Šta je novo?

Izbori 2024

Da li neko mozda zna zbog cega ne postoji jedinstvena lista opozicije za sledece izbore? Ako za cetiri godine nisu uspeli da se dogovore oko podele uloga i smene vlasti sta meni kao gradjaninu uliva nadu da ce uspeti da vode drzavu na uspesan nacin? Takodje, pokusavao sam da pronadjem ali mi je nejasno i koji je njihov ekonomski program, kao i u cemu bi se razlikovao od sadasnjeg? Videli smo da je nastavljen kontinuitet neoliberalnog modela od 2000te do sada. Konacno da li opozicija podrzava podelu Kosova ili priznanje cemu tezi sadasnja vlast? Planiram bojkot ali sam spreman da promenim misljenje zbog jednog kvalitetnog argumenta. Molim vas bez "ovi su najgori to svako zna", to slusam od 1990.

Просто не могу да добију парламентарне и градске изборе ако на истом плакату немају Вучића. Ко би реално икада гласао за Ану Брнабић нпр? Дајте онда лепо или да уведемо амерички систем председничке демократије, или да вратимо монархију па да се гласа само за премијера.

Ја одговорно тврдим да је раздвајање извршне и законодавне власти најургентнији политички приоритет у Србији и да би он решио огромно парче проблема са нашом демократијом

Имамо јако неквалитетан систем где је извршна власт фактички обесмишљена и фрагментирана а народни менталитет који тражи јаког појединца па се систем увек неуставно крши да би био иоле функционалан. Демократија не значи нужно децентрализацију извршне власти нити је то модел који је добар за нас.

Председничка демократија (или парламентарна монархија) неиронично би и била добар избор јер би раздвојила изборе за извршну и законодавну власт и моћ из странака вратила у директне гласове грађана. Још ако би се увело директно гласање за појединачне посланике како је предлагано цело стање би било много, много боље. Не би био ни проблем што "Вучић себи граби власт" да можемо да гласамо за посланике који би га контролисали. Уз неки закон где мора да се рекламира искључиво посланик који хоће место у Скупштини, Вучић и СНС би прилично брзо изгубили добро парче законодавне власти и тиме цела земља била демократичнија.

Dodao bi i razdvjanje sudske vlasti od gore pomenute dve.
Jer, kakvo god kriv. delo da ljudi iz vlasti ucine, ako kontrolisu tuzioce, od kazne nema nista.
Mi smo cak dosli u situaciju da do hapsenje Belivuka ne bi doslo da kolonizatori nisu odlucili da za taj slucaj stave nase organe pod svoju kontrolu.

(Narovno, samo zato da bi ucenili naseg bolesnog tiranina da potpise sta treba.)

Vi ste baš optimisti kad mislite da bi u jednoj Srbiji menjanje pisanija na papiru sprečilo viševekovnu tradiciju krađe, partokratije i korupcije.

Mentalitet je taj koji najpre mora da se menja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876997#p876997:23yhvmey je napisao(la):
Sweet Dee » Pet Sep 03, 2021 8:10 am[/url]":23yhvmey]Da li neko mozda zna zbog cega ne postoji jedinstvena lista opozicije za sledece izbore? Ako za cetiri godine nisu uspeli da se dogovore oko podele uloga i smene vlasti sta meni kao gradjaninu uliva nadu da ce uspeti da vode drzavu na uspesan nacin? Takodje, pokusavao sam da pronadjem ali mi je nejasno i koji je njihov ekonomski program, kao i u cemu bi se razlikovao od sadasnjeg? Videli smo da je nastavljen kontinuitet neoliberalnog modela od 2000te do sada. Konacno da li opozicija podrzava podelu Kosova ili priznanje cemu tezi sadasnja vlast? Planiram bojkot ali sam spreman da promenim misljenje zbog jednog kvalitetnog argumenta. Molim vas bez "ovi su najgori to svako zna", to slusam od 1990.

Opozicija nema nikakav program. Nikakvu ideju. Takodje, opozicija, kao i vlast ceka mig spolja. Ona jedino ne moze da krade kao vlast, i to je ono cemu teze. Ne pristaju ni na kakvu zrtvu.

Uzimimo npr projekat Rio Tinto. To je zajednicki projekat svih politickih partija koje su bile na vlasti od 2000. Ukljucujuci i danasnje lopove.

Ove stvari koje nam se desavaju nisu pale s neba.
Americki naucnik Tyonbee u "https://www.amazon.com/Mankind-Mother-Earth-Narrative-History/dp/B001AW9EUO" pisao je o istocnoevropskim elitama kojima je jedini cilj da budu posrednici u prodaju sopstvenog naroda i resursa kapitalu.

Tako je bilo i u Africi, kada su plemenski kraljevi prodavali svoje sunarodnike trgovcima roblja.

Takva je pozicija srpske elite. Svi su tu samo zbog para.

Sa druge strane je kvazipatriotski blok, predvodjen danasnjim tiraninom. On radi isto to, ali dobro laze.
U ekranizaciji pripovetke "Glava secera", koja prikazuje Srbiju u doba Obrenovica, korumpirani sreski nacelnik govri seljacima otprilike "da nema nas, vase vlasti, potrpali bi vas Englezi u brodove da budete robovi".

