Bogme, trajali su pravi, iskreni narodni protesti i drugog dana, tamo negde do popodneva 2. dana je bilo sve bez političmara i provokatora. Posle su stigli oni raznorazni šljamovi i
provokatori koji se vide iz aviona. Ali prvih 36-48 sati je zaista bila narodna pobuna i to se videlo po paničnosti i dezorganizovanosti Murije, jer ni oni ni BIA nisu očekivali spontane izlive besa.
Može svako da gleda na to kako želi, ali ja na to gledam kao održavanje vatre, odnosno plamička. Dokle god ima takvih ljudi i dokle god ima takvih događaja (naravno, ne treba ih očekivati svakog meseca) ima nade i da se nekad nešto promeni u društvu.
Defetisti, lenjivci, zombiji, prazni mozgovi i beskičmenjaci raznih vrsta (govorim u globalu, izvan foruma) često kažu kako se time ništa ne menja i kako je sve uzaludno. Ja se ne slažem s time. I neredi 2020 i blokade u 2021 su donele rezultate i promene. Možda ne kompletne, ali su donele neke promene, i imale neki uticaj.
Ne znam za te druge, za Zoom klinčadiju i za druge lenjivce i beskmičenjake, ali ja drugu zemlju nemam, niti mogu niti želim da idem odavde. Stoga smatram građanskom dužnošću da, pored izlaženja na izbore i referendume, sledeći nivo dužnosti može i treba da bude - bar meni jeste - izlazak na proteste protiv diktatorskih, korupcionaških, bezumnih i štetočinskih praksi, odluka i grupa. I to nije borba koja se jednom desi pa traje za vjek i vjekova i svi žive srećno do kraja života. Nego borba protiv zla traje. Kad se skine ili umlati Kurta, na njegovo mesto će se dovući Murta. Onda kad se taj skine i umlati, doći će neko sledeći. Ali to je tako. Borba protiv zla je večita. Potpuno isto kao održavanje vatre. Nema tu ''odradio sam sad i nikad više'' nego ili ćeš stalno da radiš na tome ili ćeš da crkneš, odnosno da crknemo.