Ne slažem se ni ja s tim da je to dobro, ili da je to praksa koju treba zadržati.
Samo u ovom trenutku je pitanje sprečavanja totalnog razvaljivanja demokratije, i zemlje, u odnosu na šta su decentralizovani kapilarni glasovi tričava stvar. Pritom to ne bi radile stranke, nego pojedinci, kao što ti možeš svoju babu da ubediš, i eto ona ispade kapilarni glas. A to što ćeš reći nekome da ćeš dobiti posao a nećeš, ili ti ne treba, nije da si ubio čoveka.
Neko puca na tebe kalašnjikovim, i ti kao, je**** ako ga gađam kamenom možda ga nezgodno pogodim, a to nije lepo. Slažem se, al je nužda.
Pritom situacija je takva da 60% glasača ni ne zna nijednog drugog političara sem vučića. Oni ne znaju ni zoku ministarku, a da će znati da se Škoro kandidovao i ko je on i šta je on. Ti glasači su pod ključem, i ne postoji opcija slobodnog biranja, nego de facto jednopartijski sistem za njih. Ja ne vidim način da opozicija dođe do njih, ili sami da se prosvetle. Jedini način koji vidim je ovaj, "idemo na lično".
Pre neki dan sam telefonirao sa babom i dedom. Kaže deda da su "malo pre bili neka deca, idu tu kroz ulicu, delili olovke i upaljače, proveravali koliko nas ima u kući". Navodno kao imali spisak stanovnika ili glasača, pa pitali ko je tu (ne sećam se da li za koga će glasati). Naravno, niko drugi nego naprednjaci.
E sad, je li taj spisak negde javno dostupan? Kako oni mogu da koriste taj spisak?
Nije dostupan i ne sme da se koristi. Sns ima kompletan birački spisak, i paralelne biračke spiskove na samim biračkim mestima. Do dana izbora skupljaju kapilarne glasove, gde ne znam ucenjuju nekog da će izgubiti posao ako ne obezbedi sigurnih 20 glasova. Taj neko mora da da podatke tih 20 ljudi, između ostalog i telefone. I oni ga smaraju svakih par dana "da ga čuju", a u stvari da ga osiguraju da će glasati za njih. U principu kad skupe koliko su zamislili glasova, onda kaže vučić ajde na vanredne izbore sad. Dobije izbore jer zna poimence dobar procenat glasača za njega, tj. ima ih na spisku, pa onda raspiše izbore. Tako je bilo do sada, sada su raspisani izbori jer predsednički i beogradski moraju, a parlamentarni jer smara EU što nema opozicije u skupštini.
Na sam dan glasanja, kontrolori i svi oni koji sede u špaliru da te prskaju sprejem ili obeleže da si glasao, vode paralelni birački spisak. Zašto? Zato da bi znao ko od njegovih je izašao na izbore, ko nije. I lokalnoj centrali, koja je obično neki lokal 100m od biračkog mesta, dostavlja spisak ko nije još izašao da ga zovu, ili idu po njega kolima. Zamisli prosečnog čoveka kad mu zvoni telefon prvi put i pita "jeste glasali, jeste izašli", pa drugi put "znamo da niste glasali, a zašto", pa treći put "ako treba poslaćemo nekog po vas, da glasate", i šta će da uradi? "Ma bolje da glasam nego da posle imam problem".