ne bi doveli u zabludu u pogledu toga o čemu ja to govorim...

Ima oblasti u čemu su gori oni, ima oblasti u kojima smo gori mi... A genocidi... Jadna li vam je napaćena duša sa tolikim patetisanjem i razvlačenjem genocida... Samo mogu da zahvalim dragom bogu da nisam jedan od vas...

Pogledajte prilog 151588

Naravno uvek i svuda pa i sada odgovaram samo *******, ******* i ******* nacionalistima na njihova pisanija koja se svode ONI su GORI od nas...

Nikada i nikako nisam niti negirao genocide niti umanjivao patnju raseljenih ljudi, čak sam i naveo vezano za zakon o upotrebi pisma da ga sad sprovode maksimalno voljno dok su se ranije dodvoravali pojedinim strukturama koje tamo vladaju, poput branitelja i maksimalno odugovlačili... Što je diskriminacija po postupanju, ali sam zakon je jednak za sve, i za Srbe i za Mađare i za Italijane, restriktivan je sa visoko postavljenim pragom za sve manjine...

Ovo ne objašnjavam prokletim seronj*ma, umišljenim patriotama koji brane po forumima ono što ne može da im se digne u krevetu, nego čisto da nekog normalnog čoveka ne bi doveli u zabludu u pogledu toga o čemu ja to govorim...

Ima oblasti u čemu su gori oni, ima oblasti u kojima smo gori mi... A genocidi... Jadna li vam je napaćena duša sa tolikim patetisanjem i razvlačenjem genocida... Samo mogu da zahvalim dragom bogu da nisam jedan od vas...

И шта са овим, ако не видиш разлику између некаквог перформанса опозиционог политичара и званичне државне политике даља расправа је бесмислена,
јел у Србији 11. јул државни празник и нерадан дан, јел га славе и обележавају све државне и друштвене институције, сви медији и целокупна јавност, да ли држава и локалне самоуправе у Србији организују концерте на тај дан итд

Generalno govoreći, tamo je relaksiranije biti gay i imaš veća prava nego ovde i svest ljudi je drugačija...
Zbogom 😉
Ne znam koji je procenat homoseksualaca u drustvu, neki kazu da je svuda oko 7 procenata.
Zato, vidis, za onih 93% je mala uteha sto su tamo (u Cro) bolji prema gejevima.
Nije to mrznja, nego svakog boli vise sopstvena briga.

Nije bajke, nego zakon. Problem je što zakon efikasno, promptno sprovode sad kad Srba ima manje od 1/3 po poslednjem popisu dok su godinama odugovlačili i tražili izgovore da ustavni zakon o pravima manjina ne sprovedu, da se dodvore braniteljskim udruženjima i navijačkim grupama...

Nažalost oni imaju dominantan i raširen taj narativ pobednika (Knin) i narativ žrtve (Vukovar) i istorija kao da dalje od toga ne postoji. Kao za nas Kosovo i Jasenovac... Gde smo žrtve u oba slučaja, a pobednici u 2 svetska rata, malo nam je siri dijapazon sećanja, dok istorija 90tih postoji samo kao maksimalno iskrivljenja, fragmentarna, zloupotrebljena u funkciji opstanka iste ove gamadi već 30 godina na vlasti...

I sada da unapred izbijem argumente nekima koji bi da se nakače 😊, naravno da treba da se neguje kultura sećanja, to i patetično, senzacionalističko, selektivno istrajavanje na istorijskim temama gde smo kao narod bili žrtva, nije isto...

Tako da, dobro nije, ali to ne menja ništa u smislu da sam neke od najboljih prijateljstava, druženja i dijaloga upravo imao sa Hrvatima, koji ne dele taj narativ...
Обраћао сам се МС_-у...

Све најбоље.

Mada imaju nemalo nacional-šovinista i ustaša, sveukupno je Hrvatska mnogo normalnija zemlja od Srbije, to je realnost, nažalost. Kao prvo, to nije diktatura, mediji su slobodni, institucije su jače (bivši premijer je mnogo godina već na robiji) - dakle, to je slobodna i demokratska zemlja, a Srbija nije slobodna i demokratska zemlja. Sve drugo su bajke.

Fun fact: poznajem bivšu devojku proustaškog gradonačelnika Vukovara Penave; živi u Beogradu, udata za Srbina iz Krajine.

