Popisna pitanja su zastrasujuca.
Zato bi mi morali jednoj oragnizaciji ciji visoki funkcioneri suruju sa raznim klanovima da damo podatke.
Znamo i ko ce biti popisivaci.
Kompletan spisak pitanja: O čemu ćemo se sve izjašnjavati na Popisu stanovništva u oktobru?
Popis stanovništva koji će biti održan od 1. do 31. oktobra ove godine, odložen za dve godine zbog korone, po prvi put će biti održan elektronski, što znači da će odgovori na upitnike biti unošeni u kompjutere.www.danas.rs
Zar su ostala pitanja neobavezna?Što se mene tiče, dobiće ime i prezime, nacionalnu pripadnost, veroispovest, obrazovanje, dobiće i kafu. Dalje će ljubazno dobiti instrukcije da me ne davi i napusti privatnu svojinu.
Zar su ostala pitanja neobavezna?
Sta ako im nikada ne otvorim vrata?
Te organizacije imaju istog sponzora koji je odredio neka od popisnih pitanja - prokletu, fasisticku EU.Ovo je sramotno. Sve će znati o vama. Gde su one organizacije koje se bore za zaštitu ličnosti? Ne volim da mnogo pričam o sebi, pogotovu ne da otkrivam takve stvari.
Srbija nije normalna drzava. Srbija uopste nije drzava nego servis kolonizatora i vladajuce mafije.kapiram da niko ne voli da mu neznanci ulaze u dom, ali je paranoja oko ličnih podataka, baš too much - gro tih stvari se o svima nama, već zna, a i, brate, popisi su normalna stvar, u svim normalnim državama...
Tacno.Не само Србија него цела Европа.
Ovo je prilično nerealno Bender. Od početka sam pristup internetu zahteva korišćenje pravog identiteta - potpisivanje ugovora sa internet provajderom (mobilnim operaterom). Onda se dobijaju uređaji koji imaju jedinstvenu (mac) adresu koja se povezuje sa tvojim identitetom. Potom svaki pametni uređaj u kući, a to je laptop, kompjuter, telefon, televizor, muzički uređaji, set top box itd, imaju tu mac adresu i povezani su na ovaj ili onaj način sa vlasnikom i njegovim identitetom. Pa je to onda i korišćenje raznih servisa, koji su opet na ovaj ili onaj način povezani sa vlasnikom. Email nalog, da, pseudonim, šifra, ali opet se uloguješ na telefon sa tim nalogom - a telefon ima negde svog vlasnika. I ovde što ostavljamo poruke, vrlo lako neko može da otkrije tvoju lokaciju, eventualno da pristupi tvojim uređajima.Korišćenje interneta ne mora automatski da znači odavanje svih važnih podataka o sebi celom svetu. I internet može da se koristi bez povezivanja svojih tragova na internetu sa svojim pravim identitetom. Zato se za emailove, avatare, nickove, loginove i slično... ne koriste lične informacije nego psuedonimi i fasade.
Nije isto ugovor sa provajderom o pristupu internetu i ugovor sa Guglom o korišćenju pretrage i ugovor sa Guglom o korišćenju Androida.Ovo je prilično nerealno Bender. Od početka sam pristup internetu zahteva korišćenje pravog identiteta - potpisivanje ugovora sa internet provajderom (mobilnim operaterom). Onda se dobijaju uređaji koji imaju jedinstvenu (mac) adresu koja se povezuje sa tvojim identitetom.
Ne bez saučesništva provajdera. IP adresa može da se odredi do nivoa dela grada. Što onemogućuje da neko nekoga uhodi znajući tačnu adresu ili ulicu. Nego može da sazna samo kraj grada. Tek uz saučesništvo provajdera može da se sazna tačna lokacija. A to uvek ostavlja pisane tragove u beleškama i sistemu provajdera.I ovde što ostavljamo poruke, vrlo lako neko može da otkrije tvoju lokaciju
Nemaju svi ti uređaju MAC adresu. A što se tiče povezanosti, meni su samo kompovi i mobilni povezani na net. I TV, ali ne na Wi Fi nego na STB uređaj. Koji je, opet, pod ingerencijom i odgovornošću mog provajdera. Dok dodira sa Guglovim ili Fejsbukovim servisima nema. I nikad neće ni imati. Ja sam veliki protivnik IoT koncepta ne samo zbog nadzora i kontrole, nego i zato što je vrhunac besmisla, slika i prilika arčenja resursa i izmišljanja novih problema i novih potreba ni iz čega a onda i novih rešenja za te probleme koja će, naravno, masno da se naplaćuju ili eksploatišu. I znam da je to nepopularno mišljenje, ali kad god naiđem na kolege koji misle isto, znam da sam u pravu i da nisam jedini koji uviđa to i gleda širu sliku. O tome sam čak pričao i sa čovekom koji predaje nekoliko predmeta i specijalista je za informacione sisteme. I isto je jako, jako oprezan kuda sve ovo vodi. I ne opčinjava se svime što je novo i blještavo.Potom svaki pametni uređaj u kući, a to je laptop, kompjuter, telefon, televizor, muzički uređaji, set top box itd, imaju tu mac adresu i povezani su na ovaj ili onaj način sa vlasnikom i njegovim identitetom.
Ovo je prilično nerealno Bender. Od početka sam pristup internetu zahteva korišćenje pravog identiteta - potpisivanje ugovora sa internet provajderom (mobilnim operaterom). Onda se dobijaju uređaji koji imaju jedinstvenu (mac) adresu koja se povezuje sa tvojim identitetom. Potom svaki pametni uređaj u kući, a to je laptop, kompjuter, telefon, televizor, muzički uređaji, set top box itd, imaju tu mac adresu i povezani su na ovaj ili onaj način sa vlasnikom i njegovim identitetom. Pa je to onda i korišćenje raznih servisa, koji su opet na ovaj ili onaj način povezani sa vlasnikom. Email nalog, da, pseudonim, šifra, ali opet se uloguješ na telefon sa tim nalogom - a telefon ima negde svog vlasnika. I ovde što ostavljamo poruke, vrlo lako neko može da otkrije tvoju lokaciju, eventualno da pristupi tvojim uređajima.
Ono što hoću da kažem je da u eri interneta i pametnih uređaja, privatnost i zaštita ličnih podataka postoji samo na papiru. Ima gomila zakona koji navodno štite lične podatke, ali znaš kako to ide - nije ilegalno dok se ne sazna, do tada se razmenjuju i prodaju lični podaci.
E sad, što se tiče popisa, tu je verovatno drugačiji osećaj jer ta lična pitanja ipak postavlja neko uživo. Lako je kliknuti na dugme "ja bolujem od X bolesti", a potpuno je druga priča da te neko to u 4 oka pita i još da ga gledaš kako zapisuje.
Знам да је добио понуду, али нисам питао да ли је прихватио јер је почетна плата била огромна па ми се чинило нелогичним да одбије, такође га ове године нисам чуо да се жали на поскупљења тако да верујем да је прихватио посао.