Teoretski je moguće, u praksi se nikad ne bi desilo.
A opet je bolje nego ovaj sadašnji sistem koji vodi Srbiju ka tome da će izbori imati 30% izlaznosti i u kome šenuti penzioneri (čast izuzecima) koji glasaju ko mašine, i katatonični mladi koji ne glasaju (čast izuzecima) kroje sudbinu celokupnom preostalom društvu.
U Srbiji je višestranački sistem, a otkako je uveden, nije se desilo da samo jedna stranka izađe na izbore. Čak se nije desilo ni da samo vladajuća stranka i pro-vladine stranke budu jedine opcije na izborima. Na svim izborima koje smo imali do sad, imali smo: 1) više stranaka 2) više opcija, kako vladinu i provladinu, tako i prave opozicionare. Dakle nikad se nije desilo da na izborima budu opcije samo SPS i JUL, samo DS i DOS, ili samo SNS i neki od njegovih isprdaka. Uvek, ali uvek, je bio dijapazon vladinih i provladinih stranaka, i dijapazon pravih opozicionara.Kako ne bi? Pa evo u našem konkretnom slučaju to bi značilo pobedu u prvom krugu, mesto u drugom. Imaće tih nekih svojih 47,8 % + nevažeći, biše preko 50.
A pitanje je da li bi i dobio u drugom krugu, jer će svi koji nisu za njega glasali, glasati i za crnog đavola u drugom.
Izađ' ti na prvi krug pa ćemo posle o drugom krugu kad dođe momenat.I evo pitanje. Ako dodje do drugog kruga, ali Misa Vacic je usao u drugi krug sa Vucicem, da li biste isto zastupali da teoriju da se mora izaci i glasati protiv Vucica?
A kolike su šanse za to? : / Pitam ozbiljno.Nismo se razumeli, govorio sam teoretski o tvom predlogu da svi moraju da izađu, a posle dao i konkretan primer, dakle konkretni izbori u nedelju. Ako neko izadje npr na predsednicke i precrta listić, pola tog glasa ide Vučiću (jer on već ima svojih recimo 48% od izašlih) i pomaže mu da ostvari pobedu u prvom krugu. Da nema tih precrtanih, išlo bi se u drugi krug gde bi bilo mnogo čupavije. Eto realan primer koji ide baš Gebelsu na korist.
E upravo o tome sam maločas i govorio Bekiju i upravo zato sam se i potrudio da istaknem da ne treba da se ide u krajnost gde se politički, pravni i ekonomski sistemi kroje tako debilozno da samo 2% ljudi može da ih razume a samo 1% da njima upravlja i barata. Vidiš koliko je sve to imbecilno zakomplikovano, i koliko čak ni ljudi koji prođu kroz Sociologiju i Ustav u srednjoj školi, ne dobiju kompletnu sliku o svemu tome. Al baš zato i treba svaka odrasla osoba iznad 20 godina da se potrudi da razume makar osnove, pa čak i ako joj promaknu tako neke začkolice ili posebni scenariji. Za početak, razumeti da je bolji oligopol nego monopol. I da je svakom političmaru prvo do vlasti i svog dupeta, te da kad u SkupSlini ima dve griupe ajkule i dupeta, a samo jedan prestol, bolje je da se oni tamo mlate oko tog prestola nego da sisaju krv nama.P.S. Doduše da priznam, znam da tako funkcioniše za parlamentarne gde ima cenzusa, nisam siguran da li važi i za predsedničke. 5 minuta dnevno u udarnom terminu za ekonomsko, statističko, pa i političko opismenjavanje ne bi škodilo.
A kolike su šanse za to? : / Pitam ozbiljno.
Баш ме занима да ли је гласао и ако јесте, како је гласао на референдуму у Црној Гори 2006. године .sto se tice (ne)izlaska na izbore, cini mi se da je rambo ovde to fino objasnio
Ја бирам да верујем да је ово период великог политичког прочишћења у Србији где изборна центрифуга баца старе и разне нове реакционарне странкице на периферију и испод цензуса.Granice u kladionici Meridian za BG izbore:
SNS - 47,7%
SPS - 6,5%
NADA - 3,5%
Ujedininjeni za Srbiju - 21,2%
Moramo - 6,6%
Ajmo ljudi - 2,75%
Dveri/POKS - 2,1%
SRS - 1,8%
Suverenisti - 2,65%
Zavetnici - 2,9%
Za parlamentarne:
SNS - 51,5%
SPS - 7,55%
NADA - 3,05%
Ujedininjeni za Srbiju - 15,1%
Moramo - 4,7%
Ajmo ljudi - 1,4%
Dveri/POKS - 2,05%
SRS - 1,48%
Suverenisti - 2,85%
Zavetnici - 3,1%
Za parlamentarne:
SNS - 51,5%
SPS - 7,55%
NADA - 3,05%
Ujedininjeni za Srbiju - 15,1%
Moramo - 4,7%
Ajmo ljudi - 1,4%
Dveri/POKS - 2,05%
SRS - 1,48%
Suverenisti - 2,85%
Zavetnici - 3,1%
Da su US / Dveri / DJB / DSS i Moramo imali zajednickog kandidata za predsednika, verovatno bi drugacija prica bila... Ovako, Ponos deluje da nema nit' harizmu niti nekog slifa da privuce vece narodne mase... plus medijska i infrastrukturna masinerija koja stoji iza SNS koja bi uspela verovatno da i moja baba Ljubica dobije barem 30% glasova, ne daju previse nade za optimizam onih koji bi da Vucicu u nedelju vide ledja...Po Ipsosu nikakve na predsedničkim, već ima 58.2%, čak je donja granica poverenja 54.7%. Kladže daju 1.01 na pobedu u prvom krugu.
Parlament je nešto drugo. Tu je ispod 50%, a imaće apsolutnu većinu baš zbog tih 2-3% nevažečih npr. Mislim svakako sa SPS ima većinu, ovako će biti samodovoljni.
Kad bi svi ne-naprednjaci postupali tako, sledećih izbora ne bi ni bilo. Jer smo i ovako na putu da postanemo Balkanska Belorusija ili mini Turska u službi Evrope.Posto je gotovo, po opoziciji i treba sada udariti najjace, da ne bi imali opet istu situaciju na sledecim izborima.
Ne. Kao što nisam glasao u drugom krugu za Šešelja protiv Lilića i Milutinovića 1997.I evo pitanje. Ako dodje do drugog kruga, ali Misa Vacic je usao u drugi krug sa Vucicem, da li biste isto zastupali da teoriju da se mora izaci i glasati protiv Vucica?
Napisao sam duzi post pre nekih pola sata, ali ili nisam kliknuo send ili je obrisan Ne mogu opet, svakako.Ma, nije problem, sloboda.
Jedino što vuče na mazohizam, pomalo. Ali i to je OK.
Opet, ja sam praktično na svakim izborima dosad glasao protiv nekoga - a ne za nekoga - tako da mi je taj princip 'svi su Miša Vacić' stran. Znam šta manje volim, to je sugurno.