Mada imaju nemalo nacional-šovinista i ustaša, sveukupno je Hrvatska mnogo normalnija zemlja od Srbije, to je realnost, nažalost. Kao prvo, to nije diktatura, mediji su slobodni, institucije su jače (bivši premijer je mnogo godina već na robiji) - dakle, to je slobodna i demokratska zemlja, a Srbija nije slobodna i demokratska zemlja. Sve drugo su bajke.
Треба покушати тамо живети. Ја нисам никада, нити сам размишљао о томе, али мислим да би свако са оваквим ставом требало да покуша да се настани у ХР и да тамо започне нов живот.
Fun fact: poznajem bivšu devojku proustaškog gradonačelnika Vukovara Penave; živi u Beogradu, udata za Srbina iz Krajine.
У ово не треба залазити.

Ne bi bio nikakav problem živeti u npr. Zagrebu. Ne ujedaju tamo na ulici, ni u tramvaju. Znam ih i koji žive, juče bio jedan u firmi (Srbin, udao se tamo).

Ne bi bio nikakav problem živeti u npr. Zagrebu. Ne ujedaju tamo na ulici, ni u tramvaju. Znam ih i koji žive, juče bio jedan u firmi (Srbin, udao se tamo).
Не знам за то. Никада нисам био у том граду, тако да не могу да говорим о томе.

Оно што примећујем овде јесте да се екстремно реагује када се помене Хрватска или Хрвати, што значи да се све своди на неки лични дојам који је или изузетно позитиван (брак, провод, дрога, новац, интерес) или екстремно негативан (прогон, убиства, рат, разарање). Ја више не верујем ни једнима ни другима, нити имам какав интерес. Оно што могу да кажем, а што ме је живот научио јесте, да су екстремни "Југословени", деца из мешовитих бракова или слични људи на крају постајали или четници или усташе, након што би схватили да су били у каквим заблудама или их је "приморало" окружење, док опет имамо и овде који су наводно мрзели или мрзе Хрвате, а бораве тамо, иду на летовање или поседују њихову путну исправу.

Нечиста посла у којима нисам никада учествовао.

Pa ja sam bio, pa i pišem. A ti ako 'ne možeš da govoriš o tome', onda, dapače, možeš da pišeš o tome, ne?

Не. Ја се не изјашњавам на тему како се живи у Загребу јер то не знам. Нисам никад био. Оно о чему ја говорим су заблуде. Људи су већ два пута били у тој заблуди и прошли су гадно. Ја нисам и зато немам проблем.

Разумеш?

Ово што прича Noki причали су људи и пре 35, 40, 70 година. Иста ствар. Наводно се познаје историја итд.

Обраћао сам се МС_-у...

Obraćaj se kome god želiš Preveženi... Šta to mene briga..

И шта са овим, ако не видиш разлику између некаквог перформанса опозиционог политичара и званичне државне политике даља расправа је бесмислена,
јел у Србији 11. јул државни празник и нерадан дан, јел га славе и обележавају све државне и друштвене институције, сви медији и целокупна јавност, да ли држава и локалне самоуправе у Србији организују концерте на тај дан итд

Oni su tada oslobodili i zaokružili svoju teritoriju...

Mađari i Nemci su slično prošli u 2. svetskom ratu, kao Srbi u poslednjem. Naša pobeda protiv fašizma i dani slavlja se poklapaju sa nedužnom smrti za mnoge...

To ne znači da nismo bili pobednici ili da je fašizam bio dobar. Često pobede u ratu podrazumevaju progon poražene strane, nažalost.

@overdrive
A, ima toga, da. Samo, ako je to što je on rekao 'Nisu Hrvati svi ustaše', to baš i nije zabluda. Štaviše, u Dinamu danas može da igra Srbin, a u Zvezdi ne može 'Šiptar, Hrvat, balija', ne daju navijači...

A ono što sam ja rekao, to je da tamo nema ni Pinka, ni Informera, tj. da je to, već stoga, uzornija država od Srbije (što, doduše, i nije neki povesni podvig).

@overdrive
A, ima toga, da. Samo, ako je to što je on rekao 'Nisu Hrvati svi ustaše', to baš i nije zabluda. Štaviše, u Dinamu danas može da igra Srbin, a u Zvezdi ne može 'Šiptar, Hrvat, balija', ne daju navijači...
Добро, ако су фудбалски клубови мерило тога шта може и како шта иде...

Нико не каже да су сви Хрвати усташе. Има и Срба усташа нпр.

Заблуде, Пантографе. Знаш о чему говорим...

