Prof. dr Milo Lompar:
Prvo, ova vlast nije legitimna. Drugo, ona ne može da padne na izborima, ne dok uživa podršku zapadnih i ruskih činilaca. Mi se nalazimo u kolonijalno-okupacionom stanju u kome prevashodno Zapad, zarad svojih parcijalnih interesa, podržava režim koji se ogrešio o sva civilizacijska, kulturna i elementarna ljudska prava. Ovaj režim, kroz svog prvog čoveka, zabranjuje svaku kritiku, pa i sve pojedince, osim onih koji pripadaju formaciji koja je vezana za list Danas i američke televizije. Za režim je idealno da ga oni osporavaju. Međutim, ne dopušta nikakvu kritiku sa stanovišta nacionalne politike, posebno zbog Vučićevog odnosa prema Kosovu i Metohiji, Srbima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ko to pomene, izložen je različitim oblicima medijskog nasilja, koje pokazuje duboko patogenu strukturu režima. Opozicione stranke su se pokazale kao nemoćne, bilo zbog ljudi koji ih predvode, bilo zbog uslova u kojima rade. Nisu uspele da delegitimišu režim.
Nisu uspele, jer i na njih, kao i na režim, zapadni činioci vrše pritisak. Zapad pokušava da napravi ravnotežu između svojih interesa i vrednosti koje deklarativno zastupa. U očima zapadne javnosti jednopartijska Skupština Srbije, bez opozicije, potpuno je kompromitovana. Zato Zapad insistira da sad u aprilu budu održani vanredni parlamentarni izbori, iako su redovni bili pre 15 meseci. Zapad od opozicije traži da bude demokratski dekor iza koga će režim donositi značajne odluke o, na primer, Rio Tintu ili Kosovu i Metohiji. Opozicija na to pristaje, ali javnosti kao razloge navodi da će učestvovati na izborima jer ne može da opstane van parlamenta. Kakve ja veze, kao građanin, imam s tim? Pa, šta? Ne mora da opstane, neka propadne. Bolje i to, nego da nastupi na nelegitimnim izborima koje raspisuje nelegitimna vlast.