Skrenuću sada sa teme, te molim Igora da ne uklanja moj komentar, jer smatram obavezom da potisnem pogrešna mišljenja o temi koja mi je jako bliska.
Samo da kažem, kao istoričar koji se specijalizovao za srpski srednji vek, niti je Novo Brdo bilo "treći najveći grad u Evropi" (to je teška budalaština koja se vrti po medijima, pričao sam o toj temi baš sa profesorom Filozofskog), niti su srpski gradovi zaostajali za drugim evropskim, kako sugeriše ovaj autošovinista, kačeći slike nekakvih nemačkih gradića.
Iako ne možemo da rekostruišemo potpuno izgled naših gradova, pronađeno je dovoljno dokaza nedavno u Rudniku i drugim gradovima. Dvospratna kuća sa ukrašenim zidovima, vodovodi itd.. Uz to, postojanje zakonskih celina kakav je Zakonik Novog Brda (pronađen 60ih godina na aukciji starina u Beču) pokazuje da naši gradovi, iako u zoni uticaja vizantijske kulture, vremenom sustižu evropske primere. Tokom Despotovine pojavljuju se i esnafske organizacije kod nas, srpski mladići odlaze u Dubrovnik da izuče zanate itd. Uz to, gradovi Zete - Kotor, Budva, Bar su, sa svojim komunalnim uređejem deo srpske kulture, istorije i naroda. Uostalom, to je bilo i očekivano, s'obzirom da smo proizvodili 1/6 evropskoh srebra u doba koja je bilo najtraženije u Evropi. Tako da te mantre da smo najgori, najzaostaliji i sl. autošovinistička bulažnjenja prodaj nekome drugom. Isto važi za i bajke o Novom Brdu kao trećem najvećem gradu Evrope.