Hrvati su gledali 150 godina da se ratosiljaju Srba. Pokušali su da ih asimiluju, ali nije uspelo. Onda su od 1900. godine su krenuli u akciju. To je kod Srba stvorilo još veći inat i pokušaj da se održe na tim prostorima. Više su Hrvati patnji napravili Srbima, nego Srbi Hrvatima. Kroz celu istoriju su Hrvati bili loši momci, osim devedesetih.
Tako su isto i Srbi pokušali da se ratosiljaju Albanaca jer su živeli na novopripojenim teritorijama. Onda su Albanci koristi svaku priliku da uzvrate. To je to.

Ako nekome Jasenovac nije bitan i irelevantan, taj se čovek ne može nazvati liberalom. Ovo je neki novi liberalizam, zasnovan na tekovinama NATO pakta i amerčkom interesu. Lako je biti opušten kada si ispunio glavni cilj, oterao si Srbe. Verovatno bi se i Srbe isto ponašali da su oterali Albance. Međutim, patnje Srba u Drugom svetskom ratu se ne mogu porediti sa ostalim periodima.

Istru im sredio Tito, Baranju poklonili komunisti, ustaše izjednačene sa četnicima, jame zabetonirane. To je fašistički zločin, a ne hrvatski. Opet ne vole baš TITA iako im je sve dao. Sve je dao, ali im nije sklonio Srbe iz Hrvatske. Zato im ne imponuje. Hrvati zaista nemaju razloga da ne budu liberalni jer nacionalnih problema nemaju, rešeni su.

Када већ причамо о Хрватској и ситуацији у тој држави, морам да напоменем да сам приметио синхронизацију "испада". Нпр. када се у Хрватској деси неки националистички испад, слична ствар се "догоди" и у Србији. Као да неко покушава да изједначи две државе и два друштва и да каже "па и ви тамо имате такве". На овој теми смо имали релативизацију тог проблема кроз постављање слике где АВ лепи плакат са натписом "Булевар Ратка Младића" као одговор на чињеницу да Република Хрватска званично прославља Олују на државном нивоу. Оно што треба рећи јесте да држава Србија не слави званично пад Вуковара, не обележава Операцију Коридор, не слави пад Сребренице, не прославља победу или улазак у Зворник, Бијељину, Вишеград и сл. Овде не постоје званичне државне манифестације поводом тих догађаја. Таква релативизација траје од 1945. до дана данашњег. Ја не кажем да су сви Срби дивни и невини људи, али као што је неко рекао "ми нисмо исти".

Док су се у Хрватској славили сви "ратни подвизи", у Србији то није био случај. Чак ни пре 2000. године држава није званично обележавала или прослављала победе у грађанском рату на простору бивше СФРЈ. Након 2000. године, држава је јавно стигматизовала, кажњавала и дискриминисала људе који би величали успехе српских и југословенских снага током ратова од 1991-2001. Тако смо од речи "агресија" стигли до термина "интервенција" НАТО-а 1999. године. Званични медији, а нарочито приватни, говорили су негативно о учесницима ратова, о људима који то подржавају, преносила су се јавно суђења, снимале су се документарне емисије итд. То је код људи изазвало контраефекат: почели су да мрзе Б92, АНЕМ, ТВ мрежу. Почели су из ината да подржавају све оно против чега је била тадашња власт.

Данас то све некако делује лажно иако смо званично опет патриоте, ако се то тако каже. Цела ова ствар са Косовом говори о томе. Заправо, народу је дозвољено да мало више "србује" како би се издувао и ништа више. Наратив остаје исти као и у време ДОС-а: људска и мањинска права, ЕУ, забрана дискриминације и сл.

И још једна ствар: овај што лепи "Булевар Ратка Младића" је одржао прву успешну параду против које је био свако нормалан.

Тако да мирно спавајте грађани...

Za većinu loših stvari koje su nam se u istoriji desile, najviše treba da krivimo sebe i naše vođe..Zašto smo bili robovi Turcima 500 godina? Što Englezi nisu nekome bili sluge, nego osvojili pola sveta? I onda kad stvorismo opet državu, daj ubijaj se, peci na ražnju političke protivnike, bacaj vladare kroz prozor, umesto da razvijaš tu državu, toliku kolika je, ne, ti idi iz rata u rat, a kad konačno, uz milionske žrtve kao ostvariš svoj ratni cilj-ti prokockaš priliku da to obezbediš i materijalizuješ.. Pa kasnije knez Pavle potpiše pristupanje Trojnom paktu, a ne preuzme punu kontrolu u državi, već sedne na voz i krene na Bled da se odmori..naši "časni", a potplaćeni oficiri i političari onda naprave puč, pa zbrišu iz države i ostave je na milost okupatoru. Naš balavi i priglupi kralj se ženi za vreme rata, dok mu narod kolju i bombarduju, a onda pozove Srbe da se priključe Titu.. bu****, do budale..do Miloševića koji se usprotivi najvećoj svetskoj sili pa dobijemo bombe, i na kraju ovaj Neron i monstrum najgori na svetu, koji nas uništava već 10 godina.