U Srbiji se nista ne menja, ona je uvek isto: bedna orijentalna kolonija u kojoj svako ko moze gazi one koji ne mogu, u kojoj vlada sljam bez trunke morala. Taj sunovrat traje od 1830. On nije vezan samo za Srbe vec za sve na ovom prostoru koji su bili pod Turcima. Mada, pitanje je koliko su Turci krivi, cuvene dahije su takodje bili Srbi - Muslimani.

Zanimljive stvari se dešavaju u vezi popisa stanovništva. Vidimo da neki hoće da proguraju i Vojvođane, kao opciju za izjašnjavanje.

S druge strane, u CG nova vlast još uvek nije prelomila da li će ove godine organizovati popis.. Boje se izgleda da se ljudi slobodno ne izjasne, pa da ne daj Bože, bude više Srba od Crnogoraca.. Kažu da će se odložiti za dogodine.

E sada, međunarodne preporuke su da se popis ne održava u godini kada se održavaju izbori, a lokalni su sledeće god. u CG. Tako da bi izgleda popis konačno bio održan tek 2023. E sada, od te godine bi se primenjivala nova evropska metodologija popisa, gde se uopšte ne bi popisivala nacionalna pripadnost i veroispovest?! Kažu u Evropi to više nije bitno..

Onda se vraćamo na naše stanje.. Ako u Evropi više ne popisuju ljude prema nacionalnosti i veroispovesti, zašto se onda ovde guraju čak i "Vojvođani"? Ili za nas ne važe evropske norme?

Ne znam kako bi se onda štitila čuvena manjinska prava i jezici. Da li bismo onda ukinuli škole na mađarskom, bošnjačkom itd..Da li bi, na kraju krajeva, i postojanje autonomije Vojvodine postalo nepotrebno?

Ili bi ipak, za sve druge, u regionu, važilo jedno-kada treba umanjiti broj Srba, a kod nas bi se čak izmišljale i nove nacije, samo da se dalje rasparčavamo..

Vrlo je indikativno da kad u javnost izlaze dokazi o vezama državnog vođstva i kriminala, vrlo brzo u državnim medijima krenu priče o ugroženosti srpskog nacionalnog bića. Ovaj put to biće ugrožavaju povampireni vojvođanski autonomaši. A tu temu je otvorila Gordana Čomić, koja je kao član Vlade i pripadnik ovog režima zahtevala da se u popis ubaci i nacionalnost Vojvođanin.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Вучићева власт уводи војвођанску нацију, нема ту шта да се дода нити да се одузме.

To sa popisom i terminom Vojvodjanin mi liči na veštački izazvanu priču. Krajnje nebitna stvar. Čini mi se da je i na prošlom popisu bilo ljudi koji su se tako izjašnjavali. Ne verujem da će sada biti puno više istih.

Novinski arhivi govore da na popisu 2011. nije bilo moguće upisati se kao Vojvođanin. To jest, izjašnjavali su se tako neki kompleksaši, ali bi ih popisivači vodili kao ''ostalo''.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić kaže za RSE da je prilikom prošlog popisa stanovništva 2011. godine Vojvođanska partija dobijala pritužbe građana da njihovo izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti nije evidentirano na regularan način.

„Iz razloga što su ih popisivači upisivali, ako su se izjasnili kao Vojvođani ili Vojvođanke, kao regionalnu pripadnost ili pod Ostali. Smatramo da se znatan broj građana koji se tako izjasnio u Vojvodini“, rekao je Odžić.

https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija ... 25491.html
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877091#p877091:2cjtyb9u je napisao(la):
Пантограф » Pet Sep 03, 2021 1:56 pm[/url]":2cjtyb9u]Вучићева власт уводи војвођанску нацију, нема ту шта да се дода нити да се одузме.
Ali jel to u njegovoj moći ili se ipak radi o nametanjima spolja, NVO i sličnih papazjanija?
Pitam, ozbiljno.

Не знам ко му шта намеће, али он човек има сву власт. То исто као кад правдају неког америчког председника: не одлучује он, него "они" из сенке. Богме, он одлучује. А предметни је ономад водио југурт-сендвичаре у Нови сад, да руше "аутономаша Пајтића".

Ok, sve to stoji ali ja ne vidim da on i njegovi nešto pripremaju teren za uvođenje vojvođanske nacije. Mada slabo i pratim političke vesti, ne što ne želim da se informišem, nego što mi se povraća da moram da odem na 3 različita izvora sa 3 dijametralno suprotstavljena stava da bih došao do istine.