Je l' su nam drugi krivi za to? Kakvi smo mi ako sve to trpimo? Krivi Hrvati i Albanci što je to tako i što koriste prilike koje im mi i naše vođe dajemo da bi ostvarili sopstvene ciljeve.. da, da.. Mi jadni, svi nas mrze i ceo svet je protiv nas.

Ne znam da li će me učiniti većim Srbinom ako ponovim ovde pred Srbima da sam ja priželjkivao drugostupanjsku, tj. pravomoćnu osuđujuću za generala Anta Gotovinu, i da sam smatrao da bi to bio dobar korak ka pomirenju i da je prošla ona kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu... Tad bi imali dobar pravni argument da ne mogu da slave Oluju...

Ali šta vredi da u nedogled to ponavljam pred vama ovde kad od toga nema vajde... Mogu da kažem par puta, a ne genocid, genocid, Jasenovac, genocid... To ni na šta ne liči više...

Hrvati su gledali 150 godina da se ratosiljaju Srba. Pokušali su da ih asimiluju, ali nije uspelo. Onda su od 1900. godine su krenuli u akciju. To je kod Srba stvorilo još veći inat i pokušaj da se održe na tim prostorima. Više su Hrvati patnji napravili Srbima, nego Srbi Hrvatima. Kroz celu istoriju su Hrvati bili loši momci, osim devedesetih.
Слаб је тај инат, а нарочито у последње време.

Не знам ко је сматрао Хрвате за лоше момке током целе историје. Они су увек били уз западне силе.
Tako su isto i Srbi pokušali da se ratosiljaju Albanaca jer su živeli na novopripojenim teritorijama. Onda su Albanci koristi svaku priliku da uzvrate. To je to.
Да су Срби ишта покушали, не би данас били ту где јесу. Срби су затрпавали проблем.
Ako nekome Jasenovac nije bitan i irelevantan, taj se čovek ne može nazvati liberalom.
Наравно. Ради се о људима који или имају неки проблем или имају интерес.
Lako je biti opušten kada si ispunio glavni cilj, oterao si Srbe.
Хрвати нису опуштени. Да су опуштени, не би им постојала држава.

Оно што треба рећи јесте да држава Србија не слави званично пад Вуковара, не обележава Операцију Коридор, не слави пад Сребренице, не прославља победу или улазак у Зворник, Бијељину, Вишеград и сл.

Pa jer smo izgubili... šta da slavimo 😄 kako da slavimo Vukovar... šta će napisati sve pojedini ljudi...

Da smo normalni i mi i oni da slavimo mirnu reintegraciju... i da tumačimo i primenjujemo zakone tako da manjine slobodno ostvaruju sva svoja prava...

Što Englezi nisu nekome bili sluge, nego osvojili pola sveta?
Живели на острву. Срби живе у жљебу између великих сила и на раскршћу путева. Сам закључи коме је било лакше.
Pa kasnije knez Pavle potpiše pristupanje Trojnom paktu, a ne preuzme punu kontrolu u državi, već sedne na voz i krene na Bled da se odmori..naši "časni", a potplaćeni oficiri i političari onda naprave puč, pa zbrišu iz države i ostave je na milost okupatoru. Naš balavi i priglupi kralj se ženi za vreme rata, dok mu narod kolju i bombarduju, a onda pozove Srbe da se priključe Titu..
Радили у корист Британије.

Ја не кажем да су сви Срби дивни и невини људи, али као што је неко рекао "ми нисмо исти".

I ko se ne slaže da tim on po vama treba da ćuti? 😄 Eno Pantograf reče bolji su Hrvati i zamalo me ubedio...

Не знам ко је сматрао Хрвате за лоше момке током целе историје. Они су увек били уз западне силе.
Pa, nisu. Oni su bili sa gubitnicima. Kao i Mađari npr.
Hrvatski nacionalisti čak imaju narativ o 'večitim srpskim saveznicima Britancima' :)

Vrh