Нема шта ту да се уводи. Кад је нешто на дневном реду (агенди) медија и јавности уопште, то се шири. Ово никад није била тема, сад јесте, читав апарат није успео да је гурне не у други, него у пети план, где јој је и место. Да ли су им зле намере или су само неспособни, то је њихов проблем.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877085#p877085:29p0hs0n je napisao(la):
roland » Pet Sep 03, 2021 12:53 pm[/url]":29p0hs0n]Vrlo je indikativno da kad u javnost izlaze dokazi o vezama državnog vođstva i kriminala, vrlo brzo u državnim medijima krenu priče o ugroženosti srpskog nacionalnog bića. Ovaj put to biće ugrožavaju povampireni vojvođanski autonomaši. A tu temu je otvorila Gordana Čomić, koja je kao član Vlade i pripadnik ovog režima zahtevala da se u popis ubaci i nacionalnost Vojvođanin.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Ti trikovi dobro pale, jos do devedesetih

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877107#p877107:3gsxqwsw je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Sep 03, 2021 1:08 pm[/url]":3gsxqwsw]Novinski arhivi govore da na popisu 2011. nije bilo moguće upisati se kao Vojvođanin. To jest, izjašnjavali su se tako neki kompleksaši, ali bi ih popisivači vodili kao ''ostalo''.
Ali jel to u njegovoj moći ili se ipak radi o nametanjima spolja, NVO i sličnih papazjanija?
Pitam, ozbiljno.
[/quote]

Zasto be dozvoliti potpuno slobodno izjasavanje?
Ako neko veruje da je Vanzemaljac ili Tahicanin ili Rastinijanac, neka ga puste da napise.

Zato što ometa rad države i društva i ništa dobro ne donosi osim što daje mogućnost nekolicini debila da pokazuju neku izmišljenu neposlušnost srpdajući se sa ljudima i službama koje samo rade svoj posao i popisuju realno stanje stvari.

Нису то на овом простору безазлене ствари. Боље је и укинути национално изјашњавање приликом пописа... пардон - "регионално" изјашњавање. Зашто смо то увели?

Slažem se, nego sam ja govorio o onim pajserima što se izjašnjavaju kao džedaji i slično. Kao, iz nekog bunta i revolta prema popisu i uvidu u stanje društva.
To je za mene u rangu ''haha pozvonio sam na interfon i pobegao, gle'ajte koji sam revolucionar haha''.

Zasto se ljudi ne bi izjasnili kao nindze ili dzedaji?

Recimo dodje do stvaranja neke sekte ili grupe i oni imaju neki svoj belsavi identitet.
Zasto ih ne pustiti! Ako zele da budu Dzedaji niko im to ne moze oduzeti.

Zato što je to odraz debilizma i nezrelosti. I ometa rad, kako državnih organa, tako i društvenih zajednica i organizacija.

Ne, ali aj sad ukinimo nacionalno i versko izjašnjavanje. Nije bitno, ok.. I šta onda dobijamo? Useli se 100 hiljada Avganistanaca, Kineza, Sirijaca itd.. nemaš pojma za 10 godina koliko i koga sve imaš u zemlji.. Za 50 godina onda u Srbiji nemaš Srbe, u Francuskoj Francuze u Italiji Italijane.. malo karikiram..

Nećemo više imati nacije, nego šta? Potrošače, glasače, kupce itd.. to je valjda smisao globalizacije. Mešavina svega i svačega, niti znaš ko si i šta si, ni odakle si. Nije bitno da li će se onda u školi učiti srpski, ili engleski, da li ćemo imati izbore? Ili će se elektronski glasati za jednu svetsku vladu u Njujorku? Meni deluje da je to zamisao..

A još mi je nešto zanimljivo kad smo kod nacionalnog prebrojavanja. Evo u Sarajevu bošnjačke stranke bruje sve jače i jače kako hoće građansku Bosnu, kako treba ukinuti entitete, kako nije bitno da li ste Srbin, Hrvat ili Bošnjak.. ok, divna zamisao.

A zašto je onda u januaru 1990. na nož dočekan Miloševićev predlog da se u SKJ glasa po načelu 1 čovek-1 glas? Tad su svi ostali skočili da tako ne može da se glasa u višenacionalnoj državi zbog mogućnosti majorizacije, ugroženosti malobrojnih naroda itd..

Znači tada nije moglo, a sad posle krvavog rata u Bosni, mini Jugoslaviji, gde se Srbi nazivaju genocidašima, će moći.. Pa šou pravi..

Мени ово са "војвођанском нацијом" мирише на шему да ЛСВ пређе цензус са мањим потребним процентом. И наравно ново мужење музаре кроз разне одборе и сл. Али се плашим да налогодавци припремају дуплу игру - аутономаша и контрааутономаша, да би се још више поларизовало друштво и да би се правили проблеми где их нема. Пошто реални проблеми испливавају на површину.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877177#p877177:2opcltro je napisao(la):
Дошљак » Pet Sep 03, 2021 3:14 pm[/url]":2opcltro]Мени ово са "војвођанском нацијом" мирише на шему да ЛСВ пређе цензус са мањим потребним процентом. И наравно ново мужење музаре кроз разне одборе и сл. Али се плашим да налогодавци припремају дуплу игру - аутономаша и контрааутономаша, да би се још више поларизовало друштво и да би се правили проблеми где их нема. Пошто реални проблеми испливавају на површину.

E, to si dobro primetio.
LSV bi mogla da postane "stranka vojvodjanske manjine" i tako da lakse dodje do glasova i privilegija.
Narod voli tu vrstu zabave.

Vrh